Fantastic Four


Fantastic Four (Blu-ray)
Samenvatting

Wetenschapper Reed Richards (Ioan Gruffud) en zijn beste vriend Ben Grimm (Michael Chiklis) sluiten met miljonair Victor Von Doom (Julian McMahon) een overeenkomst. Voor 75% van de opbrengst mag Reed zijn ruimtestation gebruiken om onderzoek te doen naar kosmische stralen. Tezamen met Victor’s assistente Sue Storm (Jessica Alba) en haar broer, de piloot Johnny Storm (Chris Evans) vertrekken Reed en Ben naar het ruimtestation. De kosmische storm komt echter eerder dan Reed had berekend, zodat het viertal op hun reis blootgesteld wordt aan straling. Hierdoor verandert hun DNA en krijgen ze bovennatuurlijke krachten. Reed kan zich uitrekken als elastiek, Ben verandert in een stenen figuur, Sue kan zich onzichtbaar maken en Johnny kan zich in vuur en vlam zetten en als een komeet vliegen. De vier besluiten hun krachten aan te wenden voor goede zaken en krijgen de bijnaam Fantastic Four, mede dankzij de PR van Johnny. Ben is niet zo blij met zijn krachten, vooral omdat hij er nog geen goede controle over heeft. Victor Von Doom is echter ook blootgesteld aan de straling en verandert langzaam in een metalen monster. Hij wendt zijn superkrachten aan voor minder nobele activiteiten. De vier weten niet dat Victor ook bijzondere krachten heeft en Victor maakt daar natuurlijk misbruik van. Kan de Fantastic Four de donkere plannen van Victor verijdelen?

Commentaar

In 2005 verscheen de zoveelste comic verfilming in navolging van succesfilms als SpiderMan, X-Men en Hulk. In 1961 verscheen bij de uitgever Marvel Comics het eerste verhaal van de Fantastic Four. Een verzinsel van schrijver/editor Stan Lee en tekenaar Jack Kirby. In dit eerste nummer maak je als lezer kennis met vier mensen die bijzondere krachten hebben gekregen door kosmische straling tijdens een ruimtevlucht. Dit eerste verhaal is de basis voor de bigbudget film die regisseur Tim Story in 2005 maakte met dezelfde titel Fantastic Four. De film werd door critici niet onverdeeld positief ontvangen. Desondanks werd de film een commercieel succes en verscheen in 2007 een vervolg genaamd Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer.
Fantastic Four is een luchtig sciencefiction avontuur met een vleugje spanning en een beetje romantiek. Een film die meer op de jongere kijker is gericht dan de in het algemeen meer serieuze oudere kijker. Vooropgesteld dat je de film niet te serieus neemt, biedt hij best aardig ontspannend en onschuldig ogend vermaak. De vier hoofdrolspelers vormen een aardig team, maar mist wel wat onderlinge ‘chemie’ zoals dat zo mooi heet. Ioan Gruffuld is Reed Richards / Mr. Fantastic, de wetenschapper met elastieken ledematen. Gruffuld is in deze rol meer wetenschapper dan een superheld die het team leidt. Jesica Alba is als Susan Storm / Invisible Woman de vrouwelijke heldin van het team, die dankzij de kosmische straling niet alleen onzichtbaar kan worden maar ook beschikt over een soort krachtig energieveld om zichzelf te beschermen of dingen te bewegen. Chris Evans speelt haar broer Johnny Storm en is de Human Torch die alles in vuur en vlam kan zetten en als een komeet kan vliegen. En de vierde held van het team is Ben Grimm / The Thing, gespeeld door Michael Chiklis. De meeste zullen hem kennen als de harde politieman Mackey uit de televisieserie The Shield. Chiklis is door de stralen verandert in een krachtig stenen figuur en daardoor haast niet herkenbaar. Gevieren moeten zij het opnemen tegen de slechterik Victor von Doom, een rol van Julian McMahon die na de bestraling achter een zwart masker door het leven gaat. Het is niet alleen een verhaal over een gevecht tussen goed en kwaad, maar natuurlijk is er ook liefde in het spel. De liefde zit vervangen in de liefdesdriehoek tussen Mr. Fantastic, Invisible Woman en de slechterik Victor von Doom.
In 1994 is een eerste laagbudget B-filmversie van het verhaal gemaakt door producent Roger Corman. Deze film is nooit uitgebracht. De filmversie van regisseur Tim Story werd, zoals gezegd door critici negatief beoordeeld. Jessica Alba kreeg een Razzie Award nominatie, maar tegelijkertijd ook nominaties voor Kid’s Choice Award, Teen Choice Award en MTV Movie Award. Het moge duidelijk zijn welke leeftijdsgroep zich hier uit. Tim Story kreeg nominaties als Best Director voor onder andere de Black Reel Award en de Black Movie Awards. Hoe het ook moge zijn, de initiële kosten van ruim 100 miljoen dollar werden ruimschoots terugverdiend. En laten we wel zijn, als je het allemaal niet te serieus neemt en de film puur ziet als popcornvermaak voor een ontspannen avondje op de bank, dan voldoet Fantastic Four aan dat profiel.

De 20th Century Fox Blu-ray Disc uitgave van Fantastic Four behoort nog tot een van de eerste High Definition uitgaven op het Blu-ray Disc formaat. De eerste Blu-ray Disc uitgaven van Fox kenmerken zich door redelijk kale releases. Lees hieronder hoe het gesteld is met de kwaliteit van deze Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626028017

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de oudere MPEG2 videocodering. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Het beeld van deze uitgave ziet er ondanks de oudere videocodering scherp, gedetailleerd en filmisch uit. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Contrast en schaduwdetail zijn beide prima in orde. Het beeld oogt niet superscherp, maar is wel voldoende scherp en gedetailleerd. Doordat het niet overdreven scherp is, heeft het beeld wel een mooie filmische aanblik. Er is nauwelijks een weinig filmgrain in het beeld aanwezig. Edge enhancement is (natuurlijk) niet gebruikt. Wel is constant een lichte beeldruis te zien, maar echt storend is deze niet. De film is opgedeeld in 33 chapterstops. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 16 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). De Franse en Italiaanse nasynchronisaties zijn in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). We beperken de bespreking tot de originele Engelse soundtrack.

Die Engelstalige soundtrack klinkt zeer goed. Een echte actiesoundtrack waarbij alle speakers optimaal worden benut. De soundtrack heeft een natuurlijke nadruk op de voorste drie voorkanalen. De frontspeakers geven de filmmuziek met een fraai breed stereobeeld weer. De achterkanalen worden daarbij effectief gebruikt om de filmmuziek een ruimtelijk karakter te geven. Daarnaast worden de achterkanalen actief in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden en effecten bij de actiescènes. Bij het actiegeweld doet de subwoofer, dankzij het ook aanwezige LFE kanaal actief mee. Als geheel heeft de soundtrack een goed gedetailleerd hoog. Het laag gaat goed diep door. De dialogen, die via het centerkanaal komen, zijn prima te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc biedt slechts één extra, het audiocommentaar.

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van acteurs Ioan Gruffudd, Jessica Alba en Michael Chilkis.

Overige extra’s van de eerdere Deluxe Edition DVD uitgave zijn niet overgenomen op deze Blu-ray Disc

Conclusie

Fantastic Four is een luchtige actiefilm gebaseerd op de gelijknamige Marvel comicstrip. Vier mensen worden tijdens een ruimtereis blootgesteld aan radioactieve kosmische straling. Zij blijken hierna ieder een eigen superkracht te hebben. Samen moeten ze hiermee leren omgaan. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met een waanzinnig geworden geleerde die een gevaarlijk plan heeft
De Blu-ray Disc uitgave van 20th Century Fox heeft goede HD beeld en geluidskwaliteit. Op het gebied van de extra’s biedt deze Blu-ray Disc alleen een audiocommentaar.

Laatste reacties

blraydvd  |  08-11-2010

Een erg nette transfer, En de film is ook gewoon goed te doen, ...Maar geen topper! Greets Ferry, ...
Lees meer >

SuperDre  |  10-01-2009

Inmiddels de moviepack maar gekocht, maar toch heeel erg jammer dat het niet de extended versie is..
Lees meer >

SuperDre  |  20-08-2008

hmm.. lijkt erop dat het dus ook niet de extended versie is... jammer...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.