Godfather Trilogy (The Coppola Restoration)

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Godfather Trilogy (The Coppola Restoration) (DVD)
Samenvatting

The Godfather vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de maffia in de Verenigde Staten van Amerika tot aan het eind van de jaren zeventig. Francis Ford Coppola belicht met name één speciale Italiaanse familie van de cosa nostra in deze fantastische en indrukwekkende film. The Godfather verscheen in 1972 in de bioscopen en wegens enorm succes werd in 1974 een vervolg gemaakt. 15 jaar later werd het derde en laatste deel opgenomen. In totaal dus drie films waarin het reilen en zeilen van de maffia nader wordt toegelicht. Paramount Pictures heeft deze drie films gebundeld in een weergaloos mooie DVD box. De box bestaat uit totaal 5 DVD’s waarvan één DVD ruim drie uur aan bonus materiaal bevat. De bespreking van deze box betreft alle drie de films en waar nodig zal specifiek naar het betreffende deel verwezen worden.

Deel I
In 1946, net na WO II, heeft de geïmmigreerde Italiaanse Vito Corleone (Marlon Brando) rondom en in New York een imperium opgebouwd. Hij is een machtig en welgesteld man die zich bezig houdt met allerlei smerige en duistere zaken zonder dat hij zelf op de voorgrond treedt. Hij laat zijn “vieze” karweitjes door leden van zijn maffiagroep uitvoeren voor geld of hij verlangt een tegenprestatie van degene die beroep op zijn macht doet. De gehele familie is betrokken bij de clan. Echter, zijn jongste zoon Michael (Al Pacino) wil van zijn zaken niets weten en bemoeit zich nauwelijks met de familie. Als de familie door andere maffiafamilies betrokken dreigt te worden in de drugshandel weigert Corleone daarmee in te stemmen, tegen de zin in van zijn zoon Santino (James Caan). Er ontplooit zich een mini-oorlog tussen verschillende families, waarbij doden vallen. Ook Don Corleone is niet veilig en wordt slachtoffer van een aanslag. Als Michael verneemt dat zijn vader is neergeschoten spoedt hij zich naar de familie. De overgebleven leden van de clan weten niet precies hoe ze moeten handelen en dreigen ten onder te gaan in het geweld. Michael besluit de aanslag op zijn vader, die ternauwernood aan de dood is ontsnapt, te vergelden op de aanstichter van het geweld.

Deel II
In dit deel zien we twee verhalen door elkaar lopen. Het ene gedeelte betreft flashbacks naar de periode van de jonge Vito Corleone (Robert de Niro) en laat zien hoe Vito als negenjarige jongen van Sicilië vlucht naar de Verenigde Staten en hoe hij zijn status als peetvader opbouwt. Het andere gedeelte borduurt verder op het eerste deel van The Godfather. Michael Corleone (Al Pacino) is de nieuwe peetvader nadat hij zijn concurrenten heeft uitgeschakeld. Hij wil zijn illegale zaken uitbreiden naar het westen van Amerika. Zijn oudste broer Fredo (John Cazale) gaat werken voor de familie in de wereld van het gokken en het hotelwezen in Las Vegas. Michael krijgt niet direct wat hij wil en maakt daardoor vijanden. Er wordt een aanslag op hem gepleegd die hij ternauwernood overleeft. Hij geeft tijdelijk de leiding aan zijn (halfbroer) Tom Hagen (Robert Duvall) en besluit zelf op onderzoek te gaan om te achterhalen wie de verrader binnen de familie is. Dit onderzoek brengt hem naar Cuba waar hij met ene Hyman Roth (Lee Strasberg), een geslepen Joodse zakenman, een deal wil sluiten. Tijdens zijn verblijf op Cuba achterhaalt hij wie de verrader binnen de familie is. Bij zijn terugkomst in Amerika wacht hem echter een hoorzitting voor een Senaatscommissie die een onderzoek heeft ingesteld naar de maffia. Betekent dit het einde van het imperium van Michael Corleone?

Deel III
In het derde en laatste deel van The Godfather wordt een sprong in de tijd gemaakt. We schrijven de periode van de eind zeventiger jaren. De ouder geworden Michael Corleone (Al Pacino) is de gevierde man. Hij probeert zijn imago op te krikken door het schenken van enorme geldbedragen aan liefdadigheidsinstellingen. Michael’s kinderen Anthony en Mary zijn inmiddels volwassen geworden. In tegenstelling tot Mary weet Anthony van zijn vaders praktijken en wil hij absoluut niets met diens zaken te maken hebben. Anthony wil het liefste een professionele zanger worden. Michael heeft als liefste wens om al zijn duistere praktijken vaarwel te zeggen en zich volledig te richten op het legaal zaken doen. Hij wil zich inkopen bij de Rooms Katholieke kerk om zijn belangen veilig te stellen en hij verkoopt al zijn hotels. Deze omslag van Michael wordt niet op prijs gesteld door een aantal figuren van de cosa nostra omdat zij zich verraden voelen.

Commentaar

Deze verfilming van hoe een eenzaam Italiaans jongentje in het grote Amerika van begin 1900 zich opwerkt tot een gangsterbaas en hoe de ontwikkeling van zijn “persoonlijke” en zijn “zakelijke” familie tot stand komt is fenomenaal vastgelegd. Er zijn weinig momenten in de films dat je je zal vervelen. Coppola weet op sublieme wijze de spanning op te bouwen en te behouden. Dit doet hij mede geholpen door een uitzonderlijke cast maar ook door zijn manier van filmen. De muziek in de film speelt eveneens een belangrijke rol in de films. Op basis van het door Mario Puzo (en deels Coppola) geschreven gelijknamige boek krijgen we een beeld van hoe het er in die jaren aan toe ging en hoe een ieder moest strijden om in leven te blijven. In totaal ontvingen de eerste twee Godfather-films een negental Oscars® en vele andere prijzen. Deel 1 (1973) en deel 2 (1975) ontvingen de Academy Award voor de beste film. Marlon Brando ontving een Oscar® voor zijn acteerprestatie in deel 1 maar hij weigerde deze op te halen vanwege de discriminatie van Indianen door het filmgekke Hollywood. Op een aantal nominaties na, viel het derde deel niet in de prijzen. Velen vinden dat het derde en laatste deel minder goed is dan de eerste twee delen. Echter juist in dit derde deel wordt veel meer nadruk gelegd op de persoonlijke familieband van de Corleones waardoor dit laatste deel meer emotie bevat.

Deze reeks is opnieuw uitgebracht als de zogenaamde The Coppola Restoration box. Deze box bevat gerestaureerde versies van de films, waarbij Coppola zelf de supervisie had over de restauratie. De negatieven zijn opnieuw gescand en cameraman Gordon Willis werd benaderd om aan te geven wat voor sfeer hij bij de beelden voor ogen had. Naar aanleiding hiervan zijn de beelden op een zo goed mogelijke manier hersteld naar hun oorspronkelijke staat. De recensie van de eerste uitgave kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1972
Speelduur: 523 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865502280

Extra's

 • Behind the Scenes
 • galleries
 • Additional Scenes
 • Filmmakers
 • The Family Tree
 • Godfather World
 • The Masterpiece That Almost Wasn't
 • ...when the shooting stopped
 • Emulsional Rescue
 • The Godfather on the Red Carpet
 • Four Short Films on The Godfather

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze DVD box bestaat uit geheel nieuwe, geremasterde, transfers van de films. Onder leiding van Francis Ford Coppola zelf zijn de negatieven van de films opnieuw gescand op een hoge resolutie (4K), met name voor de (komende) Blu-Ray uitgave van de films. Dit betekent dat de kwaliteit van het beeld, in vergelijking met de eerste DVD-uitgave, er op vooruit is gegaan. Maar helemaal perfect is het niet geworden. Natuurlijk staan de films in hun originele beeldformaat (1.78:1 anamorf) op de schijfjes. Het beeld is strak en zo goed als schadevrij. De telecine-wobble van de eerste uitgave is nu totaal verdwenen. De scherpte is over het algemeen uitstekend, doch zijn er ook nog een aantal softe momenten. Het contrast en detaillering zijn zeker niet optimaal. Sommige delen zijn bewust wat donker gefilmd, waarbij in de donkere delen het schaduwdetail geheel wegvalt. Ook het zwartniveau is niet helemaal goed. Het neigt meer naar een donkergrijs dan diep zwart. In lichte mate is nog filmgrain zichtbaar, maar nergens in een storende vorm. De kleuren zijn beter verzadigd dan in de eerste uitgave en tonen ook natuurlijker. Ze zijn ook aangepast aan de sfeer zoals oorspronkelijk door cameraman Gordon Willis bedoeld was. Was bij de eerste uitgave deel II nog verdeeld over twee schijven, in de nieuwe uitgave staat dit deel op één disc. Dat resulteert in een iets hogere compressie, waarbij er enkele foutjes zichtbaar zijn in de achtergrond. Deel 3, een modernere film dan de eerste twee delen, heeft een nog betere beeldkwaliteit, waarbij minder artefacten parten spelen.
Qua hoofdstukindeling is er ten opzichte van de eerste uitgave niets veranderd. De ondertiteling heeft nu echter een gele kleur in plaats van wit en staat een ietsje lager in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid van deze uitgave van The Godfather is niets veranderd t.o.v. de vorige DVDbox. Het geluid van de film was bij deel 1 en 2 van origine mono, deel 3 was stereo. Al voor de vorige uitgave is het geluid, onder supervisie van Francis Ford Coppola zelf, volledig geremastered naar een volwaardige Dolby Digital 5.1 track. Alle drie de delen bevatten dus een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Over het algemeen is het geluid georiënteerd op de dialoog waardoor het merendeel van het audio via de drie voorluidsprekers wordt weergegeven. De dialoog klinkt zuiver en is over het geheel genomen goed te verstaan, maar klinkt wel licht gedateerd met een vrij matig frequentiebereik. Het surroundkanaal wordt met name gebruikt voor omgevingsgeluiden, muziek en een enkel geluidseffect. Sporadisch gebeurt dit in split-surround. Het subwoofer-kanaal wordt op een enkele aktiescene na nauwelijks gebruikt. De filmscore van Nino Rota (deel 1 en 2) is buitengewoon sfeervol en karakteristiek voor deze film. Het thema uit de muziek zal bijna iedereen wel herkennen. In deel 3 borduurt Carmine Coppola (vader van...) verder op deze muziek en is zelfs iets bombastischer dan dat van de eerste twee delen. De muzikale score is heel mooi naar het surroundkanaal gemixt en klinkt prachtig.

Extra's

Elke DVD heeft een menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat, met een stilstaand fragment uit de betreffende film als achtergrondplaatje. Als achtergrondgeluid horen we een fragment uit het thema van de filmmuziek van Nino Rota.
Deze collectie wordt geleverd in een nieuwe, roodgetinte kartonnen box met vijf losse DVD’s in slimline hoesjes. De drie afzonderlijke delen zijn elk voorzien van een audiocommentaar track. De overige extra’s bevinden zich op twee aparte extra discs. De vierde disc is identiek aan de reeds eerder verschenen box. De vijfde disc bevat nieuwe extra’s. Helaas was deze disc niet beschikbaar voor deze recensie en kan daardoor niet in z’n geheel worden besproken. De extra’s hebben een aspect ratio van 1.33:1 met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid met Nederlandse ondertiteling, behalve waar anders beschreven.

DVD 1 t/m 3

Audio commentaar door Francis Ford Coppola
De regisseur is bereid gevonden om gedurende de volledige speeltijd alle delen te voorzien van commentaar. Een lange zit voor hem, maar ook voor de kijker/luisteraar. Zonder diep in te gaan op hetgeen hij vertelt is het commentaar leerzaam en bijzonder informatief. Soms valt een wat langere stilte die wordt opgevuld met het geluid van de film. Het commentaar is niet ondertiteld maar dit zal voor de meeste mensen niet een groot probleem zijn want de gesproken tekst is goed te verstaan en klinkt helder. Het commentaar is vastgelegd in Dolby Digital 2.0 formaat met een bitrate van 192 Kb/sec.

DVD 4

Behind The Scenes
Indien deze extra wordt geselecteerd kan er opnieuw gekozen worden uit de volgende items:

A Look Inside (70 minuten)
Een 70 minuten durende Behind The Scenes met interviews met de regisseur, acteurs en andere belanghebbenden. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de film en opnames van de filmset. De periode van 1970 tot en met de productie van het derde deel wordt in deze special uitvoerig besproken. Allerlei aspecten zoals de casting, filmkeuring, etc... komen aan bod.

On Location (7 minuten)
Dean Tavoularis, productieontwerper van alle drie de Godfather films vertelt iets over de lokaties waar de films werden opgenomen en hoe bepaalde buitenlokaties volledig omgebouwd werden tot complete filmsets waarin de periode van begin twintigste eeuw werd nagebootst.

Francis Coppola’s Notebook (10 minuten)
De regisseur vertelt enthousiast over zijn aantekeningenboek dat als een plattegrond diende om de film te regisseren. Hij vertelt dat hij feitelijk liever vanuit zijn aantekeningen werkte dan vanuit het script omdat zijn aantekeningen dichter bij de oorspronkelijke tekst van Mario Puzo stonden.

Music Of The Godfather (8 minuten)
Een extra dat uit twee gedeeltes bestaat. Het eerste gedeelte (5 minuten) bestaat uit authentieke pianomuziek van Nino Rota voorzien van filmbeelden. Het geluid werd opgenomen door Francis Coppola op een eenvoudige cassetterecorder. Het tweede gedeelte bestaat uit opnames van Carmine Coppola, de vader van de regisseur, die heeft meegewerkt aan alle drie de Godfather films, maar alleen voor deel 3 de muziek heeft gecomponeerd. Bij beide andere delen heeft hij enkele additionele muziekstukken verzorgd.

Coppola & Puzo On Screenwriting (8 minuten)
De schrijver van het boek en de regisseur vertellen hoe zij samenwerkten en hoe het script tot stand kwam. De in 1999 overleden Puzo vertelt tevens dat hij hoopt dat er ooit nog eens een Godfather IV gemaakt zal worden. Het script is reeds voor de helft klaar!

Gordon Willis On Cinematography (3 minuten)
In deze Behind The Scenes vertelt Gordon Willis over de belichting van de film.

Storyboards – Godfather Part II
Hier worden “stills” getoond van het storyboard uit het tweede deel. Er is geen begeleidend commentaar. Je moet zelf de volgende afbeelding selecteren.

Storyboards – Godfather Part III (4 minuten)
Een gedeelte van het storyboard wordt getoond en is voorzien van begeleidende tekst. Het betreft hier o.a. de scene dat Vincent Mancini wordt overvallen en dat hij afrekent met de overvallers.

The Godfather Behind The Scenes 1971 (8 minuten)
Een authentieke Behind The Scene met interviews met de acteurs en filmbeelden uit het eerste deel van The Godfather.

Filmmakers
In deze extra krijgen we in tekstschermen de filmografie van de makers van de films te zien. Het betreft hier Francis Ford Coppola, Mario Puzo, Gordon Willis, Dean Tavoularis, Nino Rota en Carmine Coppola. Handig kan vanuit de afzonderlijke secties van deze extra’s naar de bijbehorende Behind The Scene gesprongen worden

Galleries
Ook hier kunnen we weer kiezen uit meerdere items:

Trailers
De trailers van de drie Godfather films kunnen hier bekeken worden. Allen zijn in de 1.85:1 anamorf beeldformaat met Dolby Digital 2.0 geluid.

Photo Galleries
Hier worden digital stills getoond van filmscènes en van een aantal Behind The Scene scènes.

Rogues’s Gallery
Een tiental digital stills van “supporting actors” worden in deze gallery getoond.

Acclaim & Response
Een viertal prijsuitreikingen van de Oscars® uit 1972 en 1974 worden gepresenteerd alsmede alle belangrijke onderscheidingen en nominaties die werden behaald met de films.

Additional Scenes
In deze extra wordt middels stilstaande tekst een chronologisch overzicht gegeven van de belangrijkste gebeurtenissen zoals geboortes en overlijden van de belangrijkste personages in de film. Daarnaast zijn een aantal verwijderde scènes (34 stuks) te selecteren uit de periode 1901 tot aan 1979 die de uiteindelijke films niet hebben gehaald. De introductieteksten bij deze scènes zijn in het Engels en niet ondertiteld.

The Family Tree
Een uitgebreid document dat een gedetailleerde stamboom weergeeft van de Corleone familie. Het leuke hiervan is dat bij een aantal namen de bijbehorende foto geselecteerd kan worden en een beknopte biografie van de acteur wordt weergegeven. Heel leuk gedaan.

Easter Eggs
Op de Bonus Disc bevinden zich een aantal verborgen opties, de zogenaamde Easter Eggs. Hoe deze te lokaliseren zijn vind je terug op de Easter Egg pagina van DVD.nl.

DVD 5

Godfather World

The Masterpiece That Almost Wasn\'t

...when the Shooting Stopped

Emulsional Rescue: Revealing The Godfather (18 min)
Deze documentaire gaat over het conserveren van de negatieven en over wat deze films nu cinematografisch zo bijzonder maakten. Cameraman Gordon Willis werd benaderd om zijn visie op de beelden toe te lichten, zodat deze bij de restauratie zo dicht mogelijk bij het origineel bleven.

The Godfather on the Red Carpet

Four Short Films on The Godfather
Vier korte film die gebaseerd/geïnspireerd zijn op The Godfather:
- The Godfather vs. The Godfather Part II
- Cannoli
- Riffing on the Riffing
- Clemenza

Conclusie

Vito Corleone is de man achter een grote maffiafamilie. Regelmatig komt hij in conflict met concurrerende families, vooral over drugshandel. Na zijn dood neemt zijn zoon Michael het imperium over. Zijn macht is groot, maar langzaam komt hij in een isolement terecht.
The Godfather trilogie staat bekend als een van de beste filmreeksen in de geschiedenis. De epossen worden alom geroemd om hun verhaal en inhoud. Elk deel is geregisseerd door Francis Ford Coppola. Het spel is om je vingers bij af te likken.
De filmreeks is nu opnieuw beschikbaar in een nieuwe uitgave, de “Coppola Restoration”. Dit naar aanleiding van de nieuwe restauratie van het beeld, die onder supervisie stond van Coppola zelf. Negatieven werden opnieuw gescand, wat een nog betere beeldkwaliteit opleverde dan de eerste versie. Het geluid is hetzelfde gebleven. Qua extra’s is er een nieuwe disc aan de box toegevoegd, met daarop nieuwe extra’s. Ieder moet voor zichzelf uitmaken of hij/zij de eerste uitgave wil vervangen. De vooruitgang in beeld is niet dermate groot dat een overstap direct gerechtvaardigd is. Maar wie op dit moment het beste wil hebben van wat beschikbaar is kan niet om deze uitgave heen.

Wat betreft de beoordeling van deze box valt misschien op dat de waardering niet hoger is dan de eerste uitgave, ondanks de betere beeldkwaliteit en meer extra’s. Je moet beide recensies in hun eigen tijdsbeeld plaatsen. De eerste uitgave is er een uit de beginperiode van de DVD en voor die tijd was die box een uitstekende uitgave met prima beeld en goed geluid. Inmiddels zijn we meer verwend en zijn we ook kritischer geworden. Vandaar de andere score.

Laatste reacties

le-nnart  |  16-12-2008

Ik zou zo graag een achter de schermen filmpje willen zien over het ontwerpen/uitzoeken van de cover :D jaa...dit is briljant! Deze moeten we doen:) Alsof ze vo...
Lees meer >

BrianB  |  16-12-2008

Nu ik die cover nog eens zie, vind ik hem wel meevallen eigenlijk. De films zijn ook (zeker voor die tijd) vrij bloederig. En het is ongetwijfeld gedaan om een ...
Lees meer >

Pulse  |  15-12-2008

Ik zou zo graag een achter de schermen filmpje willen zien over het ontwerpen/uitzoeken van de cover :D jaa...dit is briljant! Deze moeten we doen:) Alsof ze ...
Lees meer >

rkrijger  |  02-08-2008

Wel een mooi lettertype.
Lees meer >

Zoolander  |  02-08-2008

Gele ondertitels, erger kan niet. Dan heb ik liever de oude kwaliteit en witte ondertitels. Nu hopen dat ze dit op BD niet herhalen!
Lees meer >

rkrijger  |  01-08-2008

Dat slaat inderdaad nergens op!
Lees meer >

zetmoon  |  01-08-2008

Netjes dat in de bespreking wordt verantwoord waarom de score voor beeld hetzelfde is dan bij de vorige DVD-uitvoering. Nog ff zeiken: "hetzelfde is DAN". ...
Lees meer >

rkrijger  |  01-08-2008

Netjes dat in de bespreking wordt verantwoord waarom de score voor beeld hetzelfde is dan bij de vorige DVD-uitvoering.
Lees meer >

SuperDre  |  31-07-2008

Ik wacht wel mooi op de bluray versies als die ook nog eens een stuk goedkoper zijn, heb de orginele box al en ga dan echt niet meer deze dvdbox aanschaffen, oo...
Lees meer >

Frank  |  31-07-2008

De box bevat: - Disc 1: The Godfather - Disc 2: The Godfather II - Disc 3: The Godfather III - Disc 4: Extra's (gelijk aan disc 5 van de oude box) - Disc 5: Nie...
Lees meer >

pietdvd  |  31-07-2008

De vierde disc is identiek aan de reeds eerder verschenen box. De vijfde disc bevat nieuwe extra’s.Word hier niet de oude 5de disc bedoeld in plaats van 4...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  31-07-2008

De geremasterde versie zou een perfect alibi zijn om de films nu op high definition uit te brengen. De Blu Ray wordt in september verwacht.
Lees meer >

Werner  |  31-07-2008

Vraag is alleen of we hier geld aan moeten uitgeven of nog even op de tanden bijten en wachten op een bluray. De geremasterde versie zou een perfect alibi zijn ...
Lees meer >

nmbs  |  31-07-2008

Bah, gele subs. Waarom gebruikt Paramount dat nu weer.
Lees meer >

zetmoon  |  31-07-2008

Even zeuren: De originele beeldverhouding is 1.85:1. Maar zoals zo vaak wordt dat voor DVD aangepast naar 1.78:1, oftewel 16:9.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 46
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.