Running Scared

Recensent:
Arnold van Oostrum
14-01-2008

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Running Scared (Blu-ray)
Samenvatting

Joey Gazelle (Paul Walker) is een kleine crimineel die betrokken is bij een drugsdeal die volledig misloopt. Enkele corrupte agenten worden bij de schietpartij die ontstaat als zij de drugs proberen te stelen, gedood. Joey krijgt van zijn maffiabaas Tommy ‘Tombs’ Perello (Johnny Messner) de opdracht het gebruikte wapen waarmee de agenten zijn neergeschoten te laten verdwijnen. Joey besluit echter het pistool te verstoppen in zijn kelder. Hij weet niet dat zijn zoontje Nicky (Alex Neuberger) en zijn vriendje Oleg (Cameron Bright), die in de kelder aan het spelen zijn, dit zien. Oleg gebruikt het wapen om zijn agressieve stiefvader, die hem en zijn moeder mishandeld, neer te schieten. Joey moet nu alles op alles zetten om Oleg, die gevlucht is, en het wapen te vinden, voordat maffiabaas Tommy erachter komt of voordat de politie het wapen in handen krijgt.

Commentaar

Running Scared is een harde actiefilm waarin geweld, seks en grove taal ongecensureerd volop aanwezig zijn. Het verhaal lijkt redelijk simpel, al heeft het slot nog wel een kleine, enigszins voorspelbare verrassing in petto. De film heeft geen diepzinnig verhaal waarin karakteruitwerking en dialogen centraal staat. De gespeelde karakters, voornamelijk criminelen, blijven vrij eendimensionaal en hebben aan weinig woorden genoeg. De geweldscènes zijn bruut, hard en expliciet in beeld gebracht. Niet alleen geweld tussen grote mensen, maar ook geweld en misbruik van kinderen komen in de film voor. Je moet er van wel van houden. Voor dit type film voldoet het acteerwerk dat de acteurs neerzet. De hoofdrol wordt gespeeld Paul Walker, die hiervoor ook al te zien was in films als The Fast and the Furious en She's All That. In het verhaal spelen twee jongens een belangrijke rol. Zij worden gespeeld door Cameron Bright en Alex Neuberger. Beide kregen een nominatie voor de Young Artist Award. De film is geregisseerd door Wayne Kramer, die ook het script heeft geschreven. Enkele jaren eerder maakte Kramer als regisseur en schrijver de goed ontvangen film The Cooler. Running Scared is een harde actiefilm met veel expliciet gefilmd. Als je hiervan houdt, dan geeft de film je een actievol avondje filmgenot.

Dutch Filmworks heeft Running Scared in High Definition uitgebracht op zowel Blu-ray Disc als HD DVD. De specificaties voor beide HD formaten zijn gelijk. Wij bespreken hier de Blu-ray Disc uitgave en vergelijken deze uiteraard met de eerdere 2-DVD uitgave. De bespreking van de 2-DVD release kun je hier nog eens teruglezen en daarbij kun je de (SD) screenshots nog eens bekijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 117 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664049853

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Interviews Cast & Crew
  • Audiocommentaar
  • Liner Notes
  • Film Clips
  • Through The Looking Glass

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De eerdere DVD uitgave van de bioscoopversie van Running Scared heeft een bijgesneden 1.78:1 beeldformaat. Het goede bericht is dat de film op deze Blu-ray Disc uitgave met het juiste beeldformaat van 2.35:1 staat. Het High Definition beeld heeft een 1080/50i resolutie. Dit betekent dat het beeld is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten. De beeldfrequentie van deze uitgave is 50i (interlaced), hetgeen dus 50 halve beeldjes per seconde inhoudt. De oorspronkelijke beeldfrequentie van de film is 24 hele beeldjes per seconde. Dit betekent dat bij deze HD transfer van de film, net als bij de standaard PAL DVD release, een 4% afspeelversnelling is toegepast. De speelduur van de film op deze Blu-ray Disc is dus net als bij de PAL DVD uitgave 117 minuten. De toegepaste versnelling heeft geen gevolgen voor de beeldkwaliteit, maar is wel merkbaar bij het geluid. Zie hiervoor onder Geluidskwaliteit. De toepassing van het interlaced beeld heeft wel gevolgen voor de beeldkwaliteit. Dit betekent dat je bij bewegende beelden een verminderde beeldscherpte hebt. Wanneer de de-interlacer van je weergever, die de beeldjes weer samenvoegt, van mindere kwaliteit is, kun je last hebben van het kameffect. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

De kwaliteit van het High Defintion beeld is in het algemeen zeer goed. Enig minpuntje is de nog licht aanwezige ruis in het beeld. Het beeld van de film is omwille van een bepaalde sfeer qua contrast en kleur aangepast. De huiselijke scènes hebben een warm bruingeel kleurenpalet. De ‘criminele’ buitenscènes hebben een meer koudachtig groenblauwe kleurenpalet. Het beeld heeft een overwegend donker karakter. De beoogde donkere sfeer van de film komt uitstekend tot uiting. Het contrast en schaduwdetail zijn beide prima De kleurweergave is goed met een goede verzadiging.. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide ook in orde. Zoals gezegd, door het interlaced karakter van het beeld, is de scherpte wat minder bij bewegende beelden. Beeldartefacten die nog op de DVD uitgave te zien waren, zijn nu volledig achterwege. Slechts een lichte filmgrain is te bespeuren. Als geheel een mooi filmachtig beeld. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar lettertype. De ondertiteling is netjes onder in het beeld geplaatst.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack en een lossless gecomprimeerde DTS HD Master Audio 5.1 soundtrack. De DTS HD MA track wordt door de BD spelers en/of AV decoders (nog) niet op het hoogste kwaliteitsniveau gedecodeerd. In plaats daarvan wordt de zogenaamde DTS Core, zeg maar de basis van de DTS HD MA track, als een standaard DTS 5.1 track gedecodeerd op de hoogste bitrate van 1506 kb/s.

De film heeft een soundtrack die je verwacht bij een actiefilm. Ofwel veel lawaai uit alle speakers. De nadruk ligt hierbij licht op de voorste kanalen.. De surroundkanalen worden benut voor omgevingsgeluiden en voor de nodige geluidseffecten bij de actiescènes. In die actiescènes vliegen de kogels je ouderwets om je oren. Het LFE kanaal ondersteunt bij de actiescènes goed. De filmmuziek heeft een goed klinkend breed stereobeeld. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen via de centerspeaker.
Zoals bij het onderdeel Beeldkwaliteit al opgemerkt, is dit een HD release waarbij WEL een vier procent versnelling is toegepast. Dit heeft invloed op de geluidskwaliteit. De Dolby Digital 5.1 surroundtrack is identiek aan de Dolby Digital track op de DVD uitgave. DTS HD track klinkt gedetailleerder met een meer open geluidsbeeld en een duidelijk strakker en minder nadrukkelijk aanwezig laag. Vooral de laatste klinkt erg goed, toch jammer van die onnodige versnelling.

Extra's

De Blu-ray Disc start net als bij een gewone DVD met een menuscherm. Bij deze Blu-ray Disc uitgave maakt Dutch Filmworks deel gebruik van pop-up menuschermen en deels van het traditionele menuscherm. Tijdens het film kijken wordt het menu als een overlay menu weergegeven, waarbij je zonder filmonderbreking de scènes kunt selecteren. Wanneer je echter voor de extra’s kiest, wordt de film onderbroken en wordt een volledig menuscherm getoond. De menukeuzes van de extra’s worden weer als een overlay over dit menuscherm getoond. De extra’s zijn afkomstig van de eerdere DVD release. De extra’s hebben een 576i SD resolutie. De extra’s zijn optioneel Nederlands ondertiteld.

Commentary with Director Wayne Kramer
Regisseur Wayne Kramer heeft een informatief commentaar ingesproken, waarbij hij veel vertelt over wat hij in gedachte had met het schrijven en maken van de film en hoe alles tot stand is gekomen.

Through The Looking Glass (18 min)
Featurette over het maken van de film, waarin de makers vertellen wat men met de film voor ogen had. Dit aan de hand van interviews met de cast en crew, beelden van achter de schermen en storyboards.

Behind The Scenes (10 min)
B-Roll kijkje op de set bij de voorbereidingen op enkele scènes.

Interviews: Cast & Crew (5 min)
Korte interviewfragmenten met vijf cast- en crewleden.

Film Clips (3 min)
Vier geselecteerde scènes uit de film die je nog eens kunt bekijken, los of aaneengesloten.

Trailer (1 min.)
Een trailer van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Liner Notes
Tekstschermen waarin wat te lezen is over de totstandkoming van de film. Beeldresolutie is 1080i HD.

Photo Gallery
Met tien filmfoto’s. Beeldresolutie is 1080i HD.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film. Beeldresolutie is 1080i HD.

Conclusie

In Running Scared speelt Paul Walker de crimineel Joey, die na een mislukte drugsdeal een vuurwapen waarmee een politieman is neergeschoten moet laten verdwijnen. Als datzelfde wapen wordt gebruikt door de buurjongen die zijn agressieve stiefvader neerschiet voert Joey een race tegen de klok om te voorkomen dat zijn maffiabazen erachter komen dat het pistool zoek is. Running Scared is een erg harde actiefilm van regisseur Wayne Kramer.
Running Scared is door Dutch Filmworks in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Het High Definition beeld heeft, in tegenstelling tot de eerdere DVD release, het correcte beeldformaat. De kwaliteit van het beeld is goed. Alleen jammer dat het beeld interlaced is. Deze HD transfer heeft daarbij een onnodige 4% beeldversnelling. Dit heeft een negatieve invloed op de geluidskwaliteit. De hoog resolutie DTS HD MA track klinkt weliswaar zeer goed, maar mist door de versnelling de volheid die we kennen van andere HD releases. De Dolby Digital track is identiek aan de Dolby Digital track op de DVD uitgave. De aanwezige extra’s zijn afkomstig van de eerdere DVD release van de film. Al met al een licht teleurstellende HD release, die niet de volle potentie van het HD medium gebruikt.

HD DVD
Running Scared is door Dutch Filmworks ook op HD DVD uitgebracht. De HD DVD is qua specificaties en extra’s identiek aan de hier besproken Blu-ray Disc uitgave.

Laatste reacties

Arnold van Oostrum  |  14-01-2008

Wat ongelofelijk knullig en overbodig :rolleyes:. Had DFW niet onlangs nog beterschap beloofd voor wat betreft hun uitgaves?.Jazeker, en die beterschap gaan we ...
Lees meer >

Rob van Hout  |  14-01-2008

Het High Definition beeld heeft een 1080/50i resolutie. Dit betekent dat het beeld is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten. De beeldfrequentie van deze uitgave...
Lees meer >

Hombre  |  14-01-2008

HD DVD Running Scared is door Dutch Filmworks ook op HD DVD uitgebracht. De HD DVD is qua specificaties en extra’s identiek aan de hier besproken Blu-ray ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.