Blade Runner (The Final Cut)

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-01-2008

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Blade Runner (The Final Cut) (Blu-ray)
Samenvatting

In de 21e eeuw ligt een toekomst vol hightech mogelijkheden, maar het leven is aangetast door stedelijk en sociaal verval. Voor het zwaar, gevaarlijk of eentonig werk in ruimtekoloniën zijn replicants, kunstmatige mensen met superieure eigenschappen, ontwikkeld. Deze replicants mogen niet op aarde komen. De replicants worden op aarde opgejaagd en geëlimineerd door speciale agenten, de Blade Runners. Rick Deckard (Harrison Ford) is zo’n ‘blade runner’, maar heeft genoeg van zijn werk. Rust krijgt hij niet, als hij door agent Gaff (Edward James Olmos) meegenomen wordt naar zijn vroegere baas Bryant (M. Emmet Walsh). Op één van de koloniën zijn zes geavanceerde Nexus replicants ontsnapt. Deze Nexus groep staat onderleiding van de geharde Roy Batty (Rutger Hauer). Hij is met drie overlevende Nexus replicants, Leon Kowalski (Brion James), Zhora (Joanna Cassidy) en Pris (Daryl Hannah) al op aarde om hun maker,dr. Eldon Tyrell (Joe Turkel) op te zoeken. Deckard moet deze Nexus replicants opsporen en elimineren. Bij de Tyrell Corporation, die de Nexus ontwikkeld en gemaakt heeft, kan Deckard een ander Nexus model, de mooie Rachael (Sean Young) aan een test onderwerpen, de zogenaamde Voight-Kampf test. Deze test wordt gebruikt om replicants op te sporen. De mooie Rachael stelt Deckard voor een lastig dilemma.

Commentaar

Vijfentwintig jaar geleden maakte regisseur Ridley Scott de sciencefiction thriller Blade Runner. In deze vijfentwintig jaar is de film uitgegroeid tot een cultfilm, een klassieker die grote invloed heeft gehad op alle navolgende sciencefiction films. Blade Runner is gebaseerd op het boek ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ van de Amerikaanse schrijver Philip K. Dick, die in 1968 gepubliceerd werd. De film schets ons een een futuristische visie voor die erg somber gekleurd is. Een overvolle, kille, donkere wereld waarin het nauwelijks meer goed vertoeven is. Een wereld vol technologische snufjes, maar waarin elke vorm van menselijke warmte haast verdwenen is. Om de treurnis te onderstrepen is de film ook donker getint en regent het bijna de gehele film. De sombere blik op de technologische vooruitgang is één van de basiselementen in de verhalen van Philip Dick. Een wereld met een technologische ontwikkeling die zo ver is gegaan dat de mens er onder lijdt. Philip Dick kijkt daarbij meer naar de invloed op de menselijke kant en minder naar de technologie zelf. Regisseur Ridley Scott bewaart in Blade Runner beide elementen. Enerzijds een indrukwekkend, futuristische wereld met de meest geavanceerde technologische snufjes. Maar anderzijds ook een wereld waarin de mens met gevoelens van liefde, warmte, angst en pijn zijn weg zoekt. Een wereld waarin het onderscheid mens en robot, de kunstmatige mens, niet zo zwart wit is als we ons zouden voorstellen. In het verhaal zoeken de replicants hun maker op omdat ze langer dan de gestelde limiet willen leven. En de opjagende agent voelt zich aangetrokken tot de vrouw waarvan hij bijna zeker weet dat zij ook een replicant is.
Visueel is Blade Runner een meesterwerk. Tezamen met Jordan Cronenweth heeft Scott een duister toekomstvisioen neergezet die voor die dagen heel bijzonder en spectaculair was. Daarbij natuurlijk ook geholpen door de mensen van de art directie en de speciale effects. Het begint direct in de film al met het overzichtsshot van de stad met vliegend verkeer en daarna inzoomend op een indrukwekkend gebouw. Cronenweth won voor zijn aandeel in Blade Runner in 1982 de LAFCA Award (Los Angeles Film Critics Award). De art directie en de special effects kregen in 1983 een Oscar nominatie. Een andere belangrijke nominatie kreeg synthesizer virtuoos Vangelis voor de filmmuziek, hij werd in 1983 een genomineerd voor een Golden Globe.
De cast kent diverse, ondertussen bekende, gezichten. Voor Rutger Hauer, die de belangrijkste deserterende replicant speelt, was de film een belangrijke mijlpaal in de start van zijn Amerikaans filmcarrière. Harrison Ford speelt de ‘blade runner’ agent die de deserterende replicants moet opsporen en vernietigen. In die periode was Ford al doorgebroken als acteur, mede dankzij zijn rol van Han Solo in Star Wars en de eerste Indiana Jones film, die een jaar voor Blade Runner is gemaakt. Actrice Sean Young stond nog aan het begin van haar filmcarrière, haar rol in Blade Runner was haar derde filmproject. Verder spelen nog meer acteur Edward James Olson, Daryl Hannah, M. Emmet Walsh, Brion James, Joanna Cassidy, James Hong en William Sanderson.

Van Blade Runner zijn in de afgelopen 25 jaar een paar verschillende uitvoeringen verschenen. In 1982 verscheen de film in de bioscoop, waarbij de Europese versie iets langer en gewelddadiger was. Tien jaar later verscheen de ‘Director’s Cut’ met onder andere het weglaten van de voice-over vertelstem en het toevoegen van de Unicorn scène. In 2002 is ook weer een iets aangepast versie getoond op het Sa Diego Comic Con festival. Met de nieuwe 25 jarige jubileum release is nu de The Final Cut versie van de film uitgebracht. Deze versie is een uitbreiding van de eerdere Director’s Cut met een groot aantal kleinere wijzigingen en toevoegingen van niet eerder vertoonde speciale effecten in de film. Als totaal is de Blade Runner – The FInal Cut voor mij de beste en meeste evenwichtige versie die van de film verschenen is. En dankzij de geweldige restauratie van zowel beeld als geluid van de film is dit “de definitieve versie van een invloedrijk sciencefiction meesterwerk” en verdient een dikke aanbeveling.

Warner heeft Blade Runner – The Final Cut in een ‘2-disc Special Edition’ uitgebracht op DVD. Blu-ray Dis en HD DVD. Inhoudelijk zijn deze drie uitgaven gelijk. Wat betreft de kwaliteit van het beeld en geluid zijn er natuurlijk verschillen. Deze recensie gaat over de Blu-ray Disc uitgave, met een korte vergelijking met de nieuwe DVD uitgave. Onze DVD recensie kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 1982
Speelduur: 118 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906184698

Extra's

 • Introductie door Ridley Scott
 • Drie audiocommentaren door filmmakers
 • Dangerous Days: Making Blade Runner

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De film is digitaal hersteld en bewerkt, met onder andere de toevoeging van niet eerder vertoonde speciale effecten. De DVD liet al een adembenemend mooi beeld zien. Deze Blu-ray Disc doet het High Definition medium alle eer aan. Het High Definition beeld ziet er absoluut onberispelijk en indrukwekkend mooi uit. Aan de beeldkwaliteit zie je niet af dat de film alweer 25 jaar geleden is gemaakt. Het beeld oogt bijzonder mooi, is zeer kleurrijk en heeft zeer goed verzadigde kleuren. Met deze nieuwe release is ook het kleurenpalet bijgewerkt, waardoor de film ook op dit gebied er zeer evenwichtig uitziet. Het beeld oogt zeer scherp en uiterst gedetailleerd, dit valt onder andere direct bij de openingsscène al op. De film heeft in het algemeen een donker beeld, passend bij het sombere toekomstbeeld dat de film schept. Dankzij een uitstekend contrast en een goede helderheid is het schaduwdetail uitstekend. Niets gaat in de donkere scènes aan detail verloren. Verder ziet het beeld er schoon en onberispelijk zuiver uit. Kortom, een indrukwekkend mooie beeldkwaliteit, die de film in al zijn finesses laat schitteren. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een fraai klein lettertype en is goed geplaatst onder in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De film kun je op deze Blu-ray Disc naar keuze beluisteren via een Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (16 bit / 48 kHz - 3 Mb/s) of een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) . De lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD audiotrack zorgt voor een zeer hoge geluidskwaliteit. Deze hoge kwaliteit is wel afhankelijk van de mogelijkheden van je BD speler of AV receiver. Een van beide moet in staan zijn deze hoog resolutietracks te decoderen. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt de Dolby TrueHD track gedecodeerd als een Dolby Digital track met een bitrate van 640 kb/s.
Alhoewel de film bij release in 1982 oorspronkelijke een Dolby Stereo soundtrack had, is voor de 70mm uitgave een 6-kanaals geluidsmix gemaakt. Deze 6-kanalenmix is basis geweest voor de geheel vernieuwde en digitaal geremasterde 5.1 surroundtrack. Evenals de kwaliteit van het beeld maakt ook deze soundtrack indruk als het gaat om de zeer hoge kwaliteit. Wat direct opvalt is het mooie homogene zeer ruimtelijk klinkende surroundgeluid dat de film heeft. De filmmuziek van Vangelis heb je nog nooit zo mooi gedetailleerd en ruimtelijk gehoord als bij deze gerestaureerde soundtrack. Ook klinkt de soundtrack mooi vol met verbluffend veel laag. Het LFE kanaal wordt hier goed ter ondersteuning gebruikt. Daarbij is het soundtrack met veel richtingsgevoel. Bij de openingsscène vliegt een ruimteschip op je af, over je heen om vervolgens links achter je te verdwijnen. De openingsscène geeft meteen een indruk hoe de complete soundtrack van de film is. De constant neervallende regen hoor je als een ‘natte deken’ om je heen. De actiescènes hebben een prima dynamiek. De dialogen klinken zeer goed, komen via de centerspeaker en zijn altijd goed te volgen.
De Dolby Digital audiotrack klinkt dankzij de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup voller en gedetailleerder dan audiotrack van de DVD. De hoogresolutie Dolby TrueHD 5.1 audiotrack op deze Blu-ray Disc heeft een nog hogere mate van detaillering en klinkt opener met meer ruimtelijkheid, een nog krachtiger en voller geluid met een diep en strak laag en een prima dynamiek. Dit is een topsoundtrack op demonstratieklasse niveau.

Extra's

Deze Blade Runner – The Final Cut Special Edition bestaat uit twee schijven. De film staat met enkele audiocommentaren op de eerste Blu-ray Disc. De documentaire over Blade Runner staat op de tweede schijf, wat een gewone DVD (dubbellaags) schijf is. De geanimeerde menuschermen zijn identiek aan de DVD uitgave.. De Blu-ray Disc maakt gebruik van een pop-up menu en kan het menu worden weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De extra’s zijn gelijk aan de extra’s op de nieuwe 2-DVD Special Edition uitgave

Blu-ray Disc 1

Introduction by Ridley Scott (35 sec)
Regisseur Ridley Scott geeft een hele korte inleiding op de film waarin hij onder andere aangeeft hoe blij hij is met deze nieuwe en voor hem finale versie van de film.

Audio Commentaries: The Final Cut
Je hebt bij de film keuze uit drie nieuw ingesproken audiocommentaren:
- Director Ridley Scott
Prima commentaar van de regisseur zelf die veel aspecten van de film en het maken ervan benoemd.

- Executive Producer/ Screenwriter Hampton Fancher, Screenwriter David Peoples, Producer Michael Deeley and Production Executive Katherine Haber
Vier leden van de crew geven een andere kijk op de film met aandacht voor het verhaal en de productiekant van de film.

- Visual Futurist Syd Mead, Production Designer Lawrence G. Paull, Art Director David Snyder and Special Photographic Effects Supervisors Douglas Trumbull, Richard Yuricich and David Dryer
De mensen die verantwoordelijk waren voor het visuele element van de film geven in dit commentaar hun zienswijze. Zij gaan ook in op de nieuwe special effects in deze finale editie.

DVD 2

Two: Dangerous Days: Making Blade Runner (214 min)
Jawel, je ziet het goed, deze documentaire over Blade Runner duurt maart liefst 3½ uur! Een nieuwe documentaire waarin letterlijk alles over Blade Runner aan de orde komt. Van de moeizame creatie en productie van de film tot en met de impact die de film heeft gehad op alle soortgelijke films daarna. In de documentaire komen een indrukwekkend aantal mensen aan het woord die op een of andere wijze betrokken zijn geweest bij de film. Je ziet in de documentaire ook filmfragmenten die niet in de film terecht zijn gekomen. Ook heel veel beeldfragmenten van de filmset ten tijde van het maken van de film. De documentaire is in acht hoofdstukken opgedeeld:
1. Incept Date – 1980: Screenwriting and Dealmaking
2. Blush Response: Assembling the Cast
3. A Good Start: Designing the Future
4. Eye of the Storm: Production Begins
5. Living in Fear: Tension on the Set
6. Beyond the Window: Visual Effects
7. In Need of Magic: Post-Production Problems
8. To Hades and Back: Release and Resurrection.
Elk hoofdstuk is apart te bekijken. De documentaire heeft een hoge informatieve waarde. Vanwege de lengte en de hoeveelheid informatie die je krijgt, is dit een documentaire je gemakkelijk nog een tweede keer zou kunnen bekijken, waarbij je alsnog weer nieuwe informatie opdoet. Een van de beste en meest uitgebreide documentaires die we op een DVD zijn tegengekomen.
Beeldformaat is 1.78:1 anamorf en natuurlijk Nederlands ondertiteld.

Blade Runner is ook in een Collector’s Edition uitgebracht die uit vijf schijven bestaat. Een belangrijke toevoeging daarbij is dat de verschillende filmversies in die uitgave zijn opgenomen, naast nog veel meer informatieve featurettes. Deze Collector’s Editie is niet overal verkrijgbaar.

Conclusie

De sciencefiction actiefilm Blade Runner is in vijfentwintig jaar tijd uitgegroeid tot een cultklassieker. Regisseur Ridley Scott schetst in deze film een donkere toekomst waarin het op aarde slecht toeven is en kunstmatige robotachtige mensen, replicants, het lastige werk voor mensen. Deze replicants mogen niet op aarde komen, ze worden dan opgespoord en geëlimineerd door speciale agenten, de ‘blade runners’. Harrison Ford speelt zo’n ‘blade runner’ die een aantal bijzondere replicants moet opsporen en doden. Maar gaandeweg zijn missie voelt hij zich aangetrokken tot een mysterieuze vrouw, die mogelijk ook een replicant is. Kan hij zijn opdracht nog steeds voltooien? In Blade Runner ook een opmerkelijke hoofdrol voor Rutger Hauer als replicant. Ter gelegenheid van het 25ste jubileum van de film heeft regisseur Ridley Scott een zogenaamde “Final Cut” versie van de film gemaakt. Een iets uitgebreidere versie van de eerdere “Director’s Cut”. De film is door Warner volledig digitaal gerestaureerd, waarbij nieuwe beelden en speciale effects zijn toegevoegd. Het resultaat is verbluffend. De sterk visuele film ziet er onvoorstelbaar mooi uit. Het geluid, met de onvergetelijke soundtrack van Vangelis, klinkt als nooit tevoren. Op de Blu-ray Disc uitgave van Warner komt dit alles in de hoogste High Definition kwaliteit tot zijn recht. De film is voorzien van drie nieuw ingesproken commentaren. Op een tweede DVD schijf staat een ruim 3½ uur durende retrospectieve documentaire over het maken van Blade Runner. Een geweldige film in een top uitgave. Aanrader met een uitroepteken!

HD DVD
Blade Runner is door Warner ook in High Definition uitgebracht op HD DVD. De specificities van deze HD DVD uitgave zijn gelijk aan de hier besproken Blu-ray Disc uitgave.

Laatste reacties

hstadman  |  18-01-2008

Arnold, schrijffoutje; " Een van beide moet in staan zijn deze hoog resolutietracks te decoderen. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt de Dolby TrueHD track gede...
Lees meer >

Richard B.  |  18-01-2008

Zelfs na twee kijkbeurten kan ik nog niet heel enthousiast worden over de verbeteringen van de HD versie t.o.v. de nieuwe dvd. Je ziet wel dat het beeld scherpe...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  18-01-2008

Deze film nog nooit gezien, geen idee waarom. Dus deze maar is een keer aanschaffen. Idem, nog nooit gezien en ik kan haast altijd films van Ford en Hauer b...
Lees meer >

The Gr8oNe  |  17-01-2008

Deze film nog nooit gezien, geen idee waarom. Dus deze maar is een keer aanschaffen.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  17-01-2008

Ik zie het DVD topper logo staan. Toch wel opvallend bij een Blu-Ray / HD-DVD recentie. Misschien tijd voor een nieuw logo? Het is een DVD.nl Topper logo, dus k...
Lees meer >

windoweyez  |  17-01-2008

edit
Lees meer >

shadow  |  17-01-2008

Ik zie het DVD topper logo staan. Toch wel opvallend bij een Blu-Ray / HD-DVD recentie. Misschien tijd voor een nieuw logo?
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  17-01-2008

Tja, beter als dit zou het haast niet kunnen worden zou je dan denken, maar dat zou onmogelijk moeten zijn gezien het feit dat we het hier hebben over een 25 ja...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  17-01-2008

Tja, beter als dit zou het haast niet kunnen worden zou je dan denken, maar dat zou onmogelijk moeten zijn gezien het feit dat we het hier hebben over een 25 ja...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-01-2008

Echt fantastische uitvoering. Ik waardeer de film nu nog meer dan dat ik hem destijds in de bios zag. Zo mogen er meer oude films uitgebracht worden. :bier:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 52
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.