Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street


Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Blu-ray)
Samenvatting

Benjamin Barker (Johnny Depp) had een keurige kapperszaak, was gelukkig getrouwd en had een dochtertje. De jaloerse rechter Turpin (Alan Rickman) had echter een oogje op de vrouw van Barker en misbruikte zijn macht om Barker op valse gronden gevangen te nemen en uit de stad te verbannen. Na vele jaren komt Barker, die zich nu Sweeney Todd noemt, terug in Londen. Zijn vrouw heeft zichzelf na de verbanning van Barker vergiftigd en rechter Turpin heeft zich bekommerd om hun dochter. Sweeney Todd vestigt zich weer in z’n oude kapperszaak, boven de pasteitjeswinkel van Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter). Ze helpen elkaar met hun zaken, waardoor de pasteitjeszaak een bloeiende business wordt. Sweeney Todd leeft echter maar met een gedachte: wraak nemen op rechter Turpin.

Commentaar

Met Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street levert regisseur Tim Burton weer een bijzonder staaltje van visuele vormgeving af. Zijn handelsmerk dat hij al in vele films, beter gezegd kunstwerken, heeft laten zien. Denk hierbij aan uitstekende films als Charlie and the Chocolate Factory, Big Fish en Corpse Bride. In iedere nieuwe film voegt regisseur Tim Burton daar weer een nieuwe dimensie aan toe. Zo ook met Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, ofwel kortweg Sweeney Todd. In 1973 schreef Christopher Bond het toneelstuk Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, gebaseerd op een 19e eeuws fictief karakter. In 1979 maakte Stephen Sondheim van dit toneelspel een Broadway musical, die in datzelfde jaar een Tony Award kreeg voor beste musical. Van de liedjes uit deze musical is vooral het liedje “Not While I’m Around” bekend, mede doordat Barbra Streisand die liedje in haar repertoire heeft opgenomen. Sondheim heeft zijn mederwerking verleend aan de musicalverfilming van Tim Burton. De liedjes en teksten zijn voor de film wel enigszins aangepast, lees ingekort. Zo zijn onder andere veel refreinen uit de liedjes gehaald, omwille van het filmtempo. Desondanks ligt het tempo van de film tamelijk laag.
Burton legt een soort sarcastische ondertoon in de verfilming, die ook duidelijke horrorkenmerken heeft. Want het bloed vloeit rijkelijk in deze verfilming. Bewust heeft Burton dit overdreven, al kijk je toch even vreemd op als in een musical zeer expliciet de kelen worden doorgesneden en het felrode bloed daarbij rijkelijk alle kanten op spuit. Voor mij had dit iets minder expliciet mogen zijn. Dit aspect zorgde er overigens voor dat het een tijdje duurde voordat een filmstudio mee wilde gaan in het project. Uiteindelijk bleek Warner Bros. bereid te zijn om het (grote) budget op tafel te leggen.
Al enige tijd werkt Tim Burton samen met acteur Johnny Depp, die ook nu weer de hoofdrol speelt. Dit doet hij samen met zijn echtgenote Helena Bonham Carter. Johnny Depp en Helena Bonham Carter speelden ook al samen in Burton’s Charlie and the Chocolate Factory en in Corpse Bride. Voor hen is iedere film met Burton ook een nieuwe ervaring, want in Sweeney Todd zingen ze zelf de liedjes. Dat beide geen grote zangkwaliteit hebben, is wel duidelijk. De liedjes zijn daar ook wat op aangepast. De gezongen liedjes passen heel goed in de bijzondere visuele vormgeving. Zoals vaker bij verfilming van musicals zijn muziek en liedjes vooraf opgenomen in de studio. De acteurs moesten zich in eerste instantie volledig op het zingen concentreren en op de set op het acteren, met daarbij wel in acht nemend dat de teksten bij het spel wel synchroon moeten blijven. Makkelijk is dat niet, want tijdens de zangopnames weet je als acteur nog niet hoe de situatie op de set zal zijn en hoe de mise-en-scène zal zijn. Je stelt je tijdens het zingen dingen voor die op de set heel anders kunnen uitpakken. Elk karakter in de film zingt zelf z’n eigen liedjes. Zo ook de jonge Edward Sanders, die Toby, de assistent van de Italiaanse kapper Pirelli en later van Mrs. Lovett, speelt. De liedjes liggen niet direct gemakkelijk in het gehoor. Na meerdere kijk- en luisterbeurten worden de liedjes steeds herkenbaarder en daardoor ook steeds beter. Dat maakt Sweeney Todd tot een film die steeds beter wordt na meerdere kijkbeurten.

Warner Home Video heeft Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street zowel op DVD als op Blu-ray Disc uitgebracht. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Muziekfilm, Thriller
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906211257

Extra's

 • Photo Gallery
 • Burton + Depp + Carter = Todd
 • Sweeney Todd is Alive: The Real History of the Demon Barber
 • HBO First Look
 • London Press Conference
 • Musical Mayhem: Sondheim’s Sweeney Todd
 • Sweeney’s London
 • Designs for a Demon Barber
 • Grand Guignol: A Theatrical Tradition
 • A Bloody Business
 • Razor’s Refrain

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het 1.78:1 beeldformaat, wat een kleine afwijking is van het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.
De beeldkwaliteit is uitstekend waarbij de High Definition tranfser een zeer mooie filmisch beeld laat zien. Opvallend punt van het beeld is het sterk aangepaste kleurenpalet. Het beeld is grauw gehouden, met sterk onderdrukte kleuren en overwegend donkere, grijsblauwe kleuren. Bij enkele flashback scènes is het beeld wel kleurrijk om te benadrukken dat het om goede herinneringen gaat. Bij deze visualisatie heeft het beeld ook bewust een bepaalde softheid gekregen. Bepaalde details zijn hierbij vervaagd. De High Definition transfer geeft dit zeer goed weer. Het beeld is scherp waar het scherp moet zijn, maar ook soft waar het soft moet zijn. Het beeld is in het algemeen erg donker. Soms iets te donker, waardoor schaduwdetail in enkele scènes iets minder is. Het zwartniveau is prima. Ook is het beeld schoon en vrij van ongerechtigheden. De film is onderverdeeld in 24 hoofdstukken. De optionele Nederlandstalige ondertiteling is goed verzorgd en staat goed geplaatst onder in het beeld. De liedteksten zijn niet allemaal vertaald. Meestal zijn alleen de eerste coupletten van een liedje vertaald en worden tekstherhalingen niet nogmaals weergegeven.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). De vier nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans en Italiaans - zijn in Dolby Digital 5.1 (bitrate 640 kb/s).
De Dolby Digital 5.1 track klinkt dankzij de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup hoorbaar beter dan de Dolby Digital track op de DVD. De lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack laat de meerwaarde ten opzichte van de DVD goed horen door een beter gedetailleerd hoog, een nadrukkelijker surroundbeeld en goede dynamiek. Met name bij de songs klinkt de muziek net even wat zuiverder en voller dan op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. Bij de muziek doen de surround kanalen subtiel mee in split-surround (stereo), hetgeen een goed klinkend ruimtelijk geluidsbeeld geeft. Het hoog is helder en goed gedefinieerd. Voor het aanvullende diepe laag wordt beperkt gebruik gemaakt van het LFE-kanaal. Dialogen en zangstemmen komen uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, dat getoond wordt zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De menuopties liggen als een overlay over de film heen. De Blu-ray Disc beduidend meer extra’s als de gelijktijdig uitgegeven DVD uitgave. De extra’s zijn in 1080i VC-1 HD resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Burton + Depp + Carter = Todd (26 min)
Een interessante documentaire over het maken van de film. Het item bevat interviews met drie belangrijkste betrokkenen. Je merkt hierin ook hoeveel invloed Johnny Depp op de verfilming heeft gehad.

Sweeny Todd is Alive: The Real History of The Demon Barber (20 min)
Een aardige documentaire over het karakter Sweeney Todd door de jaren heen.

Musical Mayhem: Sondheim’s Sweeney Todd (12 min)
Interview met componist Stephen Sondheim over zijn musical en deze musicalverfilming.

Sweeney’s London
Een rondreis door Londen langs de ‘crime scenes’ van Sweeney Todd

Grand Guignol: A Theatrical Tradition (19 min)
Featurette over musicaltheater Grand Guignol, dat in Parijs staat en is gespecialiseerd in horrorshows.

Designs for a Demon Barber (9 min)
Featurette over de kostuum- en setontwerpen voor de film.

A Bloody Business (9 min)
Featurette die helemaal gewijd is aan het rijkelijk vloeien van de rode vloeistof genaamd bloed.

The Making of Sweeney Todd - HBO First Look (24 min)
Een promotionele making of voor de film, die puur bedoeld is om reclame te maken voor de film.

London Press Conference (19½ min)
Impressie van de persconferentie in Londen die gegeven is als aankondiging op het maken van de film.

Razors Refine (9 min)
Een collage van filmfoto’s met het titelliedje van de film als achtergrondmuziek.

Photo Gallery
Met 52 foto’s, tekeningen en storyboardschetsen.

Conclusie

Een jaloerse rechter misbruikt zijn positie om barbier Benjamin Barker te verbannen uit de stad om zo diens vrouw in te pikken. Vele jaren later komt Barker, die zich Sweeney Todd is gaan noemen, terug met maar één doel: wraak op de rechter.
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is wederom een visueel hoogstandje van Tim Burton met een goede cast, die zich prima staande weet te houden met hun zangkunsten. Deze verfilming van de horrormusical van Stephen Sondheim is wat laag in tempo, maar de bijzondere typische Burton verfilming maakt veel goed. Het zien van expliciet vloeiend bloed is niet voor iedereen even aangenaam, zeker niet voor de jeugd. Deze Blu-ray Disc uitgave van Warner Home Video presenteert de film in uitstekende High Definition kwaliteit beeld en geluid. De uitgave wordt gecompleteerd met een goede collectie extra’s met achtergrondinformatie bij de film. Dat alles ook in HD kwaliteit.

Laatste reacties

Pulse  |  22-02-2009

@BrianB, ik ben het volkomen met je eens dat je een film niet kunt beoordelen als je hem niet helemaal gezien hebt. Maar het was gewoon niet een film waarvan ik...
Lees meer >

-Jaap-  |  17-12-2008

Klopt helemaal, als je bijvoorbeeld het laatste kwartier van Atonement niet hebt gezien, heb je eigenlijk een hele andere film gezien. Agree?
Lees meer >

Rob van Gestel  |  17-12-2008

@BrianB, ik ben het volkomen met je eens dat je een film niet kunt beoordelen als je hem niet helemaal gezien hebt. Maar het was gewoon niet een film waarvan ik...
Lees meer >

BrianB  |  14-12-2008

Ik heb hem na 15 minuten ook afgezet...Ik kan wel tegen een liedje af en toe...maar 4 liedjes in 10 minuten ofzo vind ik wel erg veel. Misschien nog maar eens ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  14-12-2008

@Milan, omdat dit of topic is. De vraag van BrianB was hoe ik na 10 minuten kon weten dat de film mij niet beviel. Dit heeft mijns inziens niets te maken met de...
Lees meer >

rogue  |  14-12-2008

@Milan, omdat dit of topic is. De vraag van BrianB was hoe ik na 10 minuten kon weten dat de film mij niet beviel. Dit heeft mijns inziens niets te maken met de...
Lees meer >

Marc T.  |  14-12-2008

BrianB, je had me ook een pbtje kunnen sturen. Maar goed, misschien waren het 11 minuten, in ieder geval het was gewoon niet mijn film. Smaken verschillen nu ...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  14-12-2008

@Milan, omdat dit of topic is. De vraag van BrianB was hoe ik na 10 minuten kon weten dat de film mij niet beviel. Dit heeft mijns inziens niets te maken met de...
Lees meer >

Milan  |  14-12-2008

Waarom wil je dat perse via een pb'tje? Het lijkt mij vrij normaal dat iemand zich kan afvragen waarom...dus waarom niet openlijk?
Lees meer >

Rob van Gestel  |  14-12-2008

BrianB, je had me ook een pbtje kunnen sturen. Maar goed, misschien waren het 11 minuten, in ieder geval het was gewoon niet mijn film. Smaken verschillen nu ee...
Lees meer >

BrianB  |  14-12-2008

Hoe kun je dat na tien minuten al weten? Dan heb je volgens mij net de credits en een liedje achter de rug.
Lees meer >

Rob van Gestel  |  14-12-2008

Voor de liefhebbers misschien echt een aanrader, maar voor mij persoonlijk 3 x niks! Heb hem na 10 minuten uitgezet.
Lees meer >

HUYG  |  11-09-2008

Net gekeken. Erg mooie uitgave. Denk dat de kritische nootjes ook voortkomen uit het feit dat de Burton films van een vrijwel constant hoog niveau zijn, zelfde ...
Lees meer >

MatrixTom  |  04-09-2008

Deze film is een verfilming van een musical en bijgevolg wordt het tekstuele zo goed als volledig gezongen overgebracht. Als je een klein beetje openstaat voor ...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  04-09-2008

Dit lijkt me eerlijk gezegd niet wat. Zitten er ongeveer zoveel liedjes in als in nightmare before christmas (viel erg tegel)? of is het wat gematigder zoals ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.