American Gangster (2 Disc Extended CE)

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

American Gangster (2 Disc Extended CE) (DVD)
Samenvatting

Frank Lucas (Denzel Washington) is woonachtig in New York, waar hij werkt voor een machtige gangsterbaas. Wanneer deze komt te overlijden, staat Frank klaar zijn positie over te nemen en de bende te leiden. Eén van de zaken waar hij zich mee bezig houdt, is het handelen in drugs. Frank haalt de drugs direct bij de bron in Azie en heeft een unieke manier gevonden om de drugs naar Amerika te kunnen smokkelen. De drugs wordt verstopt in de doodskisten van omgekomen Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnam-oorlog. Frank’s drugs is bovendien erg goed van kwaliteit en daarom erg gewild. Politieagent Richie Roberts (Russell Crowe) is werkzaam bij een speciale afdeling die zich bezighoudt met het bestrijden van drugs. Hij komt op het spoor van Lucas zijn operatie en probeert er alles aan te doen de drugshandel te stoppen. Dit wordt hem niet makkelijk gemaakt, aangezien hij één van de weinigen is die niet corrupt is.

Commentaar

American Gangster vertelt het waargebeurde verhaal rond drugsbaas Frank Lucas en politieagent Richie Roberts. Het project heeft wat voeten in de aarde gehad voordat het eindelijk gemaakt kon worden. Uiteindelijk raakte Ridley Scott betrokken bij de film en konden de opnamen beginnen. Het verhaal draait rond het leven van Frank Lucas, een drugsbaas die actief was in New York tijdens de ’60 en ’70. De film is dus gebaseerd op waargebeurde feiten en volgens de echte Lucas is de prent vrij nauwkeurig. Nou gaan er de nodige twijfels de ronde over enkele zaken die Lucas beweerd gedaan te hebben, dus de vraag is maar net hoe echt het allemaal kan zijn. Feit is wel dat Lucas één van de grootste drugsbazen was in die periode en dat zijn drugs mateloos populair was onder gebruikers. Hoewel het dus allemaal waargebeurd is wat deze film verteld, hebben we dit soort verhalen al eens eerder gezien. Films als Scarface en Blow vertellen feitelijk hetzelfde. Het geheel is echter vakkundig gemaakt door regisseur Ridley Scott en American Gangster weet dan ook te vermaken. De speelduur is vrij lang, maar nergens wordt het echt saai, ook al ligt het tempo vrij laag. De film is dan ook echt een karakterstudie en draait eigenlijk volledig om de twee hoofdpersonen. We volgen gedurende het verhaal hun twee levens en krijgen te zien hoe hun levens elkaar kruisen. De optredens van de twee hoofdrolspelers is dan ook erg belangrijk voor een film zoals deze en gelukkig heeft Scott twee toppers gehad om mee te werken. De rol van Frank Lucas wordt neergezet door Denzel Washington en hij is zoals altijd goed op dreef. Ook zijn tegenspeler Russell Crowe, die Richie Roberts speelt, zet een uitstekende rol neer. De twee hebben een goede onderlinge chemie tijdens de enkele scènes die ze samen delen. Gelukkig is ook de ondersteunende cast goed in vorm en we zien enkele memorabele prestaties van onder andere Josh Brolin, rappers RZA en Common, Ted Levine en Ruby Dee die voor een Oscar genomineerd werd voor haar optreden. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 en ’70 en deze tijdsperioden worden realistisch weergegeven. Auto’s, kleding en inrichting komen allemaal authentiek over en het uiterlijk van de film is dan ook prima verzorgd. Ook hiervoor werd namelijk een Oscarnominatie in de wacht gesleept.
American Gangster is een onderhoudende misdaadfilm die vooral een karakterstudie van de twee hoofdpersonen genoemd kan worden. We volgen hun ontwikkeling en hun levens en hoe ze elkaar kruisen. De film is een aanrader voor feitelijk elke filmfan, tenzij je alleen van actie houdt. Die is hier niet veel aanwezig en het tempo ligt vrij laag. Toch wordt het nergens saai en de optredens van de twee hoofdrolspelers is het bekijken alleen al waard.

Deze uitgave bevat twee versies van de film, namelijk de bioscoopversie, 150 minuten, en een verlengde versie van 168 minuten. Beide versies van de film zijn te vinden op de eerste schijf van de uitgave en de extra scenes worden via seamless branching aan het origineel toegevoegd. In de verlengde versie zijn enkele scènes verwerkt die wat dieper ingaan op de levens van de hoofdpersonen en ook is er een epiloog toegevoegd. Verder is deze versie unrated en bevat het geheel wat meer grofheden. De extra scènes voegen weinig toe en het epiloog voelt helemaal overbodig aan. Naast deze 2 Disc Collectors Edition is de film ook verschenen als een 1 Disc uitgave, die gelijk is aan de eerste disc van de 2-disc uitgave. Tevens is de film ook in High Definition op HD DVD uitgebracht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 150 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582546248

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Zaakdossiers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.85:1. De kwaliteit van het beeld is goed, maar verwacht geen transfer die van je scherm spat. Om de perioden waarin de film zich afspeelt goed weer te geven, heeft Ridley Scott enkele stilistische keuzes gemaakt. Zo is de film vrij donker van karakter en zelfs de scènes die zich overdag afspelen, ogen somber en koud. De extra scènes van de verlengde versie ogen veel lichter en kleurrijker, dus hier is wel verschil vast te stellen. De originele scènes bestaan uit donkere en sombere kleuren, de huidtinten komen natuurlijk over. Het zwartniveau is voldoende, evenals het contrast en schaduwdetail. Sommige scènes zijn wat moeilijk te volgen, maar dit komt vooral door de belichting. Filmgrain is aanwezig en dit met opzet om een bepaalde grauwe sfeer neer te zetten. Verder is er wat edge enhancement zichtbaar, maar dit blijft allemaal binnen de perken.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de film wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De film moet het niet hebben van veel effecten, maar toch is er sprake van een aardig ruimtelijk geluid. Omgevingsgeluiden worden weergegeven door de surrounds en bij de enkele scènes waarbij er geschoten wordt, komt het geheel tot leven. Het LFE kanaal ondersteunt de muziek met een diep laag, maar wordt nergens overheersend. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en klinken mooi helder. Soms zijn ze wat moeilijk te volgen, maar dit komt voornamelijk door de manier van praten. De frontspeakers laten de muziek horen en overige geluiden. Hier is een mooi stereogeluid te horen. De track klinkt verder mooi schoon, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Een prima track, maar met een hogere bitrate had zeker gewonnen kunnen worden op het gebied van detail.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven, waarbij het audiocommentaar te vinden is op de eerste schijf en de overige extra’s op de bonusdisc.

Audiocommentaar
Regisseur Ridley Scott en schrijver Steven Zaillian hebben ieder apart een commentaar opgenomen en dit is later samengevoegd voor de DVD. Het commentaar is alleen te beluisteren bij de originele bioscoopversie. Ridley Scott laat zien dat hij veel verstand van zaken heeft en geeft ons erg veel informatie over het maken van de film. Vrijwel alle aspecten komen aan bod en hij wil ons vooral duidelijk maken hoe accuraat de film echt is. Ook Steven Zaillian probeert dit te doen en hij gaat vooral in op het schrijven van het script en de verschillen met het echte verhaal. De twee commentaren overlappen elkaar hier en daar en dit komt uiteraard door het apart opnemen.

Deleted Scenes (3 min.)
Hier is een alternatief begin te bekijken en een verwijderde scene genaamd “Frank en Eva’s Bruiloft”. De scènes zijn los van elkaar te bekijken of achter elkaar. Er wordt geen tekst of uitleg gegeven.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Gevallen Imperium: Het Maken Van American Gangster (78 min.)
Deze extra is verdeeld in vijf onderdelen die elk een aspect van het maken van de film belichten. Er wordt ingegaan op vrijwel alles wat er komt kijken bij het maken van een film zoals deze. Er wordt een vergelijking gemaakt met het echte verhaal waarbij de echte Frank Lucas en Richie Roberts aan het woord komen. Verder krijgen we te horen hoe het uiterlijk van de film tot stand is gekomen, zoals de kleding, gaan de makers in op het recreëren van het gevecht van Ali vs Frazier en zien we hoe de muziek uitgekozen is. Een erg omvangrijke making of en één die zeker de moeite waard is.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Zaakdossiers (24 min.)
Ook deze extra is verdeeld in verschillende onderdelen en hierbij kunnen we meekijken terwijl de crew de film aan het voorbereiden is. Zo kijken we mee tijdens een vergadering waarbij het script doorgenomen wordt, zien we Ridley Scott overleggen met adviseurs hoe hij een scene waarin drugs getest wordt zo echt mogelijk moet maken en zien we hoe het einde van de film tot stand is gekomen. Wederom erg interessant allemaal en dit is graag hoe we extra’s op een DVD zien.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

American Gangster vertelt het waargebeurde verhaal rond de levens van Frank Lucas en Richie Roberts. De eerste is een drugsbaas die New York in de jaren ’60 en ’70 aan de drugs brengt en de tweede is de politieagent die hem achter de tralies probeert te krijgen. We volgen hun beide levens en hoe deze elkaar kruisen op een gegeven moment. De film is onderhoudend en laat een aardig beeld zien van de drugshandel in die jaren. Het tempo ligt vrij laag, maar de film weet constant te boeien. De twee hoofdrolspelers zijn in goede vorm, evenals de ondersteunende cast. Ook de vormgeving is prima verzorgd en dit alles maakt American Gangster een film die iedere filmfan gezien moet hebben. De DVD wordt geleverd in een nette steelbook verpakking en heeft een goede beeld en geluidskwaliteit. De extra’s zijn van hoog niveau en voegen ook echt iets toe aan het geheel.

Laatste reacties

Richard B.  |  02-08-2008

Ik vond hem erg middelmatig. Slecht is ie zeker niet, maar goed of bijzonder wordt ie ook geen moment. Deze film drijft op de genre-cliche's die we al zo vaak h...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-05-2008

:sad: Gek, maar het kon me niet boeien, heb 'm in de verkoopthread staan.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  11-04-2008

Ik ga toch voor de 1-disc versie denk ik. Het allerbelangrijkste is voor mij toch nog altijd de film, en op beide versies staan zowel de bioscoopversie als de e...
Lees meer >

Peter Neefs  |  11-04-2008

Ik ga toch voor de 1-disc versie denk ik. Het allerbelangrijkste is voor mij toch nog altijd de film, en op beide versies staan zowel de bioscoopversie als de e...
Lees meer >

Mr. Humphries  |  09-04-2008

jammer dat het een steelbook is, kga waarschijnlijk die 3-disc kopen
Lees meer >

Franklin  |  05-04-2008

Toch maar even de HD-DVD versie aangeschaft nu het nog kan. Wel jammer dat het om de gewone Bios versie gaat en geen Extended.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  01-04-2008

Volgens de recensie is de 1-disc gelijk aan de 1e disc van de 2-disc, dus de extended edition staat ook gewoon op de 1-disc. Zie ook het persbericht: SINGLE D...
Lees meer >

Hugo R  |  01-04-2008

wel wil ik zeker de extended edition van deze film hebben (maar als ik me niet vergis staat deze zowel op de 1-disc als 2-disc). Volgens de recensie is de 1-di...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  31-03-2008

Aardige film maar meer ook niet. Goed acteerwerk maar eigenlijk gewoon een standaard verhaaltje. Zal de dvd misschien ooit nog eens aanschaffen, want ik ben toc...
Lees meer >

intexor  |  31-03-2008

De interessante inhoud van Disc 2 maakt het steelbook zeker een aanschaf waard. Een lange making-of van een Ridley Scott - film gaat er bij mij altijd wel in. J...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  31-03-2008

Degelijk vakwerk dat idd geen minuut verveeld. En toch, een klassieker is het IMO niet. Daarvoor is het toch wat te conventioneel volgens het standaard stramien...
Lees meer >

Daniël V.  |  31-03-2008

En je bent alvast niet de enige met die mening ;) Soms ga ik speciaal voor de 1-disc om die stalen doosjes te vermijden. Wat het in het geval van American Gangs...
Lees meer >

intexor  |  31-03-2008

Jammer dat er weer een steelbook moet zijn i.p.v. digipack, maar dat is mijn mening natuurlijk. En je bent alvast niet de enige met die mening ;) Soms ga ik sp...
Lees meer >

Hugo R  |  31-03-2008

Twee goede acteurs en een lekker onderwerp, deze schaf ik zeker aan. Jammer dat er weer een steelbook moet zijn i.p.v. digipack, maar dat is mijn mening natuurl...
Lees meer >

Frank Bedijn  |  31-03-2008

Erg goeie film. Prima acteer werk van Denzel en Russel. Ik heb zelf de lange versie gekeken en die verveelde geen moment. Vooral de vele 'buitenscenes' geven ee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.