Speed Racer

Recensent:
Alexander de Mol
27-09-2008

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Speed Racer (Blu-ray)
Samenvatting

De jonge Speed Racer is een geboren racer. Een typisch geval van met de paplepel ingegoten en een aangeboren drang naar roem in de racerij. Hij wil daarom niets anders dan professioneel racer worden in het raceteam van zijn vader, Pops Racer (John Goodman). Zijn drive om succesvol coureur te worden wordt nog sterker na het tragische ongeval van zijn oudere broer, de legendarische Rex Racer. Het talent van Speed Racer (Emile Hirsch) in zijn supersonische Mach 5 blijft aan het begin van zijn carrière niet onopgemerkt en het is alleen de vraag voor wie het jonge talent het aankomende raceseizoen in de World Racing League zal gaan rijden. De steenrijke industrieel E.P. Arnold Royalton klopt bij de familie Racer aan de deur om Speed over te halen voor zijn uiterst geavanceerde team te gaan rijden. Speed twijfelt sterk en wil eigenlijk loyaal blijven aan het familiebedrijf van Pops. Als Speed inderdaad besluit niet met Royalton Industries in zee te gaan maakt Royalton op snode wijze duidelijk waar het in de racerij om draait. Dit tot ontzetting en teleurstelling van Speed Racer. Er ontstaat een strijd tussen de machtige Royalton en Speed Racer, die er alles aan doet om - met de hulp van zijn familie, zijn vriendin Trixie (Christina Ricci) en Racer X (Matthew Fox) - de geloofwaardigheid van de racesport èn de renstal van zijn familie te redden.

Commentaar

Speed Racer is en wordt ongetwijfeld ook bij de recente release op DVD en Blu-ray zeer wisselend ontvangen. Voorstanders zijn erg gecharmeerd van de visuele stijl als ode aan de originele Japanse tekenfilmserie en verkiezen vorm boven inhoud. Criticasters, en dat zijn er ook nogal wat, vinden de 120 miljoen dollar die de Wachowski Brothers aan de verfilming hebben verspijkerd zelfs zonde van het geld. Met die laatste kritische groep ben ik het overigens zeker niet eens. De film is erg \'campy\' en cartoonesk. Maar dat was nu juist precies de bedoeling van de makers bij het creëeren van deze vooruitstrevende familiefilm. Bij het zien ervan moest ik onwillekeurig denken aan de stijl die Tim Burton er op nahoudt in de kleurrijke scènes van ‘Charlie and the Chocolate Factory. De Wachowski Brothers hebben de dynamiek uit de Japanse animatieserie, die oorspronkelijk alweer dateert uit de late jaren ’60, getracht over te brengen op het witte doek. In die opzet zijn ze met verve geslaagd want iedereen die wel eens een aflevering heeft gezien van ‘Mahha GoGoGo’ (de originele Japanse naam van ‘Speed Racer’) of de recentere versies herkent de visuele stijl en de bijbehorende race-actie.
Emile Hirsch neemt zijn rol van Speed Racer op een goede manier erg serieus. Waar types als John Goodman en Matthew Fox hun rollen als respectievelijk Pops Racer en Racer X neerzetten als een comic-figuur, denkt Hirsch dat hij - even gechargeerd - in een serieus Engels kostuumdrama acteert. Maar ik moet bekennen dat dit eigenlijk wel voor een mooie balans en chemie zorgt. Het was overigens Keanu Reeves, die uiteraard samen met de Wachowski broers de Matrix-trilogie voltooide, die de rol van Speed Racer aan zich voorbij liet gaan. Christina Ricci vind ik altijd verfrissend om te zien. Susan Sarandon speelt op de achtergrond Mom Racer. Paulie Litt speelt het jongste broertje Spritle. En zoals het een jonger broertje betaamt is Spritle lekker irritant en aanwezig, maar dankzij de zij-aan-zij inbreng van huischimpansee Chim Chim vond ik het eigenlijk wel vermakelijk. En daarmee kan ik mijn mening over deze kleurrijke familiefilm ook het meest pakkend samenvatten: best vermakelijk.

Warner heeft Speed Racer in standaard kwaliteit op DVD uitgebracht en in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bespreken we de Blu-ray Disc uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 129 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906176457

Extra's

  • Spritle in the Big Leagues
  • Speed Racer: Supercharged!
  • Speed Racer: Ramping Up
  • Speed Racer: Car-Fu Cinema

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Als er één film afhankelijk is van het visuele aspect dan is het Speed Racer wel. En met deze Blu-ray disc in glorieus 1080p is het watertanden. Het beeld van Speed Racer is gecodeerd met behulp van de SMPTE VC-1 codec en heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1 meegekregen. De film (en extra\'s) staan op een 50GB dual layer disc.

De scherpte van het beeld overtreft uiteraard de DVD uitvoering. Vooral in de wat minder dynamischere scènes valt dit extra verschil op. De mate van detail is meestentijds indrukwekkend. Hetzelfde predikaat geldt voor het contrast. Een ware stortvloed aan kleuren spat van het scherm en trekt tijdens de racescènes met ongekende vaart aan de kijker voorbij. De film is uiteraard in de basis live action, maar zeer sterk afhankelijk van CGI animaties. Het hierdoor ontstane videogame-karakter zorgt voor kleuren die weliswaar veelal \'over the top\' gaan, maar een geweldige kijkervaring geven. Als je hier geen allergie voor hebt ontwikkeld is het genieten met een grote \'G\'. De racescènes doen qua kleurgebruik denken aan de scène uit Cars waarin de auto’s door de met neon-reclame verlichte hoofdstraat van Radiator Springs rijden. Alleen dan in het kwadraat. De Blu-ray uitgave overtreft de DVD waar het gaat om kleurrijkheid van het beeld. De film is (veelal tegen een groen scherm) opgenomen met HD camera\'s en direct digitaal overgezet voor release op Blu-ray. Hier en daar zijn stilistische keuzes gemaakt om beeld wat softer te doen ogen. De optionele witte ondertiteling is duidelijk leesbaar en netjes onderin het beeld geplaatst. Toch viel ons een futiel aspect op dat er voor zorgt dat het beeld niet met de hoogste eer gaat strijken. Op het moment dat de voordeur in het huis van de familie Racer wordt geopend en weer wordt gesloten zie je posterisatie optreden op de oranjegele deur. Later in de film treedt dat fenomeen nogmaals op bij dezelfde deur. Behoudens deze enigszins kritische kanttekening in de marge is het echter volop genieten van het zeer fraaie beeld. Deze schijf kan je dan ook gerust aan vrienden en familie tonen om de kwaliteit van HD over SD te demonstreren.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op deze schijf staan een zestal Dolby Digital soundtracks in verschillende talen waaronder uiteraard de originele Engelstalige track. Deze track is gebruikt als basis voor deze recensie. De bitrate van de soundstracks is overigens in alle gevallen 640 kb/s. Hoe dan ook, we hebben te maken met een dynamische Dolby Digital 5.1 soundtrack met veel richting die op een DVD hoge ogen zou gooien. Maar aangezien we hier de Blu-ray release bespreken zijn we toch een beetje teleurgesteld. Dat laat onverlet dat de speakers stevig aan het werk gezet worden bij het overdonderende racegeweld. Deze surroundmix is met gevoel voor richting gemaakt met effecten uit alle kanalen. Alle speakers dragen op gepaste wijze bij een een effectvol geluidsbeeld. Helaas dus geen lossless HD geluidstracks op deze Blu-ray en het is daarnaast, gezien het familie-karakter van deze film, eigenlijk ook spijtig dat er voor de Benelux geen Nederlandstalige nasynchronisatie beschikbaar is. In de Verenigde Staten is er met begrip gereageerd op het feit dat er geen HD lossless tracks voorhanden zijn omdat Speed Racer daar op een 25GB Blu-ray disc gereleased is. Derhalve des te meer een teleurstelling dat wij met meer opslagcapaciteit niet verwend worden met een superheldere Engelstalige lossless track. Ten opzichte van de DVD release hebben we niet te maken met de zogenaamde PAL-speed up, waardoor het geluid iets voller klinkt in direct vergelijk met de DVD uitgave.

Extra's

Zodra de disc wordt geladen begint de film te spelen. Er is geen discmenu. Tijdens het afspelen is er de mogelijkheid om een pop-up menu op te roepen, dat verschijnt zonder dat de film wordt onderbroken.

Speed Racer: Ramping Up (10 min)
Je kent ze wel; de specials met obligate en weinig interessante interviewtjes met leden van cast en crew en oppervlakkige fragmenten over het maken van de film in kwestie. ‘Speed Racer: Ramping Up’ is er een uit die categorie. Van de aanwezige extra’s de minst interessante.

Spritle in the Big Leagues (14½ min)
Paulie Litt, die in Speed Racer het ietwat irritante kleine broertje Spritle speelt, sluipt over de set en geeft de kijker op deze wijze een tour langs kostuum- en rekwisietenafdeling en andere productiegerelateerde secties op de filmset. Duidelijk gemaakt met het oog op de jongere kijkers.

Speed Racer: Supercharged! (15½ min)
Voor iedereen die wel eens de voorbeschouwing van een Formule 1 seizoen heeft gekeken is dit erg herkenbaar. De teams uit de World Racing League waarin Speed Racer actief is worden aan ons als kijker voorgesteld. Uiteraard ook met speciale belangstelling voor de diverse illegale snufjes die de futuristische bolides aan boord hebben. De voice-over introduceert de teams met de nodige humor. Leuk gedaan.

Speed Racer: Car-Fu Cinema (27½ min)
‘Speed Racer: Car-Fu Cinema’ is in mijn ogen de meest boeiende extra. Deze feature van ongeveer een half uur geeft een goed beeld van het proces dat tot het eindproduct heeft geleid. Van alles inzake de productie van Speed Racer komt aan bod. De nadruk ligt echter ook bij dit item sterk bij het speerpunt van de film: het uiterlijk. Andy en Larry Wachowski zijn jammer genoeg in geen velden of wegen te bekennen.

Conclusie

Met steun van Pops en Mom Racer, zijn vriendin Trixie, zijn jongere broertje Spritle en Racer X gaat Speed Racer de keiharde strijd aan met industrieel Arnold Royalton om het bedrijf van zijn familie en zijn geliefde racesport te beschermen. De gebroeders Wachowski zijn er in geslaagd om met de ‘live action’-verfilming van Speed Racer trouw te blijven aan de originele Japanse tekenfilm. Het zeer kleurrijke, cartooneske karakter van de film is een lust voor het oog. De visuele pracht wordt op deze Blu-ray disc van Warner Home Video alle recht aangedaan door een zeer goede beeldkwaliteit. De veelheid aan kleuren spat van het scherm. Ook het geluid scheurt met de nodige precisie de huiskamer in, al hadden we hier graag een lossless soundtrack aangetroffen. De disc bevat een paar aardige extra’s features, maar helaas ontbreekt een commentaartrack of andersoortige directe inbreng van regisseurs Andy en Larry Wachowski. Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat niet iedereen het met mij eens zal zijn vind ik Speed Racer absoluut een geslaagd en verfrissend familie-project van de Wachowski Brothers. Visueel gezien volledig in de geest van de originele tekenfilm en een ware traktatie voor het oog dankzij deze Blu-ray release.

Laatste reacties

Brlggs  |  19-12-2009

Men moet hier ook niet vergeten dat dit een kinderfilm is, en mss nog belangrijker, een verfilming van een animé serie. Speedracer stond vroeger bekend voor zi...
Lees meer >

peptalk  |  14-12-2009

Heb deze op DVD gezien, film is idd niet echt wat, maar als ik er nog een keer voor een zacht prijsje aan kan komen dan zal ik dat zeker niet laten. Kan me het ...
Lees meer >

freaky  |  14-12-2009

Haha, die is goed, ik had 'm al na tien minuten uitgezet, maar ik heb 'm nog wel in de kast staan, ook voor een tweede poging (ooit). Want, het ziet er werkelij...
Lees meer >

Marko Heins  |  14-12-2009

Vandaag gekocht door veel reacties te lezen dat hij leuk was, tevens ook direct opgelegd en na half uur uitgezet. Wat een kutfilm is dit, springt van het ene op...
Lees meer >

rogue  |  14-12-2009

Vandaag gekocht door veel reacties te lezen dat hij leuk was, tevens ook direct opgelegd en na half uur uitgezet. Wat een kutfilm is dit, springt van het ene op...
Lees meer >

freaky  |  13-12-2009

Vandaag gekocht door veel reacties te lezen dat hij leuk was, tevens ook direct opgelegd en na half uur uitgezet. Wat een kutfilm is dit, springt van het ene op...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  03-02-2009

Eigenaardig. Master and Commander is toch een van de beter geslaagde BR uitgaven qua beeld (al was de DVD natuurlijk ook al ontzettend goed). Ik denk dat je h...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  02-02-2009

Gekocht met de take 3 get 4 actie, had gehoord over het visuele spectakel..... Inderdaad, het verhaal is niet sterk, maar de beelden knallen van je scherm af, z...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  07-01-2009

Gekocht met de take 3 get 4 actie, had gehoord over het visuele spectakel..... Inderdaad, het verhaal is niet sterk, maar de beelden knallen van je scherm af, z...
Lees meer >

intexor  |  16-12-2008

Dit is ook een film die ik vanwege de indrukwekkende visuals nog wel eens op blu-ray aanschaf later. Meest ondergewaardeerde film van het jaar, een zeer onterec...
Lees meer >

TJ Weissel  |  16-12-2008

Hij blijft gaaf ja... leuk dat deze film binnenshuis toch nog 'n revival mag meemaken!
Lees meer >

Coen P.  |  16-12-2008

Héél kort: ik vond deze film te gek!
Lees meer >

Brlggs  |  12-12-2008

Ik heb hem mij juist besteld hier opt forum. Vorige week speed racer voor de eerste keer gezien en ik moet zeggen dat ik mij terug 12 voelde, op een goede manie...
Lees meer >

crocs  |  28-09-2008

Ik vond deze film helemaal niks. Echter de BRD laat wel mooie beelden zien. Wat een demomateriaal voor het beeld (y) Ik snap alleen waarom Warner nauwelijk aand...
Lees meer >

Aloys  |  28-09-2008

Wachowski Brothers? Volgens mij is het nu toch brother and sister ;). Volgens mij niet ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.