Enemy of the State

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-01-2008

Totaalbeoordeling:

7.4
Blu-ray

Enemy of the State (Blu-ray)
Samenvatting

Op een vroege ochtend wordt congreslid Sam Albert (Stuart Wilson) door de machtige topfunctionaris van de NSA (National Security Agency) Thomas Reynolds (Jon Voight) en zijn handlangers om het leven gebracht. Ze laten de moord lijken op een hartaanval, maar weten niet dat een verborgen camera van bioloog Daniel Zavitz (Jason Lee) alles heeft geregistreerd. Als Daniel ziet wat op de videoband staat, zitten de NSA mensen van Reynolds al achter hem aan om de band te bemachtigen. Vlak voordat Zavitz door een auto-ongeluk om het leven komt, zag hij kans de tape stiekem in de tas van advocaat Robert Clayton Dean (Will Smith) te verstoppen. Kort daarna wordt in het huis van Dean ingebroken en wordt zijn totale leven overhoop gegooid. Het dodelijk NSA team van Reynolds zet alles in het werk om Dean in diskrediet te brengen. Dean weet niet goed waarom hem dit allemaal overkomt, nog steeds onbewust van de belastende videoband. Dean roept de hulp in van zijn vroegere vriendin Rachel (Lisa Bonet), die hem in contact brengt met de mysterieuze Brill (Gene Hackman). Als oud NSA-er weet Brill exact hoe de NSA werkt. Beide beginnen een race tegen de klok om uit handen van de NSA te blijven, die met de meest moderne elektronische snufjes hen steeds dichter op de hielen komt.

Commentaar

Enemy of the State is een non-stop actie film, een zenuwslopende actiethriller waarin de meest geavanceerde (bewakings)technologieën een belangrijke rol spelen. Vaardig wordt ons een angstaanjagende wereld voorgeschoteld waarin niets, maar dan ook niets verborgen is voor de satellietcamera’s en microfoons van de NSA. Technisch adviseur voor de film, Larry Cox, was een voormalig NSA medewerker. Uiteraard is het allemaal omwille van een spannend verhaal wat aangedikt en is zeker niet alles (op dit moment) mogelijk. Maar ondanks het hoge popcorn gehalte van de film, is de basisgedachte over een samenleving die totaal gecontroleerd wordt met tal van elektronische snufjes eentje die tot nadenken stemt. Hoofdrolspelers Will Smith en Gene Hackman zetten puike rollen neer. Het tempo van de film ligt hoog, de zeer korte filmshots volgen elkaar in rap temp op waardoor de spanning hoog blijft. Constant doen zich nieuwe ontwikkelingen voor en lijkt de race van twee individuen tegen het machtige NSA een hopeloze. Maar goed, het is en blijft een Amerikaanse film, dus de afloop zal niet echt verrassend zijn. De film wordt goed ondersteund door de prima muziek van Trevor Rabin en Harry Gregson-Williams.

Enemy of the State is eerder door Buena Vista op DVD uitgegeven als een ‘Special Edition’ uitgave. Later is ook een verlengde versie van Enemy of the State uitgebracht, die een kleine zeven minuten extra beeldmateriaal bevat. Buena Vista heeft nu de bioscoopversie van Enemy of the State in High Definition kwaliteit op Blu-ray Disc uitgegeven. Op de rug van de cover staat weliswaar de vermelding “Extended Edition”, maar op deze Blu-ray Disc staat dus de gewone bioscoopversie van de film. We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave en maken een vergelijking met de eerdere ‘Special Edition’ uitgave van deze film. Je kunt hier onze recensie van de ‘Special Edition’ nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1998
Speelduur: 132 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418117641

Extra's

 • The making of
 • Deleted Scenes
 • Bioscooptrailer
 • Uitgelichte scènes
 • All Access: The Showdown

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. De film staat in 1080/24p op de Blu-ray Disc. Het beeld heeft een resolutie van 1920*1080 beeldpunten en is progressief opgebouwd. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-2 compressiemethode. De film heeft op deze Blu-ray de originele filmsnelheid van 24 beelden per seconde. Je hebt dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 132 minuten tegenover 127 minuten op de PAL DVD uitgave.

De beeldkwaliteit van deze HD uitgave is erg goed maar niet helemaal perfect. Het beeld ziet er zeer kleurrijk uit, waarbij de huidtinten natuurlijk ogen. In het algemeen is het zwartniveau prima met een mooi diep zwart. Ook het contrast is goed met voldoende schaduwdetail in de donkere delen van het beeld. De scherpte van het beeld is goed met een prima detaillering, ook in de achtergronden. Hier wint het beeld aan dieptewerking en impact. Het beeld oogt goed schoon en zuiver, waarbij filmgrain nagenoeg geheel afwezig is. Was bij de DVD release het gebruik van edge enhancemt nog een kritekpuntje, hier is dat volledig afwezig. Bij de begintitels van de film valt telecine wobble op (weibelen van het beeld). En af en toe zitten nog wat spetters of krasjes in het beeld.. Als geheel ziet het beeld er wel mooi filmisch uit. Vergeleken bij de DVD is het beeld gedetailleerder, vooral in de achtergronden, en kleurrijker. De Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en heeft een mooi klein, goed leesbaar lettertype. Zoals gebruikelijk bij de Buena Vista Blu-ray Disc uitgaven staat de ondertiteling volledig in het zichtbare filmbeeld.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave bij de originele Engelstalige soundtrack keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde LPCM 5.1 (16 bit / 48kHz – 4.6 Mb/s) soundtrack.
De nasynchronisaties – Frans, Italiaas, Duits en Spaans – zijn beschikbaar in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in DTS 5.1 surround (max. bitrate 1509 kb/s). Deze nasynchronisaties laten we verder buiten beschouwing.


De soundtrack van Enemy of the State klinkt mooi ruimtelijk. Enemy of the State is een onvervalste actiefilm en de bijbehorende geluiden komen luid en duidelijk met veel richtingsgevoel uit alle speakers. De nadruk van de soundtrack ligt op de frontspeakers. De surroundspeakers worden vooral bij actiescènes, en dat zijn er nogal wat, agressief en in split-surround gebruikt. De soundtrack heeft hierdoor een fraai klinkend driedimensionaal geluidsbeeld. De filmmuziek van Trevor Rabin komt vol en ruimtelijk uit de speakers. Het LFE kanaal doet zeer nadrukkelijk mee om de actiescènes een stevige impact te geven. De dialogen komen via het centerkanaal en blijven altijd goed te volgen ondanks het vele actiegeweld. Het beste klinkt deze actiefilm bij beluistering van de ongecomprimeerde LPCM 5.1 surroundtrack. Deze actiegerichte soundtrack heeft baat bij de grote(re) dynamiek van de LPCM track. Ook het laag klinkt beter gecontroleerd en integreert daardoor beter in de soundtrack. Bij de incidentele rustigere scènes beperkt het geluid zich meer tot de voorste kanalen, met subtiele achtergrondgeluiden uit de surrounds. Deze ongecomprimeerde PCM 5.1 overtuigt dankzij een grote dynamiek, een stevige impact en goed gedetailleerd geluid.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Bij Blu-ray Disc wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.
Deze BLu-ray Disc heeft dezelfde extra’s als de DVD SE uitgave. De extra’s zijn in 480i SD beeldkwaliteit en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Uitgelichte scènes
Geeft je de mogelijkheid om direct naar drie vooraf geselecteerde scènes in de film te gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc. Beeldresolutie is hierbij 1080p HD.

The Making of Enemy of the State (29 min)
Een informatieve achter de schermen documentaire met interviewfragmenten met diverse acteurs en crewleden, filmfragmenten en beelden tijdens de opnames. Men gaat vooral in op het onderwerp van de film en hoe dit toch ook wel realiteit is.

Deleted Scenes (3 min)
Je kunt hier twee korte scènes bekijken die niet in de film zijn gekomen. Deze scènes stonden ook al op de SE uitgave. De twee extra scènes die ook nog op de SE uitgave stonden, zijn nu opgenomen in de film.

Van alle kanten: De Showdown (13 min)
Dit is een achter de schermen featurette die helemaal gaat over het filmen van de laatste (schiet)scène in de film.

Bioscooptrailer (2½ min)
De bioscooptrailer’ van de film.

Conclusie

Enemy of the State is een lekkere snelle en spannende actiethriller met een snelle aaneenschakeling van actiemomenten. Regisseur is Tony Scott, de hoofdrollen worden gespeeld door Will Smith en Gene Hackman. De Blu-ray Disc uitgave van Buena Vista heeft zeer goede HD beeldkwaliteit en een evenzo zeer goede PCM 5.1 surround geluidstrack. De extra’s zijn overgenomen van de eerdere DVD Special Edition release.

HD DVD
Enemy of the State is niet op HD DVD uitgebracht.

Laatste reacties

pjblack  |  21-05-2011

The woble aan het begin heb ik niet opgemerkt, wel zijn er af en toe nog wat kleine spettertjes. Jammer maar valt verder niet echt op. Het beeld is verder zeker...
Lees meer >

Richard B.  |  15-01-2011

Ik heb niet zoveel met de films die geproduceerd worden door Jerry Bruckheimer, maar deze vind ik wel erg goed. Het verhaal is heel effectief, goed opgebouwd en...
Lees meer >

Daniël V.  |  28-01-2008

Voor jou kunnen ze dus elke film voor een greenscreen draaien. Achtergronden en omgeving zijn niet belangrijk :-D (is er niet iest dergelijks dat toneel heet...
Lees meer >

Hombre  |  28-01-2008

Het gaat mij om de foreground action, waarbij ik dus let op het verhaal en de personen daarbinnen. Voor jou kunnen ze dus elke film voor een greenscreen dra...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  27-01-2008

Maar hoe hoort film dan te zijn? Er komt altijd wel weer iets nieuws. Nu sta je zelf ook wel een beetje bekend als een groot HD-purist. ;) Ik ben geen innovator...
Lees meer >

rkrijger  |  27-01-2008

De hoesjes maken mij verder niks uit, zie daar toch niks van. Uitgave staat in de kast bij de rest en beeld en geluid vind ik veel belangrijker. Verder een goed...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-01-2008

Mag ik het een beetje vreemde benadering vinden? ;) Je wilt toch film zien zoals het hoort te zijn, of in ieder geval eng dicht tegen het origineel aan? Blu R...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-01-2008

Mooie conclusie, Arnold. :-) Helemaal niks aan toe te voegen.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-01-2008

Tja, daar ben je dan ook een purist voor. :p "Film kijken zoals het bedoeld is" werd vanaf het begin, en nu nog steeds, ook vaak genoeg over DVD gezegd. Waar is...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  26-01-2008

Tja, daar ben je dan ook een purist voor. :p "Film kijken zoals het bedoeld is" werd vanaf het begin, en nu nog steeds, ook vaak genoeg over DVD gezegd. Waar is...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-01-2008

Een beetje meer detail noem jij het, nou voor mij is dit hoe filmkijken bedoeld is. Vooral bij wijde shots blijft de achtergrond goed zichtbaar en oogt het veel...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  26-01-2008

Ik ben sinds kort overgestapt op Blu Ray en deze film geleend van een vriend van mij. Ik heb zelf de DVD versie en het is wel degelijk een beter beeld. Een beet...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-01-2008

Met de inhoud is niks mis. Maar de cover art (zoals inmiddels bij vele BD's) blijf ik echt afschuwelijk vinden met die halve ellips met 'niks'. Zal wat worden a...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  26-01-2008

Met de inhoud is niks mis. Maar de cover art (zoals inmiddels bij vele BD's) blijf ik echt afschuwelijk vinden met die halve ellips met 'niks'. Zal wat worden a...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.