Legend of Zorro, The

Recensent:
Marcel den Haan
08-05-2006

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Legend of Zorro, The (DVD)
Samenvatting

Het is het jaar 1850 en de inwoners van Californië mogen stemmen of ze zich bij de Verenigde Staten willen voegen. Al snel gaat het fout en de kist waarin alle stembiljetten zitten wordt gestolen. Maar dan verschijnt ineens Zorro op het toneel en hij maakt korte metten met de dieven. Wanneer Zorro, in het dagelijkse leven Alejandro (Antonio Banderas), later thuiskomt wacht zijn mooie vrouw Elena (Catherine Zeta-Jones) hem op. Zij is niet blij met de stunt die Alejandro weer uitgehaald heeft aangezien hij bij de geboorte van zijn zoon beloofd had zijn masker aan de wilgen te hangen. Elena verlaat hem dan ook en Alejandro is kapot van verdriet. Dit wordt nog eens versterkt wanneer Elena ene Armand (Rufus Sewell), een rijke Franse landeigenaar, gaat zien. Nadat Alejandro hen samen heeft gezien in het huis van Armand ziet hij in de woestijn een krachtige explosie. Hij vermoedt al snel dat Armand hier meer van weet en Alejandro ziet zich gedwongen de identiteit van zijn alter-ego Zorro weer aan te nemen om uit te vinden wat er gaande is.

Commentaar

Het is een standaard regel in Hollywood, doet een film het goed dan maken we snel een vervolg zodat we kunnen profiteren van het succes van de eerste film. Ook de eerste film sinds lange tijd met in de hoofdrol Zorro (The Mask of Zorro) deed het erg goed, maar toch liet een vervolg ruim zeven jaar op zich wachten. De reden hiervan is voornamelijk dat de makers niet goed wisten welke richting ze op wilden met het verhaal. Er passeerden verschillende scripts de revue en ook kreeg het project verschillende titels toegewezen totdat uiteindelijk werd gekozen voor de naam The Legend of Zorro en het script dat geschreven was door Roberto Orci en Alex Kurtzman, twee mannen die ook betrokken waren bij de serie Alias. Als we het vervolg gaan vergelijken met het origineel moeten we constateren dat The Legend of Zorro de mindere film is van de twee. De eerste film zat vol met leuke karakters, humor en goed gemaakte actiescènes en hoewel dat ook allemaal in het vervolg terug te vinden is, komt het gewoon net allemaal wat minder spectaculair over. De vertolkingen van de acteurs zijn nog steeds prima te noemen en vooral de twee hoofdrolspelers laten zien dat ze de rollen zich helemaal eigen gemaakt hebben. Antonio Banderas zet wederom een leuke rol neer als Zorro en de getraumatiseerde Alejandro die moet om zien te gaan met het vertrek van zijn vrouw. Hij weet goed het verdriet van Alejandro weer te geven, maar weet ook prima om te schakelen naar de standvastige en resolute aard van Zorro. Ook Catherine Zeta-Jones zet wederom een leuke rol neer als de mooie Elena en de vele grappen in het script werken het best dankzij deze twee acteurs. De twee hoofdrollen worden prima aangevuld met enkele bijrollen waaronder die van de verplichte schurk. Deze rol wordt neergezet door Rufus Sewell en hij herhaalt een beetje zijn rol uit A Knights Tale. Als positieve opvaller is er bovendien nog de jonge Adrian Alonso, die de zoon van Alejandro en Elena speelt. Hij zet een leuk en ondeugend karakter neer die probeert net als zijn vader te zijn.
Zoals gezegd is dit vervolg de mindere film van de twee delen en dit komt vooral omdat er wat meer op safe gespeelt wordt door de makers. De makers gingen duidelijk voor een familiefilm en dit wordt bevestigd door het feit dat de eerste film nog 12 jaar als leeftijdsaanduiding meekreeg en dit vervolg 6 jaar. Hierdoor mist de film wat aan pit en zijn er voor sommige mensen iets te veel romantische scènes aanwezig. De actiescènes zijn toch nog altijd erg genietbaar, hoewel ze iets meer over the top lijken dan bij het vervolg. Zo lijkt Zorro ineens een soort superheld die de meest bizarre sprongen maakt. Wanneer je dit allemaal voor lief neemt dan is The Legend of Zorro een heel genietbare film die het goed doet voor een avondje filmkijken zonder daarbij al te veel na te hoeven denken en zeg nou eerlijk, dat is toch ook wel eens lekker?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 125 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609038705

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • Multi-Angle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele formaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Van een recente film zoals deze mogen we wel wat verwachten qua beeldkwaliteit en gelukkig worden we niet teleurgesteld. Het beeld is haarscherp te noemen en bevat veel detail. Edge enhancement komt soms voor, maar niet in die mate dat het storend wordt. Er zijn niet echt felle kleuren gebruikt in de film en de meeste kleuren bestaan uit donkere tinten. Deze kleuren komen natuurlijk over en ook de huidtinten zien er goed uit. De donkere scènes zijn goed te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail en de verschillende tinten zwart zien er goed uit. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig, naast de edge enhancement alleen soms wat lichte beeldruis. Een prima beeldkwaliteit die uitstekend past bij de sfeer van de film.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, met een wat groot lettertype, en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

The Legend of Zorro is te bekijken met een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid van uitstekende kwaliteit. Er wordt prima gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen en dan vooral tijdens de actiescènes. Het geluid klinkt vol en erg dynamisch. De dialogen komen netjes uit het middenkanaal en zijn goed verstaanbaar en mooi helder. De voorkanalen laten de omgevingsgeluiden horen en de uitstekend bij de film passende muziek van James Horner. De achterkanalen worden gebruikt voor de effecten en deze knallen lekker om je oren in split-surround. Ook het LFE kanaal laat regelmatig van zich horen en dit ter ondersteuning van de muziek en de effecten zoals explosies. Er zijn geen beschadigingen aanwezig en ook ruis is niet voorkomend. Een prima track die een film als deze een zekere meerwaarde geeft.

Extra's

De menu\'s bestaan uit afbeeldingen uit de film en worden weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van regisseur Martin Campbell en cameraman Phil Meheux. De twee mannen kletsen er vrolijk op los maar leveren niet echt veel informatie over het maken van de film. Toch is het commentaar redelijk onderhoudend te noemen.

Featurettes
Dit onderdeel is verdeeld in vier featurettes die apart te bekijken zijn of allemaal achter elkaar via de Play All functie.

Stunts (9 min.)
De naam zegt het eigenlijk al, hier krijgen we te zien hoe de verschillende stunts uit de film tot stand zijn gekomen. Door middel van interviews met de makers en beelden van tijdens de opnames krijg je als kijker een goed beeld van hoe de soms gevaarlijke stunts zijn gemaakt. Leuk om te zien ook dat Antonio Banderas vrijwel al zijn stunts zelf heeft gedaan.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Playing With Trains (12 min.)
Hier krijgen we te zien hoe één van de laatste scènes in de film tot stand is gekomen. Zorro en Elena vechten op een trein met wat slechteriken en ook ontploffen er wat dingen. De makers leggen uit hoe alles gemaakt is en wat de moeilijkheden waren.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Armand\'s Party (12 min.)
Ook hier weer uitleg hoe een bepaalde scène tot stand is gekomen. Deze scène is wat minder spectaculair dan die hiervoor maar toch komt er nog heel wat kijken voordat de scène erop staat.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Visual Effects (5 min.)
De laatste featurette laat ons zien in welke scènes door de computer gegenereerde effecten zijn gebruikt en hoe deze zo gemaakt zijn dat ze voor het publiek niet opvallen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (9 min.)
Drie verwijderde scènes en alternatieve begin en eindscenes zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Multi-Angle (3 min.)
Twee scènes uit de film worden onder de loep genomen via meerdere schermen kunnen we kijken naar de repetities van de scènes, beelden van achter de schermen tijdens de opnames en de uiteindelijke scènes.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers
Trailers van andere films die worden uitgegeven door Sony. Het gaat om trailers van The Da Vinci Code, Fun With Dick & Jane, Lords of Dogtown, The Pink Panther, Zathura en Rent.

Conclusie

Alejandro heeft aan zijn vrouw beloofd het masker van zijn alter-ego Zorro aan de wilgen te hangen. Wanneer er in Californië gestemd kan worden en de stembiljetten worden gestolen komt hij toch weer in actie. Zijn vrouw Elena is hier niet blij mee en verlaat hem dan ook. Ze gaat korte tijd later om met de Franse grondbezitter Armand en Alejandro is kapot van verdriet. Bij toeval is hij getuige van een grote explosie in de woestijn en al snel dringt het tot hem door dat Armand hiermee te maken moet hebben. Zorro moet weer ten strijde trekken, niet alleen om Armand tegen te houden maar ook om zijn vrouw te redden. The Legend of Zorro is het vervolg op de film uit 1998 over de avonturen van Zorro. Hoewel de twee films veel overeenkomsten hebben, moeten we toch constateren dat het vervolg de mindere van de twee films is. Dot komt voornamelijk doordat de makers ervoor gekozen hebben om zich deze keer wat meer op het hele gezin te richten. De actiescènes ontbreken hierdoor wat extra pit en dat had de prent goed kunnen gebruiken. Voor een avondje filmkijken zonder al te veel na te denken voldoet het allemaal prima. De DVD heeft een uitstekende beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er enkele interessante extra\'s aanwezig die laten zien hoe de film tot stand is gekomen.

Laatste reacties

zetmoon  |  09-05-2007

Catherine Zeta-Jones komt zowel in de film als in de interviews zeer vermoeid over. De film kan ook niet tippen aan de eerste film. Het geruzie tussen de ...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  13-01-2007

In het jaar 1850 mogen de inwoners van Californië stemmen om bij Amerika te horen of niet. Als bandiet McGivens (Nick Chinlund) ten tonele komt om de kist met s...
Lees meer >

martini  |  29-05-2006

Goed vervolg, maar kan net niet tippen aan de eerste. Lekker vol met actie, dus zet je verstand op nul en genieten maar.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-05-2006

Wel erg negatief allemaal. Na alle zure tot mwoah-kritieken moet ik zeggen dat de film me 100 % mee is gevallen. Tuurlijk, hij haalt het niet helemaal bij deel ...
Lees meer >

TheGodfather  |  14-05-2006

Heb het eerste deel niet gezien, maar vond deze best ok. Geen topper, maar wel leuk om eens gezien te hebben.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-05-2006

Een ontzettende aanfluiting als je dit ding vergelijkt met de eerste Zorro van Campbell. Het verhaal is drie keer niets, het zoontje heeft een hoge irritatie g...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-05-2006

Goeie geluidstrack, goed beeld, is de inhoud helaas 3 x niks :roll: :cry: Laten we hopen dat het bij deel 2 blijft! 'k Had na 7 jaren wachten toch wel enige ...
Lees meer >

Werner  |  10-05-2006

Maar ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat een deel 3 niet echt wenselijk is. Wel?
Lees meer >

chimera01  |  09-05-2006

Een ontzettende aanfluiting als je dit ding vergelijkt met de eerste Zorro van Campbell. Het verhaal is drie keer niets, het zoontje heeft een hoge irritatie g...
Lees meer >

Darko  |  09-05-2006

Toevallig van de week zitten kijken. Erg leuke film maar ik vind Deel 1 net iets beter, ik denk mede danzij Anthony Hopkins, die man heeft een fantastische aan...
Lees meer >

Marcel A. de Vrije  |  09-05-2006

Prima film met erg leuke en boeiende extra's.
Lees meer >

hstadman  |  09-05-2006

vermakelijke film! Zeer genietbaar, net zo als zeta jones. :oops: 8)
Lees meer >

Rickje  |  08-05-2006

Ik ben het eens met Werner.. de film heeft ongeveer de zelfde sfeer maar de film is niet beter dan het eerste deel.
Lees meer >

Werner  |  08-05-2006

Toch niet beter en niet slechter dan het eerste deel. Behalve dan dat vreselijke archetypische wijsneusjoenk dat blijkbaar in alle sequelfilms moet opdraven (zi...
Lees meer >

Tuvok  |  08-05-2006

Herhaling van zetten. Het wordt allemaal wel erg standaard, het leuke is eraf. Voor mij hoeft er geen derde deel te komen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 134
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.