Chez Maupassant

Recensent:
Ludo Keeris
10-11-2008

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Chez Maupassant (DVD)
Samenvatting

Le Père Amable (60 min)
Vader Amable en zoon Césaire wonen samen in een kleine boerderij. Vader is een zeer gierige man, die het liefst z'n geld in een oude portemonnee houdt, maar ondertussen Césaire al het werk op de boerderij laat doen. Césaire is nog vrijgezel, maar dolverliefd op Céleste, een jonge ongetrouwde vrouw, die door een slippertje met een man een zoontje heeft. Césaire wil graag met Céleste trouwen, maar vader ziet dat helemaal niet zitten. Pas na de hulp van meneer pastoor geeft vader toestemming voor het huwelijk. Maar na het huwelijk moet er nog harder gewerkt worden, want er zijn nu vier monden te voeden.

La Parure (30 min)
Thomas en Mathilde Loisel zijn niet zo rijk. Mathilde is jaloers op haar welgestelde vriendin Jeanne, die veel juwelen heeft. Als Thomas wordt uitgenodigd voor een belangrijk feest op het ministerie wil Mathilde per sé dat zij in een mooie jurk met luxe juwelen verschijnt. Een jurk wordt gekocht en Mathilde leent van Jeanne een mooie halsketting. Ze maakt grote sier op het feest, maar als ze na afloop thuiskomen blijkt ze het juweel te zijn verloren. Ze durft niets tegen Jeanne te zeggen. Thomas en Mathilde besluiten om precies eenzelfde juweel te laten maken. Ze moeten zich zeer diep in de schulden steken om het te kunnen betalen, waardoor ze jarenlang nauwelijks geld hebben om van te leven.

L'Heritage (60 min)
De zus van César Cachelin, ambtenaar bij de marine, is zeer welgesteld, maar heeft niet zo lang meer te leven. Ze heeft aangegeven al haar bezittingen na te laten aan haar nichtje Coralie, dochter van Cachelin. Er is maar één voorwaarde: binnen twee jaar na haar overlijden moet Coralie een kind hebben, anders gaat het geld naar een goed doel. Coralie is echter nog niet getrouwd. Cachelin weet echter een oplossing. Hij nodigt Léopold Lesable van kantoor uit voor een etentje en koppelt hem aan zijn dochter. Het tweetal is al snel getrouwd en nu is het wachten op de zwangerschap. Maar wat het koppel ook probeert, het lukt niet om zwanger te raken. En de maanden gaan zeer snel voorbij!

Hautot Père et Fils (30 min)
Weduwenaar Baptiste Hautot is dol op jagen en viert met een aantal vrienden en zijn zoon César de opening van het nieuwe jachtseizoen. Na een rijke maaltijd trekken de mannen eropuit met hun jachtgeweren. Door een struikeling schiet Baptiste zichzelf in z'n buik en is ten dode opgeschreven. Op z'n sterfbed bekent hij aan César dat hij al jaren een maîtresse heeft in de stad Rouen. Baptiste verzoekt César om voor de jongedame te zorgen, zodat ze niets tekort komt. César gaat bij de maîtresse op bezoek en het blijkt een zeer mooie jonge vrouw te zijn.

Commentaar

Guy de Maupassant is een Franse schrijver uit de 19e eeuw die in een relatief korte periode novelles, 7 romans en meer dan 300 fabels/sprookjes schreef. Door zijn persoonlijke ervaringen in de Frans/Duitse oorlog hadden veel van zijn verhalen een pessimistische inslag. Zijn karakters waren gierig, egocentrisch of bedriegers. Die elementen komen we ook tegen in de vier korte films die op deze DVD staan. Het zijn films uit een reeks van acht, die in 2007 werden gemaakt voor de Franse televisie. In 2008 werden nog eens acht verhalen verfilmd. Verschillende regisseurs, waaronder Claude Chabrol en Olivier Schatzky, mochten hun eigen invulling geven aan de verhalen. Maar ondanks dat hebben de films veel overeenkomsten, die bijna allemaal te herleiden zijn uit de specifieke kenmerken van de verhalen van De Maupassant. In elk van de vier films op deze DVD komen één of meerdere karakters voor die minder plezierige eigenschappen hebben. Heel vrolijk word je er dus niet van, vooral niet als in een aantal films iemand dusdanig wordt vernederd dat je er een vervelend gevoel aan overhoudt.
Wat de films missen in deze vorm is spanning. Er komt nauwelijks een ontwikkeling of omslag in voor en alleen La Parure heeft aan het einde een vrij verrassende ontknoping. Hautot Père et Fils houdt echter plotsklaps op, terwijl je voor je gevoel nog midden in het verhaal zit. Blijkbaar is de speelduur te kort om de verhalen van De Maupassant voldoende te doorgronden en in uitgewerkte vorm op het witte doek over te brengen. Waar de films wel in slagen is de sfeer uit de boeken van De Maupassant over te brengen. Volgens De Maupassant handelen veel mensen voornamelijk uit eigenbelang, zonder aan de medemens te denken. Dat betekent dat de verhalen een wat neerslachtige sfeer hebben, die ook in de hier getoonde films naar voren komt. Gezien de sfeer van deze films is de DVD niet voor iedereen geschikt. Verwar de films niet met de kostuumdrama's zoals we ze bijvoorbeeld van de BBC gewend zijn. De romantiek is over het algemeen ver te zoeken in deze films. Laat je niet misleiden door de klassiek getinte hoes. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 180 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Just Entertainment
EAN: 8717344733373

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Er staan vier producties op de DVD, gemaakt door verschillende crews en regisseurs, maar de kwaliteit verschilt onderling niet heel erg veel, met uitzondering van L'Heritage. Helaas is de beeldkwaliteit slechts matig. Vooral de beperkte detaillering en de grote hoeveelheid beeldruis spelen hier parten. De scherpte is daardoor ook slechts matig. Kleuren ogen wat flets, maar passen wel goed bij de sfeer van de films. Het zwartniveau en contrast zijn redelijk in orde, met uitzondering van L'Heritage, dat een veel te laag contrast en zwartniveau heeft. Op enkele momenten is lichte tot zware edge-enhancement toegepast. Over het algemeen dus een matige beeldkwaliteit, met L'Heritage als negatieve uitschieter (screenshot 4).
Elke film is onderverdeeld in zes hoofdstukken. De optionele ondertiteling is goed leesbaar en staat op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De films hebben ieder een Franstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Het betreft hier echter unwrapped versies, waarbij de dialogen uit alle kanalen komen (m.u.v. het LFE kanaal). Dat komt erg onnatuurlijk over. De films zijn voornamelijk dialoog gebaseerd. Daarbij klinkt het geheel redelijk dof, waardoor een goede dictie in de stemmen ontbreekt. Dialogen klinken wel mooi warm, maar zijn door de doffe klank soms wat moeilijker te volgen. Een goed Dolby Digital 2.0 geluid zou bij deze films voldoende zijn geweest, maar helaas is dat kanaal niet voorhanden.

Extra's

Deze DVD-uitgave bestaat uit twee discs, die ieder een geanimeerd menuscherm hebben in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondgeluid is een stuk uit de filmmuziek gebruikt. De DVD's zitten in een standaard keepcase, met daaromheen een kartonnen slipcase. Extra's heeft deze uitgave niet.

Conclusie

Vier korte films naar verhalen van Guy de Maupassant laten een deprimerende blik op het leven zien. Een vader gunt zijn zoon niet het geluk met een mooie vrouw; een vrouw leent een duur juweel, maar raakt deze kwijt; een erfenis hangt af van de geboorte van een kind en een man bekent op z'n sterfbed dat hij al jaren een maîtresse heeft.
Chez Maupassant is een verzameling van vier korte films die allemaal hetzelfde thema hebben. Ze zijn behoorlijk deprimerend qua inhoud en het zijn daarmee geen gezellige films. Maar ze zijn over het algemeen wel goed gemaakt. Qua beeld en geluid is er zeker wel wat voor verbetering vatbaar, die stijgt niet boven matig uit. Extra's heeft deze dubbel-DVD niet.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Just Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.