Home of the Brave


Home of the Brave (Blu-ray)
Samenvatting

Home of the Brave vertelt het verhaal van vier Amerikaanse soldaten die na een lang verblijf in Irak op het punt staan terug te keren naar huis. Tijdens hun laatste missie wordt hun eenheid midden in een plaats in een hinderlaag gelokt. Er ontstaat een hevig gevecht, waarbij soldaten worden gedood en ernstig gewond raken. Bij thuiskomst moeten zij, lichamelijk en geestelijk getekend, proberen hun normale levens weer op te pakken. De chirurg Will Marsh (Samuel L. Jackson) ontdekt thuis dat zijn zoon hem haat, vanwege zijn actieve betrokkenheid in de oorlog. De leegheid van het bestaan thuis zit hem dwars, al laat zijn vrouw Penelope (Victoria Rowell) hem merken dat het voor de thuisblijvers ook niet gemakkelijk is geweest. Tommy Yates (Brian Presley) kan zijn oude baan niet meer terugkrijgen. Tommy heeft in Irak een goede vriend verloren, die voor zijn ogen werd doodgeschoten. Het rouw- en verwerkingsproces waar Tommy last van heeft, vindt zijn vader iets voor mietjes. In zijn ogen moet Tommy zich als een man gedragen en zich aanmelden op de politieschool. Vanessa Price (Jessica Biel) heeft bij de hinderlaag als gevolg van een bom een hand verloren. Ze moet leren leven met haar handicap, maar accepteert daarbij geen hulp van anderen. Jamal Aiken (Curtis ’50 Cent’ Jackson) heeft bij het gevecht tijdens de hinderlaag een vrouw doodgeschoten en blijft last houden van dat beeld voor zijn ogen. Zijn vriendin begrijpt zijn opvliegende karakter niet. Allemaal hebben ze moeite met het verwerkingsproces, waarbij de omgeving niet beseft welke last zij met zich meedragen…

Commentaar

Home of the Brave is de eerste speelfilm uit Hollywood die over de oorlog in Irak gaat. Tussen het uitbreken van de oorlog en de release van deze film zit meer dan drie jaar. De oorlog in Irak is nog dagelijks in het nieuws. Steeds meer Amerikanen twijfelen aan de rechtvaardiging van de aanwezigheid van de Amerikaanse soldaten in Irak. De aandacht gaat daarbij vooral om wat er gebeurt in Irak en de slachtoffers die daar vallen. Gelukkig zijn diegene die na een lange afwezigheid in die hitte en het zand van Irak, weer terug kunnen keren naar huis. Maar zijn zij wel zo gelukkig. Is de terugkeer wel zo’n feestelijke aangelegenheid. Evenals dertig jaar geleden met de oorlog in Vietnam, wordt met Home of the Brave aandacht geschonken aan de nasleep van de oorlog aan het thuisfront. Ook na de oorlog van Vietnam duurde het enkele jaren alvorens films als Coming Home en The Deer Hunter, maar ook een film als First Blood, pijnlijk duidelijk maakten hoe groot de kloof was tussen oorlogsveteranen en de maatschappij waarin ze terugkeerden.
Regisseur Irwin Winkler las enkele jaren geleden een artikel over de psychologische en lichamelijke pijn waarmee oorlogsveteranen te maken hebben. Voor hem ontstond hiermee het idee voor Home of the Brave. Gebaseerd op een script van Mark Friedman, vertelt de film het verhaal van soldaten die kort voor hun terugkeer in een hinderlaag lopen die hen zowel geestelijk als lichamelijk voor het leven tekent. Eenmaal thuis gekomen moeten zij zich proberen aan te passen aan het normale leven thuis. Winkler concentreert zich daarbij op het menselijke drama. Hij houdt zich verre van de politiek en neemt geen standpunt in ten aanzien van de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog. Winkler laat zien wat deze oorlog met mensen doet, welke grote emotionele maar vaak ook fysieke ballast zij met zich meedragen en daar nauwelijks gehoor in vinden. Een donkere kant van de oorlog die je niet in het journaal ziet, maar die zich bij de mensen thuis afspeelt. En wat dat betreft is er vergeleken met dertig jaar geleden in de Amerikaanse oorlog in Vietnam maar weinig verandert.
De film begint met de hinderlaag in Irak, een actiescène die je meteen als kijker in het verhaal trekt. Deze scènes zijn opgenomen in het Marokkaanse Ouarzazate, een stad van 44.000 inwoners, omgeven door bergen, woestijnen en oases. Deze stad heeft een van de grootste filmstudio’s in de wereld, Atlas Studios, waardoor het al jaren een gewilde filmlocatie is. Voor de diverse actiescènes, zoals die waarin het humanitaire konvooi in een vijandelijke hinderlaag loopt, kregen de filmmakers steun van de Marokkaanse overheid, die militair personeel, voertuigen en helikopters ter beschikking stelde. Na 20 minuten concentreert de film zich op de thuiskomst van de soldaten en hun problemen om het normale leven weer op te pakken in het plaatsje Spokane in de staat Washington. Een probleem van de film zit wel in iets mindere geloofwaardigheid van de gespeelde karakters. Met name Curtis ’50 Cent’ Jackson zet geen bijster geweldige rol neer. Samuel L. Jackson is nog het meest overtuigend in zijn rol. Desalniettemin is Home of the Brave een indrukwekkende oorlogsfilm,
waarin Winkler een gevoelige onderwerp over de impact van oorlog op mensenlevens met respect en gevoel op het scherm heeft gebracht.

Dutch FilmWorks heeft Home of the Brave eerder uitgebracht in een steelbook 2-DVD Special Edition uitgave. In High Defintion is de film door DFW nu op Blu-ray Disc uitgebracht. In deze bespreking bekijken we de Blu-ray Disc uitgave en maken hierbij een vergelijking met de eerdere 2-DVD uitgave. De bespreking van de 2-DVD release kun je hier nog eens teruglezen en daarbij kun je de (SD) screenshots nog eens bekijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 107 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664051764

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Schwarzkopf vs Saddam
  • Saddam's Bombmaker
  • Saddam Hussein: Butcher of Bagdad

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocodering. Zoals gebruikelijk bij High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Net als de Amerikaanse Blu-ray Disc uitgave, van Fox Home Entertainment, is ook deze High Definition uitgave van Dutch Filmworks niet optimaal. In het algemeen ziet het beeld er redelijk goed uit. Bij de scènes die zich buiten afspelen, oogt het beeld voldoende scherp en gedetailleerd. Toch is de algehele scherpte indruk niet zoals je die van een HD uitgave mag verwachten. Wel is het beeld qua detaillering een lichte vooruitgang vergeleken bij het DVD beeld. Het HD beeld oogt helder met goed verzadigde kleuren. Ook hier is deze HD uitgave een vooruitgang ten opzichte van de DVD. Problematischer zijn de scènes die zich binnen afspelen. Het contrast is wat minder goed. Qua scherpte en detaillering is het beeld dan ook wat minder en geen echte verbetering ten opzichte van de DVD. Bijkomend minpunt hierbij is dat bij deze scènes onrust in het beeld te zien is. Met name bij egale donkere vlakken zijn compressieartefacten en beeldruis in de achtergrond zichtbaar. Bij grootbeeldprojectie is dit toch tamelijk storend zichtbaar. Jammer, want verder is het beeld vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nog in een lichte mate aanwezig, maar dit past wel bij het karakter van de film. De film is verdeeld in 20 tracks. De ondertiteling (wit) is goed leesbaar, heeft een mooi strak ogend klein lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een Engelstalige DTS HD 5.1 surroundtrack (gemiddelde bitrate 2 Mb/s). Beide audiotracks klinken goed en zijn een vooruitgang op de DVD uitgave. De Dolby Digital track profiteert van de afwezigheid van de 4% (PAL) speedup en klinkt wat voller en gedetailleerder. De hoog resolutie DTS HD track klinkt nog beter met een grotere helderheid, meer detail en een strakker laag. De soundtrack klinkt mooi ruimtelijk met goede brede plaatsing van alle effect- en omgevingsgeluiden. Met name tijdens de gevechtsscènes wordt het geluid vanuit alle kanalen met veel ruimtelijkheid en richtingsgevoel weergegeven en dat maakt het schietgeweld gewoon ‘voelbaar’. De achterkanalen worden in split-surround gebruikt. Bij de meer rustige scène klinkt de sfeervolle filmmuziek goed ruimtelijk en geven de subtiele omgevingsgeluiden de soundtrack een gevoel van realisme. Het aanwezige LFE kanaal geeft de soundtrack een goed gedoseerd laag. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan. Een fraai klinkende soundtrack.

Extra's

De film start direct zonder tussenkomst van een menuscherm. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc biedt een groot gedeelte van de extra’s die op de 2-DVD Special Edition staan. Het zwaartepunt van deze extra’s ligt op een aantal documentaires over de oorlog in Irak. De extra’s zijn in 576i/p standaard resolutie. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Behind the scenes (10 min)
Een korte promotionele blik achter de schermen tijdens de opnames, met interviewfragmenten met cast en crew en filmfragmenten.

Saddam Hussein: Butcher of Badgad (50 min)
Een Amerikaanse ‘biography’ documentaire over Saddam Hussein. Uiteraard bekeken vanuit een Amerikaans standpunt, waarbij de Amerikaanse gevangenneming van Saddam Hussein nadrukkelijk wordt genoemd.

Schwarzkopf vs Saddam (45 min)
Amerikaanse ‘Clash of Warriors’ documentaire over de oorlog van Amerika tegen Irak en Operatie Dessert Storm.

Saddam’s Bombmaker (43 min)
Wederom een Amerikaanse documentaire, nu over de wapenindustrie van Saddam Hussein.

Trailers
Met keuze uit vier trailers van andere (High Definition) DFW uitgaven.

Conclusie

Home of the Brave vertelt het verhaal van vier Amerikaanse soldaten die na een lang verblijf in Irak op het punt staan terug te keren naar huis. Tijdens hun laatste missie wordt hun eenheid midden in een plaats in een hinderlaag gelokt. Er ontstaat een hevig gevecht, waarbij soldaten worden gedood en ernstig gewond raken. Bij thuiskomst moeten zij, lichamelijk en geestelijk getekend, proberen hun normale levens weer op te pakken. Home of the Brave van regisseur Irwin Winkler is de eerste speelfilm uit Hollywood die over de oorlog in Irak gaat. Dutch Filmworks heeft de film in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. De beeldkwaliteit is redelijk goed, maar bij diverse scènes heeft het beeld last van artefacten. De kwaliteit van de audiotrack is zeer goed. Bij de extra’s geen achtergrondinformatie over de filmproductie, maar wel een drietal Amerikaanse documentaires over de oorlog in Irak en Saddam Hussein.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Gandalf the funny  |  29-08-2009

is vervanging van de 2-disc dvd gerechtvaardigd? (zoals ik lees van niet)...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.