Terminator 2: Judgment Day (3 disc)

Recensent:
Wilbert Rietman
19-02-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Terminator 2: Judgment Day (3 disc) (DVD)
Samenvatting

Het verhaal begint tien jaar na de eerste film. Sarah Connor (Linda Hamilton) zit, door haar verhalen over de toekomst en over Terminators, opgesloten in een beveiligde inrichting. Haar zoon John (Edward Furlong) is ondergebracht bij een pleeggezin en is een opstandige tiener geworden. Vanuit de toekomst komen er echter weer bezoekers. Het zijn de geavanceerde T-1000 (Robert Patrick) met als doel om John te doden. Ter bescherming is er deze keer gekozen voor de T-800 (Arnold Schwarzenegger), de dodelijke cyborg uit het eerste deel. De T-800 vindt John gelukkig als eerste. Ze bevrijden Sarah uit haar gevangenis en gedrieën besluiten ze de toekomst definitief te doen veranderen. Met de T-1000 op hun hielen beginnen ze aan hun levensgevaarlijke missie om de aarde te redden.

Commentaar

In 1991 werd het wachten voor de fans van de eerste Terminator film uit 1984 beloond. Toen verscheen namelijk Terminator 2: Judgment Day in de bioscopen, met een budget van 100 miljoen dollar de duurste film tot dan toe. De belangrijkste leden van de cast en crew bundelden wederom hun krachten voor een film die grootser moest, maar ook naadloos aansloot op de gebeurtenissen uit het eerste deel. De destijds spectaculaire special effects in combinatie met het goede verhaal en de aanwezigheid van wederom Arnold Schwarzenegger als de Terminator zorgden voor een groot succes. Wereldwijd werd er zo’n 520 miljoen dollar opgebracht en daarmee werd de prent één van de meest opbrengende films van de jaren ’90. Anno nu staat T2 nog steeds als een huis en kent de film vele fans. Reeds in 2001 verscheen er een Ultimate Edition op DVD, uitgegeven door RCV. Deze versie is met trots terug te vinden in menig DVD-collectie. Het grote gemis bij deze editie was echter het ontbreken van de originele bioscoopversie van de vertelling. Alleen de director’s cut met een langere speelduur was hier terug te vinden. De hier besproken editie, uitgegeven door Universal Pictures, bevat drie schijven. Op de eerste schijf is de bioscoopversie terug te vinden en op de tweede de director’s cut. De derde biedt ruimte aan een aantal extra’s die ook al op de Ultimate Edition stonden, maar ook een nieuwe feature (zie het kopje Extra’s). Voor diegene die indertijd de, inmiddels uitverkochte, Ultimate Edition niet heeft weten te bemachtigen, is er nu dus een nieuwe kans om T2 alsnog een plek te geven in zijn/haar collectie. De fan en/of de liefhebber kan nu eindelijk de versie, zoals hij destijds in de bioscopen te zien was, aan de collectie toevoegen.
Regisseur van de eerste twee producties is James Cameron, onder andere bekend van Aliens en Titanic. Hij experminenteerde al met computereffecten in The Abyss, maar voor deze film deed hij er nog een schepje bovenop. Deze effecten kwamen uit de computers van George Lucas’ ILM. Voor de in totaal drie minuten film die zij moesten verzorgen, moesten er zo’n dertig extra medewerkers worden ingehuurd. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Samen met de traditionelere effecten, verzorgd door Stan Winston, kwamen sommige scènes adembenemend en superieur over in 1991. Tegenwoordig is dit misschien echter moeilijk voor te stellen. Toch komen de effecten niet verouderd over en hebben ze amper aan kracht verloren. Terminator 2 won vier Oscars, voor Beste Geluid, Beste Make-up, Beste Visuele Effecten en Beste Geluidseffecten. Hiermee is het de enige vervolgfilm die Oscars won zonder dat de eersteling er ook maar één in de wacht wist te slepen.
Terminator 2: Judgment Day is één van die films die je gezien moet hebben. De eerder verschenen Ultimate Edition van RCV is dan ook in menig collectie terug te vinden. Of deze editie nu direct vervangen moet worden door de hier besproken versie, ligt puur aan keuze van de bezitter. De echte fan zal beide versies in zijn collectie hanteren. Voor een ieder die hem nog niet in bezit hebben, is er nu een kans.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 147 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Italiaans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582520996

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De bioscoopversie wordt anamorf weergegeven in de beeldverhouding van 2.35:1. De Director’s Cut staat in het originele formaat van 2.20:1 anamorf op de tweede schijf. De kwaliteit van beide beelden zijn beduidend minder vergeleken met RCV’s Ultimate Edition. Zo valt op dat de blauwige gloed waar eerder sprake van was, niet direct opvalt. Hierdoor zijn de kleuren wat feller, doch niet onnatuurlijk. Ook de scherpte lijkt minder, maar verdient geen onvoldoende. Verder valt op dat, met name de bioscoopversie, vrij veel filmgrain bevat. Ook edge enhancement is aanwezig. Een ander artefact wat soms aanwezig is, maar niet direct storend is aliasing. Zonde dat men bij Universal niet dezelfde bron heeft gebruikt als RCV destijds. Voor een vergelijking tussen de originele editie en de oudere Ultimate Edition, zie screenshot 1. Op screenshot 2 is een vergelijking gemaakt tussen deze Director’s Cut en de eerdere. Het kleine beeldje is steeds afkomstig uit de uitgave van RCV. Screenshot 3 komt uit de DC, screenshots 4 en 5 uit de Theatrical Version. De kwaliteit van het beeld zorgt ervoor dat deze uitgave geen vervanging kan zijn voor RCV’s Ultimate Edition. Voor beide versies geldt dat de Nederlandstalige ondertiteling goed te lezen is en op een prettige hoogte in het beeld is geplaatst. Qua hoofdstukindeling is er wel een verschil van 12 voor de theatrical version ten opzichte van maar liefst 80 voor de Director’s Cut.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is er ook het één en ander veranderd ten opzichte van de Ultimate Edition. Beide versies kennen een Dolby Digital 5.1 EX track (448 kbit/s) in de originele Engelse taal. De DTS en de DD 2.0 track zijn dus helaas gesneuveld, wat zeker gezien de DTS track een kleine gemiste kans is. Ook hier geldt dat er weinig verschil zit in de beide schijven. Een actiefilm moet knallen, moet men gedacht hebben. Dat doet deze track dan ook. Het geheel komt zeer ruimtelijk over door goed gebruik van alle kanalen. De kijker zal zich menige keren op het slagveld wanen, zo echt klinken de kogels en geweerschoten je om de oren. Dialogen komen netjes verstaanbaar uit de centerspeaker. De frontspeakers geven de overige filmgeluiden en de muzikale score weer. De surrounds worden agressief gebruikt voor de omgevingsgeluiden en geluidseffecten, waardoor je als kijker dus echt middenin de actie zit. Een prima geluid voor een productie van deze leeftijd. Toch blijft het jammer dat een DTS track ontbreekt.

Extra's

Elke disc kent een soortgelijk, geanimeerd menu in de verhouding 1.78:1 anamorf met de bekende Terminator theme van Brad Fiedel in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). Deze menu’s zijn anders van uiterlijk en opzet ten opzichte van de menu’s op de RCV-uitgave. Disc 1 bevat geen extra’s. Op de andere schijven zijn de volgende extra’s te vinden, waarvan overigens alleen het audiocommentaar niet ondertiteld is:

Disc 2

Audiocommentaar
Bij dit audiocommentaar vinden we regisseur James Cameron op de rechterspeaker en scenarist William (‘Bill’) Wisher op de linker. Hierin verschilt dan ook gelijk het audiocommentaar in vergelijking met de Ultimate Edition, waar maar liefst 26 leden van de cast en crew werden geïnterviewd. Hier vinden we een meer “klassiek” ingesproken audiocommentaar. Voordeel van deze track is dat er meer rust schijnt te heersen. Er is in ieder geval een beter overzicht met slechts 2 sprekers. De heren hebben er duidelijk zin in en weten veel te vertellen over de film. Zowel de technische zaken als verhaaltechnisch komt er een hoop aan bod. Ook passeren enkele amusante anekdotes de revue.

Disc 3

Making of
Onder dit kopje vinden we een viertal documentaires, waarvan de eerste drie ook al terug te vinden waren op de eerder verschenen Ultimate Edition.
Als eerste vinden we The Making of Terminator 2: Judgment Day (31 min.). Dit is een nogal promotioneel aandoende feature. Door middel van interviews met leden van de cast en de crew afgewisseld met beelden vanachter de schermen en de prent zelf, krijgen we een totaal beeld van veel aspecten van de productie.
De tweede is getiteld: T2: More Than Meets The Eye (22 min.). Hier krijgen we diepere uitleg over de verwijderde scènes en ook worden deze ons nog een keer voorgeschoteld. Cast en crew informeren ons over waarom deze scènes de uiteindelijke bioscoopversie niet hebben gehaald.
De derde feature, The Making of Terminator 2 3D: Breaking the Screen Barrier (23 min.), handelt over een attractie gemaakt voor Universal Studio’s in de Verenigde Staten. Een groot gedeelte van de originele cast en crew werkten mee aan deze attractie, gebaseerd op de film. Het kan gezien worden als een vervolg op de prent en doet zeker verlangen naar meer. Voor de fan zal het moeilijk zijn niet direct het vliegtuig te pakken.
Als laatste vinden we een documentaire die nieuw is ten opzichte van de “oude” Ultimate Edition met de titel No Feat But What We Make (24 ½ min.). In deze retrospectieve docu komen verschillende mensen aan het woord, waaronder James Cameron, een aantal medewerkers aan de special effects van T2, maar ook coryfeeën als Peter Jackson. Deze mensen blikken terug op de doorbraak die de vertelling heeft betekend op het gebied van special effects in films. Dit wordt gedaan aan de hand van voorbeelden uit het verleden en de toekomst.

Interviews (59 min.)
In maar liefst 60 hoofdstukken, die helaas niet achter elkaar af te spelen zijn, krijgen we verschillende, korte featurettes voorgeschoteld. Deze filmpjes doen een beetje denken aan productiedagboeken die andere, grote productie op hun website lieten verschijnen. Op de Ultimate Editon waren deze filmpjes te vinden onder het kopje Interrogation Surveillance Archives. De complete productie van Terminator 2: Judgment Day komt aan bod van begin tot eind. Zo wordt er stil gestaan bij het schrijven van het script, de casting, het filmen zelf, de muziek en zo nog veel meer wat er komt kijken bij een dergelijke productie.

Trailers (7 ¾ min.)
Ook deze trailers stonden reeds op de uitgave van RCV onder een andere noemer. We vinden hier de teaser (1 ½ min.), twee bioscooptrailers (bij elkaar 3 ¾ min.) en een aparte trailer voor de Special Edition (2 ½ min.).

Zoals te zien is, zijn er een aantal extra’s gesneuveld vergeleken met de Ultimate Edition van RCV. Ook al zijn de audiocommentaren verschillend, ze verdienen elk hun plekje in de T2-wereld. De nieuwe feature No Feat But What We Make is een interessante. Het ontbreken van de informatie over de cast en crew is niet direct een groot gemis net zoals het ontbreken van het complete script. Wel jammer is, is dat de storyboards en de Data Core ontbreken. Welke versie de voorkeur heeft, is aan de liefhebber zelf. Voor diegene die per se de originele versie van de film willen hebben, is het hopen op een losse uitgave hiervan. Qua extra’s is de Ultimate Edition gevulder, maar mist deze weer een aardige documentaire die hier wel terug te vinden is.

Conclusie

De Ultimate Edition van actieklassieker Terminator 2: Judgement Day geldt al jaren als een uitgave die je als DVD- en filmliefhebber in je collectie hoort te hebben. Deze editie, uitgegeven door RCV, is echter al een hele tijd uitverkocht en ooit vervangen door een vanilla uitgave. Nu is er een nieuwe editie, uitgegeven door Universal Pictures. Deze versie bevat behalve de director’s cut, nu ook de originele bioscoopversie die niet bij de Ultimate Edition zat. Andere veranderingen zijn te vinden bij het geluid, waar de DTS track is verdwenen. Ook qua beeld heeft men gebruikt gemaakt van een andere, mindere bron. Op het gebied van extra’s is er vooral kwantitatief het één en ander veranderd. Zo is er een ander audiocommentaar en vinden we een nieuwe feature terug. Wel zijn hierdoor een aantal andere extra’s verdwenen. Desalniettemin is deze uitgave geen misselijke uitgave die een plek verdient in de collecties van de verzamelaar die naast de Ultimate Edition heeft gegrepen. De fan en grote liefhebber zal ongetwijfeld beide versies in zijn/haar collectie voeren.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  03-10-2022

Toch bedankt dat je aan me dacht (!) Geen dank en graag gedaan! Ik heb een complete versie gekocht op MP omdat het dus zo was zoals ik dacht: ik heb toen in 20...
Lees meer >

Werner  |  03-10-2022

Toch bedankt dat je aan me dacht (!)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  03-10-2022

Bedankt om het te melden Rogier, maar de Italiaanse blijkt identiek aan de NL versie. Alleen de cover is in het Italiaans, maar ik ken die taal dus da's geen pr...
Lees meer >

Werner  |  03-10-2022

Mocht je deze nog zoeken Werner, ik heb de NL versie voor je over. Zit alleen niet de buitenste case omheen, maar wel de binnenkant. Bedankt om het te melden R...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  03-10-2022

Ik was dus al zeer lang op zoek naar deze versie, omwille van de afwijkende extra's. Niet te vinden natuurlijk. Maar nu heb ik de Italiaanse versie gekocht, die...
Lees meer >

Werner  |  13-08-2020

Ik was dus al zeer lang op zoek naar deze versie, omwille van de afwijkende extra's. Niet te vinden natuurlijk. Maar nu heb ik de Italiaanse versie gekocht, die...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  19-07-2013

Damn you Rogier. Ik ben officieel jaloers.... :) Je hebt me idd op ideeen gebracht :).....zou MP gewoon in de gaten houden.... ;) Wel heb ik de volgende vraag:...
Lees meer >

Werner  |  19-07-2013

Damn you Rogier. Ik ben officieel jaloers.... :)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-07-2013

Is deze versie eigenlijk nog érgens te vinden? Heb em voor 5 euro inc verzending gevonden op Marktplaats.... :)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  11-07-2013

ik moet wel bekennen,de zilveren tin met die 3 discs,of met de dvd18 en de dvd9,verkoop ik normaal voor 35 euro ex verzending... Bedoel je hiermee de R1 Ar...
Lees meer >

Frank  |  10-07-2013

Da's de Blu-ray. Ik had het over de dvd, omdat die de docu No Feat But What We Make bevat. Sorry, niet in de gaten gehad dat dit een topic over de DVD was.
Lees meer >

Niels Simons  |  10-07-2013

ik heb nog altijd een stuk of 25x terminator 2 staan. zeg me ff welke versie je nu zoekt(2 of 3 disc),zilveren tin of wat ? ik moet wel bekennen,de zilveren t...
Lees meer >

Werner  |  08-07-2013

Niet in Nederland, wel in Engeland bij Amazon.co.uk, maar dan verpakt in een keepcase en zonder Nederlandse ondertitels. Da's de Blu-ray. Ik had het over de dvd...
Lees meer >

Frank  |  08-07-2013

Is deze versie eigenlijk nog érgens te vinden? Niet in Nederland, wel in Engeland bij Amazon.co.uk, maar dan verpakt in een keepcase en zonder Nederlandse onder...
Lees meer >

Werner  |  08-07-2013

Is deze versie eigenlijk nog érgens te vinden?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.