10,000 BC

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-08-2008

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

10,000 BC (DVD)
Samenvatting

10.000 jaar voor Christus leeft de primitieve stam Naghal van het jagen op de machtige Mannak. Een oude wijze vrouw (Mona Hammond) in de stam voorspelt een donkere toekomst, als de jagers een jong meisjes met helder blauwe ogen vindt. Volgens haar voorspelling is zij de voorbode van donkere demonen en het naderende einde van het leven zoals zij dat kennen. De jonge D’Leh is van het eerste moment verliefd op dit mooie meisje, dat Evolet heeft. Jaren later dromen D’Leh (Steven Strait), nu 21 jaar, en Evolet (Camilla Belle) van een toekomst met elkaar. Maar dan D’Leh haar wel voor zich winnen in een strijd met leeftijdsgenoten om de Witte Speer. D’Leh is in de stam een soort outsider, sinds zijn vader de stam heimelijk heeft verlaten en niemand meer iets van hem vernomen heeft. De wijze Tic’Tic (Cliff Curtis), eens de vriend van D’Leh’s vader, is nu de houder van de Witte Speer. Na een verbeten strijd weet D’Leh een grote Mannak te verslaan en wint daarmee niet alleen de Witte Speer, maar ook Evolet voor zich. Kort daarna wordt de stam door agressieve mannen te paard aangevallen, die alles vernietigen en alle jonge mannen van de stam gevangen nemen en afvoeren. Tot grote ontzetting van D’Leh, die zich verschuilen kon, wordt ook Evolet door de wrede mannen meegenomen. D’Leh zet samen met Tic’Tic en Ka’Ren (Mo Zinal) de achtervolging is. De jonge Baku (Nathanael Baring) volgt hen en sluit zich bij hen aan. De tocht leidt hen over de grote berg naar een onbekende wereld. Het viertal ontmoet andere stammen en D’Leh vormt met vele speren een waar leger. Dit alles om zijn Evolet te bevrijden en te voldoen aan zijn voorspelde bestemming.

Commentaar

Regisseur Roland Emmerich staat met zijn films (Godzilla, Independence Day, Day After Tommorow) bekend om twee aspecten. Het zijn spektakelfilms met grootse speciale effects en hij neemt het met de (historische) feiten niet zo nauw. Zijn nieuwste film 10,000 BC voldoet ook aan deze twee kenmerken. Nu is het wel zo dat Roland Emmerich bij elke film vooraf ruimhartig vertelt dat hij geen historische accuratesse nastreeft. Dat is zeker een understatement. 10,000 BC moet je zien als een luchtige, ruim 100 minuten durende popcornfilm. Hier is trouwens niets mis mee, als je maar ook niet meer verwacht. De tijdszetting van 10,000 BC, zoals de naam aangeeft in een verre prehistorie zo’n 10.000 jaar voor Christus, geeft Emmerich wel de ruimte om een andere wereld te scheppen en prehistorisch gevaar in het verhaal te brengen. Gevaar in de vorm van een grote mammoet olifanten genaamd Mannak, een evenzo grote sabeltandtijger en grote mensverslindende vogels. Maar ook gevaar van een onbekende, blijkbaar niet zo menslievende beschaving. Dat er eigenlijk het nodige niet klopt of logisch is in de film moet je proberen voor lief nemen. In 10,000 BC staat een avontuurlijke reddingsactie voor een geliefde en voor stamgenoten centraal. Is 10,000 BC dan een leuke, onderhoudende film? Hier lopen de meningen van pers en publiek heel erg en in het extreme uiteen. De film is veroordeeld op vele punten. Zoals de al genoemde historische onjuistheid, maar ook op zwakke punten in het scenario of de in kwaliteit wisselende special effects. Het scenario is geschreven door Roland Emmerich en Harald Kloser. Emmerich en Kloser werkten met Day After Tomorrow ook al samen. Niet met het script, maar Kloser componeerde samen met Thomas Wanker de filmmuziek van Day After Tomorrow. En zij deden dit voor 10,000 BC ook weer. Een film als deze moet het ook hebben van veel met computer gemaakte beelden. En in het algemeen ziet dat er bij 10,000 BC toch wel overtuigend en goed uit. Zoals de met kleurenfilters gecreëerde prehistorische wereld, of de grote mammoet olifanten. De grootse bouwplaats van piramideachtige tempels is indrukwekkend en moet je gewoon op een heel groot filmdoek zien. De hoofdpersoon heeft D’Leh, dat is de omkering van het Duitse (en Nederlandse) woord ‘held’. De held wordt gespeeld door de nog niet zo bekende acteur Steven Strait. De evenzo jonge actrice Camilla Belle speelt de mooie Evolet. Camilla heeft zelf bruine ogen, haar karakter heeft helder blauwe ogen. Andere acteurs zijn Cliff Curtis, Mo Zinal, Marco Khan, Affif Ben Badra en Mona Hammond. Omar Sharif is de verteller van het verhaal, je hoort alleen zijn stem. De film is in New Zealand en Zuid Afrika opgenomen. Als je het allemaal niet zo serieus neemt is 10,000 BC een groots avonturendrama met een verhaal dat zich afspeelt in een prehistorische tijd. Een spektakelfilm om lekker onderuitgezakt zittend te bekijken.

Warner Home Video heeft 10,000 BC in standaard kwaliteit uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. Dit is de recensie van de DVD uitgave. Onze recensie van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916216266

Extra's

  • Additional Scenes
  • Alternate ending
  • A Wild and Wooly Ride
  • Inspiring an epic

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijk bioscoop beeldverhouding van 2.40:1 anamorf op de DVD. Het beeld op deze DVD ziet er fraai filmisch uit en geeft de in sfeer aangepaste filmbeelden erg fraai weer. De kleuren zien er helder, goed verzadigd en natuurlijk uit. Het eerste gedeelte van de film is qua kleurstelling aangepast met een sterk blauwachtige tint en nauwelijks groen in het beeld. Toch blijven ook hier de huidkleuren, een belangrijke graadmeter, natuurlijk ogen. De scherpte van het beeld en de detaillering zijn goed. Toch oogt het beeld een beetje soft, maar mogelijk raken we ook steeds meer gewend aan het veel scherpere en meer gedetailleerde beeld van de Blu-ray Disc. Contrast en zwartniveau van het beeld zijn beide prima in orde. Het is een nieuwe film, dus het beeld is verder vrij van fouten. De film is verdeeld in 26 chapters (hoofdstukken). De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk met een goede vertaling. De optionele Nederlandse ondertiteling is geheel onder in het beeld geplaatst. Bij een aantal scènes in de film staat een ingebrande Engelse ondertiteling onder in het zichtbare filmvlak en is de Nederlandse ondertiteling in de bovenste zwarte balk geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de geluidstrack is de Engelstalige soundtrack als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack klinkt erg goed en heeft een mooie surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De fraaie filmmuziek komt met een goede stereospreiding uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden beperken zich niet alleen tot de voorste speakers, de surrounds worden frequent en zeer duidelijk gebruikt voor de omgevingsgeluiden en menig geluidseffect. Als geheel geeft dit een fraai klinkende soundtrack met veel richtingsgevoel en ruimtelijkheid. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt om extra laag aan de soundtrack te geven. Vooral merkbaar bij de grote Mannaks, die hun grote poten met een diepe dreun neerzetten. Zoals gebruikelijk kiest Warner Home Video er niet voor om de soundtrack de hogere bitrate van 448 kb/s voor het geluid gebruikt. Als je de soundtrack van de Blu-ray Disc hoort, dan besef je dat de DVD hierdoor wat mist in de detaillering, de dynamiek en de controle van het laag. Desalniettemin klinkt de soundtrack op deze DVD zeer goed.

Extra's

De breedbeeld Nederlandstalige menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondgeluid. De extra’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

A Wild and Wooly Ride (13 min)
Waarin Roland Emmerich en mensen van de CGI uitleg geven over de met computer gecreëerde prehistorische beesten en hoe men de prehistorische sfeer heeft gecreëerd.

Inspiring an Epic (12½ min)
Roland Emmerich en andere vertellen waar de inspiratie van het verhaal van 10,000 BC vandaag komt.

Alternate Ending (3 min)
Een ander einde van de film met acteur Omar Sharif.

Additional Scenes (10½ min)
Een tiental korte scènes die op de snijtafel gesneuveld zijn.

De DVD is voorzien van een kartonnen slipcase met op de voorkant een lenticular afbeelding. Dit is een soort 3D reliefplaatje, waarbij je afhankelijk van de kijkhoek twee verschillende 3D afbeeldingen zien.

Conclusie

In 10,000 BC ga je terug naar de prehistorische tijd waar een Mammoet jager achter zijn ontvoerde geliefde gaat om haar te bevrijden. De reis brengt hem ver buiten zijn eigen leefwereld, waarbij hij kennis maakt met andere stammen, andere roofdieren en een wrede, vooruitstrevende beschaving. Zoals ook in zijn voorgaande films presenteert regisseur Roland Emmerich hier een spektakelfilm met grootse speciale effecten en neemt hij het met de historische feiten niet zo nauw.
De film is door Warner Home Video uitgebracht op DVD met goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn erg kort. 10,000 BC is een groots avonturendrama om lekker onderuitgezakt zittend te bekijken.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  04-09-2008

Een oscar zal het zeker niet winnen maar dat hoeft van mij ook niet. Nou, een nominatie voor Beste Special Effects mag er van mij best uitrollen. Zeker als ik h...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  04-09-2008

Gewoon een leuke vermakelijke film. Niet geloofwaardig maar je moet ernaar kijken als ware het een fantasiefilm in een parallel universum o.i.d. Ik heb er in ie...
Lees meer >

intexor  |  01-09-2008

Bon, blijkbaar heb ik de discussie op een verkeerd pad gebracht door het gebruik van het woord rip-off. Ik wil namelijk niemand van plagiaat beschuldigen. Laat ...
Lees meer >

mark t  |  01-09-2008

Misschien dat als je naar de intenties van beide hoofdpersonages kijkt, die niet helemaal hetzelfde zijn in beide films. Maar wat ik zie op het scherm komt uite...
Lees meer >

kenc  |  01-09-2008

Ik kan met veel reacties die ik hier lees vrede vinden. Ik heb me persoonlijk niet verveeld in de cinema en vond het leuk om te zien. Niet teveel complicaties, ...
Lees meer >

intexor  |  01-09-2008

Misschien dat als je naar de intenties van beide hoofdpersonages kijkt, die niet helemaal hetzelfde zijn in beide films. Maar wat ik zie op het scherm komt uite...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  01-09-2008

Is gewoon een leuke popcorn film, niks meer niks minder, je weet wat je van deze regisseur kan verwachten en dat krijg je dan ook.
Lees meer >

Daniël V.  |  01-09-2008

Om te beginnen is het maken van een reis al iets anders dan in Apocalypto gebeurt. En dat de drijfveer van de hoofdpersoon het redden van een geliefde is, is we...
Lees meer >

mark t  |  31-08-2008

Oke, het verhaal heeft zijn verschillen'n Stuk meer dan overeenkomsten maar het keerpunt is voor beide films hetzelfdeDa's waar (hetgeen ik hiervoor ook al bew...
Lees meer >

Daniël V.  |  31-08-2008

De enige noemenswaardige overeenkomst tussen het verhaal van Apocalypto (voor zover daar sprake van is) en het verhaal van 10,000 BC (wederom, voor zover daar s...
Lees meer >

mark t  |  31-08-2008

Ik zie 10.000 B.C. eigenlijk als een rip-off van Apocalypto (verhaallijn is bijna hetzelfde)De enige noemenswaardige overeenkomst tussen het verhaal van Apocaly...
Lees meer >

Daniël V.  |  31-08-2008

Pretentieloos: ja Vermakelijk: voor mij absoluut niet, de film bracht geen sensatie Ik zie 10.000 B.C. eigenlijk als een rip-off van Apocalypto (verhaallijn i...
Lees meer >

intexor  |  31-08-2008

Pretentieloos: ja Vermakelijk: voor mij absoluut niet, de film bracht geen sensatie Ik zie 10.000 B.C. eigenlijk als een rip-off van Apocalypto (verhaallijn is...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  31-08-2008

Prima vermaak, meer niet. Je bent hem daarna zo weer vergeten, Daarom serveren de meesten van deze film af. ;)
Lees meer >

Roy Langeveld  |  29-08-2008

Onbegrijpelijk dat deze film zo genadeloos afgeserveerd is. Het is blijkbaar tegenwoordig verboden om pretentieloze films te maken die het puur van amusement mo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.