André Rieu – Live in Maastricht II

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-10-2008

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

André Rieu – Live in Maastricht II (DVD)
Samenvatting

Het is zo langzamerhand een traditie geworden. De zomeravondconcerten van André Rieu op het Vrijthof in zijn eigen woonplaats Maastricht. Voor de vierde keer op rij stond in begin juli 2008 het Vrijthof weer een paar dagen in het teken van de grote openluchtconcerten van André Rieu. Volgens Rieu heeft hij met het ZDF, het tweede Duitse televisienet de afspraak gemaakt dat deze traditie zeker tot 3010 blijft bestaan.
André Rieu gaf wederom een spectaculaire muziekshow waarin de licht klassieke muziek en de operette centraal staan; een show met fraaie belichtingen en spetterend vuurwerk. Dit jaar was het spektakel weer grootser dan de jaren daarvoor. André Rieu heeft op het Vrijthof weliswaar niet de grote replica van het slot Schönbrunn gebruikt, zoals hij dat wel heeft gebruikt in de Amsterdam ArenA. De Vrijthof was desalnietemin gevuld met een bijzonder groot podium. Een groot podium heeft Rieu zeker ook nodig, gezien de vele gasten die op het concert meespelen met zijn eigen Johan Strauss orkest. Het concert opent met het Jachthoorn & Trompetterkorps Edelweiss Heksenberg. Daarna speelt zijn Johan Strauss orkest met 100 viool- en cello spelende kinderen van de Kumulus muziekschool in Maastricht. Natuurlijk zijn de Platin Tenors, dit zijn Gary Bennett, Thomas Greuel en Béla Mavrák, ook weer van de partij. Evenals de sopraan Carmen Monarcha, die dit keer samen zingt met de sopranen Mirusia Louwerse en Suzan Erens. Ook vermeldenswaard is het optreden van het 13 jarige muzikale talent op trompet Melissa Venema. Het tweede deel van het concert hadden Rieu en zijn Johann Strauss orkest het wereldberoemde Mastreechter Staar mannenkoor te gast. Tijdens het nummer “Conquest of Paradise” kwamen de 150 koorleden met fakkels tussen het publiek door naar het podium. Het nummer wordt afgesloten met spectaculair vuurwerk. Kortom, wederom een groots muzikaal feest. De concerten zijn opgenomen voor de Nederlandse en Duitse televisie. En nu door Universal Music uitgebracht op DVD. De registratie van het concert op deze DVD kent de volgende gespeelde nummers:

1. 76 Trombones
2. Fliegermarsch
3. Clavelitos
4. Irish washerwoman
5. Chiantilied
6. Nessun dorma
7. Olé Guapa
8. Ave Maria
9. Amigos para siempre
10. Il Silenzio
11. Bugler’s Holiday
12. Conquest of paradise
13. Soldatenkoor
14. Zwölf Räuber
15. Jägerchor
16. Funiculi Funicula
17. La vergine degli angeli
18. When I’m sixty-four
19. Oh Fortuna
20. Radetzkymarsch
21. Strauß & Co.
22. Maastrichts Volkslied
23. Mestreech is neet breid
24. Het kleine café aan de haven
25. La donna è mobile
26. Wie sjoen os Limburg is

Commentaar

André Rieu heeft met zijn eigen Johan Strauss Orkest en zijn showconcerten met melodieën uit de operette, de musical en de licht klassieke muziek wereldwijd groot succes. Na vele succesvolle tournees door Europa, Amerika en de rest van de wereld, was Rieu traditiegetrouw weer terug in zijn eigen geboortestad Maastricht. Voor televisie is weer een registratie van het concert gemaakt. Ook dit concert is door de Duitse ZDF regisseur Pit Weyrich vastgelegd. Weyrich laat in de registratie veelvuldig het enthousiaste publiek zien, zowel direct voor het podium als aan de zijkanten op de terrasjes. Hij benadrukt daarmee het beeld van een muzikaal feest.
André Rieu begon zijn huidige muzikale carrière 27 jaar geleden op het Vrijthof in Maastricht met het kleinere Maastrichts Salonorkest. Met zijn uitvoering van de Tweede Wals van Shostakovich werd hij beroemd. André Rieu is zelf een begaafd violist en tevens orkestleider. Kenmerken voor Rieu is dat hij al viool spelend voor het orkest staat. Zijn muzikale enthousiasme straalt af op orkest en publiek, waarbij het enthousiaste publiek na elk gespeeld werk uitbundig applaudisseert.

André Rieu en Het Johann Strauss Orkest geven op 19 en 20 december een kerstconcert in het Arnhemse Gelredome. Traditiegetrouw zijn ze juli volgend jaar (2009) weer op het Vrijthof in Maastricht te vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 120 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.0 - Muziek
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602517855298

Extra's

  • Bonustrack

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd met de beeldverhouding 1.78:1 en staat anamorf op de schijf. De beeldkwaliteit is ruim voldoende. De kleuren van de belichting van het concert worden goed weergegeven. De registratie is een constante wisselingen van overzichtsbeelden, ingezoomde beelden op de muzikanten en veel overzichtsbeelden van het publiek. Bij het concert is gaandeweg het concert steeds meer sprake van gedimd licht en een donkere omgeving. Contrast en zwartniveau zijn prima in orde. Scherpte en detaillering zijn beide ook prima. Af en toe is aliasing te zien, bijvoorbeeld bij de vioolstrijkstok van Rieu. In kleurige belichting van de achtergrond is af en toe wat compressiefoutjes te zien, maar dat is niet storend. De laagwisseling ligt tussen twee nummers in, dus niet storend. De tracklisting is zodanig dat elk gespeeld werk een eigen chapterstop heeft. Omdat André Rieu in het Limburgs het publiek toespreekt, is optioneel een Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in twee smaken, een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s).
De soundtracks vallen in kwaliteit wat tegen. De DD2.0 heeft weliswaar een goed klinkend stereobeeld, maar klinkt duidelijk wat gecomprimeerd. De opname is redelijk gedetailleerd en bevat voldoende laag, maar mist diepte en ruimtelijkheid. De audiotrack is veregelijkbaar in kwaliteit met een stereo televisie uitzending. Jammer dat er niet voor gekozen is om de stereotrack in ongecomprimeerde PCM (CD) kwaliteit op de DVD te zetten.
De DD5.0 surroundtrack klinkt veel meer ruimtelijk, maar hier is de ruimtelijkheid niet natuurlijk. Ook bij deze track ligt de nadruk de muziek en de stemmen op de voorste kanalen. Ook hier een overwegend stereo geluidsbeeld. De surround speakers zorgen voor een subtiele ruimtelijk weergave. Het geluid van het enthousiast applaudisserende publiek komt uit zowel de voor- als de achterspeakers. Maar dit klinkt erg gekunsteld en heeft een soort pseudo ruimtelijkheid. Datzelfde gevoel geeft de muziek ook als het Mastreechter Mannenkoor op het podium komt. Het stemgeluid van de mannen is hoorbaar ook in de surrounds gemixt, maar ook hier een gevoel van pseudo ruimtelijkheid. Er is geen LFE kanaal aanwezig, het laag zit in de hoofdkanalen en is voldoende. De muziek klinkt wel redelijk goed, maar het applaus klinkt gekunsteld.

Extra's

De menuschermen zijn statische schermen met achtergrondgeluid.

Bonustracks Muziekschool Vivaldi (2½ min)
Stukje dat niet in het concert zit, vreemd eigenlijk. Maar in ieder geval hier een werk van Vivaldi dat door de leerlingen van de muziekschool in Maastricht wordt gespeeld.

Verder nog een inlay van acht pagina’s met diverse foto’s.

Conclusie

Het is zo langzamerhand een traditie geworden. De zomeravondconcerten van André Rieu op het Vrijthof in zijn eigen woonplaats Maastricht. Voor de vierde keer op rij stond in begin juli 2008 het Vrijthof weer een paar dagen in het teken van de grote openluchtconcerten van André Rieu. Rieu gaf weer een spectaculaire muziekshow waarin de licht klassieke muziek en de operette centraal staan; een show met een imposant podium, fraaie belichtingen en vuurwerk. Naast zijn eigen Johan Strauss Orkest deden ook weer nationale en internationale gasten mee.
De beeldkwaliteit van deze voor televisie gemaakte registratie is ruim voldoende, waarbij het concert in breedbeeld is vastgelegd. Het geluid is netjes, maar overstijgt niet de kwaliteit van een televisie uitzending. Enig extra is een korte bonustrack. Van de gespeelde muziek moet je liefhebber zijn of worden. De DVD bevat een sfeervolle registratie van het zomerconcert 2008.

Laatste reacties

Hugo R  |  14-10-2008

Laatst op de duitse tv gezien. Was wel aardig om eens gezien te hebben, maar toch ook weer niet helemaal mijn ding.
Lees meer >

Tuvok  |  13-10-2008

Uitgave op Blu-ray Disc zou inderdaad mooi zijn. Maar dat wordt pas 2009 denk ik. Universal is de uitgever en die is nog maar net in Blu-ray Disc met de films b...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  13-10-2008

Ik kan me voorstellen dat 'de nuchtere Hollanders' boven de rivieren zich zouden kunnen storen aan het chauvinisme dat door zuiderlingen wordt uitgedragen. Wij ...
Lees meer >

Tuvok  |  13-10-2008

Ik kan me voorstellen dat 'de nuchtere Hollanders' boven de rivieren zich zouden kunnen storen aan het chauvinisme dat door zuiderlingen wordt uitgedragen. Wij ...
Lees meer >

intexor  |  12-10-2008

Limburg is dan ook fantastisch, zowel in België als in Nederland :mrgreen: Maar Rieu, het is absoluut mijn ding niet maar mijn ouders gaan wel kijken als hij e...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  12-10-2008

....Erg schauvinistisch Limburgs tintje ook.:| Nu je zegt, dat klopt ook, was mij ook opgevallen. Vooral in het begin van het concert veel gepraat over zaken di...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  11-10-2008

Zo ongeveer het minste concert van Rieu. Erg schauvinistisch Limburgs tintje ook.:|
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  11-10-2008

In de inleiding staat het jaar 3010 vermeld. Da's heel knap, want ondanks dat André een zeer goede aardige man is, is hij niet onsterfelijk. 2010 klopt missch...
Lees meer >

-Jaap-  |  11-10-2008

In de inleiding staat het jaar 3010 vermeld. Da's heel knap, want ondanks dat André een zeer goede aardige man is, is hij niet onsterfelijk. 2010 klopt missch...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.