Naked Gun, The

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Naked Gun, The (DVD)
Samenvatting

Vincent Ludwig (Ricardo Montalban) is een man met een duivels plan. Tijdens de belangrijkste honkbalwedstrijd van de eeuw wil hij de Engelse koningin, die voor een bezoek naar Amerika is gekomen, om zeep helpen. Lt. Frank Drebin (Leslie Nielsen) komt echter op het spoor van dit plan en is vastbesloten zijn aanwijzingen tot op de bodem uit te zoeken. Om Drebin van de zaak af te houden stuurt Ludwig zijn assistente Jane Spencer (Prescilla Presley) op hem af. Als de twee een verhouding beginnen lijkt Ludwig’s opzet gelukt. Zal Drebin op tijd bij zinnen komen om de aanslag te kunnen stoppen?

Commentaar

Met The Naked Gun voegde het trio Zucker/Abrahams/Zucker na lange tijd weer een film toe aan het genre dat de drie heren met de film Airplane! aan de wereld geïntroduceerd hadden. Het genre in kwestie is de zogenaamde “spoof”, waarin onzinnige visuele grappen en het persifleren van andere bekende producties centraal staan. Bekende vertegenwoordigers van dit genre zijn onder andere Top Secret! en beide Hot Shots! delen, allen met het kenmerkende uitroepteken in de titel. The Naked Gun is gebaseerd op de serie Police Squad! (vandaar de ondertitel “From the Files of Police Squad!”), waarin Leslie Nielsen voor het eerst te zien was als Lt. Frank Drebin. Deze tv-serie uit begin tachtiger jaren sloeg echter totaal niet aan bij het grote publiek en stierf aldus na vier afleveringen een vroege dood. In 1988 werden echter dezelfde tv-personages uit de vriezer gehaald voor hun eerste avontuur op het witte doek, een uitstapje dat succesvol genoeg was om twee vervolgen voort te brengen. Deze eerste film zet de toon voor de verdere delen en toont met een onkenbaar hoog percentage geslaagde grappen hoe leuk onzin kan zijn. Dit is voor een groot deel te danken aan Leslie Nielsen, die zijn gezicht in de plooi weet te houden ongeacht welke stompzinnige opmerking over zijn lippen rolt. Verder zijn sommige grappen zo goed verborgen dat ze pas na herhaald bekijken opvallen. Al met al is The Naked Gun een echte klassieker uit het genre, en daarmee een regelrechte aanrader voor ieder die een avondje lachend wil doorbrengen!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 81 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865555613

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor de DVD van The Naked Gun heeft men gelukkig slechts weinig gesleuteld aan de oorspronkelijke 1.85:1 verhouding. Deze is namelijk minimaal gewijzigd in een beeldverhouding van 1.78:1, waardoor geen belangrijke delen van het beeld wegvallen. De anamorfe weergave heeft een redelijk goede scherpte en detaillering, wat voor een film van 13 jaar oud zeker niet tegenvalt. Ook de kleurweergave is over het algemeen dik in orde, maar met name bij de fellere roodtinten is er sprake van enige oververzadiging (met als goed voorbeeld de felrode jurk van Prescilla Presley). Het schaduwdetail is niet perfect, maar desalniettemin acceptabel. Zwartniveau is daarentegen stukken beter en beeldruis is niet aanwezig. Ook noemenswaardige MPEG-artefacts vallen niet te bespeuren, en de minimale gevallen van aliasing zijn eveneens te verwaarlozen. Wel zwerven menige beschadigingen in het beeld rond, alsmede een enkel vuiltje of haartje. Een ander klein nadeel is de lichte filmgrain die gedurende de film zichtbaar is, wat te verwachten valt van een wat oudere productie. Deze DVD bevat twee lagen, met een laagwisseling na ongeveer 57 minuten. Deze overgang van laag is uitstekend geplaatst aan het eind van een scène. Plaatsing en leesbaarheid van de ondertiteling vormen geen bron van klachten en ook het groot aantal tracks waarin de film is opgedeeld (maar liefst 27) is prima.

Geluidskwaliteit

Het originele geluid van The Naked Gun werd voor de DVD geremixed naar een moderne Dolby Digital 5.1 track. Er valt weinig bijzonders over dit audiospoor te vertellen. Gezien het hier een comedy betreft, gebeurt er op geluidsgebied namelijk weinig opmerkelijks. De nadruk ligt vooral op de dialogen (die perfect verstaanbaar uit het centerkanaal komen), waarbij de surroundspeakers voornamelijk gebruikt worden voor de uitstekende muziek van Ira Newborn. Deze muziek vult het geluidsbeeld verder aan met als resultaat een mooi vol geluid. De subwoofer wordt subtiel aangesproken voor het vereiste laag, en gaat sporadisch diep door in het laag. Als geheel is de audiokwaliteit voor een comedy zeker niet slecht, maar verwacht geen baanbrekend geluidsgebruik.

Extra's

In de saaie menu’s, die het zonder animatie of geluid moeten stellen, kan de kijker kiezen voor een tweetal extra’s.

Als eerste toevoeging vinden we op het schijfje de meest elementaire extra van allemaal: de trailer. Deze bioscooptrailer komt in dit geval met beeldverhouding 1.78:1 (anamorf) op het scherm en met Dolby Digital 2.0 geluid uit de speakers.

Maar de extra met de meeste toegevoegde waarde is zonder meer het audiocommentaar. Speciaal voor de DVD-release zijn regisseur David Zucker en producer Robert Weiss onder leiding van Peter Tilden bij elkaar gaan zitten om de film te becommentariëren. Het is duidelijk te merken dat de heren het naar hun zin hebben, wat er toe leidt dat het commentaar af en toe ontspoort in een aaneenschakeling van melige grappen en anekdotes. Gelukkig weet gastheer Tilden door directe vragen ook nog wat interessante zaken over de productie aan het licht te brengen. Het resultaat is een vermakelijke maar niet altijd even informatieve commentaartrack, die het beluisteren zeker waard is. Er zijn echter een paar kleine minpuntjes. Zo worden de sprekers niet voorgesteld, waardoor je zelf uit zal moeten vogelen welke stem bij welke persoon hoort. Een ander nadeel is het feit dat het commentaar niet Nederlands (maar wel Duits en Engels) ondertiteld kan worden.

Conclusie

De DVD van The Naked Gun heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Op het gebied van extra’s is deze release geen uitblinker, maar het is te merken dat men wel degelijk moeite heeft gedaan om iets van waarde aan het schijfje toe te voegen, getuige de prima commentaartrack. Deze zorgt er voor dat deze DVD ook voor mensen die de film al van buiten kennen het bekijken waard is. Tegen comedy-liefhebbers die deze film nog nooit gezien hebben (zijn er die?) heb ik maar één ding te zeggen: haal deze uitermate geestige film (en zijn eveneens uitstekende vervolg) in huis en je zult er geen spijt van krijgen!

Laatste reacties

marco1  |  29-03-2012

de eerste keer dat ik m zag dacht ik wat een flauwe ... film, tweede keer dat ik m zag kwam ik niet meer bij van het lachen.
Lees meer >

Tarkus  |  03-03-2012

Deze film moet je natuurlijk niet serieus nemen, alles is zo over de top dat hij wel goed is. Leslie Nielsen is als komedie-acteur echt de top en de film zit oo...
Lees meer >

Wizz-Art  |  20-11-2004

Ik hou er wel van 8)
Lees meer >

nova6666  |  19-11-2004

Top film(s),lekker flauw. Je moet er wel van houden!
Lees meer >

Ludo Keeris  |  06-11-2004

Een geweldig grappige film blijft het. Alle drie de films trouwens. Vaak geimiteerd maar nooit benaderd. Ja ze blijven leuk, hoewel ik de Hot Shots film ook ...
Lees meer >

Richard B.  |  06-11-2004

Een geweldig grappige film blijft het. Alle drie de films trouwens. Vaak geimiteerd maar nooit benaderd.
Lees meer >

Horrorfreak  |  27-10-2003

Een beetje onderbroekenlol kan er altijd wel in.
Lees meer >

music_maniac1965  |  01-08-2002

oh wat houd ik toch van dat type humor. echt genieten dus. net zoals de alloude "top secret" is dit weer droge humor ten top. kan je deze humor niet velen en...
Lees meer >

WBFT  |  19-02-2002

Absoluut geniaal. Hij gaat inderdaad niet vervelen..!!
Lees meer >

(Disney)Tom Houben  |  06-10-2001

Echt super gewoon die Naked Gun films!!! Ik kan ze keer op keer kijken en nog lig ik steeds dubbel!!!:D :D :D (Maar je moet zeker wel van droge humor houden!)...
Lees meer >

huip  |  04-10-2001

Jongens wie heeft er een emmertje voor me. Stompzinnige humor!!
Lees meer >

Nathan Strik  |  01-10-2001

Altijd lachen de Naked Gun films....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 295
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.