Genesis - When in Rome 2007

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-06-2008

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Genesis - When in Rome 2007 (DVD)
Samenvatting

In november 2006 deed Genesis, na 15 jaar van afwezigheid, van zich spreken met de aankondiging van een reünietournee. De aankondiging werd gedaan door de drie overgebleven leden van Genesis, te weten: Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks. De tournee kreeg de titel “Turn It On Again: The Tour. Omdat het niet mogelijk bleek om de twee andere Genesis leden, Peter Gabriel en Steve Hackett ook mee te krijgen op de tour, werd versterking gezocht en gevonden in de personen van Daryl Stuermer en Chester Thompson. Beide heren spelen al 30 jaar met de drie Genesis leden samen, dus gevoelsmatig zijn ze gewoon Genesis. In zomer 2007 ging de groep dan op tournee door Europa, waarbij elk concert ruim voor datum was uitverkocht. In november 2007 is al een live dubbel CD van de tournee verschenen onder de titel “Live Over Europe 2007”. De Europese tournee werd op 14 juli 2007 ten overstaan van 500.000 enthousiaste fans met een (gratis) concert in het Circo Massimo in Rome, Italië afgesloten. De registratie van dit concert is nu door EMI Music uitgebracht op DVD onder de titel “When in Rome 2007”.
Het gespeelde programma is een terugblik op de rijke muziekcarrière van Genesis, waarbij veel bekende Genesis nummers gespeeld worden. Op de tracklisting staan:

DVD 1 (79 min)
Duke\'s Intro
Turn It On Again
No Son Of Mine
Land Of Confusion
In The Cage (including excerpts from The Cinema Show en Duke\'s Travels)
Afterglow
Hold On My Heart
Home By The Sea
Follow You Follow Me
Firth Of Fifth (excerpt)
I Know What I Like (In Your Wardrobe)

DVD 2 (78 min)
Mama
Ripples
Throwing It All Away
Domino
Conversations With 2 Stools
Los Endos
Tonight, Tonight, Tonight (Excerpt)
Invisible Touch
I Can\'t Dance
The Carpet Crawlers

Omdat bij elke track een per track te selecteren extra is toegevoegd en drie hoogwaardige audiotracks zijn gebruikt, was het noodzakelijk het ruim 2½ uur durende concert over twee DVD’s te verspreiden.

Commentaar

De Engelse progressiever rockgroep Genesis werd midden jaren ’60 van de vorige eeuw opgericht door de studenten Peter Gabriel (vocals) en Tony Banks (keyboards). Tezamen met Mike Rutherford (bass/guitar), Anthony Philips (guitar) en Chris Stewart (drums) vormden zij de eerste originele samenstelling van Genesis. In 1969 verscheen het eerste album van hen, genaamd From Genesis to Revelation. In de eerste jaren volgden wat personele wisselingen, waarbij in 1970 Phil Collins (drums) en Steve Hackett (guitar) bij de groep kwamen en zo met Peter Gabriel, Tony Banks en Mike Rutherford in de navolgende jaren de groep Genesis vormden. In de jaren die volgden werd de groep steeds succesvoller. Eind 1975 verliet zanger Peter Gabriel de groep en werd gezocht naar een nieuwe leadzanger. Uiteindelijk werd drummer Phil Collins ook de leadzanger van de groep en bepaalde vanaf dat moment het stemgeluid van de groep. Het succes dat de groep in deze samenstelling had, bevestigde dat de keuze om Phil Collins ook de leadvocals te laten doen een goede was. Na het vertrek van gitarist Steve Hackett werden de instrumentale rollen binnen de groep opnieuw bekeken en scherper afgetekend. Zo bleef Phil Collins de leadvocals voor zijn rekening nemen, evenals het slagwerk. Tony Banks nam al het toetsenwerk voor zijn rekening en tevens de achtergrondzang. Mike Rutherford speelde alle gitaren, inclusief de basgitaar. Op het podium kreeg het trio vanaf 1977 ondersteuning van Dary Steurmer op leadgitaar en de basgitaar en Chester Thompson bleef samen met Phil Collins de drums bespelen. Het is ook deze laatste samenstelling waarmee de groep de Europese reünietournee in 2007 deed. Voor de volledigheid de samenstelling van de groep:
Tony Banks - keyboards, vocals
Phil Collins - lead vocals, percussion, drums
Mike Rutherford - bass, guitar, vocals
Daryl Stuermer - bass, guitar, vocals
Chester Thompson - percussion, drums

Het laatste concert van de Europa tour was het optreden in Circo Massimo in Rome, Italië op 14 juli 2007. Massimo is Italiaans voor “maximum”, maar zou voor dit concert in Rome ook “massaal” kunnen betekenen. Het concert werd voor 500.000 enthousiaste fans gespeeld. Op de DVD registratie ziet dat er heel indrukwekkend uit, zo’n enorme grote mensenmassa. Het podium waarop de vijf muziekkanten staan is evenzo indrukwekkend groot. Dat moet ook wel, wil je zo’n groot aantal mensen van het concert laten meegenieten. Het centrale deel van het podium heeft een achterwand waarop animaties worden getoond of de groep of zanger Phil Collins in het groot is te aanschouwen. Aan weerszijden is een videoscherm waarop meestentijds Phil Collins te zien is. De vijf leden van Genesis zijn stuk voor stuk topmuzikanten, maar qua show is het verder een erg statisch geheel. Phil Collins is als zanger en drummer duidelijke de centrale en meest bepalende muzikant in het gezelschap. Hij is ook degene die op verschillende manieren interactie heeft met het publiek. Net als bij zijn afscheidsconcert in Paris, spreekt Phil Collins ook nu het publiek toe in de eigen taal. Met behulp van grote spiekbriefjes probeert Phil Collins nog een monde Italiaans te spreken. Ook Phil Collins lijkt onder de indruk van het massaal toegestroomde publiek, want meerdere keren probeert hij de mensenmassa met een kleine digitale camera op de foto te zetten. Ook qua zang betrekt hij regelmatig het publiek bij de gespeelde nummers en houdt zo het concert levendig. Op het grote videoscherm achter de groep worden tijdens de nummers verschillende leuke animaties getoond.
Evenals bij zijn afscheidsconcert in Paris speelt Phil Collins ook nu weer een geweldig drumnummer samen met Chester Thompson. Samen beginnen ze de drumsessie met ritmisch geroffel op twee barkrukken, om langzamerhand naar het eigen drumstel te gaan. Wat daarna volgt is heerlijk drumwerk, waarbij je niet stil op de bank kunt blijven zitten.
Voor de regie van dit concert tekende de bekende Engelse regisseur David Mallet. Mallet heeft vele musical- en concertregistraties op zijn naam heeft staan en heeft ook van dit massale concert een fraaie registratie gemaakt. Daarbij krijg je als kijker veelvuldig te zien hoe groot de toegestroomde mensenmassa is. Na ruim twee uur spelen neemt de groep met twee toegiften afscheid van het publiek. Genesis – When in Rome 2007 is een prachtig muzikaal concert met een enthousiast spelende groep Genesis. Een must voor elke muziekliefhebber.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 157 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: EMI Music
EAN: 5099951132699

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Photo Gallery
  • Backstage beelden
  • Tour Program Gallery
  • Documentary: Come Rain or Shine

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het beeld maakt over het algemeen goede scherpe indruk, al valt de detaillering een beetje tegen. Fijne details gaan verloren en maken dat het beeld bij grote projectie iets te soft oogt. Ook de overzichtsshots zien er niet zo gedetailleerd uit. Kleurverzadiging en contrast zijn prima in orde. De vele kleuren van de belichting van het concert worden zeer goed weergegeven. Bij de belichting hebben soms sterk belichte delen een soort van stralenkrans. Achter de muzikanten staat een groot videoscherm, wat in de registratie af en toe leidt tot wat aliassing of moiré verschijnselen. In de achtergronden zijn door enerzijds de lastige belichting en anderzijds de geblokte achterwand kleine compressiefoutjes te zien. Bij normaal kijken vallen deze echter nauwelijks op. Los van deze kleine kritiekpuntjes is het een fraaie registratie van het concert. Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop. Beide DVD’s zijn van het type DVD-9, dus dubbellaags. Wanneer Phil het publiek toespreekt, in zijn beste Italiaans (met spiekbriefjes) of Engels, is optioneel Nederlandstalige ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in drie smaken op de schijf. Een DD2.0 surround track (bitrate 448 kb/s), een Dolby Digital 5.1 surround track (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surround track (754 kb/s). De DD2.0 track klinkt verrassend goed, al zou ik persoonlijk een ongecomprimeerde PCM track beter hebben gevonden. Maar dat is slechts een klein kritiekpuntje. Het echte genieten begint met de beide 5.1 surroundtracks. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen goed gebruikt, wat een mooi klinkend ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt uiteraard en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid heeft een mooi breed stereobeeld met veel detail. De zangstem van Phil komt netjes uit het midden, dankzij de centerspeaker maar met ondersteuning van de frontspeakers. De surrounds geven een mooie echo weer, wat het geheel ruimtelijk doet klinken. Het LFE kanaal geeft goede en soms erg nadrukkelijke ondersteuning in het laag. Gedurende het hele concert is het publiek nadrukkelijk, maar ook bijzonder sfeervol, aanwezig. Hierbij ligt de nadruk op de achterkanalen. Een fraaie en sfeervolle registratie.
Zowel de DD5.1 als de DTS 5.1 track klinken beide zeer goed. Er is nauwelijks sprake van een hoorbaar verschil tussen de DTS en de DD track. Beide soundtracks klinken gewoon prachtig, welke geluidstrack de voorkeur heeft is dan meer aan persoonlijke voorkeur gebonden.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn leuke animaties met achtergrondmuziek. De set bevat een prima samenstelling extra’s, alles voorzien Nederlandse ondertiteling.

DVD 1 & DVD 2

Concert Extras
Bij elk liedje van het concert kun je ‘backstage’ beelden bekijken. Dit kan op twee manieren. Iedere keer als rechts bovenin het beeld het “Duke” symbooltje verschijnt. Of je kiest gewoon via het DVD extra’s menu de optie Concert Extras. Je ziet beelden van achter de schermen die gemaakt zijn tijdens de voorbereiding op de verschillende concerten. Per song zijn dat beelden die specifiek iets met dat liedje te maken hebben, tijdsduur verschilt maar ligt gemiddeld op 4-5 minuten materiaal per song. Leuk en informatief.

DVD 1

Tour Programme Gallery
Bestaat uit negentien plaatjes die samen het tourboek laten zien dat de concertbezoekers bij het concert konden kopen. Beelden zijn te klein om de teksten te kunnen lezen.

DVD 2

Photo Gallery
Een 21-tal foto’s die genomen zijn tijdens de tour.

Deleted Scenes (2 min)
Extra stukje backstage, die gaat over het huiswerk dat de leden moeten doen voor een reünieboek. En ook muzikanten hebben het moeilijk met opgelegd huiswerk.

DVD 3
De derde DVD zit in een aparte kartonnen insteekhoes bijgesloten in de verpakking. Op deze DVD één extra:

Documentary Come Rain or Shine (110 min)
Een bijzonder uitgebreide achter de schermen documentaire, waarin je met de groep meeleeft tijdens door voorbereidingen op de Europese tour en het eerste concert op 7 juni 2007 in Helsinki, Finland. Het is een zeer openhartige documentaire waarin alles aspecten van de concertvoorbereiding aan bod komen. Deze lange en zeer informatieve documentaire is opgedeeld in 18 apart te selecteren hoofdstukken. In elke hoofdstuk een nieuwe fase in de voorbereiding op het tour en het steeds dichterbij komen van het eerst optreden. Aan het slot nog aandacht voor de regen die de groep bij een aantal concerten, zoals in Hamburg, Duitsland en Bern, Zwitserland dwars zat. Tevens nog wat aandacht voor het optreden in Katowice in Polen en het 22ste, afsluitende (gratis) optreden voor 500.000 mensen in Rome. Er zit wel wat doublure in met de losse achter de schermen stukjes op de eerste twee DVD’s.

De set is een digipack met kartonnen omslag. De twee concert DVD’s liggen over elkaar heen, maar kunnen elke goed apart losgehaald worden. De derde DVD zit in een insteekhoesje bijgesloten. Bij de set zit nog een 24 pagina’s tellend boekje met foto’s en een tracklisting.

Conclusie

In november 2006 deed Genesis, na 15 jaar van afwezigheid, van zich spreken met de aankondiging van een reünietournee. De tournee kreeg de titel “Turn It On Again: The Tour. In zomer 2007 ging de groep op tournee door Europa, met een afsluitend gratis concert in het Circo Massimo in Rome, Italië. Ten overstaan voor 500.000 man publiek geeft Genesis bij dit concert een terugblik op de rijke muziekcarrière, waarbij veel bekende Genesis nummers gespeeld worden. De registratie van dit concert is nu door EMI Music uitgebracht op 3-DVD set onder de titel “When in Rome 2007”. De beeldkwaliteit is prima, al doet het beeld iets te soft aan. Bij het geluid zorgen zowel de DD5.1 als de DTS5.1 track beide voor uitstekend muzikaal genot. Dan is er een groot aantal backstage extra’s toegevoegd. Deze uitgave is voor muziekliefhebbers een aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-17.

Lees meer

Laatste reacties

Daniel1974  |  04-11-2009

Nou, heb al heel wat puike DVD tjes mogen horen over de jaren. The Eagles, springt in het oog...zowel...Melbourne als Hell Freezes Over...die beide lang hebben ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  04-11-2009

Waar blijf de blu-ray! :)
Lees meer >

scherpschutter  |  03-11-2009

Scherpschutter.....ben erg benieuwd naar je reactie. Heb de DVD al enige tijd in mijn bezit, kan je ervaringen wel ongeveer onderschrijven, al is die drum...
Lees meer >

Daniel1974  |  03-11-2009

Ik weet het...het is veel; te laat...maar beter te laat dan nooit. Afgelopen weekend was ik eindelijk thuis (na 10 maanden), en daar had ik per ongeluk de Ge...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  11-07-2008

Een reunie zonder Peter Gabriel, dus geen reunie. Zwak!:mrgreen:
Lees meer >

crocs  |  29-06-2008

Erg jammer dat ik vorig jaar niet bij Genesis langs kon komen :sad: Gelukkig maakt deze concertDVD heel veel goed. :)
Lees meer >

scherpschutter  |  23-06-2008

Scherpschutter.....ben erg benieuwd naar je reactie. OP een andere site zag ik dat beeld op 2:35 was geschoten. Hier staat 1:78. Kan iemand hier opheldering ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  20-06-2008

De DVD is in ieder geval 1.78:1 anamorf, althans die van mij wel ;)
Lees meer >

Daniel1974  |  20-06-2008

Scherpschutter.....ben erg benieuwd naar je reactie. OP een andere site zag ik dat beeld op 2:35 was geschoten. Hier staat 1:78. Kan iemand hier opheldering ...
Lees meer >

scherpschutter  |  19-06-2008

Nou, dat commentaar laat niets te wensen over: Ik ga 'm morgen kopen!
Lees meer >

Daniel1974  |  17-06-2008

Ik voel me gevleid, Scherpschutter. Maar wellicht heb je gelijk :-D Ik denk dat ik inderdaad in de categorie die hards thuis hoor. Die niet alleen de muziek van...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  04-06-2008

Geweldig. Duke's Intro geeft gelijk al kippenvel. Ik hoop echt dat er een Blu-Ray gaat komen maar voorlopig lijken er geen plannen te zijn. Ik moedig dan ook ie...
Lees meer >

scheur  |  04-06-2008

Dit wordt voor mij een zeer zekere aanschaf , deze dvd werd al in hun cd boekje vermeld voor februari..... Nu is die er dan eindelijk, dat wordt rennen naar de ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  04-06-2008

Geweldig. Duke's Intro geeft gelijk al kippenvel. Ik hoop echt dat er een Blu-Ray gaat komen maar voorlopig lijken er geen plannen te zijn. Ik moedig dan ook ie...
Lees meer >

Ron-G  |  03-06-2008

Ben in de Arena geweest tijdens dit concert, en was hele happening, stond gelukkig vrij vooraan kon net de poppetjes in de ogen van Phil zien bij wijze van spre...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.