Menace II Society

Recensent:
Koen Koene
26-09-2001

Totaalbeoordeling:

3.9
DVD

Samenvatting

Caine is een jongen van achttien en opgegroeid in de omgeving van drugs en geweld in een getto in Los Angeles. Zijn vader kwam om bij een drugsdeal, zijn moeder overleed aan een overdosis en hij werd grootgebracht door zijn grootouders. Af en toe dealt hij zelf en hangt rond met vrienden die leven van autodiefstal en dealen in drugs en wapens en bovendien niet terugdeinzen voor moord. Ondanks zijn hoop op een beter leven bezwijkt ook Caine voor de zware criminaliteit. Als zijn neef zonder reden op straat wordt gedood, neemt Caine op een bloedige manier wraak. Zo komt hij terecht in een tragische spiraal van geweld waaraan hij nauwelijks kan ontkomen.

Commentaar

Menace II Society is een film uit 1993 die geregisseerd en geschreven werd door tweeling Allen en Albert Hughes. Het was het regiedebuut van de 21-jarige gebroeders Hughes, die met deze donkere film een grimmig beeld neerzetten van het leven in de zwarte getto’s van Amerika. Het beklemmende verhaal toont de neerwaartse spiraal waarin de bewoners van de vele achterbuurten in de VS zich bevinden, en laat zien dat de omgeving waarin je opgroeit voor een groot deel bepalend is voor de toekomst. Om het verhaal kracht bij te zetten wordt geweld niet geschuwd. Moord en doodslag zijn dan ook eerder regel dan uitzondering in het leven van de hoofdpersonen. Als gevolg van het deprimerende verhaal en het vele geweld ligt Menace II Society wat zwaar op de maag, en is als zodanig geen film voor iedereen. Desalniettemin is Menace II Society een aangrijpend drama, maar verwacht er geen vrolijk gevoel aan over te houden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 93 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 0044007830123

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van Menace II Society is net bovengemiddeld, en daar is dan ook alles mee gezegd. Om te beginnen is de anamorfe 1.85:1 weergave niet erg scherp. Gepaard met het lage schaduwdetail zorgt dit voor verminderd detail in de vele donkere scènes. De weergave is überhaupt nogal donker, terwijl er in sommige scènes (vooral binnenshuis) door een iets te hoge helderheid een lichte waas over het beeld lijkt te liggen. Ook de kleurverzadiging is niet helemaal optimaal. Verder is wat filmgrain en edge enhancement te zien en springen tevens een aantal beschadigingen in het oog. Wat artefacting betreft vallen vooral enkele compressie-artefacts op, maar ook de aanwezige aliasing zorgt op sommige momenten voor hinderlijke trillingen in het beeld. De ondertiteling is goed geplaatst en duidelijk leesbaar en de indeling van het schijfje in 19 tracks is eveneens prima. De tracks kunnen echter niet via het menu geselecteerd worden, wat nogal ongebruikelijk is.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van Menace II Society zijn zowel een Engelse Dolby Digital 5.1 als een Engelse DTS 5.1-audiospoor aanwezig. Beide sporen zullen behandeld worden, te beginnen bij de Dolby-track. Het geluid van het Dolby-spoor heeft een aantal tekortkomingen, waardoor deze niet anders betiteld kan worden als “matig”. De goede punten eerst. Het gebruik van de surrounds is vrij aardig; uit de achterspeakers komt muziek, omgevingsgeluid en een enkel geluidseffect. Dit komt de ruimtelijkheid van het dialooggeoriënteerde geluid ten goede, wat resulteert in een mooi vol geluidsbeeld. Het LFE-kanaal zorgt voor het laag indien nodig, maar is nooit echt nadrukkelijk aanwezig. Dit viel echter te verwachten, gezien de nadruk op dialogen ligt en niet op actie. De dialogen zijn meestal goed te verstaan, al klinken ze enigszins dof en gedempt. Een ander nadeel is dat geluid van de DD-track een lager volume heeft dan gebruikelijk. Dit zou verholpen kunnen worden door de versterker verder open te draaien, ware het niet dat dan de nodige ruis hoorbaar is. Maar het grootste probleem, waar overigens ook de DTS-track last van heeft, is het verschijnsel dat het geluid uit het centerkanaal (voornamelijk bestaande uit dialogen) gedeeltelijk doorvloeit naar beide stereospeakers. Als gevolg klinken de dialogen te breed en krijgen bovendien een vreemdsoortige echo.

Ondanks dit laatste probleem is de DTS-track stukken beter. Vaak is het verschil tussen het minder gecomprimeerde DTS-geluid en zijn Dolby Digital tegenhanger vrij moeilijk te horen, maar bij Menace II Society is het duidelijk. Vergeleken met de DD 5.1-track klinkt deze namelijk voller, dynamischer en ruimtelijker. Bovendien wordt het gehele frequentiespectrum benut, waardoor de gedempte dialogen van het DD-geluid tot het verleden behoren. Op alle andere gebieden (waaronder gebruik van surrounds en LFE-kanaal) is de DTS-track identiek, en verdient hier dus duidelijk de voorkeur.

Extra's

De DVD van Menace II Society heeft op het gebied van extra’s weinig te bieden. Als toevoeging is namelijk slechts de standaard bioscooptrailer aanwezig (1.33:1 met DD 2.0 geluid en Nederlandse ondertiteling), die op de moderne DVD-kijker weinig indruk zal weten te maken.

Conclusie

Menace II Society is een donkere en deprimerende film, niet op de laatste plaats door het vele realistische en gruwelijke geweld. Als gevolg zal niet iedereen de film weten te waarderen, al weet het verhaal wel indruk te maken. Met een minder goede beeldkwaliteit, ietwat tegenvallend geluid en een totaal gebrek aan interessante extra’s is de transfer naar DVD echter op alle gebieden matig. Naar mijn mening is deze DVD daarom de aanschaf niet waard. Een keer huren kan daarentegen geen kwaad, mits je voorbereid bent op een depressief avondje.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Chris Taylor  |  10-05-2005

deze film was voor idd jeugdsentiment, al zo vaak gezien deze film. de hoofdpersonen worden sterk neergezet en het geweld en grove taalgebruik helpen mee om een...
Lees meer >

Caledonians  |  28-03-2005

Gisteren gezien. Vond het een aardige film met een duidelijke boodschap erin. Vond de film verder leuk om een keer gezien te hebben maar niet meer dan dat. In h...
Lees meer >

SLJ  |  16-03-2002

€ 14.99 bij de FRS MET DTS 5.1 track Absolute jeugdklassieker, heb 'm nu al 6 keer gezien.
Lees meer >

Nicolas cage  |  01-03-2002

Volgens mij ligt ie bij de frs op r2:cool:
Lees meer >

Reservoir Dog  |  21-02-2002

Heb de film al meerdere malen gezien. En zal hem zeker nog aanschaffen. Misschien heb je "Boyz N the Hood" al gezien. Ik denk dat je hem het meest met deze film...
Lees meer >

King Dingeling  |  20-02-2002

heeft iemand deze ?? wat vinden jullie ervan, en dan niet kijken naar de DVD maar alleen naar de film
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.