Alibi

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-08-2008

Totaalbeoordeling:

4.4
Blu-ray

Alibi (Blu-ray)
Samenvatting

Naar aanleiding van een schermutseling die wat uit de hand loopt, wordt de bijdehante Youssef (Achmed Akkabi) gearresteerd door de politie. Hij vertelt hen hoe hij op een zekere dag Rick (Frederik Brom) ontmoet. Rick ziet hoe Youssef zich met een vlotte babbel uit een lastige situatie weet te werken. Rick heeft een bedrijfje dat mensen die in precaire situaties verlegen zitten een waterdicht alibi bezorgt. Achterdochtige echtgenotes, vervelende schoonmoeders of veeleisende bazen worden door Rick en zijn mensen vakkundig om de tuin geleid. In Youssef ziet Rick de ideale aanvulling op zijn team en voor de geboren leugenaar lijkt dit een ideale werkplek. Maar Youssef heeft ook de mooie serveerster Andrea (Georgina Verbaan) ontmoet. Youssef wordt verliefd op haar en komt daarmee voor een lastig dilemma. Andrea werd zelf vaak bedrogen en wil nooit meer iets beginnen met een man die iets te verbergen heeft of liegt. Rick overtuigt Youssef echter dat elke relatie af en toe gebaat is bij een leugentje om bestwil. Maar Andrea vindt dat in de ware liefde geen plaats is voor bedrog. Dan wordt Youssef door Rick gevraagd een alibi voor Rick te regelen, omdat Rick een afspraakje heeft met een onbekende dame.

Commentaar

Alibi is een luchtige Nederlandse komedie van filmmaker Johan Nijenhuis. Nijenhuis maakte eerder als succesfilms als Costa!, Volle Maan en Ellis in Glamourland. In Alibi staat het ‘leugentje om eigen bestwil’ centraal. Iedereen ziet hier wel eens om verlegen en dat is voor handige jongens en meisjes met een snelle babbel natuurlijk een gouden handel. Maar ja, wat als romantiek en leugens niet samengaan. Wat dan? Met vaardige hand heeft Johan Nijenhuis van dit aardige gegeven een leuke komedie gemaakt met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen. Alibi wordt ook wel een multiculturele (multiculti) komedie genoemd en dit zal alles van doen hebben met het karakter Youssef, gespeeld door Achmed Akkabi. Maar het multiculturele aspect speelt in het verhaal feitelijk geen enkele rol van betekenis. In de bijrollen spelen Frederik Brom als Alibi directeur Rick en Isa Hoes als zijn vrouw Tanja. Verder nog Egbert Jan Weeber als Alibi medewerker Sander en Hugo Maerten als Alibi medewerker Ko, Sophia Wezer als de huisgenoot van Andrea en Cees Geel als restaurant eigenaar en dus de baas van Andrea. Verwacht met Alibi geen diepgaand verhaal of hoogstaand acteerwerk. Wel een leuke komedie met grappige situaties, leuke humor en lekkere zelfrelativerende zelfspot. Goed voor anderhalf uur pretentieloos vermaak. Blijf nog even de aftiteling bekijken voor aanvullende grappige scènes.

Warner heeft Alibi in standaard beeldkwaliteit op DVD uitgebracht en in High Definition beeldkwaliteit op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bespreken we de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 89 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • PCM 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932039634

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Muziekvideo
  • Bloopers
  • Geselecteerde scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de VC-1 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De High Definition beeldkwaliteit van deze release is goed maar niet bijzonder. Het beeld ziet er kleurrijk uit met natuurlijk ogende kleuren en een goede verzadiging. Het beeld is ook voldoende scherp met evenzo voldoende detaillering. Toch zie je hier dat de film op 16 mm is opgenomen en daardoor niet gestoken scherp en gedetailleerd is. Dit komt voornamelijk door de meer zichtbare filmkorrel als gevolg van het gebruiken van 16 mm film. Storend is dit verder niet. Verder oogt het beeld zuiver en heeft het beeld een filmische sfeer. De film is verdeeld in 12 chapterstops. Er is geen ondertiteling aanwezig.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Wat de Nederlandstalige soundtrack betreft heb je maar liefst keuze uit drie verschillende kwaliteiten. Standaard begint de Blu-ray Disc met de Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s). Voor een hogere kwaliteit kun je kiezen uit een DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (bitrate gemiddeld 2 Mb/s) of een ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz – 4,6 Mb/s). Alibi heeft een prima klinkende soundtrack waarbij de surrounds veelvuldig en nadrukkelijk worden gebruikt. Dit geeft een levendige en dynamische soundtrack die de filmbeelden goed ondersteund. Voor zowel de muziek als de verschillende geluidseffecten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de surrounds. De muziek heeft verder een goed gedefinieerd stereogeluid. Ook de meer subtiele omgevingsgeluiden worden goed gedetailleerd weergegeven. Het laag is voldoende, waarbij de subwoofer regelmatig wordt aangesproken. De stemmen komen netjes via de centerspeaker en zijn prima te volgen.Uiteraard klinkt de soundtrack het mooiste bij beluistering van de ongecomprimeerde PCM 5.1 track.

Extra's

De Blu-ray Disc start eeste met enkele trailers voor komende Warner Blu-ray Disc releases. Daarna start de film automatisch. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu, dat wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Alle extra’s zijn in 1080p HD (MPEG4) kwaliteit.

Fragmenten (7½ min)
Een aantal geselecteerde fragmenten uit de film

Verwijderde scènes (3½ min)
Enkele scènes die niet in de film gebruikt zijn.

Bloopers (6 min)
En natuurlijk gaat niet alles in één keer goed.

Videoclip “Stuk” van The Partysquad (5½ min)
Videoclip van dit liedje uit de film.

Conclusie

Alibi is een luchtige Nederlandse komedie van regisseur Johan Nijenhuis. De draait om het ‘leugentje voor eigen bestwil’ gedacht. De goedgebekte Youssef gaat werken voor een alibibureau, dat achterdochtige echtgenotes, vervelende schoonmoeders of veeleisende bazen vakkundig om de tuin leidt. Als Youssef verlieft wordt op een serveerster die niets moet hebben van leugens en bedrog, komt Youssef voor een lastig dilemma te staan. In de hoofdrollen spelen Achmed Akkabi en Georgina Verbaan. Het beeld van deze Warner Blu-ray Disc uitgave is ruim voldoende, het geluid is dankzij de ongecomprimeerde PCM 5.1 track erg goed. De extra’s zijn erg kort. Een leuke pretentieloze komedie, goed voor anderhalf uur vermakelijke humor en grappige situaties.

Laatste reacties

-Jaap-  |  10-08-2008

Veelal klinkt de PCM track toch beter, ondanks dat DTS HD MA lossless is.
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  10-08-2008

Dit is (voor WB-bgrippen) een hele nette uitgave. Een BD die ook nog een DTS-HD MA track heeft in de origineel gesproken taal. (y) De decoders kunnen eindel...
Lees meer >

BrianB  |  10-08-2008

Dat men bij sommige tv-series de kosten wil drukken is nog tot daar aan toe maar om een professionele/commerciele film te draaien op 16mm is toch echt een teken...
Lees meer >

vick86  |  09-08-2008

Wat een gelul. Voor film is hiet niet (meer) zo gewoon, maar de meeste tv-series worden op 16mm gedraaid. Dat men bij sommige tv-series de kosten wil drukken ...
Lees meer >

-Jaap-  |  09-08-2008

De screenshots zien er goed uit. Veel 16mm films zijn nogal korrelig en grauw, maar dit ziet er goed uit.
Lees meer >

Kasper P.  |  09-08-2008

16mm? Word dat nog gebruikt dan buiten de amateurs of om artistieke redenen. Wat een armoede zeg. Wat een gelul. Voor film is hiet niet (meer) zo gewoon, maar d...
Lees meer >

vick86  |  09-08-2008

16mm? Word dat nog gebruikt dan buiten de amateurs of om artistieke redenen. Wat een armoede zeg.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
1.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.