Water Horse, The: Legend of the Deep

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-08-2008

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Water Horse, The: Legend of the Deep (DVD)
Samenvatting

De jonge Angus MacMorrow (Alex Etel) woont in een klein Schots dorpje nabij het meer Loch Ness. Sinds zijn vader opgeroepen werd om te vechten in de Tweede Wereld Oorlog leeft Angus erg op zichzelf. Hij is doodsbang voor water, maar struint toch het strand van het meer af. Bij toeval vindt hij een bijzondere steen met een aparte gloed. Hij neemt de steen mee naar huis en probeert deze in het atelier van zijn vader schoon te maken. De volgende ochtend blijkt dat een bijzonder beestje uit de steen, dat een ei blijkt te zijn, is gekropen. Angus wil het beestje eten geven, maar de keuken van het grote huis waar zij wonen is door een groep neergestreken Engelse soldaten in beslag genomen. Angus noemt zijn geheime huisdiertje Crusoe. In geen van de boeken van zijn vader kan Angus ontdekken wat voor beest het nu eigenlijk is. Wel komt hij er al snel achter dat het beestje erg hard groeit. Angus’ moeder (Emily Watson) heeft het atelier ondertussen verhuurt aan de nieuwe klusjesman Lewis Mowbray (Ben Chaplin). Zowel Lewis als Angus’ zuster Kristie (Priyanka Xi) worden deelgenoot van zijn geheim. Lewis denkt dat Crusoe een waterpaard is uit een Schotse mythologie. Doordat Crusoe steeds groter wordt, moet Angus hem wel vrijlaten in het meer van Loch Ness. Ongewild brengt hij daarmee Crusoe in groot gevaar.

Commentaar

The Water Horse: Legend of the Deep is een aandoenlijk verhaal dat handig gebruik maakt van de mythe rond het bekende “monster van Loch Ness”. De film is gebaseerd op een fantasie jeugdboek van de Engelse schrijver Dick King-Smith. In grote lijnen heeft het verhaal en de verfilming iets weg van Free Willy. In Free Willy trekt een jongetje zich het lot van een orca. In Water Horse: Legend of the Deep trekt het jongetje Angus zich het lot aan van …. tja, van wat eigenlijk. Wat is ‘het waterpaard’? Is het echt het zogenaamde monster van Loch Ness? Of is het een mythe? De film begint als een vertelling van een stamgast in een Schots café aan twee jonge toeristen. In een soort van flashback vertelt hij het verhaal van Angus en zijn ‘waterpaard’ Crusoe. De spanning in het verhaal komt dankzij de tijdszetting in de Tweede Wereldoorlog en een indrukwekkend bombardementen van dieptebommen in het meer. Het einde van het verhaal heeft een grote overeenkomst met Free Willy. Het ‘waterpaard’ Crusoe is met behulp van de computer gegenereerde special effects erg leuk vormgegeven. Het kleine ‘monster’ komt daardoor al gauw over als een lief teder diertje dat ook angsten heeft. Het team van Crusoe zo tot leven heeft gebracht heeft nog een Visual Effects Award nominatie gekregen voor de toegepaste special effects. Dankzij een uitgekiende combinatie van humor, emotie, vriendschap, spanning en fantasie is The Water Horse: Legend of the Deep een leuke film voor jong en oud. Regisseur Jay Russell heeft het verhaal op een sfeervolle wijze verfilmd. Ondanks dat de film zich afspeelt in Schotland, is de film grotendeels in New Zealand opgenomen. Maar natuurlijk ook deels in het fraaie Schotland. De Schotse omgeving en het meer zijn door cameraman Oliver Stapleton fraai in beeld gebracht. Componist James Newton Howard heeft de film voorzien van een fraaie, sfeervolle muziek. De cast, met de jonge acteur Alex Etel in de hoofdrol, speelt overtuigende rollen. Alles bij elkaar een erg leuke familiefilm die zeker het bekijken waard is.

Sony Pictures heeft The Water Horse: Legend of the Deep in standaard kwaliteit DVD uitgebracht en in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bespreken we de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray Disc kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 107 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609597493

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Making Of Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een beeldverhouding van 2.40:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed. Kleuren zijn mooi helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. De donkere scènes hebben een goed zwartniveau met een mooi diep zwart en goede detaillering in het donkere delen. De scherpte van het beeld evenals de detaillering zijn ruim voldoende. Een lichte vorm van edge enhancement is gebruikt om de scherpte indruk te verhogen. Het contrast en het zwartniveau zijn beide goed. In lichte mate is bij enkele scènes wat filmgrain te zien, maar dat is niet storend. Uiteraard is het beeld van deze nog jonge film vrij van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 30 tracks. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) op de schijf gezet. Er is ook een Hongaarse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 kwaliteit aanwezig en Engels gesproken versie voor Doven en Slechthorenden, ook in Dolby Digital 5.1 kwaliteit.
De Dolby Digital 5.1 klinkt uitstekend en heeft een mooi surround geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surrounds geven goede ondersteuning bij de subtiele omgevingsgeluiden en bij de meer specifieke geluidseffecten. Bij de muziek doen de surround kanalen nadrukkelijk mee in split-surround (stereo), hetgeen resulteert in een fraai klinkende ruimtelijke soundtrack. Het hoog is helder en goed gedefinieerd. De dynamiek van de soundtrack komt goed naar voren bij de bombardementen. Die dreunen dan even je huiskamer binnen. Voor het aanvullende diepe laag wordt dan prima gebruik gemaakt van het LFE-kanaal. Dialogen komen uit de centerspeaker en zijn altijd duidelijk te volgen.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat en Nederlands ondertiteld.

Deleted Scenes (7 min)
Een achttal korte scènes die niet of korter in de film zijn opgenomen. Apart te bekijken of aaneengesloten via de Play All optie.

Featurettes (77 min)
Met een vervolgkeuze voor zes aparte featurettes die elk een specifiek productie onderdeel van de film behandeld. De featurettes zijn Myths & Monsters, The Story, The Characters, Setting The Scene, Waterwork: Creating The Water Horse en Creating Crusoe. Bij elk uitleg over het proces aan de hand van interviewfragmenten, beelden op de set of achter de schermen en natuurlijk fragmenten uit de film. Het geheel is uitgebreid en informatief.

Conclusie

The Water Horse: Legend of the Deep is een aandoenlijke familiefilm waarin een Schots jongetje een steen vind dat een ei blijkt te zijn. Het aandoenlijke beestje dat uit dit ei komt, wil hij houden, maar al gauw wordt het dier zo groot dat hij hem los moet laten in het nabijgelegen meer. Ongewild brengt de jongen daarmee het dier in gevaar, als de bij het meer neergestreken Engelse soldaten vormen in het beest een bedreiging zien. Deze DVD uitgave van Sony Pictures heeft zeer goede kwaliteit beeld en geluid. De ruim één uur durende featurettes geven een informatief beeld achter de schermen. Een leuke familiefilm op een nette DVD uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.