Scheepsjongens van Bontekoe, De

Recensent:
Arnold van Oostrum
10-04-2008

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Scheepsjongens van Bontekoe, De (DVD)
Samenvatting

Hajo (Pim Wessels) wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe (Peter Tuinman). Zijn moeder doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk. Het lukt Hajo om schipper Bontekoe zover te krijgen hem mee te laten varen, ondanks zijn te lage leeftijd. Padde (Billy Zomerdijk), het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen en springt vlak voor het vertrek aan boord. Daar sluiten Hajo en Padde vriendschap met leeftijdsgenoot Rolf (Martijn Hendrickx). Op hun tocht naar de Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen. Hajo en Padde moeten koksmaat Harmen (Thomas Acda) helpen. De stuntelige Padde moet op een feestavond uit het ruim nieuwe drank halen. Hij laat daarbij een kaars vallen met een brand tot gevolg. Blussen blijkt een onbegonnen zaak, zodat iedereen het schip verlaat nog net voordat het schip de lucht in vliegt. Hajo, Padde en Rolf dobberen dagenlang rond in een sloep, zonder eten en drinken. Maar dan komt Java inzicht. Daar worden ze allerminst hartelijk ontvangen, maar met behulp van de exotische Dolimah (Reena Giasi) maken ze een spannende tocht door de jungle. Zullen ze Batavia ooit bereiken...?

Commentaar

De Scheepsjongens van Bontekoe is de titel van het beroemde jeugdboek van de Drentse schrijver en dichter Johan Fabricius. Hij schreef dit boek in 1924. Het boek van Fabricius is gebaseerd op het scheepsjournaal van de Hoornse schipper Willem Ysbrants Bontekoe. Bontekoe schreef dit journaal in 1618 tijdens zijn reis op een VOC schip naar Bantam Oost-Indië. In Hoorn staat op een kademuur een standbeeld van de drie scheepsjongens, Hajo, Padde en Rolf, die hun blik op de zee hebben gericht.
Regisseur Steven de Jong waagde zich aan de verfilming van het boek van Fabricius. De Jong heeft met verfilming van De Kameleon al laten zien goed overweg te kunnen met de verfilming van bekende Nederlandse jeugdboeken. Ook met De Scheepsjongens van Bontekoe laat De Jong wederom zien een goede verfilming te kunnen realiseren. Met een zeer bescheiden budget van (geschat ) ruim € 3 miljoen is de film gerealiseerd. Voor Nederlandse begrippen best veel geld, zodat de film met financiële bijdragen van onder andere de omroep KRO tot stand is gekomen. Maar als je dit vergelijkt met de Amerikaanse Hollywood budgetten van een slordige $ 300 miljoen, dan bekijk je de film toch met andere ogen. Dan is het toch bijzonder knap wat Steven de Jong en zijn crew voor dat relatief bescheiden budget voor elkaar heeft gekregen. Want het mag gezegd worden, de voorgeschotelde beelden zien er overtuigend en prachtig uit. Het sfeerbeeld van de 17e eeuw is bijzonder geslaagd neergezet. Ook de grote zeilschepen zien er overtuigend uit. Hier is gebruik gemaakt van het bekende zeilschip, De Batavia. Ondanks het bescheiden budget heeft Steven de Jong een prima cast van Nederlandse acteurs bij elkaar gekregen. De drie hoofdrollen worden vertolkt door de jeudige Tim Wessels, die Hajo speelt, waarbij vriend Padde vertolkt wordt door Billy Zomerdijk en Rolf wordt gespeeld door Martijn Hendrickx. Ondersteunende rollen zijn van Reena Giasi die de mysterieuze Dolimah speelt, Peter Tuinman als schipper Bontekoe, Cees Geel als Koopman en Thomas Acda als koksmaat Harmen. En zo is nog meer Nederlands acteertalent in de film te ontdekken. Steven de Jong speelt zelf ook een klein rolletje in de film.
Evenals bij de derde Harry Potter film heeft ook De Scheepsjongens van Bontekoe een afwijkend leeftijdsadvies van 9 jaar meegekregen. De film kent een paar spannende momenten die voor 6 jaar mogelijk iets teveel van het goede zijn. En met een adviesleeftijd van 12 mis je weer zoveel publiek, vandaar de 9 jaar. De Scheepsjongens van Bontekoe is een mooi gemaakt avonturendrama van de drie scheepsjongen die meevaren op het schip van Bontekoe. Een Nederlandse productie die zich kan meten met de grote (en dure) Hollywood avonturenfilms en zonder meer de moeite van het kijken waard is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 131 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983486539

Extra's

  • The making of
  • Videoclip
  • Bioscooptrailer
  • CD
  • De Visuele Effecten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. Het beeld is mooi helder en kleurrijk en heeft een scherpte en detaillering. De nostalgische sfeer van de film, mede bereikt door het gebruik van kleurfilters, komt in deze transfer goed tot zijn recht. Kleuren zijn goed verzadigd en het contrast en het zwartniveau zijn prima in orde. Moiré is in twee scènes even te zien. Verder een zeer schoon beeld, zonder spetters, filmgrain of noemenswaardige beeldruis. De film is verdeeld in 7 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling zit midden in een scène en kan daardoor kort merkbaar zijn. Er is ondertiteling voor doven en slechthorende aanwezig, evenals een Engelstalige ondertiteling.

Geluidskwaliteit

De Nederlandstalige soundtrack is naar keuze te beluisteren als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) of Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s). De Dolby Digital 5.1 track klinkt zeer fraai. Het geheel is een natuurlijk klinkende soundtrack met prima surroundgeluid. Vooral de filmmuziek van Ronald Schilperoort klinkt mooi ruimtelijk. Ook worden de surroundkanalen goed gebruikt voor de omgevingsgeluiden en specifieke effectgeluiden bij de actiescènes. Het LFE kanaal geeft op gezette momenten goede ondersteuning in het laag. Dialogen zijn prima te volgen en komen uit de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerde breedbeeldmenu’s met achtergrondgeluid. Beeldformaat van de extra’s is 1.78:1 anamorf, met de filmbeelden 2.35:1 anamorf.

The Making Of (23 min)
Een informatief kijkje op de set tijdens de opnames, gelardeerd met stukjes interviews en beelden uit de film.

Teaser (30 sec)
De prikkelende korte trailer van de film.

Bioscooptrailer (2 min)
De officiële bioscoopreclametrailer.

De Visuele Effecten (3 min)
Leuk, veel te kort stukje, met de een overzicht van de gebruikte computerbeelden in de film.

Clip Pak Maar M’n Hand door Nick & Simon (3½ min)
Videoclip van de song uit de film.

Trailers
Reclametrailers van andere Bridge uitgaven.

CD De Muziek van De Scheepsjongens van Bontekoe (54 min)
Muziek CD met muziek gerelateerd aan de film.

De DVD en CD zijn verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking.

Conclusie

De Scheepsjongens van Bontekoe is de verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Johan Fabricius. Fabricius schreef dit boek in 1924 en het is gebaseerd op het scheepsjournaal uit 1618 van Willem Bontekoe. Het verhaal gaat over drie jongens die het lukt om mee te mogen varen op een VOC schip richting de Oost. Onderwegen beleven ze spannende avonturen en is erg twijfelachtig of ze Batavia ooit zullen halen. Regisseur Steven de Jonge maakte deze grootse avonturenfilm met een grote cast van bekende namen als Pim Wessels, Peter Tuinman, Thomas Acda, Cees Geel en Martijn Hendrikckx. Bridge Entertainment heeft de film met goede beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. Op de DVD staan enkele aardige extra’s. Tevens is een CD met filmgerelateerde muziek bijgevoegd.

Laatste reacties

Gerco Stuivenberg  |  13-04-2008

Een uitstekende film om de jeugd en volwassenen een keer mee te vermaken. De rol van Cees Geel heeft daar ook aan bijgedragen, hij kwam wel af en toe wel wat ...
Lees meer >

Sandor Weltje  |  12-04-2008

Evenals Scherpschutter hierboven in deze thread heb ik het boek gelezen. Wel lang geleden trouwens, maar voor mij toen behoorde het boek tot één van de beste en...
Lees meer >

Fontane  |  10-04-2008

Kort gezegd: Heerlijk film! De film ademt een bijna on-nederlandse sfeer, dit mede door de prachtige scenes op het tropische eiland, en de scenes aan bord van...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-04-2008

Verassend goed voor een Nederlands product. Het verhaaltje is wat opppervlakkig neergezet, maar wel conform het "jongensboek" . Het decorum is erg fraai en het ...
Lees meer >

Quido  |  10-04-2008

Prima familiefilm, waarmee De Jong vooral op technisch gebied een grote stap vooruit maakt i.v.m. zijn vorige werk. De film ziet er schitterend uit.
Lees meer >

scherpschutter  |  10-04-2008

Ik heb de film een paar dagen geleden bekeken en er zeer van genoten. Als kind heb ik het boek verslonden en de sfeer komt naar mijn idee heel goed over, al zij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.