3rd Rock from the Sun - Seizoen 1

Recensent:
Wilbert Rietman
25-09-2008

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

3rd Rock from the Sun - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

Met de derde steen van de zon wordt onze eigen planeet Aarde bedoeld. Vier buitenaardse wezens zijn vermomd als gewone mensen om het gedrag van de bewoners te bestuderen. Deze aliens hebben de gedaantes aangenomen van het gezin Solomon bestaande uit dr. Dick Solomon (John Lithgow), zijn zus Sally (Kristen Johnston), zijn broer Harry (French Stewart) en zijn zoon Tommy (Joseph Gordon-Levitt). Ze mengen zich onder de mensen. High Commander Dick doet dit door les te geven op een universiteit. Hier ontmoet hij dr. Mary Albright (Jane Curtin), een vrouw voor wie hij gelijk valt, maar helaas voor hem zijn haar gevoelens niet altijd wederzijds. Een overzicht van de afleveringen van het eerste seizoen:

Brains and Eggs
De introductie-aflevering waarin we voor het eerst kennismaken met onze vier buitenaardse vrienden. Ze nemen hun intrek in de bovenverdieping van het huis van mevrouw Dubcek. Vanaf hier begint hun ontdekkingstocht op Aarde.

Post-Nasal Dick
Wanneer Tommy voor het eerst een meisje kust, vat hij een koudje. Het gevolg hiervan is, is dat het hele gezin ziek wordt. Voor Dick komt dit nogal slecht uit, aangezien hij zijn eerste Aardse bruiloft gaat bezoeken samen met Mary. Maar of dit wel een goed idee is?

Dick’s First Birthday
De jonge Lori komt in Dicks leven. Zij denkt erover om volgend jaar stage te gaan lopen op de universiteit. Dick valt voor haar charmes, maar krijgt gelijk met een andere zaak te maken, namelijk een midlife-crisis.

Dick Is from Mars, Sally Is from Venus
Volgens Dick wordt het tijd dat één van de Solomons gaat ervaren wat seks is. Aangezien Sally is gevraagd voor een date, is dit natuurlijk de mogelijkheid hiervoor. Sally krijgt een harde les in hoe Aardse mannen in elkaar kunnen steken.

Dick, Smoker
Als Dick een student van hem ziet roken, raakt hijzelf ook helemaal verslaafd eraan. Hij kan werkelijk waar geen moment meer zonder zijn sigaret. Ondertussen is Sally het zat dat, ondanks dat zij de volgende in rang is, zij geen verantwoordelijkheden krijgt.

Green-Eyed Dick
Dick krijgt een lesje in jaloezie als een oude bekende van Mary de universiteit bezoekt. Hierdoor vraagt hij zich af wat een vrouw nou precies zoekt in een man. Sally gaat op onderzoek uit…

Lonely Dick
In deze aflevering ontdekt Dick eenzaamheid als Mary er een weekje tussenuit gaat. Ze heeft geen gegevens aan hem achtergelaten, maar wel aan Nina. Dit is ook de episode waarin Tommy August voor het eerst ontmoet.

Body & Soul & Dick
Als de gehate dr. Hamlin komt te overlijden, is de verrassing groot als uit zijn testament blijkt dat hij Dick heft aangewezen om op zijn uitvaart te spreken. Dit doet de crew nadenken over hun eigen sterfelijkheid.

Ab-dick-ted
De Solomons ontmoeten de broer van Mary om zo duidelijkheid te krijgen in familiebanden. Hij beweert echter dat hij ooit ontvoerd is door aliens. De paniek slaat toe.

Truth of Dick
Wanneer Mary geen zin heeft in een bijeenkomst, haalt ze Dick over om in haar plaats te gaan door middel van liegen. Dat liegen ook positief kan werken, ontdekken Harry en Sally als ze hun rijbewijs willen hebben.

The Art of Dick
Harry voelt zich nutteloos, maar ontdekt zijn verborgen talent als hij samen met Dick leert schilderen. Dick daarentegen is helemaal niet artistiek en voelt zich hier nogal rot onder.

Frozen Dick
Het kon natuurlijk niet uitblijven, het “gezin” maakt kennis met sneeuw. Elk op zijn/haar eigen manier. Dick strandt met Mary in een wegrestaurant, Harry en Tommy komen vast te zitten in een videotheek en Sally zit thuis samen met een student van Dick.

Angry Dick
Om het begrip vriendschap beter te leren kennen, staat Dick erop dat de groep kennismaakt met de buren. De buren zitten, op hun beurt, niet altijd te wachter op de Solomons.

The Dicks They Are A-Changin’
Eén van de taken van Tommy was het voorzien van een geschiedenis voor de crewleden. Dat hij dit vergeten is, blijkt wanneer Mary Dick aanziet voor een goeroe die zij ontmoette in de jaren ’60.

I Enjoy Being a Dick
Als er iets is wat Dick niet begrijpt op Aarde, zijn het de vrouwen. Wat ziet Sally toch in shoppen en wat doen Nina en Mary tijdens hun vrouwenpraatgroep? Dick gaat op onderzoek.

Dick Like Me
De Solomons blijken bij geen enkele etnische groep te horen dus besluiten ze er één te zoeken. Sally moet leren dansen voor haar afspraakje met een leraar van Tommy.

Assault with a Deadly Dick
Onze favoriete buitenaardsen komen in aanraking met misdaad als hun autoradio wordt gestolen. Ook wordt Dick overvallen bij een pinautomaat. Dit is de druppel en er wordt besloten om een goede beveiliging aan te schaffen.

Father Knows Dick
Dick heeft het gevoel dat Harry een vaderfiguur mist in zijn leven. Hierop besluit hij om datgene te worden wat Harry mist in zijn leven. Maar mist Harry wel een vader als Dick?

Selfish Dick
Als Mary een eigen kantoor krijgt, stort een stukje van Dicks wereld in. Hij is tot alles in staat om Mary weer in hun kantoor te krijgen. De overige Solomons maken kennis met een ziekenhuis.

See Dick Run
De aliens hebben steeds meer hun plekje gevonden op Aarde. Helaas krijgen ze het bericht dat ze binnen 24 uur vervangen zullen worden, omdat hun missie niet naar wens verloopt. En Dick heeft het net voor elkaar dat Mary met hem uit wil…

Commentaar

Een zeer populaire televisieserie eind jaren ’90 was 3rd Rock from the Sun. Een komedieserie met een vleugje science fiction, zoals we dat eerder zagen in bijvoorbeeld Mork and Mindy. De serie kende maar liefst zes seizoenen en hier bespreken we het eerste. Het verhaal draait om een viertal bezoekers uit de ruimte die de gedaantes van mensen hebben aangenomen om ons zo te bestuderen. Met name John Lithgow in de rol van High Commander Dick Solomon lijkt uitstekend op zijn plaats. Hierin wordt hij ondersteund door een aantal andere goed gecaste karakters. Naast de overige drie leden van zijn gezin zijn dat zijn collega Mary Albright (Jane Curtin), hun secretaresse Nina (Simbi Khali) en andere bijfiguren zoals hun huisbazin mevrouw Dubcek (Elmarie Wendel) en in de latere seizoenen agent Don (Wayne Knight). Deze laatste maakt overigens zijn opwachting in één der afleveringen van dit eerste seizoen.
Het idee voor deze serie is ontsproten uit de breinen van Terry en Bonnie Turner (ook verantwoordelijk voor That ‘70’s Show). Het resultaat is een oppervlakkige beschouwing op de mens door de ogen van buitenstaanders. De serie graaft niet te diep, waardoor het geschikt is voor een heel groot publiek. Dit verklaart een gedeelte van het succes, maar ook de verhalen en de uitvoering droegen hun steentje bij. Het Europese tintje zorgde er tenslotte voor dat het ook een succes was buiten de Verenigde Staten. In ons kikkerlandje en bij de zuiderburen is de serie in zijn geheel al op de buis geweest en enkele malen herhaald.
De afleveringen kende elk een vaste structuur. Eerst kwam er een korte introductie op de afleveringen waarin de groep bijna altijd bij elkaar was. Dan kondigde James Earl Jones de begingeneriek aan, waarna de aflevering pas echt begon. Aan het einde van elke aflevering vinden we de Solomons weer bij elkaar en bespreken ze wat ze geleerd hebben. Ondanks een vaste structuur, sloeg de herhaling niet vervelend toe en wisten de makers elke aflevering wel weer iets origineels te geven. De eerder genoemde acteertalenten van de cast deden de rest.
Gewoonweg een grappige serie die anno nu een paar gedateerde momenten kent, maar nog steeds de lach tevoorschijn weet te toveren. Ook fijn voor een momentje televisienostalgie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 432 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777924792

Extra's

  • Interviews
  • Bloopers
  • Promo's
  • 3rd Rock: Behind the Scenes
  • Season One Highlights

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In zijn originele verhouding van 1.33:1 staat de serie op de vier schijven. De kwaliteit is nogal matig te noemen voor een productie uit 1996. Doordat het beeld veel te soft oogt, verliest het ook aan scherpte. Dit is iets wat ten koste gaat aan het detail. Ook het contrast is niet helemaal ideaal. Hierdoor is het zwartniveau bij met name de donkere scènes iets minder goed. De kleuren ogen nogal flets. Verder is er sprake van artefacten zoals filmgrain, interlacing en is er in mindere mate edge enhancement toegepast. Interlacing heeft als gevolg dat er een raar “dubbel beeld” kan ontstaan wat pas echt zichtbaar wordt als je de DVD kijkt op de PC met een goede monitor of met een beamer. Toch mogen we niet teveel verwachten, want we hebben het hier wel over een televisieproductie van meer als tien jaar geleden. Een krappe voldoende dus. Zoals al elders op ons forum te lezen valt, ontbreken de aftitelingen bij afleveringen 1 en 16. Dit probleem is bekend bij A-film, maar om uitstel tegen te gaan, heeft men besloten de box zo op de markt te brengen met deze minieme minpuntjes. Elke aflevering kent drie hoofdstukken. De optionele Nederlandstalige ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Oorspronkelijk is de serie in stereo uitgezonden. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de afleveringen elk een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s) mee hebben gekregen. De track is er eentje die volstaat bij een serie als deze. 3rd Rock from the Sun moet het namelijk echt hebben van de dialogen en niet zozeer van allerlei geluidseffecten. Deze dialogen komen altijd goed verstaanbaar over en komen met gebruik van een prologic decoder netjes uit de centerspeaker. Het geluid levert een mooi stereobeeld op. Beschadigingen zijn, op een enkele ruis na, niet waar te nemen.

Extra's

Elke schijf heeft een geanimeerd menu in de verhouding 1.33:1 met de tune van de serie als achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). De set heeft de volgende (allen Nederlands ondertitelde) extra’s meegekregen waarvan het leeuwendeel op de vierde DVD terug te vinden is. Elke extra wordt weergegeven in 1.33:1 met een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s).

Promo’s
We krijgen bij elke aflevering de keuze om deze met of zonder promo te bekijken. Deze promo’s duren ongeveer 30 seconden elk en zijn bedoeld om de kijker alvast een voorproefje te geven van de aflevering.

3rd Rock: Behind the Scenes (2 ½ min.)
Een blik achter de schermen. We zien de acteurs werken voor een green screen of deel nemen aan een leessessie. Verder wordt het geheel afgewisseld met beelden van de B-roll.

Season One Highlights (10 ½ min.)
Een promotioneel aandoende featurette waarin, zoals de titel reeds zegt, allerlei hoogtepunten uit dit seizoen voorkomen. Wellicht een klein beetje overbodig.

Bloopers (6 ½ min.)
Met een nogal slechte beeldkwaliteit krijgen we een aantal bloopers te zien. Voornamelijk zijn dit de acteurs die in de lach schieten of hun tekst niet fatsoenlijk kunnen voordragen.

Interviews (54 min.)
Korte gesprekken met alle belangrijke leden van de cast. Aan het uiterlijk van de betrokkenen is te zien dat dit later opgenomen is dan het eerste seizoen. We zien de vraag niet gesteld worden, maar die komt wel voorbij op een tekstscherm. De interviews zijn achter elkaar te bekijken of met elk castlid apart. De acteurs waarmee gesproken wordt zijn John Lithgow, Kristen Johnston, French Stewart, Joseph Gordon-Levitt, Jane Curtin, Simbi Khali, Elmarie Wendel en Wayne Knight.

De serie zit verpakt in een chique ogende boxset waarin ook nog een boekje is terug te vinden getiteld Survival Guide Planet Earth 1. Elk seizoen zal zo zijn eigen boekje hebben.

Conclusie

Eind jaren ’90 was 3rd Rock from the Sun een populaire komedieserie in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Dit kwam mede door het interessante gegeven van de serie, waarin vier aliens de gedaante van mensen hebben aangenomen, als door het prima acteerwerk van de cast. Ook de verhaallijnen waren altijd goed voor elkaar bij deze serie die tot 2001 liep. In Nederland heeft A-film inmiddels de eerste twee seizoenen uitgegeven. Hier besproken is het eerste seizoen. Puur uit nostalgisch oogpunt is het al leuk om de afleveringen terug te zien. Ook valt op dat de afleveringen weinig aan kracht hebben ingeboet, hoewel het hier en daar wel gedateerd aanvoelt. De kwaliteit van het beeld kent zo z’n minpunten, maar volstaat, alsmede het geluid. De mooi vormgegeven boxset wordt compleet gemaakt door de aanwezigheid van enkele leuke extra’s.

Laatste reacties

Frank  |  28-09-2008

Inderdaad, ik deel deze mening niet. Ik vind de serie zeer geslaagd.
Lees meer >

tony_clifton  |  28-09-2008

Man, ik kan niet anders zeggen dat dit zuigt aan alle kanten tegelijk... Hier is toch niks, maar dan ook niks, grappigs aan... Dat is jou mening..
Lees meer >

Werner  |  28-09-2008

Man, ik kan niet anders zeggen dat dit zuigt aan alle kanten tegelijk... Hier is toch niks, maar dan ook niks, grappigs aan...
Lees meer >

intexor  |  26-09-2008

Hier ook nog geen brilletje, heb de aflevering dan maar gewoon zo gekeken en kijk hem nog wel eens opnieuw als het brilletje aankomt.
Lees meer >

Burning Fish  |  25-09-2008

Heeft iemand nu (eindelijk) de 3D-brilletjes ontvangen die je via de website www.ilovedick.nl kunt bestellen? Toen de eerste twee seizoenen verschenen heb ik ge...
Lees meer >

Frank  |  25-09-2008

Heeft iemand nu (eindelijk) de 3D-brilletjes ontvangen die je via de website www.ilovedick.nl kunt bestellen? Toen de eerste twee seizoenen verschenen heb ik ge...
Lees meer >

intexor  |  25-09-2008

Simpelweg een must-have, één van de beste sitcoms van de jaren '90. Vooral John Litgow is in deze serie echt perfect gecast.
Lees meer >

Burning Fish  |  25-09-2008

Bedankt voor de goede review, Wilbert! :bier: Een prachtige serie en ik kan niet wachten op S3 en S4.
Lees meer >

Frank  |  25-09-2008

Erg leuke serie. Ik heb ervan genoten. Volgende week komen seizoen drie en vier uit en in december seizoen vijf en zes.
Lees meer >

Frank  |  25-09-2008

Erg leuke serie. Ik heb ervan genoten. Volgende week komen seizioen drie en vier uit.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.