Gattaca

Recensent:
Marcel den Haan
25-03-2008

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Gattaca (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst is het mogelijk om kinderen te krijgen door genetische manipulatie. Op deze manier kunnen de ouders kiezen wel kleur haar hun kind krijgt en ook zaken als kleur van de ogen en andere lichamelijke kenmerken. Ook op het gebied van intelligentie en genetische zwakheden kunnen de kinderen aangepast worden en zo worden er vrijwel alleen perfecte kinderen. Vincent Freeman (Ethan Hawke) is dit echter niet, hij werd gewoon op een normale manier ter wereld gebracht. Hij ondervindt hier problemen mee, aangezien alle perfecte mensen de beste banen krijgen. Ook heeft Vincent een droom en dat is de ruimte ingaan, maar door een hartafwijking zal hij hier nooit voor in aanmerking komen. Dan komt hij Jerome Morrow (Jude Law) tegen. Hij is wel genetisch aangepast, maar zit door een ongeluk in een rolstoel. Om te kunnen overleven verkoopt hij zijn genetisch materiaal aan mensen die dit kunnen gebruiken. Ook Vincent kan dit wel gebruiken en hij gebruikt Jerome’s DNA om zijn droom te verwezenlijken. Het plan slaagt maar wanneer er een moord wordt gepleegd, komt Vincent in de problemen als hij alles op alles moet zetten zijn genetische imperfectie verborgen te houden.

Commentaar

Gattaca is een film van regisseur Andrew Niccol, die ook het verhaal schreef. De film is een combinatie van een science fiction, een drama en een thriller. Science fiction omdat het verhaal zich in de toekomst afspeelt en dus niet omdat er ruimtegevechten aanwezig zijn. Actie is over het algemeen niet echt aanwezig en het verhaal moet het hebben van enkele spannende plotwendingen en zorgvuldig opgebouwd drama. De prent gaat over onze toekomstige maatschappij, waar mensen door middel van genetische manipulatie een perfect kind kunnen krijgen. Alle eigenschappen zijn zorgvuldig uit te kiezen en bovendien zijn alle genetisch bepaalde ziekten verdwenen. De hoofdpersoon is echter een normaal in de wereld gekomen iemand en hij heeft niet alle voordelen die een genetisch perfecte wel heeft. Zo lijdt hij aan een hartafwijking en ziet hij hierdoor zijn droom om de ruimte in te gaan, in duigen vallen. Om toch zijn droom te kunnen vervullen, gebruikt hij het DNA van een perfect iemand, iets dat voor hem veel gevolgen met zich meebrengt. Het verhaal is goed geschreven en kan spannend en onderhoudend genoemd worden. De karakters komen geloofwaardig over, ook in hun handelen, en ze worden goed uitgediept. Het thema over genetische manipulatie is ook vandaag de dag nog actueel en daarom heeft het geheel niets aan kracht ingeleverd. In eerste instantie lijkt de film vrij simpel, maar Andrew Niccol heeft meerdere lagen in het verhaal aangebracht. Ook laat hij zonder al te veel te moraliseren de gevolgen zien van een perfecte maatschappij en welke gevolgen dit voor sommige mensen kan hebben.
In de hoofdrol zien we Ethan Hawke en hij weet goed de strubbelingen van zijn karakter over te brengen. Hij komt geheel menselijk en ook kwetsbaar over, dit in contrast tot de perfecte wezens die de wereld om hem heen bevolken. Jude Law speelt de genetisch perfecte Jerome, die ondanks dit feit, toch niet het geluk heeft gevonden dat hij zocht. Ook hij weet te overtuigen en zet een goed optreden neer. Verder zien we nog Uma Thurman, die de liefdesinteresse speelt van Hawke. De twee kregen tijdens de opnames ook echt een relatie en hierdoor komt dit gegeven extra overtuigend over. Haar rol had echter beter uitgewerkt kunnen worden en nu wordt ze een beetje ondergebruikt. Het uiterlijk van de film is ook goed verzorgd en de steriele en koele wereld komt goed over door de fraaie sets en het ontwerp. De toekomstige wereld wordt niet te modern weergegeven en als kijker heb je het gevoel dat deze wereld makkelijk binnen enkele jaren bereikt kan worden.
Alles bij elkaar is Gattaca een interessante film die menig zal boeien. De combinatie van genres werkt goed en het verhaal is spannend en onderhoudend. De optredens van de cast zijn sterk en weten te overtuigen. Dit in combinatie met de setdesign en het ontwerp van de toekomstige wereld, maakt de film een aanrader.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Science fiction, Thriller
Regio: B
Jaar: 1997
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Italiaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Deens, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609597103

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Featurettes
  • Substance Test Outtake

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De gebruikte beeldsnelheid is de originele filmsnelheid van 24 beelden per seconde. Bij deze uitgave heb je dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Sony heeft in korte tijd laten zien dat ze goed raad weten met het uitbrengen van ouder materiaal op High Definition. Ook de transfer van Gattaca is erg goed en laat een beeldkwaliteit zien die alleen via dit medium te halen is. Het beeld is haarscherp en bevat erg veel detail. Op de achtergrond is van alles zichtbaar en het beeld laat dan ook een goede dieptewerking zien. Er worden veel blauwachtige en zilveren tinten gebruikt om de toekomstige wereld koel neer te zetten. Deze kleuren worden haast perfect weergegeven en spatten van je scherm. Ook de rest van het kleurenpalet ziet er prima uit en de transfer laat een reeks aan kleurschakeringen zien. Het zwartniveau is ook ruim voldoende, evenals het schaduwdetail en contrast. Een erg goede beeldkwaliteit dus die slechts op enkele puntjes kritiek verdient. Zo is er in sommige scènes aardig wat beeldruis zichtbaar en ook filmgrain duikt op in vooral de donkere scènes.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in één formaat op de schijf en wel een Dolby TrueHD 5.1 track (48 kHz, 16 bit). De film is op het gebied van geluid vrij stil en bestaat grotendeels uit dialoog. Deze wordt netjes via de centerspeaker weergegeven en is goed verstaanbaar. De track klinkt verder niet echt ruimtelijk, dit omdat de surroundspeakers slechts een enkele keer bij het geheel betrokken worden. Ook qua dynamiek blijft het allemaal wat achter en het LFE kanaal wordt soms alleen gebruikt voor ondersteuning van de muziek. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen. De track klinkt helder en bevat voldoende detail. Er zijn geen beschadigingen of ruis te horen. Een track die niet echt uit je speakers knalt, maar dit is dus grotendeels te wijten aan de film zelf. Er gebeurt gewoon niet veel qua geluid, dus verwacht geen knallend geluid met veel effecten.

Extra's

De schijf start met een simpel vormgegeven menu waarin de standaard opties te selecteren zijn. Zo vind je hier de hoofstukindeling, de taalkeuzes en de extra’s. Het menu is ook op te roepen tijdens het afspelen van de film, waarbij deze niet onderbroken wordt. De schijf maakt dan gebruik van een pop-up menu dat als een soort ‘overlay’ op het beeld ligt. Bijna alle extra’s worden weergegeven in de resolutie 480p.

Deleted Scenes (10 min.)
Zes scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. De scènes zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar. Er is geen uitleg over het hoe en waarom van het sneuvelen van de scènes aanwezig.

Featurettes
Dit gedeelte van de special features is verdeeld in drie op zichzelf staande featurettes.

Original Featurette (6 min.)
Dit filmpje stamt uit de tijd van de release van de film. De makers gaan kort in op het verhaal van de film en het gegeven van genetische manipulatie. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de film.

Welcome To Gattaca (22 min.)
Deze extra is vrijwel gelijk aan de eerdere, met het verschil dat dit filmpje in 2007 is opgenomen. De opzet is hetzelfde, de cast en crew vertellen over het verhaal van de film en hoe het was om deze te maken. Ook zien we wederom beelden uit de film. De speelduur is langer dus de makers hebben de gelegenheid om wat dieper op alles in te gaan.
De beeldresolutie van deze extra is 1080i.

Do Not Alter? (14 min.)
Hier krijgen we wat uitleg over het ontstaan van genetische manipulatie en klonen. De ontwikkelingen worden besproken en welke zaken al mogelijk zijn.

Substance Test Outtake (36 sec.)
Een outtake waarin een scene van de film gespeeld wordt. De manier waarop is vrij grappig te noemen.

Trailer
Een trailer van de Blu-ray uitgave van Close Encounters of the Third Kind.

Conclusie

Vincent is geboren in een tijd waarin het mogelijk is perfecte mensen te creëren. Hijzelf is echter op de normale manier geboren en hij ondervindt hiervan vaak last. Zo zal hij zijn droom om de ruimte in te gaan nooit waar kunnen maken, in ieder geval zonder de boel op te lichten. Hij doet dit toch en gebruikt het DNA van een perfect iemand om toegelaten te worden tot de ruimteopleiding. Gattaca is een film die draait rond genetische manipulatie en de gevolgen hiervan. Het resultaat is een spannende en onderhoudende film die zijn boodschap brengt, zonder echt moraliserend te worden. De cast is goed op dreef en de film ziet er fraai uit. Deze Blu-ray uitgave heeft een uitstekende beeldkwaliteit en ook het geluid is voldoende. De film zelf leent zich niet echt voor een knallende soundtrack dus het blijft hier allemaal wat ingetogen. Tot slot zijn er enkele extra’s aanwezig die kort ingaan op het maken van de film.

Laatste reacties

hstadman  |  04-04-2008

Erg mooie film die ik op Superbit heb (zoals de meesten hier :-) ). Wellicht dat de blu versie erbij komt maar voorlopig nog niet; daarvoor zijn er nog teveel t...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  04-04-2008

Erg mooie film die ik op Superbit heb (zoals de meesten hier :-) ). Wellicht dat de blu versie erbij komt maar voorlopig nog niet; daarvoor zijn er nog teveel t...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  30-03-2008

4 bolletjes staat toch voor prima ?
Lees meer >

Dick van Drie  |  30-03-2008

Waarom 4 bolletjes voor de inhoud? Prima film. Niks op aan te merken.
Lees meer >

hstadman  |  27-03-2008

maar op dit moment nog een stukje duurder :bier: Niet echt, ik heb die superbit ook voor tussen de 20 en 25 euro gekocht. Daar zit de huidige blu-ray ook op.:...
Lees meer >

Coen P.  |  27-03-2008

Ik heb ook de superbit maar ik denk toch dat de blu-ray een stuk beter zal zijn. maar op dit moment nog een stukje duurder :bier:
Lees meer >

hstadman  |  26-03-2008

Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. De afstandelijke sfeer in de film vond ik ook vrij uniek. Ik heb zelf de SuperBit die er upscaled ook al erg goed uit...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  26-03-2008

Dat ben ik volledig met je eens. Het is niet een schreeuw en schiet sci fi, wat de meesten toch schijnbaar willen en verwachten. Ik was positief verrast door de...
Lees meer >

intexor  |  26-03-2008

Ik vond dit ook een geweldige sci-fi film. De DVD staat hier al een tijdje en ik voel nog geen drang om die te gaan vervangen door een bluray, maar wie hem nog ...
Lees meer >

hstadman  |  26-03-2008

Gattaca gehypt? Volgens mij is het een sci fi film die niet echt bekend is bij het 'grote publiek'. In mijn ogen een fantastische, klinische film waarin de mora...
Lees meer >

Coen P.  |  26-03-2008

Kon me niet bekoren. Vreselijk gehype-te film. Gattaca gehypt? Volgens mij is het een sci fi film die niet echt bekend is bij het 'grote publiek'. In mijn oge...
Lees meer >

rkrijger  |  26-03-2008

Kon me niet bekoren. Vreselijk gehype-te film.
Lees meer >

hstadman  |  25-03-2008

Goede sf film die ik al op dvd heb. Gaat zeker vervangen worden voor deze blu-ray versie!(y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.