Identity

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-01-2008

Totaalbeoordeling:

7.9
Blu-ray

Identity (Blu-ray)
Samenvatting

Tien vreemden stranden in Nevada toevallig in hetzelfde motel tijdens een verschrikkelijk noodweer. Een limochauffeur (John Cusack), een oude tv-ster (Rebecca DeMornay), een politieagent (Ray Liotta) die een moordenaar moet vervoeren, een hoer (Amanda Peet), een pasgetrouwd stel en een ruziënde familie. Het gevoel van opluchting over het vinden van een schuilplaats verandert al gauw in angst. De reizigers worden namelijk op mysterieuze wijze één voor één vermoord... en omdat ze de enige zijn in het motel moet één van hen de moordenaar zijn! Langzaam komen ze erachter dat het geen toeval is dat uitgerekend zij daar gestrand zijn...

Commentaar

Horrorverhalen en thrillers zijn populair. De bekendste schrijver en ook een van de meest verfilmde schrijvers is de Amerikaan Stephen King. Identity is niet van Stephen King, maar geschreven door de Engelse schrijver Micheal Cooney. De reden dat ik deze recensie op deze wijze begin, is dat Cooney een uitstekend thrillerverhaal heeft geschreven dat zeker niet onderdoet voor een Stephen King verhaal. En regisseur James Mangold heeft dit verhaal op intrigerende wijze verfilmd. Identity is een psychologische thriller die je vanaf het eerste moment vasthoudt. In onheilspellend slecht weer wordt langzaam een mysterie opgebouwd. Eerst de samenhang tussen een aantal ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen die allemaal leiden naar het motel. En ondertussen blijft die regen maar naar beneden vallen. Dan begint het thrilleraspect als de eerste gast op mysterieuze wijze wordt vermoord. Verdachten genoeg, maar voordat je hier verder over na kunt denken, valt het volgende slachtoffer. Steeds weer denk je dat je weet wie de dader is. En steeds zal blijken dat je er naast zit. Tot het einde van de film, want dan komt de grote verrassing, die iets eerder in de film al wordt voorbereid. Er zijn trouwens meerdere filmeinden gefilmd om zo de verrassing voor het bioscoop publiek tot het laatste moment maximaal te houden. De opbouw van het verhaal en de verfilming ervan is uitstekend gedaan. De sfeer is goed beklemmend neergezet met goed camerawerk. En de acteurs geven allemaal goed spel in dit psychologische spel. De belangrijke rol is weggelegd voor John Cusack, die in het verhaal een centrale rol heeft. Andere bekende spelers zijn Ray Liotta, Rebecca De Mornay, Amanda Peet, John Hawkes, William Lee Scott, Jake Busey en Alfred Molina. De bekende componist Alan Silverstri heeft de film van een bijpassende soundtrack voorzien. Een goed beklemmende psychologische thriller en zeker de moeite van het kijken waard.

Sony Pictures heeft Identity in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). We hebben niet de beschikking over de DVD uitgave van deze film, dus we maken in de recensie van de Blu-ray Disc uitgave geen vergelijking met de eerdere DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: B
Jaar: 2003
Speelduur: 90 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Duits
  • PCM 5.1 - Engels
  • PCM 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609599596

Extra's

  • Audiocommentaren
  • Verwijderde scènes met toelichting
  • Starz .. On The Set
  • Storyboard Comparison

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray is 90 minuten. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

Deze High Definition uitgave laat de film buitengewoon fraai tot zijn recht komen. Het beeld ziet er zeer goed uit met natuurlijk ogende heldere kleuren en een prima contrast. Het overwegend donkere beeld wordt met goed contrast en schaduwdetail weergegeven. Ook in dit gedempte licht heeft het beeld een grote kleurrijkdom met fijne nuancering van de kleuren en een uitstekende kleurverzadiging. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn beide bijzonder goed. Ook hier veel subtiele details in het beeld te zien. Hierdoor heeft het beeld een fraaie diepte, dat gecombineerd met de fraaie kleuren een zeer filmisch beeld oplevert. Het beeld vrij van ongerechtigheden. Het beeld oogt ook zeer schoon, waarbij filmgrain nauwelijks een issue is. Als totaal is dit een fraaie HD beeldpresentatie van deze film. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, klein lettertype. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

In verband met copyright restricties kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in een ongecomprimeerde PCM 5.1 (16bit / 48kHz) soundtrack. Het merendeel van de film heeft een ingetogen, rustige soundtrack met fraaie sfeervolle muziek van Alan Silvestri. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers. De muziek heeft een mooi breed stereobeeld, waarbij de surrounds de muziek een ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De soundtrack is prima gedetailleerd, waarbij de subtiele omgevingsgeluiden goed te onderscheiden zijn. De constant neervallende regen ligt als een ‘natte’ deken om je heen, dankzij een goed surround geluidsbeeld. De spanningsverhogende geluidseffecten in de film worden met een goed drie dimensionaal geluidsbeeld weergegeven. De dynamiek daarbij is uitstekend. Het LFE kanaal ondersteunt de effecten met een stevig laag. De dialogen klinken helder en goed verstaanbaar. Uiteraard heeft de ongecomprimeerde PCM 5.1 track de voorkeur. Deze PCM track klinkt voller en dynamischer en laat tegelijkertijd de subtiele details het beste tot zijn recht komen. Ook dit is een fraaie ongecomprimeerde PCM5.1 soundtrack die het bioscoopgevoel tijdens het kijken van de film versterkt.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een promotietrailer voor High Definition Blu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. De extra’s op deze Blu-ray Disc uitgave zijn Nederlands ondertiteld. Beeldresolutie is NTSC 480i/p.

Director’s Commentary
Regisseur James Mangold geeft een informatief, zakelijk commentaar waarin nauwelijks stiltes vallen.

Writer’s Commentary
Schrijver Michael Cooney geeft meer inhoudelijke informatie over het verhaal en de ideeën erachter.

Starz .. On The Set (14 min)
Interviewfragmenten met de belangrijkste acteurs en met de regisseur op de set. Elk van hen vertelt natuurlijk over de eigen rol en het te spelen karakter. Verder is men erg enthousiast over elkaar, maar dat is typisch Amerikaans.

Deleted Scenes (6 min)
Vier scènes die niet in de film gebruikt zijn, optioneel met een toelichting van regisseur James Mangold. Dit extra is in 1080p HD resolutie.

Storyboard Comparisons (4½ min)
Drie scènes, waarbij je bovenin het beeld de storyboard tekeningen ziet en onder in het beeld de gefilmde scène. Dit extra is in 1080p HD resolutie.

Conclusie

Identity is een psychologische thriller waarin tien vreemden tijdens een verschrikkelijk noodweer toevallig stranden in hetzelfde motel. Als de gasten echter één voor één vermoord worden, lijkt er wel eens geen sprake te zijn van toeval. De hoofdrollen worden gespeeld door John Cusack en Ray Liotta. De film is geregisseerd door James Mangold. De Blu-ray Disc heeft een zeer goede HD beeldkwaliteit en een evenzo zeer goede PCM 5.1 geluidskwaliteit. De extra’s zijn informatief. Een prima verfilmde thriller en zeker de moeite van het kijken waard.

HD DVD
Identity is in High Definition alleen uitgebracht op Blu-ray Disc en is dus niet verkrijgbaar op HD DVD.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.