Sands of Oblivion

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-05-2008

Totaalbeoordeling:

2.2
DVD

Sands of Oblivion (DVD)
Samenvatting

De woestijn van Guadelupe in Californië, 1923. Regisseur Cecile B. DeMille ziet de opnames van zijn klassieker “The Ten Commandments” verstoord worden door mysterieuze paranormale gebeurtenissen. Na de opnames laat hij alle Egyptische beelden onder het zand verdwijnen, ervan overtuigd dat ze een vloek bevatten. Ruim zeventig jaar later komt een groep archeologen, onder leiding van de archeologe Alice Carter (Monica Baccarin), ter plaatse. De opgravingen staan onder druk omdat het gebied waar ze graven gebruikt gaat worden voor een irrigatiekanaal. Mark Tevis (Victor Webster) komt samen met zijn grootvader John Tevis (George Kennedy) bij de opgravingen. Ze zoeken daar een kistje met spullen die de overgrootvader van Mark daar begraven zou hebben. Het kistje wordt gevonden, als plots John Tevis in een gat wordt getrokken en aan zijn verwondingen overlijdt. Het gat blijkt de toegang tot een ondergrondse Egyptische kamer. Jesse Carter (Adam Baldwin), de ex van Alice, is ook gearriveerd bij de opgravingen. Ze onderzoeken de ondergrondse kamer. Kort daarna vinden allerlei vreemd ongelukken plaats en lijkt het erop dat de Egyptische vloek alsnog toe slaat.

Commentaar

Sands of Oblivion is een horror televisiefilm gemaakt voor het commerciële Amerikaase Sci-Fi betaalkanaal. Het verhaal van de film doet denken aan The Mummy. Qua uitwerking is Sands of Oblivion geen overtuigende film. De film is gemaakt voor een zeer laag budget. Dat vertaalt zich in een knullig ogend product. Grootste probleem is het verhaal, dat soms kant noch wal raakt. Het script mist spanning, mist vooral geloofwaardigheid en mist een duidelijke lijn. De film heeft incidentele momenten die in positieve zin eruit steken. Soms een snedige opmerking, soms een betere scène, maar als geheel kan het niet boeien. Het slechte script zal ongetwijfeld haar invloed hebben op de acteurs. Nu kunnen goede acteurs een slecht script nog in zekere mate redden. Maar het spel doet soms zo amateuristisch aan, dat dit slechte script en spel elkaar eigenlijk versterkt. De van naam bekende acteurs George Kennedy en Adam Baldwin geven de film qua naam nog enig aanzien, maar ook hun spel kan de film niet redden. De set en speciale effects zijn voor een goedkope TV productie nog niet eens zo slecht, al mist dat hier en daar ook overtuiging. Sands of Obilvion betekent letterlijk “zand der vergetelheid”. Dat laatste woordje kun je zeker voor deze film gebruiken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609671070

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze DVD. In het algemeen ziet het beeld er zuiver en schoon uit. De kleuren ogen natuurlijk, het algehele beeld heeft een warme, enigszins roodbruin aanzien. Ondanks dat de film zeer recent is opgenomen, ziet de DVD transfer er niet mooi scherp en gedetailleerd uit. De transfer is met een gefixeerde compressie bitrate gemaakt (ongeveer 4.8 Mb/s). Bij de meer complexe beelden en beelden met snelle bewegingen neigt dat naar kleine zichtbare compressiefoutjes en vermindering van detail. De compressie heeft ook invloed op het fijne detail in het beeld, waardoor het een licht softe aanblik heeft. De film is verdeeld in 6 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk met een net lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Voor een televisieproductie een verrassend goed klinkende surroundtrack. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek heeft een goed stereobeeld en klinkt dankzij subtiel gebruik van de surrounds enigszins ruimtelijk. Het merendeel van de filmgeluiden komt via de voorste speakers, waarbij de surrounds de subtiel omgevingsgeluiden weergeven. Af en toe zijn er specifieke geluidseffecten die uit de surrounds komen. Incidenteel wordt het LFE kanaal aangesproken voor een redelijk klinkend laag. De dialogen klinken een beetje te zacht, maar zijn wel goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd met achtergrondgeluid. Extra’s heeft deze release niet.

Conclusie

Sands of Oblivion is een horror televisiefilm gemaakt voor het commerciële Amerikaase Sci-Fi betaalkanaal. Het verhaal gaat over een groep archeologen die een oude filmset opgraven en daarbij stuiten op oude Egyptische beelden. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde zaken op de set. De film is met laag budget gemaakt en mist zowel in verhaal als in spel spanning en geloofwaardigheid. De beeld- en geluidskwaliteit van deze Sony Pictures uitgave zijn redelijk. Extra’s heeft deze release niet.

Laatste reacties

Werner  |  25-05-2008

Wat! Een! Kalkoen!!! Ik heb me net van de spijtige taak gekweten deze film te moeten bespreken. Ik ben er nog niet goed van.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
1.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.