Rock, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-10-2001

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Rock, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Generaal Francis X. Hummel (Ed Harris) is een gelouterd marinier en veteraan maar bovenal een patriot in hart en nieren. Hij heeft het commando over een speciale mariniers eenheid die veel illegale zeer geheime operaties heeft uitgevoerd. Bij deze operaties zijn 83 mariniers om het leven gekomen. Maar omdat de operaties officieel nooit zijn uitgevoerd, krijgen deze mannen geen militaire begrafenis en de nabestaanden geen compensatie. Voor Hummel is dat niet acceptabel. Met een groep medemariniers steelt hij, onder het mom van een inspectie, vijftien raketten met het uiterst dodelijke zenuwgas VX. Vervolgens gaat hij naar Alcatraz, nu een toeristische trekpleister, en gijzelt daar alle 81 op dat moment aanwezige toeristen. Voor hun vrijlating eist hij $ 100 miljoen, geld dat moet komen uit een zeer geheim fonds en dat hij wil gebruiken om de nabestaanden van de 83 overleden mariniers ieder $ 1 miljoen te schenken. Als de Amerikaanse regering dit bedrag niet binnen 40 uur beschikbaar stelt, vuurt hij de gifgasraketten één voor één af op San Francisco.
De FBI wordt ingeschakeld en deze zetten hun beste chemische wapenexpert Stanley Goodspeed (Nicholas Cage) op de zaak. En er is slechts één man die ooit succesvol uit Alcatraz is ontsnapt, voormalig Brits SAS agent Partick Mason (Sean Connery), alhoewel dit officieel niet wordt toegegeven. Mason zit al 30 jaar weggestopt in de gevangenis, omdat hij compromitterende informatie heeft achtergehouden over hooggeplaatste Amerikanen. Mason wordt door FBI director Womack (John Spencer) op hardhandige wijze gedwongen mee te werken. Als Mason uit de gevangenis wordt gehaald, weet hij te ontsnappen. Gelukkig weet Goodspeed hem te vinden en te overtuigen toch mee te werken.
Mason brengt Goodspeed en een groep Navy Seals mariniers ongezien in Alcatraz. Dan begint een race tegen de klok, want Hummel laat wel merken dat het hem menens is.
Wanneer Hummel ontdekt dat de Seals binnen zijn gekomen, worden deze allemaal gedood in een vreselijk vuurgevecht. Goodspeed en Mason zijn nu op elkaar aangewezen en staan voor de schier onmogelijke taak de raketten van Hummel onschadelijk te maken en zo San Francisco voor een gigantische ramp te behoeden. Het is een race tegen de klok, want als Godspeed en Mason niet op tijd zijn, zet de Amerikaanse regering F18 bommenwerpers in om Alcatraz en iedereen erin, met de grond gelijk te maken.

Commentaar

The Rock is van begin tot eind een snelle en harde actiefilm waarin een vleugje humor is verwerkt. Veel scènes zijn rechtstreeks gekopieerd uit andere bekende films, zoals bijvoorbeeld de naaldscène uit “Pulp Fiction”, de auto achtervolging uit “Bullit” en de tram (trein) crash uit “The Fugitive”. Het valt je niet direct op, omdat je als kijker geen tijd krijgt op adem te komen. Want de ene actiescène is nog niet voorbij of de andere is reeds begonnen, waarbij de opzwepende muziek van Hans Zimmer de snelheid nog eens versterkt. Hans Zimmer heeft weer duidelijk zijn sporen achtergelaten in de prachtige soundtrack, de onmiskenbare muzikale thema’s waren in vergelijkbare vorm al te horen in de soundtrack van De Leeuwenkoning, en hoorden we later ook terug in de film Gladiator. Sean Connery, Nicholas Cage en Ed Harris zetten, evenals de andere castleden, een prima acteerprestatie neer. De wisselwerking tussen de verschillende karakters van Mason (Connery) en Goodspeed (Cage) werkt ook hier goed en zorgt voor de nodige humor. Connery en Cage kregen als duo hiervoor in 1997 een MTV Movie Award.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 131 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875930119

Extra's

  • Featurette
  • Teaser trailer
  • Vooruitblik (trailer Pearl Harbor)
  • Rondleiding op The Rock

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat 2.35:1 is anamorf op de DVD gezet. De beeldkwaliteit is erg goed. De film is vrij donker van beeld, vooral omdat het grootste deel van de film zich ’s nachts afspeelt of in de donkere ‘kelders’ van Alcatraz. Toch zijn de kleuren vol en natuurlijk, en zijn het contrast en het zwartniveau uitstekend. Ook blijven, ondanks deze donkere beelden, scherpte en detaillering prima. De film (uit 1996) is vrij van ongerechtigheden, er is een ietsje filmruis zichtbaar. En af en toe is iets aliassing zichtbaar. Een prima beeld.
De DVD is van het type DVD-9, hetgeen betekent dat deze enkelzijdig is en dubbellaags (RSDL). Dit houdt in dat tijdens het afspelen van de film van laag wordt gewisseld. Deze laagwisseling valt tussen twee scènes (wel in één track) en is daardoor wel merkbaar, zij het erg kort en nauwelijks storend.
De Nederlandse ondertiteling (wit) is goed, maar staat in het filmbeeld (boven de onderste zwarte balk). Plezierig wanneer je het beeld projecteert, maar minder leuk op een (breedbeeld)televisie.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) op de schijf. Ook de soundtrack is van zeer goede kwaliteit en heeft een mooi en zeer ruimtelijk klankbeeld. De uitstekende soundtrack muziek van Hans Zimmer en Nick Glennie-Smith komt vol en ruimtelijk uit de speakers. The Rock is een onvervalste actiefilm en de bijbehorende geluiden komen luid en duidelijk met veel richtingsgevoel uit alle speakers. De surroundspeakers worden daarbij zeer agressief en in split-surround gebruikt. Ook hier doet de subwoofer nadrukkelijk mee om al deze acties een stevige impact te geven. In de totale soundtrack zijn de lage tonen wel te nadrukkelijk aanwezig (teveel bas).
Ondanks al het actiegeweld blijven de dialogen, die uit het centerkanaal komen, duidelijk te volgen.

Extra's

De menu’s bestaan uit filmanimaties met achtergrondmuziek. Op de DVD staan enkele aardige extra’s die allemaal van Nederlandse ondertiteling voorzien zijn. Prima!

‘Teaser Trailer’ (4x3 beeldformaat met DD2.0 – 192 kb/s geluid). Bioscoop trailer van ruim 3 minuten.

‘Rondleiding op The Rock’ is een alternatieve (Nederlandse) ondertiteling tijdens de film die op sommige momenten in de film allerhande informatie geeft over zaken die met Alcatraz en de film te maken hebben. Soms wel erg ver gezochte informatie, wel origineel maar niet zo interessant.

‘Featurette’ (4x3 beeldformaat met DD2.0 – 192 kb/s geluid). Een soort promotieachtige ‘making of’ film van 5 minuten. Met vooral veel scènes uit de film afgewisseld met hele korte interviewfragmenten met de acteurs.

‘Vooruitblik’, met een 2½ minuten durende trailer van ‘Pearl Harbor (in 2.35:1 letterbox formaat met DD5.1 – 384 kb/s geluid).

Bij de DVD zit ook een Nederlandstalig boekje (8 pagina’s) met productie informatie over de film, biografieën en filmoverzicht van de drie hoofdrolspelers en een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

The Rock is een lekkere snelle en onderhoudende actiefilm met een aaneenschakeling van goede, veelal harde acties. Deze nieuwe Special Edition DVD vervangt een eerdere kale ‘flipper’ uitgave, met als grootste winstpunt dat de DVD nu geen ‘flipper’ meer is. Beeld- en geluidskwaliteit zijn beide uitstekend. Op de DVD staan een paar extra’s, maar de titel ‘special edition’ is hiervoor veel te enthousiast. Goed is dat de extra’s wel Nederlands ondertiteld zijn. Maar het is jammer dat de vele extra’s die op de Amerikaanse Criterion Edition staan, zoals een audiocommentaar track, niet op deze DVD terecht zijn gekomen. Gemiste kans. Echter, voor de film is deze DVD zeker de aankoop waard.

Laatste reacties

Bjorn vanhuffel  |  14-04-2007

Beste actiefilm ooit : Topcast mooie muziek en superspannend.
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  26-02-2007

Als blijkt dat een groep gehuurde mariniers onder leiding van Generaal Francis X. Hummel (Ed Harris) 81 mensen gijzelt op, het inmiddels tot toeristenattractie ...
Lees meer >

rkrijger  |  08-05-2006

Van het weekend eens op dvd gekeken nadat ik hem al een aantal jaren geleden eens op tv had gezien. Vond het een aardige actie film maar het is niet mijn ding m...
Lees meer >

Caledonians  |  07-05-2006

Van het weekend eens op dvd gekeken nadat ik hem al een aantal jaren geleden eens op tv had gezien. Vond het een aardige actie film maar het is niet mijn ding m...
Lees meer >

The Omen  |  26-02-2005

Cool ik wist nieteens dat er een D.E. van was, moet ik binnenkort maar eens gaan aanschaffen dan! ;) Voor meer info: http://www.dvdinfo.be/index-02.php?cat=1...
Lees meer >

Frank  |  26-02-2005

Cool ik wist nieteens dat er een D.E. van was, moet ik binnenkort maar eens gaan aanschaffen dan! ;) Voor meer info: http://www.dvdinfo.be/index-02.php?cat=1...
Lees meer >

The Omen  |  26-02-2005

Cool ik wist nieteens dat er een D.E. van was, moet ik binnenkort maar eens gaan aanschaffen dan! ;)
Lees meer >

Hankster  |  26-02-2005

Gister de D.E. gekocht (15,= bij Music Store, lijnbaan R'dam) en het zit er echt allemaal geweldig uit! En wat me opvalt bij de bloopers; wat gaat die Ed Harri...
Lees meer >

Jeroen vS  |  15-02-2005

hmm .Heerlen is wel iets te verweg voor mij :P ik wil die Deluxe zó graag hebben he .. even navragen bij de MM in R'dam dan maar :) Ik heb em destijds bij B...
Lees meer >

Hankster  |  24-01-2005

hmm .Heerlen is wel iets te verweg voor mij :P ik wil die Deluxe zó graag hebben he .. even navragen bij de MM in R'dam dan maar :)
Lees meer >

TheGodfather  |  24-01-2005

Geweldige film. heerlijke actie, en Nicolas Cage is in no-brainers natuurlijk altijd cool! die deluxe edition waar iedereen t hier over heeft heb ik gekregen me...
Lees meer >

Swanski  |  23-01-2005

meer dan gemiddelde actiefilm, met leuke acteurs, MAAR het verhaal en dan met name de reden van de gijzeling van Ed Harris en co neit geloofwaardig imo. de f...
Lees meer >

nova6666  |  13-12-2004

Zeer vermakelijke actiefilm! Erg vaak gekeken maar blijft goed! Topper!
Lees meer >

BP87  |  08-12-2004

iemand enig idee waar je de deluxe versie van the rock nog kan krijgen? (regio2) Ik heb hem thuis nog liggen, onbeschadigd en ongebruikt. Ik verkoop deze 2-d...
Lees meer >

RVX  |  21-11-2004

iemand enig idee waar je de deluxe versie van the rock nog kan krijgen? (regio2) Ja bij VanLeest (Tilburg) hebben ze hem nog staat... Ik weet zo niet de prijs n...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 306
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.