Shield, The - Season 5

Recensent:
Marcel den Haan
08-05-2008

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Shield, The - Season 5 (DVD)
Samenvatting

De rust is teruggekeerd in het politiebureau in Farmington, maar dit is niet voor lang. De spanningen op straat lopen hoog op als enkele zwarte burgers vermoord worden door Latino’s en vice versa. De agenten van het bureau moeten alles op alles zetten om een raciale oorlog te voorkomen en ook Vic Mackey (Michael Chiklis) moet aan de bak met zijn collega’s van het Strike Team. Vic en zijn maten zijn tevens het onderwerp van een onderzoek, gestart door Jon Kavanaugh (Forest Whitaker) van de afdeling interne zaken. Hij probeert bewijs te verzamelen tegen Vic en het Strike Team die kunnen leiden tot een arrestatie. Zo doet hij onder andere onderzoek naar de moord op een agent die kort voor Vic werkte. Kavanaugh gebruikt hiervoor Curtis "Lemonhead" Lemansky (Kenny Johnson), kortweg Lem. Hem hangt een celstraf boven het hoofd voor het bezit van drugs en Kavanaugh chanteert hem om het hele Strike Team mee de afgrond in te nemen. Vic Mackey heeft al vele tegenstanders achter zich gelaten, maar nu moet hij de strijd aangaan met Kavanaugh en hem steeds een stap voor zien te blijven.

Commentaar

The Shield is al jaren één van de best bekeken series in Amerika en ook in andere delen van de wereld is de show een groot succes. De avonturen van Vic Mackey worden door vele mensen gevolgd en show heeft dan ook alles wat nodig is om succesvol te zijn. Ten eerste zijn de afleveringen erg goed geschreven, lopen ze over van een rauwe en harde sfeer die perfect neergezet wordt door de betrokken cast. Toen de serie net begon was er veel kritiek op het afbeelden van minderheden in de show en het volgens velen verheerlijken van geweld. Nu zijn er altijd mensen die wat te zeuren hebben en de objectieve kijker ziet gewoon een televisieserie die erg goed gemaakt is. We zijn inmiddels aangekomen bij het vijfde seizoen van The Shield en aan het einde van seizoen vier konden we zien hoe de pas aangestelde Monica Rawling alweer opstapte als baas van het politiebureau in de wijk Farmington. Haar zien we dan ook niet meer terug dit seizoen en haar plaats wordt ingenomen door één van de rechercheurs op het bureau. De afgelopen seizoenen hebben we kunnen zien hoe Vic Mackey en zijn makkers van het Strike Team de nodige illegale zaken ondernamen. In dit vijfde seizoen lijken deze praktijken ze weer eens in de problemen te brengen en dan vooral de moord op een collega agent van de afdeling Interne Zaken. Deze Terry Crowley werd door Vic neergeschoten in het eerste seizoen van de show en de moord is nu in onderzoek door Jon Kavanaugh, ook van Interne Zaken. Mackey lijkt in deze man eindelijk een tegenstander van formaat te hebben gevonden en deze verhaallijn is dan ook van groot belang in dit seizoen. Kavanaugh probeert het Strike Team achter slot en grendel te krijgen en gebruikt hiervoor één van zijn leden. Hij chanteert Lem met het niet inleveren van een pakketje drugs en hoopt op deze manier op zijn medewerking. Hij gaat zelfs zover dat hij contact zoekt met de ex van Mackey, in de hoop informatie van haar los te krijgen. Dit alles zorgt voor veel vuurwerk en we weten allemaal dat je geen boze Vic Mackey achter je aan moet krijgen. De rol van Jon Kavanaugh wordt gespeeld door Forest Whitaker en hij geeft perfect tegengas aan de explosieve rol van Michael Chiklis, die inmiddels synoniem is met Vic Mackey. De twee hebben een goede onderlinge chemie en weten het beste in elkaar naar boven te halen. Naast de nodige verwikkelingen rond het Strike Team worden ook nog steeds de andere leden van het bureau belicht. Zo duikt David Acceveda regelmatig op, kunnen we meekijken met Claudette en Dutch, zien we dat Danny Sofer zwanger is en worstelt Julian met een nieuwkomer die hij probeert op te leiden.
Het vijfde seizoen van The Shield is uiteraard een dikke aanrader voor de fans en de show blijft onveranderd hoog van kwaliteit. De afleveringen zijn weer erg sterk geschreven en de acteerprestaties van hoog niveau, vooral van Michael Chiklis en Forest Whitaker. Er is alleen één groot nadeel aan The Shield en dat is dat een seizoen veel te kort duurt….

Alle elf afleveringen van het vijfde seizoen zijn te vinden op deze uitgave, verdeeld over vier schijven. De gemiddelde lengte van een aflevering is rond de 45-50 minuten, de één wat langer dan de ander. Vrijwel elk seizoen heeft een langere aflevering, niet perse de laatste. Bij de vorige seizoensuitgaven waren deze afleveringen gewoon de volle lengte. Groot is echter onze verbazing dat de laatste aflevering van dit vijfde seizoen is teruggebracht van 70 naar 48 minuten. Ondergetekende heeft de Amerikaanse uitgave van dit seizoen enige tijd geleden al bekeken en we kunnen vertellen dat er behoorlijk wat belangrijke informatie is geknipt. Het hoe en waarom van dit inkorten is onduidelijk, maar dit is natuurlijk een zeer kwalijke zaak.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 504 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609592986

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar (11x)
  • The Shield Panel
  • I.A.D.
  • Making A Scene
  • Scott Brazil Tribute
  • Season 6 Prequel
  • Making Of Episode 511

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net als bij de voorgaande seizoenen van The Shield staan de afleveringen anamorf op de DVD’s in het formaat 1.78:1. De Amerikaanse uitgaven moeten het doen met een 1.33:1 beeldformaat. Over de beeldkwaliteit van deze show hebben we al het nodige gezegd in onze recensies van de eerdere seizoenen. De makers doen er alles aan om het geheel zo realistisch en rauw over te laten komen. Zij hanteren hiervoor een documentaireachtige stijl van opnemen en dit resulteert in een schokkend beeld dat erg uitgewassen oogt. Het contrast is vrij hoog en het beeld oogt soms vrij soft. Het detail is beperkt, wat versterkt wordt door de hoge mate van filmgrain. In vergelijking met andere recente series laat deze show een matige beeldkwaliteit zien. De transfers doen echter precies wat ze makers wilden en werken sfeerverhogend.
De afleveringen zijn onderverdeeld in zes hoofdstukken en de optionele ondertiteling staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De eerdere uitgaven van deze serie moesten het allemaal doen met een Dolby Digital stereotrack, iets dat opmerkelijk genoemd kan worden in deze tijd waarin zelfs series met een 5.1 track uitgebracht worden. Seizoen vijf laat een kleine vooruitgang zien en deze keer wordt het geluid verzorgd door een Dolby Digital 2.0 surroundtrack (192 kb/s). Bij gebruik van de Dolby Prologic decoder is er nu sprake van enige ruimtelijkheid, maar veel voegt dit niet toe. Het geluid richt zich nog steeds op de voorste kanalen. Soms zijn er wat omgevingsgeluiden te horen uit het mono achterkanaal. De dialogen zijn goed te volgen en klinken mooi helder. Muziek en overige geluiden maken genoeg indruk en bevatten genoeg laag. Een kleine vooruitgang ten opzicht van de vorige seizoenen, maar echt knallen doet het geluid nog steeds niet.

Extra's

De menu's staan anamorf op DVD's in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Zoals ook bij de eerdere seizoenen van The Shield zijn er de nodige afleveringen voorzien van commentaar door de makers van de show. Normaal geven we hieronder een overzicht welke afleveringen te bekijken zijn met commentaar en door wie het commentaar is ingesproken. Bij dit vijfde seizoen zou dit echter te ver gaan aangezien alle elf afleveringen een commentaar bevatten. De deelnemers verschillen per aflevering, maar leden van de cast, de regisseur van de betreffende aflevering en bedenker Shawn Ryan komen aan het woord.

Deleted Scenes
In totaal zijn er 25 verwijderde scènes te bekijken die afkomstig zijn uit verschillende afleveringen van het seizoen. De scènes zijn te vinden op de disc van de betreffende aflevering en bevinden zich in het menu dat bij deze aflevering hoort.

Disc 3

The Shield Panel (29 min.)
Shawn Ryan, Michael Chiklis en Forest Whitaker nemen plaats in een panel en beantwoorden vragen die gesteld worden door een mevrouw van Entertainment Weekly.De drie mannen gaan kort in op enkele zaken uit het vijfde seizoen en de serie in het algemeen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

I.A.D. (10 min.)
Een kijkje in de keuken van de echte afdeling Interne Zaken van de Amerikaanse politie, een afdeling die onderzoek doet naar agenten zelf en eventuele corruptie in het korps. Voormalig leden van deze afdeling komen aan het woord en vergelijken het echte leven met de serie.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Making A Scene (10 min.)
Een korte special van de zender Fox Movie Channel over één van de heftiger momenten in dit vijfde seizoen. Let op: deze extra bevat erg veel spoilers dus kijk eerst het volledige seizoen!
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Scott Brazil Tribute (25 min.)
Uitvoerend producent en regisseur van de show, Scott Brazil, is enige tijd geleden overleden en de makers van de serie halen hier herinneringen aan hem op.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 4

Season 6 Prequel (14 min.)
Een korte aflevering die dient al overbrugging tussen dit vijfde seizoen en het komende zesde. We zullen niet ingaan op het onderwerp van deze extra, in verband met de nodige spoilers, maar het betreft hier geen beeldmateriaal uit het zesde seizoen, maar dus echt exclusief beeldmateriaal voor deze uitgave.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Delivering The Baby: The Making Of Episode 511 (88 min.)
Een zeer uitgebreide kijk op de laatste aflevering van het seizoen, Postpartum. De makers gaan in op het schrijven van de aflevering, inclusief het schokkende einde, het opnemen en eigenlijk alles wat komt kijken bij het maken van een aflevering voor The Shield. Erg interessant om te zien, maar extra wrang aangezien wij een zwaar geknipte aflevering op deze uitgave voorgeschoteld krijgen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Het vijfde seizoen van The Shield gaat verder waar het vierde ophield en dat betekent nog meer rauwe actie en afleveringen van hoog niveau. We kijken wederom mee in het leven en werk van de leden van het Strike Team en de overige leden van het bureau. In dit vijfde seizoen is de rode draad een onderzoek van Interne Zaken naar het Strike Team. Rechercheur Jon Kavanaugh heeft zich vastgebeten in Vic Mackey en is niet van plan los te laten. De twee zorgen voor veel vuurwerk en deze verhaallijn is erg geschreven. Seizoen vijf is een dikke aanrader voor de fans, maar helaas is de laatste aflevering geknipt en wel van 70 minuten naar 48. Maar liefst 22 minuten is dus verwijderd en dit is een zeer kwalijke zaak. De beeld en geluidskwaliteit zijn zoals we ze gewend zijn van deze serie en er zijn enkele interessante extra’s aanwezig.

Laatste reacties

tenesse_stud  |  21-01-2009

Goede serie waarvan ik nu de eerste 2 seizoenen gezien heb. Vooral het strike team element vind ik goed gemaakt. De andere verhaallijnen die elke aflevering ver...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  17-01-2009

Goed dat ik de recensie heb gelezen mbt de laatste aflevering van dit seizoen. Ik heb dan ook maar eerst de 'Amerikaanse versie' van deze episode gekeken voorda...
Lees meer >

Werner  |  12-05-2008

Als ze de mindere of overbodige scenes eruit gehaald hebben dan is de kortere versie beter toch? Overbodig zijn die scènes allerminst. Ze brengen o.a. een ve...
Lees meer >

Iwan1976  |  12-05-2008

Ik vind het echt onbegrijpelijk dat er geknipt wordt in afleveringen op dvd en ik ben dan ook geneigd om The Shield dan maar te laten liggen of de R1 versie te ...
Lees meer >

Daniël V.  |  12-05-2008

Iets proberen te eisen van de distribuant, in dit geval Sony, heeft geen zin. Dat weet iedereen. Als je geen R1 kunt afspelen, maar wel die uncut aflevering wil...
Lees meer >

Marcel Hagels  |  11-05-2008

Absoluut niet, er zitten scenes in die een start maken met dat gedeelte van de aflevering om vervolgens de rest eruit te knippen. Als je de dvd erin doet en je ...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  10-05-2008

Ik ken die hele aflevering niet maar korter hoeft toch niet per defenitie slechter te betekenen. Als ze de mindere of overbodige scenes eruit gehaald hebben dan...
Lees meer >

BDB  |  10-05-2008

Ik ken die hele aflevering niet maar korter hoeft toch niet per defenitie slechter te betekenen. Als ze de mindere of overbodige scenes eruit gehaald hebben dan...
Lees meer >

Marcel Hagels  |  10-05-2008

Ik ken die hele aflevering niet maar korter hoeft toch niet per defenitie slechter te betekenen. Als ze de mindere of overbodige scenes eruit gehaald hebben dan...
Lees meer >

BDB  |  09-05-2008

Schande! We kunnen zeker niet eisen dat er een uncut Post Partum aan kopers van de serie wordt geleverd? :sad: Te triest voor woorden...
Lees meer >

diederik  |  09-05-2008

Precies, gewoon de R1 importeren - die heeft de volledige aflevering. Probleem opgelost :) Voor de rest top serie, net seizoen 6 afgekeken, nu helaas nog een he...
Lees meer >

Zoolander  |  08-05-2008

Knippen kan wat mij betreft absoluut niet! Daarom heb ik van seizoen 5 maar de regio 1 widescreen versie bij Amazon besteld. Hoop 'em deze week nog binnen te kr...
Lees meer >

Hugo R  |  08-05-2008

Geweldige serie, hoewel ik pas 1 seizoen heb gezien. Wel heel jammer dat de laatste aflevering zo ingekort is, moet toch eigenlijk niet kunnen.
Lees meer >

Werner  |  08-05-2008

Ik heb lang nagedacht over het cijfer van de inhoud, maar vond het wat te ver gaan om meteen een onvoldoende te geven. Het blijft gewoon een ijzersterke serie d...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  08-05-2008

Wij hebben onze regels, dvd.nl de hunne zeker? Ik heb lang nagedacht over het cijfer van de inhoud, maar vond het wat te ver gaan om meteen een onvoldoende te ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.