American Beauty

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

American Beauty (DVD)
Samenvatting

De film geeft een terugblik op het laatste levensjaar van de inmiddels overleden Lester Burnham (Kevin Spacey). Lester is 42 jaar oud en vertelt dat hij binnen een jaar dood zal zijn. Hij introduceert zijn vrouw Carolyn (Anette Benning) en zijn tienerdochter Jane (Thora Birch) en gunt de kijker een korte blik op de buurt waar hij woont. Lester zit midden in een midlife crisis. Hij is vervreemd van zijn vrouw met als resultaat dat zijn huwelijk niets meer voorstelt. De op status beluste Carolyn haat Lester. Dit geldt in zekere zin ook voor Jane. Naast de minachting voor haar vader haat ze haar moeder net zo erg. Het enige hoogtepunt van een dag van Lester is dat hij masturbeert onder de douche. De rest van de dag is voor hem een marteling. Ondertussen laat Lester de kijker kennis maken met zijn buren. Aan de ene kant woont het homopaar Jim en Jim en aan de andere kant leeft de eigenaardige familie Fitts. De vader van de familie is Kolonel Frank Fitts (Chris Cooper), een op en top marinier en helemaal weg van het leger. Zijn vrouw Barbara (Allison Janney) is een volgzaam persoon en staat volledig onder controle van de eigenzinnige marineman. Als laatste uit deze familie is daar Ricky (Wes Bentley). Ricky is het enigst kind van de Fitts’ en heeft een moeilijke jeugd gehad en is aan de drugs geweest. Ricky duldt geen autoriteit en is daardoor vaak in conflict met zijn autoritaire vader. Om zijn kostbare hobby, het filmen van “schoonheid”, te bekostigen dealt Ricky drugs. Ricky toont een meer dan normale interesse voor zijn buurmeisje Jane en filmt haar in het donker vanuit zijn portaal en vanuit zijn slaapkamer. We maken eveneens kennis met de makelaar Buddy Kane die het helemaal gemaakt heeft. Hij wordt geadoreerd door Carolyn die zelf ook makelaar is. Maar.... op een dag verandert het leven van Lester compleet als hij tijdens de pauze van een basketball wedstrijd getuige is van een optreden van de dansgroep waarin Jane meedoet. Zijn oog valt op een blonde schoonheid die Jane’s vriendin blijkt te zijn. Op slag is hij smoorverliefd op deze Angela Hayes (Mena Suvari) en het leven van Lester krijgt plotsklaps weer inhoud. Vanaf dat moment is Lester vastbesloten om zich door niets of niemand meer te laten negeren en zien we de onderlinge relaties tussen de personages steeds meer vorm krijgen. Echter, wat Lester zich niet realiseert is dat deze omwenteling in zijn leven het begin van zijn dramatische ondergang zal zijn....

Commentaar

American Beauty is de verwijzing naar een rozensoort en karakteriseert heel typerend de schoonheid van de meest simpele en eenvoudige dingen uit het dagelijkse leven. De film straalt van symboliek en niet voor niets luidt het motto van de film “Look Closer”. Op ontroerende, soms komische, maar bovenal dramatische wijze heeft Sam Mendes met zijn debuut als filmregisseur een film gemaakt waarin je als kijker telkens weer nieuwe fenomenen ontdekt zoals de talloze taboes die aan de kaak worden gesteld. Een paar voorbeelden hiervan zijn: chantage, overspel, sex tussen volwassene en kind, homo’s in het leger, drugsverslaving, sexuele intimidatie, prostitutie, geweld, kindermishandeling en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Op voortreffelijke wijze laat Mendes, gesteund door de fantastische muziek van Tom Newman, je keer op keer inzien dat niets is wat het lijkt. Het leven is slechts nep en iedereen verbergt zich achter een façade om de werkelijkheid te verdoezelen. Niemand laat zijn eigen “ik” zien. Op ongekende wijze speelt Kevin Spacey (Se7en, L.A. Confidential, The Usual Suspects) de rol van Lester. Annette Bening (The Grifters) is zijn tegenspeler die de rol van Carolyn speelt en die eveneens een topprestatie levert. Thora Birch en Mena Suvari zijn zeer talentvol. De manier van filmen, het script, de montage van de beelden en een weergaloos goede cast maakten van American Beauty een kassucces. De film werd maar liefst acht maal genomineerd voor een Oscar® en uiteindelijk wist de film in het jaar 2000 vijf van deze awards te bemachtigen waaronder Beste Film, Beste Acteur, Beste Regisseur. American Beauty wordt beschouwd als één van de beste films ooit gemaakt. Persoonlijk kan ik dit beamen. In één woord: indrukwekkend.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 117 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Noors, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 0678149096026

Extra's

  • Trailer (2x)
  • Achter de Schermen (22 min)
  • Storyboard Presentatie (61 min)
  • Inlay (2 paginas)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De aspect ratio van het beeld bedraagt 2.35:1 en is anamorf op de DVD vastgelegd. De kleurverzadiging is heel mooi in de transfer bewaard gebleven waardoor een overwegend natuurgetrouw kleurbeeld is ontstaan zonder dat sprake is van “color bleeding”. De kleurbalans is uitstekend wat een levendig en helder beeld oplevert met duidelijk herkenbare en goed te onderscheiden details. Het zwart is diep en egaal zonder dat dit ten koste gaat van het schaduwdetail. Het contrast van het beeld is uitstekend met in een aantal scenes een iets onnatuurlijk aandoende beeldscherpte dat wordt veroorzaakt door edge-enhancement. Hier en daar zien we een “krulletje” in het beeld maar dit mag feitelijk geen naam hebben. De witgekleurde Nederlandstalige ondertiteling is goed leesbaar maar had iets lager in het beeld geplaatst mogen worden. De bijna twee uur durende film is onderverdeeld in 28 hoofdstukken. De overschakeling van de eerste naar de tweede layer van deze dubbellaags DVD (DVD-9) gaat onopgemerkt voorbij.

Geluidskwaliteit

Het geluid dat is vastgelegd middels een Engelse Dolby Digital 5.1 track heeft een bitrate van 448 Kb/sec. De muzikale keuze van Thomas Newman bevat fijnzinnige nuances die opmerkelijk goed bij en in de film passen. Het geluid is met name gericht op de dialogen die helder en zuiver vanuit het centrum worden weergegeven. Het frontkanaal geeft het geluid in een breed stereobeeld weer. Het surround-kanaal wordt niet agressief aangestuurd en wordt voornamelijk gebruikt (in split-surround) voor de weergave van muziek en omgevingsgeluiden. Het subwooferkanaal wordt vrijwel niet gebruikt. Al met al een goed en fijnzinnig geluid maar voor wat betreft de mogelijkheden die Dolby Digital 5.1 kan bieden is het niet spectaculair te noemen.

Extra's

Via het statische menu wordt toegang verkregen tot de extra’s. De extra’s bestaan uit:

1. Een tweetal trailers. Beide trailers zijn in 2.35:1 formaat met Dolby Digital 5.1 (448 Kb/sec) geluid.

2. Achter de Schermen met als subtitel “Look Closer”. In deze Making Of wordt ons een blik in de keuken gegund middels opnames van de filmset en middels interessante interviews met de acteurs en de regisseur. Deze extra duurt 22 minuten en is vastgelegd in 4:3 formaat met Dolby digital 2.0 (192 Kb/sec) geluid. Slechts een Engelstalige ondertiteling is beschikbaar.

3. Storyboard Presentatie. Het beeld is in deze extra opgedeeld in twee helften waarin aan de linkerzijde de originele tekeningen van het storyboard worden weergegeven met aan de rechterzijde “digital stills” van de corresponderende scenes uit de film. De ruim 1 uur durende special wordt van commentaar voorzien door Sam Mendes (regisseur) en Conrad Hall (cameraman). Het beeld wordt gepresenteerd in een 4:3 frame en is voorzien van Dolby Digital 2.0 audio. Ook hier is slechts een Engelstalige ondertiteling beschikbaar.

4. Audio Commentaar van Sam Mendes (regisseur) & Alan Ball (scenarioschrijver). Dit is toch wel de meest interessante extra op deze DVD. In een helder en goed verstaanbaar Engels geeft Sam Mendes uitleg bij de film. De meeste tijd is Mendes aan het woord en sporadisch horen we Ball het woord nemen. Dit commentaar is vastgelegd in een Dolby Digital 2.0 track en heeft een bitrate van 192 Kb/sec.

5. Bij de DVD zit een inlay met aan de binnenzijde een stuk tekst dat is geschreven door Sam Mendes waarin hij beknopt ingaat op de karakters en het script van de film.

Conclusie

Een samenvatting van American Beauty geven is niet zo eenvoudig. Elke keer ontdek je nieuwe invalshoeken en krijg je nieuwe inzichten waardoor de film steeds weer anders beleefd wordt. Verwacht geen harde actie in deze sensationele maar o zo dramatische film. Het beeld op deze DVD is prima verzorgd en ook op het geluid valt vrijwel niets negatiefs aan te merken. De meegeleverde extra’s zijn van een behoorlijk niveau. American Beauty is een film die je op zijn minst één keer gezien MOET hebben. Voor elke filmliefhebber is deze DVD een “must have” en mag deze DVD feitelijk niet aan de collectie ontbreken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Wouter van Dis  |  30-01-2007

Dank voor de reacties! Ik was teruggegaan, en het bleek inderdaad een verkeerde disc te zijn. Nu kan ik gewoon kiezen voor welke menu's en voor welke ondertite...
Lees meer >

Mark Knoop  |  29-01-2007

Ik denk inderdaad dat je een verkeerde disc hebt. Mijn exemplaar start namelijk met de keuzeopties English, Nederlands en Svenska. Kies je voor Nederlands dan h...
Lees meer >

Nathan Strik  |  29-01-2007

Ja ik heb hem zaterdag gekocht, maar ik heb een probleem. Ik kan geen nederlandse ondertiteling krijgen. Ook de menu's zijn in het engels, terwijl op de achterk...
Lees meer >

Frank  |  29-01-2007

Het lijkt erop dat je exemplaar een verkeerde disc heeft. Teruggaan naar de winkel is mijn advies.
Lees meer >

Wouter van Dis  |  29-01-2007

Ja ik heb hem zaterdag gekocht, maar ik heb een probleem. Ik kan geen nederlandse ondertiteling krijgen. Ook de menu's zijn in het engels, terwijl op de achterk...
Lees meer >

wolfrolf  |  02-02-2006

Gisteren dan eindelijk deze film gekeken :) Niet vaak koop je voor €5,25 zo'n topfilm op DVD :)
Lees meer >

xbarryx  |  21-11-2005

Dit was voor mij een blinde aanschaf op aanrade van dit forum....Vind het een zeer goedde film, heb hem ondertussen alweer 3x gezien :oops:
Lees meer >

Swanski  |  09-11-2005

Spacey is TOP, net als de meeste acteurs in dit verhaal... paar sterke en grappige scenes. verhaal is verder voor mij iets te gewoon uitgewerkt, maar dat ...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  18-06-2005

Erg mooie film inderdaad! (y)
Lees meer >

Caledonians  |  18-06-2005

Ik vond American Beauty een leuke, aparte, grappige en goede film. Spacey is natuurlijk weer top!
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  05-03-2005

Ja,een mooie film,Kevin Spacey is super als man die meer in zijn leven wil.Toch heeft de film verder niet echt een verhaal,maar wel een zeer goeie sfeer en de m...
Lees meer >

MGdutch  |  08-12-2004

Prachtige film met lekker 'bijzondere' humor :P .
Lees meer >

Richard B.  |  16-11-2004

Eerst vond ik het een erg goeie film. Nu vind ik het een erg overschatte film. :? Als je de film gaat analyseren dan blijft er gewoon niet zoveel van over. ...
Lees meer >

nova6666  |  16-11-2004

Vraagje: Ben ik de enige die HET deuntje van american beauty niet meer kan horen? Ik kom het tegen in bijna elke f**king documentaire en krijg hier spontaan ...
Lees meer >

Martin Stanneveld  |  14-08-2004

Vraagje: Ben ik de enige die HET deuntje van american beauty niet meer kan horen? Ik kom het tegen in bijna elke f**king documentaire en krijg hier spontaan ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 477
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.