Amants du Pont-Neuf, Les

Recensent:
Ludo Keeris
03-03-2008

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Amants du Pont-Neuf, Les (DVD)
Samenvatting

De brug Pont-Neuf in Parijs is afgesloten voor al het verkeer vanwege groot onderhoud. Twee dakloze mannen, Alex (Denis Lavant) en Hans (Klaus-Michael Grüber), hebben de brug tot hun huis gemaakt en brengen er veel van hun tijd door. Alex is alcoholist en wordt regelmatig dronken opgepakt door de politie en meegenomen naar het bureau. Hij slaapt ook zeer slecht en Hans voorziet hem van slaapmiddelen. Na weer een dag in een kliniek te hebben doorgebracht blijkt zijn slaapplaats op de brug te zijn ingepikt door een jonge vrouw, Michèle (Juliette Binoche), met een ernstige oogziekte, maar die ook erg mooi kan tekenen. Ze blijkt ook een tekening van Alex in haar tekenmap te hebben zitten. Alex raakt gebiologeerd door de jonge vrouw en wil dat ze nog wat langer op de brug blijft, maar Hans wil geen indringers en stuurt haar weg. Alex volgt haar door de straten van Parijs en wil dat zij hem nogmaals tekent. Michèle wil wel, maar het lukt haar niet. Waarom het niet lukt vertelt ze niet, waardoor Alex nog meer geïnteresseerd raakt in haar. Hans laat haar op verzoek van Alex toch nog toe op de brug en er ontstaat een innige band tussen Alex en Michèle.

Commentaar

Les Amants Du Pont-Neuf is een bijzondere film. Niet alleen vanwege de sterke inhoud, maar ook vanwege de achtergronden waardoor de film tot stand is gekomen. Het is een ambitieus project van regisseur Leos Carax, die ook zelf het scenario schreef. De film gaf al veel stof voor discussie voordat ie zelfs maar af was. Het was tot op dat moment de duurste Franse filmproduktie ooit. De perikelen over het budget (en vooral het overschrijden daarvan) noopten de filmmakers bijna tot het stilleggen van de opnames. De kosten rezen de pan uit, mede door het extreem dure decor. De brug Pont-Neuf over de Seine moest gedeeltelijk worden nagebouwd, omdat hoofdrolspeler Denis Lavant tijdens het filmen z’n been brak en de opnames moesten worden stilgelegd. De originele brug was bij het hervatten van de opnames niet meer geschikt, waardoor de brug moest worden nagebouwd (wat in Zuid-Frankrijk gebeurde). Daarnaast gingen twee producenten tijdens het maken van de film failliet. Het hele proces duurde bijna drie jaar, inclusief twee onderbrekingen van ieder negen maanden vanwege geldgebrek. Wat dat betreft mag het een klein wonder heten dat de film uiteindelijk af is gekomen. En gelukkig maar, want het is een prachtige film! Het is een mix van stijlen en emoties. Het begin is helemaal documentaire gedraaid, waarna de film verder tussen realisme en surrealisme heen en weer springt. Veel scènes zijn heel dynamisch gefilmd, waarbij andere delen weer uitermate rustig en relaxed zijn. De soms flitsende montage zorgt ook weer voor dynamiek. Wat in alle scènes dik in orde is, is het geweldige acteren van beide hoofdrolspelers Denis Lavant als Alex en Juliette Binoche als Michèle. Beiden werkten al eerder onder regisseur Leos Carax samen in diens voorgaande film Mauvais Sang. In Les Amants Du Pont-Neuf weten ze allebei hun rol als dakloze uitstekend en zeer geloofwaardig neer te zetten. Ook Binoche, die toch meer bekend is als het fijne meisje, ziet er verlopen en hulpeloos uit. De film is in alle facetten geslaagd en mag tot een van de betere Franse films van de jaren ’90 worden gerekend.
Waar Denis Lavant in Frankrijk een van de betere acteurs is en Juliette Binoche uitgroeide tot een internationale ster is er van Leos Carax niet veel meer vernomen. Na zijn film Pola X uit 1999 werd het akelig stil rond hem, maar in 2008 laat hij weer van zich horen via een collagefilm met onder meer Michael Gondry.

Les Amants Du Pont-Neuf is door A-Film uitgebracht in de Quality Film Collection (QFC) reeks. Van deze film is in Nederland geen eerdere release geweest, wat wel gebruikelijk is bij de meeste QFC releases.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777058022

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Met een beeldformaat van 1.66:1 staat de film anamorf op de DVD, het formaat waarin de film ook is gedraaid. De transfer is behoorlijk goed geslaagd. De film is uit 1991, maar dat is aan deze print niet af te zien. Er zijn, op een paar zeer kleine spettertjes na, geen beschadigingen aanwezig. De scherpte is ruim voldoende, ondanks de continue aanwezige filmgrain. Het contrast is ook dik in orde, waarbij ook in de (vele) donkere scènes alles goed te volgen is. De kleuren ogen mooi naturel met een natuurlijke huidtint.
De film is onderverdeeld in de voor A-Film release gebruikelijke 12 hoofdstukken, die ieder afzonderlijk ook via het menu zijn te selecteren. De ondertiteling is goed verzorgd, waarbij de regels op de juiste hoogte in beeld zijn geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft uitsluitend een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluidstrack. De film is oorspronkelijk ook alleen met stereogeluid uitgebracht in de bioscopen. Het geluid van de film is bijna in z’n geheel helemaal nagemaakt in de studio, maar dit is erg goed gedaan, met veel oog voor detail. Het geluid is heel erg dynamisch, van heel verstilde momenten tot bombastische scènes met veel muziek. Alles komt heel helder uit de luidsprekers en is goed verstaanbaar. Het geluid heeft een beperkt stereobeeld, waarbij het meeste geluid mono is. De atmosferen zijn stereo, maar staan over het algemeen vrij zacht in de mix. Een heel prettige geluidstrack om te beluisteren.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm met een afbeelding uit de film als achtergrond. Het formaat is 1.78:1 anamorf. Het geluid is een fragment van de filmmuziek en is in DD 2.0. Naast de bioscooptrailer staan er ook enkele promotietrailers op de DVD.

Trailer
De bioscooptrailer van de film, in een slechte kwaliteit, geeft toch wel een verkeerd beeld van de film. Het lijkt hier om een aktiefilm annex thriller te gaan, terwijl dat helemaal niet zo is. Er wordt niet in gesproken, dus een ondertiteling is niet van toepassing. Het beeld is 1.66:1 letterboxed.

Conclusie

Alex is een alcoholistische dakloze man, die leeft op de brug Pont-Neuf in Parijs. Op een dag ligt er een jonge vrouw te slapen. Zij heeft een ernstige oogziekte, maar kan ook erg mooi tekenen. Alex raakt gebiologeerd door de vrouw en wil meer over haar afkomst weten, maar erg toegankelijk is ze niet.
Les Amants du Pont-Neuf is een erg mooie film van Leos Carax, waarin de hoofdrolspelers uitstekend werk afleveren. Maar ook is de film op een mooie manier gemaakt. Een van de betere Franse films van de jaren ’90.
Het beeld en geluid van de DVD zijn goed verzorgd, zonder echt spectaculair te zijn. Behalve een bioscooptrailer van matige kwaliteit heeft de DVD geen extra’s. De DVD is uitgebracht in de Quality Film Collection serie van A-Film. Van deze film is geen andere versie beschikbaar, zoals bij de meeste QFC films wél het geval is. Maar desondanks zeker aan te bevelen bij liefhebbers van de Europese cinema.

Laatste reacties

Richard B.  |  06-03-2008

Een van m'n meest favoriete Franse films van de laatste 20 jaar. Een heel apart romantisch drama met een heel aparte sfeer is dit. Binoche is ook erg goed in de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.