V for Vendetta

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-07-2008

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

V for Vendetta (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst is de wereld totaal veranderd. Amerika is niet langer de grootmacht die het eens was en in Engeland heeft één man de totale macht gegrepen. Deze Chancellor Adam Sutler (John Hurt) voert een regime dat in zijn ogen het beste is voor de mensen, maar de bevolking zelf is allesbehalve gelukkig. Evey Hammond (Natalie Portman) is één van deze mensen en wanneer zij op een avond na de avondklok naar buiten gaat komt ze in contact met een mysterieuze gemaskerde man genaamd V (Hugo Weaving). Ze komt erachter dat V van plan is het regime van Chancellor Sutler omver te werpen. Zijn inspiratie heeft hij van de Engelse volksheld Guy Fawkes, van enkele eeuwen terug. Deze man had het plan om het parlement op te blazen, een plan dat V ook graag uit wil voeren. Evey wordt tegen haar wil meegezogen in de wereld van V, maar begint gaandeweg de man achter het masker en zijn ideeën te begrijpen. Ondertussen maakt de politie, onder leiding van inspecteur Finch (Stephen Rea) verwoed jacht op V.

Commentaar

V for Vendetta is geïnspireerd op een comic of in dit geval een grafisch roman. Deze keer echter geen superhelden maar een gemaskerde man, verminkt en gedreven zijn wraak te halen en zijn land te bevrijden van een kwaadaardig regime. In 1982 kwam de strip van Alan Moore en David Lloyd voor het eerst uit en de onderwerpen zijn vandaag de dag nog steeds relevant. Door de regering wordt V namelijk een terrorist genoemd. Door de mensen die gebukt gaan onder het regime een vrijheidstrijder. Dat dit veel raakvlakken heeft met realistische situaties in bepaalde delen van de wereld moge duidelijk zijn. Als kijker is het maar net de vraag naar wiens kant je neigt te gaan. De motieven van V zijn erg makkelijk te begrijpen, maar rechtvaardigt dit de middelen die hij daarbij gebruikt. Voor een avondje vermaak voldoet de film prima, hoewel in het verhaal duidelijk de kant van V wordt gekozen. De politieke achtergronden liggen weliswaar wat meer op de achtergrond, maar komen in het verhaal ook wel aan bod. De film biedt niet alleen een goed verhaal, visueel is het ook mooi in beeld gebracht. Van de straten van Londen tot het huis van V, alles ziet er fraai uit. Ook de actiescènes zijn goed gemaakt, hoewel ze niet het belangrijkste ingredient van de film is.
De film is geregisseerd door James McTeigue, die eerder werkzaam was als second unit director bij The Matrix films. V for Vendetta betekent voor hem dus een weerzien met de Wachowski broeders aangezien zij deze film geproduceerd hebben en ook het verhaal geschreven hebben. Een indrukwekkend debuut van deze regisseur en hopelijk kan hij dit niveau vasthouden.
In de prent zien we ook nog een andere Matrix oudgediende terug, Hugo Weaving. Hij speelt de rol van V al is dat mogelijk niet voor iedereen direct duidelijk. Want als V gaat hij het gehele verhaal schuil achter het bijzondere masker. Maar de oplettende kijker herkent Hugo Weaving natuurlijk direct aan zijn stem en wijze van articuleren. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Natalie Portman. Evenals Weaving zet ook zij een goede rol neer. In de film wordt zij ontdaan van al haar hoofdhaar, iets waar zij volgens eigen zeggen erg naar uit keek. Naast Weaving en Portman zien we onder andere nog John Hurt, Stephen Fry en Stephen Rea voorbij komen. Ook zij spelen prima rollen. V for Vendetta is een intelligente film met een politiek tintje, wat het allemaal net even wat extra interessant maakt. Een aanrader dus.

V for Vendetta is door Warner Home Video eerder op DVD uitgebracht als een 2-DVD Steelbook Edition. Nu is de film in High Definition beeldkwaliteit op de Blu-ray Disc te zien. We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave en maken een korte vergelijking met de eerdere 2-DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 132 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906117016

Extra's

  • Trailer
  • Muziekvideo
  • In Movie Experience
  • Behind the Story

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocodering. Zoals gebruikelijk bij High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Deze High Definition uitgave laat weinig te wensen over met een zeer fraai ogend beeld. De beeldkwaliteit van de DVD was al erg goed, maar deze Blu-ray Disc voegt er op alle gebieden nog een stuk kwaliteit toe. De film moet het vooral hebben van de donkere, enigszins sinistere sfeer. Dankzij een goed contrast en een zeer goed schaduwdetail zien de vele donkere scènes er in deze High Definition uitgave uitstekend uit. Hier is de Blu-ray Disc duidelijk in het voordeel ten opzichte van de DVD. Dat geldt ook voor de scherpte van het beeld en de hoge mate van detaillering. Ook de achtergronden zijn goed gedetailleerd, beter dan op de DVD transfer. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Ten opzichte van de DVD is het beeld nog wat kleurrijker met meer nuanceringen. De kleur rood komt in deze transfer zeer goed tot zijn recht. Er is geen edge enhancement toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Filmgrain is geen issue, het beeld ziet er zuiver en schoon uit. Uiteraard is het beeld volledig vrij van ongerechtigheden. Kort samengevat, een mooi filmisch ogend. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). De vier nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans en Italiaans - zijn in Dolby Digital 5.1 (bitrate 640 kb/s). Er is nog een tweede Franse audiotrack aanwezig, in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s), maar die klinkt anders dan de andere Franse track. We beperken de bespreking tot de Engelstalige audiotracks.

De film heeft een mooi klinkende soundtrack die ene momenten rustig en sereen klinkt en andere momenten wat meer actierijk is. De fraaie filmmuziek van Dario Marianelli ondersteunt de sfeer van de film erg goed. De filmmuziek heeft een fraaie stereospreiding met een goede ruimtelijke dimensie door de surround speakers. Het merendeel van de film heeft een rustig soundtrack, waarin dialoog, filmmuziek en omgevingsgeluiden het totale geluidsbeeld bepalen. Bij de actiescènes doen de surrounds ook nadrukkelijk mee en klinkt de soundtrack mooi drie-dimensionaal. Bij die scènes zorgt het LFE kanaal voor wat extra laag. De dialogen zijn via de centerspeaker altijd prima te volgen.

Als gevolg van de iets hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup, klinkt de Dolby Digital 5.1 track al voller en meer ruimtelijk dan de lage bitrate audiotrack op de gewone DVD. De lossless DolbyTrueHD klinkt nog een stukje mooier, waarbij vooral detaillering en dynamiek verbeteren.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transpante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-disc Steelbook Edition DVD uitgave van de film te bieden heeft plus nog meer. Het merendeel van deze extra’s heeft op deze Blu-ray Disc een 480i NTS resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

In-Movie Experience
Gedurende de film kun je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Zie screenshot 6. Sommige stukjes zijn ook terug te vinden in de featurettes, maar er is ook nieuw materiaal. Een aparte filmbeleving met een soort visuele toelichting tijdens de film. Beeldresolutie 1080p HD.
LET OP: deze optie kan alleen afgespeeld worden op Blu-ray Disc speler met de Bonus View functie (de zgn. BD Profile 1.1 spelers) of met een BD Live functie (de zgn. BD Profile 2.0 spelers).

Behind the Story
Met vier keuzemogelijkheden:

Designing the Near Future (17 min)
Hier krijgen we te zien hoe het uiterlijk van de film tot stand is gekomen. Het uiterlijk van de sets, de kostuums en de modellen wordt besproken door de makers en ook krijgen te horen welke problemen de makers tegenkwamen.

Remember, Remember: Guy Fawkes and the Gunpowder Plot (10 min)
In de film wordt V geïnspireerd door de acties van ene Guy Fawkes en deze man heeft nog echt bestaan ook. Hier krijgen we dan ook een korte geschiedenisles over wie deze man was en wat hij allemaal gedaan heeft.

Freedom! Forever! Making V for Vendetta (16 min)
Een blik achter de schermen tijdens de opnames en tevens krijgen we te horen hoe de film tot stand is gekomen. Het bewerken van het verhaal om het op het scherm te krijgen, de ontwikkeling van de karakters en het opnemen van bepaalde scènes komen aan bod.

Engeland Prevails: V for Vendetta and the New Wave in Comics (15 min)
Een kijk naar de opkomst van een nieuw soort comics en de plaats die V for Vendetta hier inneemt. Kenners en makers van de film geven hun visie op de stripversie en uiteraard wordt deze vergeleken met de filmversie.

Additional Footage - Natalie Portman SNL Rap (2½ min)
Met Natalie Portman die een rap-achtig interview doet

Music Videos - Cat Power Montage (2 min)
Beelden uit de film begeleidt door muziek van de groep Cat Power met het nummer \"I Found a Reason\".

Trailers

Theatrical Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer van de film.

Soundtrack Album Info
Een Engelstalig tekstscherm waarop te lezen is welke muziek er op de soundtrack te vinden is.

Conclusie

In een nabije toekomst wil de gemaskerde man V de Engelse totalitaire regering omver werpen. Hij krijgt gedwongen gezelschap van een jonge vrouw. Tussen hen groeit een bijzondere band. Ondertussen zoekt de politie naarstig naar de gemaskerde man. V for Vendetta is een actiethriller met een politiek tintje, wat de film net iets extra\'s geeft. Een prima film die ook visueel mooi in elkaar zit en waarbij de cast met onder andere Hugo Weaving en Natalie Portman, goed spel levert. Beeld en geluid van deze Warner High Definition Blu-ray Disc uitgave zijn dik in orde. De Blu-ray Disc herbergt bovendien op de tweede schijf dezelfde verzameling extra’s als de eerdere DVD uitgave, met een bijzondere ‘in-movie experience’ als nieuwe bonus.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

jeroeni  |  23-09-2012

Wijze les: niet te veel popcorn eten in de bioscoop http://www.dvd.nl/forum/images/icons/icon10.gif. Nu effe zonder dollen, waarom werd je er dan "strontziek" v...
Lees meer >

Johan1967  |  23-09-2012

Keek erg naar de film uit, zelfs in de bios gezien en werd er strontziek van. Wijze les: niet te veel popcorn eten in de bioscoop http://www.dvd.nl/forum/imag...
Lees meer >

jeroeni  |  23-09-2012

Keek erg naar de film uit,zelfs in de bios gezien en werd er stontziek van.
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  23-09-2012

Richard, als je de film nu zo matig vindt, waarom kijk je hem dan maar liefst vijf keer? In de hoop dat deze iedere keer misschien beter wordt? Of om dingen te ...
Lees meer >

Richard B.  |  22-09-2012

Ik ben er inmiddels uit: ik vind hem matig. Het probleem met deze film is dat het verhaal erg hoogdravend is en tegelijkertijd eigenlijk maar weinig diepte heef...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  18-01-2009

Heb deze film gisteren gekeken, Inderdaad komt er een hoop onzinnig gebabbel in voor waar je geen touw aan vast kunt knopen. Het beeld en het geluid zijn geweld...
Lees meer >

Axel de Mol  |  25-07-2008

Na meerdere kijkbeurten is dit inderdaad ook een van mijn favoriete films geworden, ik blijf alleen wel mooi bij mijn dvd steelbook hangen. Ben nog niet klaar v...
Lees meer >

Bettina  |  18-07-2008

Zeker 1 van mijn favoriete films! Ik heb de blu ray ook, heb deze alleen nog niet gezien. Deze film blijft ook naar meerdere keren kijken geweldig!
Lees meer >

Lorre  |  17-07-2008

Geweldige film! Dit is één van men favoriete films geworden. De film heeft wel meerdere kijkbeurten nodig vind ik om alles zeer goed te snappen.
Lees meer >

rogue  |  17-07-2008

Ik ken de graphic novel al voor de film uitkwam, die was ook geweldig indringend. Misschien scheelt dat.
Lees meer >

Werner  |  17-07-2008

Ik vind het nog altijd bewonderenswaardig dat Natalie Portman zich laat kaalscheren, niet alleen in de film maar ook in het echt. De emoties druipen er zo af.
Lees meer >

homernt  |  17-07-2008

Voor mij was het duidelijk, de film kon me totaal niet boeien, hoop pretentieus gebabbel, dit is weer zo'n film die je "goed" moet vinden anders ben je geen fil...
Lees meer >

Ron-G  |  17-07-2008

Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit nu wel of niet een goeie film moet vinden, maar in HD ziet ie er in ieder geval subliem uit. (y) Voor mij was het du...
Lees meer >

rogue  |  16-07-2008

Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit nu wel of niet een goeie film moet vinden, maar in HD ziet ie er in ieder geval subliem uit. (y) Gewoon nog 2 kijken ;...
Lees meer >

Richard B.  |  16-07-2008

Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit nu wel of niet een goeie film moet vinden, maar in HD ziet ie er in ieder geval subliem uit. (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.