Myth, The

Recensent:
Marcel den Haan
01-05-2008

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Myth, The (DVD)
Samenvatting

Jack (Jackie Chan) is archeoloog van beroep en heeft last van dromen over een ver verleden. In deze dromen is hij Generaal Meng-yi en dient hij de Keizer van de Qin dynastie. Hij krijgt de opdracht de nieuwe vrouw van de Keizer van Korea naar China te brengen, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. In de hedendaagse tijd probeert Jack te achterhalen wat deze dromen betekenen en samen met zijn vriend William (Tony Leung Ka Fai) gaat hij op pad. Ze komen in India terecht waar ze op het spoor komen van een meteoriet die mensen verborgen krachten geeft. Het tweetal wordt gesplitst en apart moeten ze zien te overleven, al dan niet met de nodige hulp. Zal Jack achterhalen wat zijn dromen betekenen en weet William zijn experiment waarheid te laten worden?

Commentaar

Jackie Chan heeft een indrukwekkende carriere achter de rug. De inmiddels al de vijftig gepaseerde Chan is al vele jaren actief in de filmwereld en lijkt van geen ophouden te weten. Na meerdere pogingen om in Amerika door te breken, lukte dit eindelijk en vooral de Rush Hour films waren een groot succes. Toch vergat hij zijn Chinese fans niet, die doorgaans niets van zijn Amerikaanse projecten moeten hebben, en regelmatig maakt Chan nog een film in zijn thuisland. Het hier besproken The Myth stamt alweer uit 2005 en is nu in Nederland uitgebracht op DVD door Dutch Filmworks. We kunnen wel gelijk met de deur in huis vallen, de prent is niet Chan’s beste werk. De film is een mengelmoes van vele stijlen en het geheel past niet goed bij elkaar. Verder is het verhaal erg rommelig geschreven en zit het vol met ongeloofwaardigheden. Zoals hierboven te lezen valt, speelt Chan een archeoloog die geplaagd wordt door vreemde dromen. In deze dromen is hij een generaal in een ver verleden. Het verhaal schakelt dan ook heen en weer tussen de hedendaagse tijd en de tijd waarin zijn dromen zich afspelen. Chan speelt dus twee rollen en hij doet dit op zijn kenmerkende manier. In zijn rol van de generaal probeert hij serieus over te komen, iets dat hem helemaal niet ligt. Zijn tweede rol gaat hem dan ook beter af, maar ook hier zal hij geen prijzen voor in de wacht slepen. Het heen en weer springen tussen de twee verhaallijnen zorgt ervoor dat de film wat rommelig overkomt en het ene leidt af van het andere. Tegen het einde lopen de twee verhaallijnen in elkaar over, maar tegen die tijd heb je als kijker als de nodige onzin voorbij zien komen. De makers hebben teveel in één film willen stoppen en de vele genres die voorbij komen zijn gewoon teveel van het goede. Actie, komedie, romantiek, avontuur, fantasie komen allemaal voorbij en overal wordt wel iets van geleend, zelfs van een Bollywood productie. Een Jackie Chan film is niks zonder enkele actiescenes, maar ook hier weinig goeds. De meeste gevechten zijn vergeetbaar, alleen een scene op een lopende band is goed gemaakt. Dit weet de film niet te redden, aangezien je al snel weer in de nodige onzinnigheid terecht, zoals vliegende mensen en onsterfelijkheidspillen. Tegen het einde is er dan weinig meer te snappen van het verhaal en vindt de gemiddelde kijker het allemaal wel best. Naast Chan zien we nog de bekende acteur Tony Leung Kar Fai voorbijkomen, maar zijn rol stelt vrijwel niets voor en is hij gewoon niet op zijn plek. De echte fans van Jackie Chan zullen misschien nog wel wat lol kunnen beleven aan deze film, hoewel ondergetekende hier ook onder valt. The Myth is een matige film die te rommelig is en gewoon niet weet te boeien. De vormgeving is wel prima gedaan en vooral de kostuums en sets zijn goed gemaakt. Toch nog iets om naar te kijken…

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 115 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
  • DTS 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664052846

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Music Videos
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • HK Premiere
  • Promotions

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 2.35:1. De kwaliteit van het beeld is ruim voldoende, maar toch zijn er enkele kleine puntjes van kritiek. De scherpte is gelukkig in orde, iets dat wel eens anders is bij films uit Hong Kong. Er zijn slechts enkele softe momenten zichtbaar en de transfer bevat redelijk veel detail. De kleuren ogen doorgaans natuurlijk, soms komen ze iets te verzadigd over. Voorbeeld zijn de veren op de hoofden van de soldaten. Schaduwdetail, contrast en zwartniveau zijn ook allemaal in orde. Filmgrain is aanwezig, evenals lichte aliasing is sommige scènes. Verder zijn er geen artefacten aanwezig, maar soms oogt het beeld wat uitgerekt en dit uit zich vooral in hoofden die een onnatuurlijke vorm hebben. Dit is ook enigszins zichtbaar in screenshot 2, maar er zijn scènes aanwezig waarin dit nog veel erger is. De oorzaak van dit probleem blijft gissen, maar echt mooi is dit niet.
De film is verdeeld in 13 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks, beide in de originele Kantonese taal, te weten een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Beide tracks klinken prima en er is een redelijk hoeveelheid ruimtelijkheid te horen. Zo worden de surroundkanalen gebruikt voor het weergeven van effecten tijdens de actiescenes en zijn er soms wat omgevingsgeluiden te horen. Het aanwezige laag uit het LFE kanaal is duidelijk hoorbaar tijdens enkele scènes, maar had iets nadrukelijker aanwezig mogen zijn. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. De tracks klinken allebei helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Er is niet veel verschil tussen de twee vast te stellen, de DTS track laat iets meer detail horen in het hoog.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven, waarbij alle extra’s op de extra bonusdisc te vinden zijn.

Liner Notes
Acht tekstschermen met achtergrondinformatie over de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf, achtergrondgeluid is niet aanwezig.

Photo Gallery
Tien afbeeldingen die rechtstreeks afkomstig zijn uit de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf, achtergrondgeluid is niet aanwezig.

Making Of (15 min.)
Een kijkje achter de schermen tijdens het maken van de film. We zien hoe enkele scènes opgenomen worden en de makers komen aan het woord over hoe het was om de film te maken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Behind The Scenes (55 min.)
Deze extra is verdeeld in negen onderdelen die los van elkaar te bekijken zijn of allemaal achter elkaar. In elk onderdeel zien we hoe een bepaalde scene wordt opgenomen of gerepeteerd. Er is verder geen commentaar van de cast en crew aanwezig en we kijken dus letterlijk mee over de schouders van de filmcrew.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (3 min.)
Twee scenes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Er is geen commentaar aanwezig over het hoe en waarom van het sneuvelen van de scènes.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Music Videos (9 min.)
Twee muziekvideos waarin de titelsong van de film ten gehore wordt gebracht met ondersteuning van beelden uit de film.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

HK Premiere (17 min.)
Beelden van de premiere in Hong Kong waarbij de makers van de film worden voorgesteld aan het publiek en vragen beantwoorden. Verder worden er wat rituelen uitgevoerd die verder geen uitleg krijgen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Promotions (12 min.)
Hier zijn zes trailers te bekijken van de film, waaronder een teaser, twee bioscooptrailers en wat televisiespots.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Also Or Soon Available
Vijf trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Conclusie

Jackie Chan speelt een archeoloog die last heeft van vreemde dromen. Hij gaat daarom op onderzoek uit om er zo achter te komen wat de dromen betekenen. In die dromen is hij een generaal in een ver verleden en moet hij de nieuwe vrouw van de Keizer naar China brengen. In het echte leven moet hij gescheiden van zijn vriend William zijn tocht zien te volbrengen en komen er enkele vreemde gebeurtenissen op zijn pad. The Myth is een vreemde film die allerlei genres door elkaar gooit. Hierdoor ontstaat een rommelig geheel dat matig weet te boeien. Ook de actiescenes, normaal toch Chan’s specialiteit, weten maar moeilijk de aandacht vast te houden. Deze film is dan ook alleen aan te raden aan de echte verstokte Jackie Chan fan, maar ook zij hebben wel eens betere films van hem gezien. Beeld en geluid zijn voldoende en er zijn enkele korte extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Pieter Kleine  |  13-08-2009

Heb de film vandaag gezien. Redelijke actiefilm, niet uitmuntend. Maar volgens de recensie is de speelduur 114 minuten, maar de huurversie die ik heb heeft toch...
Lees meer >

Dai  |  28-10-2008

Vond dit toch net één van de betere Jackie Chan films... Beter ten opzichte van de films die hij in de afgelopen 5 jaar maakte? ik neem aan dat al zijn films i...
Lees meer >

SuperDre  |  28-10-2008

Nou, de huidige 1 disk versie is dus zwaaaaaar onder de maat.. Alleen maar engelse DD5.1 track, en de beeldkwaliteit is ook niet echt denderend(heel veel interl...
Lees meer >

hofstedeling  |  02-05-2008

Ben het met Freaky eens. Naar mijn mening wordt deze film onterecht als matig bestempeld. Dit is echt een van de betere Hong Kong films met Jackie Chan. Vond h...
Lees meer >

freaky  |  01-05-2008

Vond dit toch net één van de betere Jackie Chan films...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.