Across the Universe


Across the Universe (Blu-ray)
Samenvatting

De jonge dokwerker Jude (Jim Sturgess) is werkzaam in de haven van Liverpool. Hij reist af naar Amerika, op zoek naar zijn vader. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog raakte Jude’s moeder zwanger van een Amerikaanse soldaat. De ontmoeting met zijn vader, de conciërge is op een universiteit, valt Jude erg tegen. ’s Avonds ontmoet Jude de opstandige student Max (Joe Anderson) en de twee raken bevriend. Max neemt op Thankgivings dag Jude mee naar zijn ouderlijke huis. Daar maakt Jude kennis met Lucy (Evan Rachel Wood), de zus van Max. Jude is meteen diep onder de indruk van haar. Lucy heeft echter een vriend, die als militair is uitgezonden naar Vietnam. Thuis krijgt Max het vanwege tegenvallende studieresultaten sterk te verduren en hij besluit daarom acuut te stoppen met zijn studie. Samen met Jude vertrekt hij naar New York, waarbij de twee een kamer vinden in het huis van de zangeres Sadie (Dana Fuchs). Enige tijd later komt Lucy ook naar New York en trekt ook in het huis van Sadie in. Haar vriend is in Vietnam om het leven gekomen. Tussen Jude en Lucy zijn verliefd op elkaar en gaan uiteindelijk samenwonen. Jude vindt werk als tekenaar. Dan moet Max zijn dienstplicht vervullen en wordt hij uitgezonden naar Vietnam. Lucy raakt volledig geëngageerd bij een anti Vietnam groepering. Haar erg grote betrokkenheid bij de anti Vietnam demonstraties zet haar relatie met Jude zwaar onder druk.

Commentaar

Across the Universe is een bijzondere filmmusical die zich afspeelt in het hippie tijdperk van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een bijzonder aspect van de film is de grote verwevenheid van de liedjes van The Beatles. Zo’n dertig liedjes van de Fab Four uit Liverpool vormen een rode draad door het gehele verhaal. Heel knap vormen deze liedjes qua teksten een logisch onderdeel van het verhaal. Across the Universe is niet alleen een muzikaal feest, ook visueel valt er veel te genieten. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat Julie Taymor de film heeft geregisseerd. Zij heeft bijvoorbeeld ook de visueel bijzondere film Frida. Ook met Across the Universe heeft Julie Taymor weer een visueel kunstwerk gecreëerd. De film kreeg een Oscar nominatie voor “Best Achievement in Costume Design” en een Golden Globe nominaties voor “Best Motion Picture - Musical or Comedy”. De soundtrack van Across the Universe is genomineerd voor een Grammy Award.
De vele bekende Beatles nummers in de film worden met veel bezieling vertolkt, waarbij het overgrote deel door de acteurs zelf gezongen is. De liedjes zijn heel fraai door Elliot Goldenthal gearrangeerd. Al zijn de liedjes heel bekend, je raakt toch verrast door de andere toonzetting of het andere ritme dat Goldenthal bij sommige liedjes heeft gekozen. Bijvoorbeeld het “Let It Be” dat prachtig als een gospelsong wordt gebracht. Alles is een bijzondere herbeleving van de muziek van de Fab Four. Niet alleen de liedjes zijn een verwijzing naar The Beatles. Ook in diverse gesproken zinnen zit een verwijzing naar liedjes van The Beatles. Natuurlijk zijn ook de namen van de karakters zodanig gekozen dat ze goed aansluiten bij de liedjes. De hoofdkarakters heten Jude en Lucy en worden gespeeld door de Jim Sturgess en Evan Rachel Woods. Beide hebben al in redelijk wat films meegespeeld, maar zijn toch nog relatief onbekend. Beide zingen ook zelf de liedjes en doen dat zeer verdienstelijk. Voor Dana Fuchs, die de rol van de zangeres Sadie speelt, is de film haar debuut op het witte doek. Van haar rol wordt gezegd dat die gebaseerd is op de Amerikaanse protestzangeres Janis Joplin. Maar Sadie is ook een nummer van het witte Beatles dubbelalbum. De gitarist JoJo die in Sadie’s groep speelt is een verwijzing naar Jimi Hendrix, evenals een verwijzing naar de eerste tekstregel van het liedje “Get Back”. In de film ook nog cameo´s van Bono en Joe Cocker. Joe Cocker zingt het nummer “Come Together” en Bono speelt het karakter Dr. Robert en zingt het liedje “I Am The Walrus”. Het verhaal van Across the Universe is geschreven door regisseuse Julie Taymor samen met Dick Clement en Ian La Frenais. In haar eenvoud is het een mooi liefdesverhaal tegen de achtergrond van het hippietijdperk in de jaren ’60 en de roerige tijden rond de Vietnam oorlog. Aangevuld met zeer goed spel van de cast, de bijzondere visuele stijl en vooral de geweldig gezongen Beatles soundtrack maakt dit Across the Universe een heerlijke muzikale filmbeleving.

Sony Pictures heeft Across the Universe op een 2-DVD set uitgebracht en in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave. We maken hierin een korte vergelijking met de DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Muziekfilm, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 133 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609596137

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Fotogalerij
 • Deleted Scene
 • Creating The Universe
 • All About the Music
 • Stars of Tomorrow
 • Moving Across the Universe
 • FX on the Universe
 • Extended Music Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De beeldkwaliteit is uitstekend waarbij de High Definition tranfser een zeer mooie filmisch beeld laat zien. Vooral op het gebied van scherpte, detaillering en kleurrijkdom laat deze Blu-ray Disc zijn meerwaarde op de DVD zien. Het beeld oogt mooi helder met natuurlijk ogende kleuren. De kleurverzadiging is prima, waarbij ook nu de surrealistisch ogende scènes er zeer kleurrijk uitzien. De scherpte van het beeld evenals de detaillering zijn prima. Edge enhacement en de compressiefoutjes die we bij de DVD zagen bij het surrealistische beeld van het nummer “I Am The Walrus” zijn hier volledig afwezig. Vooral bij dit nummer valt de veel betere beeldkwaliteit van de Blu-ray Disc op. Het contrast en het zwartniveau zijn beide zeer goed. Een mooi filmisch ogend beeld zonder ongerechtigheden. De film is verdeeld in 30 tracks. De ondertiteling (wit) bestaat uit een goed leesbaar, strak gelijnd klein lettertype. De liedteksten zijn slechts gedeeltelijk ondertiteld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is te beluisteren als een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (24 bit, 48 kHz). Deze track laat de meerwaarde ten opzichte van de DVD horen door een beter gedetailleerd hoog, een nadrukkelijker surroundbeeld en goede dynamiek. Met name de vele songs klinken net even wat zuiverder en voller dan op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. Bij de muziek doen de surround kanalen nadrukkelijk mee in split-surround (stereo), hetgeen een fraai klinkende ruimtelijke geluidsbeeld geeft. Het hoog is helder en goed gedefinieerd. Voor het aanvullende diepe laag wordt prima gebruik gemaakt van het LFE-kanaal. Dialogen en zangstemmen komen uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, dat getoond wordt zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De menuopties liggen als een overlay over de film heen. De Blu-ray Disc heeft dezelfde extra’s als de 2-DVD set. Nu zijn alle extra’s in 1080i/p HD resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Audio Commentary with Julie Taymor & Elliot Goldenthal
Regiseuse Julie Taymor en muzikaal leider Elliot Goldenthal geven een plezierig te beluisteren commentaar. Nadruk van het commentaar ligt natuurlijk op de muzikale elementen van de film.

Creating the Universe (29 min)
Een informatieve Making Of featurette over de filmproductie. Bestaat uit veel interviewfragmenten met diverse betrokkenen, kijkjes op de set en filmfragmenten.

Stars of Tomorrow (27 min)
Featurette waarin de aandacht uitgaat naar de relatief onbekende cast.

All About the Music (15½ min)
In deze featurette staan de muziek en arrangeur Elliot Goldenthal centraal.

Moving Across the Universe (9 min)
Met aandacht voor de dansscènes in de film.

FX of the Universe (6½ min)
Met beperkte aandacht voor de special effects in de film, met name natuurlijk de gebruikte elementen bij de surrealistische beelden.

Extended Musical Performances (35 min)
Acht liedjes die je hier in een langere versie kunt beluisteren dan ze in de film zijn gekomen. De liedjes zijn “Hold Me Tight”, “Come Together”, “I Am The Walrus”, “Dear Prudence”, “Something”, “Oh! Darling”, “While My Guitar Gently Weeps” en “Across the Universe/Helter Skelter”. De fragmenten zijn volledig afgemonteerde versies in het filmformaat voorzien van DD5.1 geluid.

Deleted Scene “And I Love Her” (1 min)
Korte scène die vervallen is.

Being for the Benefit of Mr. Kite (5½ min)
Twee verschillende alternatieve uitvoeringen van dit liedje met Eddie Izzard.

Don Nace Art Gallery
Zeer uitgebreide verzameling beeldmateriaal met ongeveer 150 foto, tekeningen en ander grafisch materiaal. Alles onderverdeeld in verschillende categorieën. Te zien als een soort doorlopende diashow.

Bookmarks
Waarmee je mogelijkheid hebt om zelf je voorkeur voor bepaalde scènes vast te leggen.

Conclusie

Across the Universe is een bijzondere filmmusical die zich afspeelt in het hippie tijdperk van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zo’n dertig liedjes van The Beatles vormen de rode draad door het verhaal. In haar eenvoud is het een mooi liefdesverhaal tegen de achtergrond van het hippietijdperk in de jaren ’60 en de roerige tijden rond de Vietnam oorlog. Aangevuld met zeer goed spel van de cast, de bijzondere visuele stijl en vooral de geweldig gezongen Beatles soundtrack maakt dit Across the Universe een heerlijke muzikale filmbeleving.
Deze Blu-ray Disc uitgave van Sony Pictures presenteert de film in uitstekende High Definition kwaliteit beeld en geluid. De uitgave wordt gecompleteerd met een aardige set extra’s met achtergrondinformatie bij de film. Dat alles ook in HD kwaliteit. Een absolute aanrader.

Laatste reacties

Coen P.  |  26-11-2008

Ik heb deze laatst op dvd gezien en geheel tegen mijn verwachting in vond ik hem geweldig!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.