Hollow Man (DC)

Recensent:
Marcel den Haan
14-03-2008

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Hollow Man (DC) (Blu-ray)
Samenvatting

Sebastian Caine (Kevin Bacon) staat aan het hoofd van een team van wetenschappers. Zij hebben zich er op toegelegd een onzichtbaarheidserum te ontwikkelen. Dit is ook gelukt en het team heeft al enkele dieren onzichtbaar weten te maken. Het Pentagon, dat het hele onderzoek financiert, wil echter snel resultaten zien en wel iets meer dan alleen onzichtbare dieren. Zij vragen zich af wanneer nu eens de eerste mens deze stap zal nemen en dreigen de geldkraan dicht te draaien als dit niet snel gebeurd. Sebastian neemt een risicovol besluit wanneer hij zegt dat het team het serum zal testen op een mens en wel hijzelf. De overige teamleden zijn het hier niet mee eens, aangezien ze moeite hebben de onzichtbare dieren weer normaal te krijgen. Sebastian laat zich echter niet ompraten en gaat door met de test. Het is wederom een succes en hij wordt onzichtbaar. Het probleem waar het team tegenaan liep met de dieren, herhaald zich nu op Sebastian. Ook hij kan niet worden teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Langzaam maar zeker wordt de briljante wetenschapper gek en slaat de macht van het onzichtbaar zijn hem naar het hoofd.

Commentaar

De film Hollow Man uit 2000 was de zesde Amerikaanse film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Na te zijn doorgebroken met kaskrakers als Basic Instinct, Starship Troopers en Robocop komt hij met een verhaal over een briljante wetenschapper die zichzelf onzichtbaar maakt. Hij heeft echter één probleem en dat is het feit dat hij niet terug gebracht kan worden naar zijn oorspronkelijke staat. Langzaam maar zeker begint hij de voordelen te ontdekken van het onzichtbaar zijn en stijgt deze macht hem naar het hoofd. Films van Verhoeven handelen vaak over macht, gepaard met seks en geweld. Deze thema’s komen dus ook deze keer voorbij en het resultaat is een aardige film die nergens het niveau van een topper haalt. Hiervoor is het script te zwak en gaat Verhoeven te makkelijk voor de voorspelbare zaken. De geestelijke transformatie van Sebastian Caine is allesbehalve geloofwaardig en hij verandert te snel van een aardige en bovendien briljante jongen in een gestoorde gek die iedereen die hem in de weg staat het zwijgen oplegt. Ook het einde is niet zoals we dat graag zouden zien en er zitten gewoon teveel ongeloofwaardigheden in het script om echt te overtuigen. Iets dat wel goed verzorgd is zijn de speciale effecten. Inmiddels zijn we bijna acht jaar verder na het uitkomen van de film, maar de effecten weten nog altijd indruk te maken. Vooral het onzichtbaar worden van Caine en de poging om een gorilla weer terug te brengen zien er nog steeds erg goed uit. De acteurs zetten allemaal een rol neer die voldoet voor een film zoals deze. De karakters maken niet veel ontwikkeling door en ook zijn alle personages ondergeschikt aan die van Kevin Bacon. Hollow Man is een redelijke thriller die lekker wegkijkt. Het is echter bij lange na niet Verhoeven’s beste Amerikaanse film, hiervoor is er teveel mis bij de film. Deze Blu-ray uitgave bevat de Director’s Cut van de film en in totaal is er acht minuten aan materiaal toegevoegd. Deze minuten bestaan uit enkele eerder verwijderde scènes en ook is er wat meer bloed en seks aanwezig. Dit alles is echter te weinig om de film beter te laten worden.

Sony heeft Hollow Man eerder op DVD uitgebracht in twee versies. Onze recensie van de reguliere versie is hier nog eens terug te lezen en hier de bespreking van de Superbit uitgave. In deze recensie van de Blu-ray Disc uitgave maken we een vergelijking met de eerdere uitgaven.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2000
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609682069

Extra's

  • Hollow Man: Anatomy of A Thriller
  • Fleshing Out The Hollow Man
  • VFX Picture Comparison

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De gebruikte beeldsnelheid is de originele filmsnelheid van 24 beelden per seconde. Bij deze uitgave heb je dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De kwaliteit van het beeld van deze Blu-ray Disc is erg goed te noemen en zoals wel vaker valt vooral het scherpere beeld en het verhoogde detail op. Beide uitgaven op DVD hadden al een zeer goede beeldkwaliteit, maar deze High Definition uitgave laat dus een nog beter plaatje zien. Zaken of personen in de achtergrond zijn duidelijker zichtbaar en het beeld laat meer dieptewerking zien. Ook is het beeld scherper en zijn er meer kleurnuances te zien. De kleuren ogen fel en de verzadiging is nagenoeg perfect. Zwartniveau, schaduwdetail en contrast zijn allen een stap voorwaarts en zijn voor een HD release meer dan voldoende te noemen. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig en alleen filmgrain is in sommige scènes licht waarneembaar. Een erg goede transfer en zo goed als dit heeft de film er nog niet uitgezien.
De film is verdeeld in 16 hoofdstukken, de optionele ondertiteling is goed te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in twee formaten op de schijf, namelijk een ongecomprimeerde LPCM 5.1 track (16 bit / 48kHz) en een Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). De PCM track klinkt erg goed en de track maakt goed gebruik van alle aanwezige kanalen. Het geluid klinkt erg dynamisch en de ruimtelijkheid zorgt ervoor dat je je als kijker middenin de actie waant. De surrounds worden constant bij het geheel betrokken en niet alleen voor de effecten. Ook omgevingsgeluiden zijn te horen en in sommige scènes zelfs de dialogen, zoals de scènes waarin Sebastian Caine verstopt zit in het laboratorium en praat vanuit een willekeurige richting. Tijdens de actiescènes komt de track pas echt tot leven en dit zijn ook de momenten dat het LFE kanaal een duit in het zakje doet. De subwoofer laat een diep laag horen dat prima gedoseerd klinkt. Het detail is uitstekend, zowel in het hoog als in het laag. Ook de Dolby Digital 5.1 track klinkt prima en beter dan op de DVD. De hogere bitrate en afwezigheid van de 4% PAL speedup laat een hoger detail en voller geluid horen. Twee prima tracks die de film echt tot leven brengen en waar de buren wat minder blij mee zullen zijn.

Extra's

Deze Blu-ray Disc bevat een hoofdmenu waarin alle bekende opties, zoals het instellen van het geluid en de ondertitels en het selecteren van de extra’s, te vinden zijn. In dit menu zijn beelden te zien uit de film, aangevuld met animaties. De opties uit dit menu zijn ook op te roepen tijdens het afspelen van de film, zonder dat de film onderbroken wordt. Er wordt dan gebruik gemaakt van een pop-up menu dat als een soort ‘overlay’ op het filmbeeld weergegeven wordt. Alle extra’s hebben een 480p resolutie en hebben Nederlandse ondertiteling.

Hollow Man: Anatomy Of A Thriller (15 min.)
De cast en crew komen aan het woord en vertellen wat over het maken van de film. De acteurs vertellen iets over hun karakters en hoe het was deze te spelen. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de film.

Fleshing Out The Hollow Man (40 min.)
Deze extra is verdeeld in 15 korte featurettes die elk een onderdeel van het maken van de film belichten. Zo is er een filmpje over de regisseur Paul Verhoeven, maar de meeste behandelen de effecten. Zo zien we hoe het onzichtbaar worden gemaakt is, het gorillapak, het masker van Sebastian Caine en komen de sets aan bod.

VFX Picture Comparison (4 min.)
Hier zijn drie scènes uit de film te bekijken door middel van een split-screen. Op het ene scherm is de scene te zien zoals hij is opgenomen, dus zonder effecten, en op het andere scherm de uiteindelijke scene uit de film.

Conclusie

Sebastian Caine heeft samen met zijn team van wetenschappers een serum uitgevonden dat dieren onzichtbaar kan maken. Onder druk van het Pentagon test hij het serum uit op zichzelf. De test is geslaagd en Sebastian wordt onzichtbaar. Het team heeft echter een probleem en kan hem niet terugbrengen in zijn oude staat. Langzaam maar zeker komt Sebastian achter de voordelen van onzichtbaar zijn en deze macht stijgt hem al snel naar het hoofd. Hollow Man is een film van Paul Verhoeven, maar helaas niet zijn sterkste. Het script is vrij matig en de toch al niet als subtiel bekend staande Verhoeven lijkt hier te snel naar diverse clichés te grijpen. De effecten weten nog steeds te overtuigen en alles bij elkaar is dit een aardige thriller met genoeg actie om bijna twee uur te vermaken. Deze Blu-ray Disc heeft een uitstekend beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er enkele extra’s aanwezig.

Laatste reacties

Martin van Tuijl  |  23-03-2008

Wat die spoiler betreft; dat vind ik persoonlijk een stap te ver. Wel vind ik mezelf urenlang terug in de kleedkamer van dames 2 van HC Druk Een Punt, dat dan w...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  18-03-2008

Snap wel wat je bedoelt. Hij is zeker een arrogante zak, maar niet in die mate dat je denkt dat hij aan het moorden slaat. Die stap vind ik iets te snel gemaakt...
Lees meer >

BrianB  |  16-03-2008

Snap wel wat je bedoelt. Hij is zeker een arrogante zak, maar niet in die mate dat je denkt dat hij aan het moorden slaat. Die stap vind ik iets te snel gemaakt...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  16-03-2008

Snap wel wat je bedoelt. Hij is zeker een arrogante zak, maar niet in die mate dat je denkt dat hij aan het moorden slaat. Die stap vind ik iets te snel gemaakt...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  15-03-2008

De geestelijke transformatie van Sebastian Caine is allesbehalve geloofwaardig en hij verandert te snel van een aardige en bovendien briljante jongen in een ges...
Lees meer >

BrianB  |  14-03-2008

Ik vond hem wel aardig, het is vooral het laatste stuk wat de film omlaag haalt. Er had meer in gezeten als ze daadwerkelijk de rechten van The Invisible Man va...
Lees meer >

Willy B.  |  14-03-2008

Dat is smaak en goesting ik vond deze film wel goed.
Lees meer >

steven van dijk  |  14-03-2008

Deze film vind ik persoonlijk de slechtste die Paul geregiseerd heeft, maar vindt ie zelf ook:-D Toch zitten er wel verhoeven elementen in..en dat maakt het we...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.