Iron Maiden – Live After Death

Recensent:
Marcel den Haan
09-04-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Iron Maiden – Live After Death (DVD)
Samenvatting

In 1984 brengt Iron Maiden het album “Powerslave” uit. Om dit album te promoten gaat de band op tournee over de wereld. Deze zogenaamde “World Slavery Tour” zou negen maanden duren, waar de bandleden maar liefst 193 optredens verzorgen. Een registratie van deze tour werd opgenomen in Los Angeles over een periode van vier dagen. De volgende nummers worden tijdens het concert ten gehore gebracht:

01. Churchill Speech / Aces High
02. 2 Minutes To Midnight
03. The Trooper
04. Revelations
05. Flight Of Icarus
06. Rime Of The Ancient Mariner
07. Powerslave
08. Number Of The Beast
09. Hallowed Be Thy Name
10. Iron Maiden
11. Run To The Hills
12. Running Free
13. Sanctuary

Commentaar

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is Live After Death dan verkrijgbaar op DVD. Deze concertregistratie wordt door velen gezien als het hoogtepunt van Iron Maiden live en de show is dan ook opgenomen op het hoogtepunt van hun carrière. Iron Maiden werd al in 1975 opgericht en de band brengt in 1980 hun eerste volledige album uit. In 1981 komt Bruce Dickinson de band versterken en dan begint het pas echt met Iron Maiden. Hun derde album “Number Of The Beast” is een groot succes en ook hun volgende, “Piece Of Mind” en “Powerslave” verkopen erg goed. Tegen die tijd is Iron Maiden uitgegroeid tot een band van wereldformaat en weet overal ter wereld zalen uit te verkopen. Vele jongeren over de gehele wereld hebben hun kamers volhangen met posters en lopen rond met enige vorm van Maiden merchandise waarop hun mascotte Eddie te zien is. Zoals hierboven is te lezen gaat de band op wereldtour na het uitbrengen van het “Powerslave” album. De tour is op dat moment de grootste aller tijden en de band doet in negen maanden tijd 193 shows in honderden steden. In maart 1985 doet de tour Los Angeles aan en tijdens deze vier shows wordt een concertregistratie gemaakt die later op video en als live-album zal verschijnen. Fans van de band zitten al jaren met smart te wachten op een DVD uitgave van deze show en nu is het dan eindelijk zover. Het is nog steeds duidelijk te zien waarom de show zo geliefd is bij fans, dit is namelijk Iron Maiden op zijn best. Alle bandleden zijn in topvorm en spelen de nummers nagenoeg perfect. Er zijn zelfs fans die deze liveversies prefereren boven de studioversies. De show zelf ziet er ook goed uit en het fraaie podium weet nog steeds indruk te maken. Het geheel is aangekleed in Egyptische stijl en het podium verandert een aantal keer van gezicht, waarin mascotte Eddie uiteraard een grote rol speelt. Het concert is goed in beeld gebracht door de regisseur in kwestie en alle bandleden komen ruim aan bod.
Live After Death is uiteraard een dikke aanrader voor de fans van Iron Maiden. Deze hebben lang moeten wachten op deze uitgave, maar het is het wachten waard geweest. Muzikaal is de band nagenoeg perfect en vele klassiekers passeren de revue. De show is ook leuk om naar te kijken en het podium maakt nog steeds indruk. Alleen het uiterlijk van de bandleden, compleet met strakke spandexbroeken, doet gedateerd aan, voor de rest is het genieten geblazen voor de fans.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1985
Speelduur: 90 min
Verpakking: Scanavo Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: EMI Music
EAN: 0094637952290

Extra's

  • History Of Iron Maiden Part 2
  • Rock In Rio 1985
  • Stills Galeries
  • Behind The Iron Curtain
  • Promos

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De show staat in het formaat 1.33:1 op de DVD en is direct overgezet van de videobron. Hierdoor oogt het beeld wat flets en doet het geheel gedateerd aan. De kwaliteit van het beeld is wisselend en kan zich niet meten met hedendaagse concertregistraties. De opnames zijn dan ook alweer 23 jaar oud en de staat van het bronmateriaal is niet al te best. Het beeld is wat soft en het detail ondervindt veel hinder van de felle belichting en rook. De kleuren ogen soms oververzadigd en door de vele gekleurde lampen, nemen de bandleden de raarste kleuren aan. Het contrast is voldoende, evenals schaduwdetail en zwartniveau. Beschadigingen zijn niet aanwezig, dit door een opknapbeurt van de transfer. Filmgrain zien we wel voorbijkomen, op momenten met veel rook is dit duidelijker zichtbaar. De beeldkwaliteit is dus niet perfect, maar nog altijd beter dan de videoband die veel fans al jaren in huis hebben.
De show is verdeeld in 13 hoofdstukken, één voor elk gespeeld nummer. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Met het geluid is het gelukkig beter gesteld en er is keuze uit twee audiotracks. De eerste is een speciaal voor deze DVD gemaakt Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Deze track klinkt erg goed en aan niks is te merken dat we hier te maken hebben met een concert van 23 jaar oud. Het geluid is natuurlijk gemixed, waarbij de surrounds gebruikt worden voor het weergeven van het aanwezige publiek. Soms is hier wat lichte echo te horen van de instrumenten en tijdens enkele nummers, zoals intro’s, is hier ook de zang te horen. Voor de rest komt de zang netjes uit de centerspeaker en de rest van de instrumenten zijn verdeeld over de frontspeakers. De twee gitaristen zijn allebei hoorbaar uit een andere speaker, in overeenstemming met met hun plaats op het podium. De bas en drums zijn verdeeld over alle speakers aan de voorzijde en worden ondersteund door een diepgaand laag uit de subwoofer. Een erg goede track die natuurlijk klinkt en erg dynamisch. Als kijker waan je je midden in de zaal. De originele stereomix is ook aanwezig op de DVD, namelijk in PCM 2.0 stereoformaat (16 bit / 48kHz, 1536 kb/s). Deze track mist de ruimtelijkheid van de 5.1 track, maar laat nog altijd een uitstekend geluid horen. De track bevat veel detail en alle instrumenten zijn goed hoorbaar. Er is voldoende laag aanwezig om niet te flets over te komen. Beide tracks klinken dus erg goed en een voorkeur zal afhangen van persoonlijke smaak.

Extra's

De menu’s bestaan uit fraaie afbeeldingen, geheel in Iron Maiden stijl, in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven, waarbij alle extra’s op de tweede schijf te vinden zijn. Bovendien is er fraai boekje bijgevoegd waarin wat achtergrondinformatie te lezen is over de band en de tour.

History Of Iron Maiden Part 2 (58 min.)
Het tweede deel uit de geschiedenis van Iron Maiden. Het eerste deel was te vinden op de DVD History of Iron Maiden - The Early Years en dit deel gaat verder waar de eerste ophield. Dat was na het album “Piece Of Mind” en hier krijgen we te zien hoe de opnames van het volgende album, “Powerslave” verliepen en hoe de band begint aan de wereldtournee. Alle bandleden komen aan het woord en ook vrijwel alle mensen die ooit iets met Iron Maiden te maken hebben gehad. We zien zeldzame beelden van optredens, archief en persoonlijke foto’s van de mannen zelf en stapsgewijs worden we meegenomen op reis rond de wereld tijdens de tour.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Rock In Rio 1985 (48 min.)
In 1985 treed Iron Maiden voor het eerst op in Brazilië tijdens het Rio In Rio festival. De band speelt samen met talloze andere bands op dit festival dat bezocht werd door ongeveer 300.000 mensen. Hier is een registratie te zien van dat optreden, in helaas wat mindere beeldkwaliteit. Toch nog altijd erg leuk om te zien.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Stills Galeries
Vijf fotogalerijen waar een reeks foto’s te bekijken is over verschillende onderwerpen, zoals de tourprogramma’s, foto’s uit de studio en op tournee.

Behind The Iron Curtain (57 min.)
De wereldtournee van de band begon in Polen in 1984, achter het IJzeren Gordijn. Voor die tijd was het vrij bijzonder dat een westerse band het Oostblok bezocht en we volgen de mannen ten tijde van de optredens. We zien niet alleen beelden van de show, maar ook van de bandleden die op pad gaan in Polen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Promos
Deze extra bestaat uit drie onderdelen en de eerste is een korte featurette over de band en hun bezoek aan San Antonio, Texas. Het filmpje is gemaakt door een televisiestation en we zien beelden van de repetities, beelden van de show en de bandleden die op bezoek gaan bij het bekende monument van The Alamo. Als laatste zijn er nog twee muziekvideos te bekijken, namelijk die van “Aces High” en “2 Minutes To Midnight”.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Live After Death is een concertregistratie van de band Iron Maiden tijdens hun “World Slavery Tour”. De fans hebben lang gewacht tot de show verkrijgbaar was op DVD en het is duidelijk te zien waarom. Dit is namelijk Iron Maiden op hun hoogtepunt en de show wordt nagenoeg perfect gespeeld. Ze brengen 13 nummers ten gehore die vrijwel allemaal klassiekers geworden zijn. Het grote podium is nog steeds mooi om te zien en de vormgeving is van grote klasse. Het beeld ziet er enigszins gedateerd uit, maar is nog altijd beter dan de videoband die veel fans nog in de kast hebben staan. Qua geluid is het smullen geblazen met een knallende 5.1 track die speciaal voor deze DVD gemaakt is. Ook de PCM stereotrack klinkt erg goed en tot slot zijn er enkele fraaie en voor de fans zeer interessante extra’s op de tweede schijf te vinden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-17.

Lees meer

Laatste reacties

Bas Hokke  |  23-04-2008

Niet op DVD vooralsnog, wel op video. http://www.ironmaiden.com/index.php?categoryid=24&p2_articleid=342 :bier: thanks, dan is het nog even wachten tot ze die...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  22-04-2008

deze ga ik zeker aanschaffen....maar ik heb thuis een dubbel cd van ze. "Live at Donington August 22nd 1992" Weet iemand of DAAR een dvd van uitgekomen is. Je ...
Lees meer >

Bas Hokke  |  22-04-2008

deze ga ik zeker aanschaffen....maar ik heb thuis een dubbel cd van ze. "Live at Donington August 22nd 1992" Weet iemand of DAAR een dvd van uitgekomen is. Je ...
Lees meer >

Frank Bedijn  |  10-04-2008

Heerlijke DVD om op te warmen voor 16 augustus 8) Bij de extra's is het lachen geblazen als Maiden in Polen optreed. Die lui worden helemaal gek.
Lees meer >

raymonddeniet  |  10-04-2008

De dubbel lp heb ik nog steeds in de kast. Klassieker. Iron Maiden was mijn ontmaagding op het gebied van heavy metal. Vond die stroming eerst helemaal ruk, tot...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  10-04-2008

De dubbel lp heb ik nog steeds in de kast. Klassieker. Iron Maiden was mijn ontmaagding op het gebied van heavy metal. Vond die stroming eerst helemaal ruk, tot...
Lees meer >

[NL]Patje_Lasek  |  10-04-2008

Ik heb deze DVD onlangs ook aangeschaft. Een genot om naar te kijken hoor, Maiden blijft voor mij de beste band die er bestaat. Ik kijk alweer uit naar de volge...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  09-04-2008

Aangeschaft! En nu nog even rustig er voor gaan zitten :)
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  09-04-2008

Natuurlijk de ultieme Iron Maiden DVD en ik ben dan ook aan mijn stand verplicht om deze te kopen...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.