Gandhi (CE)

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Gandhi (CE) (DVD)
Samenvatting

In 1895 reist Mohandas Gandhi (Ben Kingsley) in Zuid Afrika met de trein 1e klas naar zijn nieuwe betrekking als advocaat. In de trein wordt hij uitgemaakt voor ‘koelie’ (bediende) en wordt hij gesommeerd direct daar te gaan zitten waar hij behoort en dat is dus niet 1e klas. Gandhi laat zijn 1e klas kaartje zien, als resultaat wordt hij op het eerste station zonder pardon de trein uitgegooid. Wanneer hij zijn verhaal doet bij anderen, komt Gandhi erachter dat alle Hindoestanen en Moslims in Zuid-Afrika hetzelfde lot beschoren is. Gandhi wil zich verzetten tegen deze onrechtvaardige behandeling van mensen. Hij roept een ieder op de speciale pas, die alleen de Hindoestanen en Moslims verplicht zijn bij zich te hebben, te verbranden. Gandhi wordt door de politie mishandeld en beland in de gevangenis. Als hij er weer uitkomt, gaat hij door met zijn strijd tegen het onrecht. Hij roept iedereen op om mee te doen, maar ook om nooit en te nimmer geweld te gebruiken, wetende dat ze zelf wel mishandeld zullen worden. Maar zegt Gandhi, ze kunnen ons het leven afnemen, maar nooit onze waardigheid. Uiteindelijk wint Gandhi de lange strijd.
In 1915 gaat Gandhi naar India. India, toen nog een Britse kolonie, gaat gebukt onder het harde en onrechtvaardige regime van de Britten. In India begint Gandhi de strijd van zijn leven, de strijd tegen de onrechtvaardige en ongelijke behandeling door de Britten. Uiteindelijk gaat de strijd om de onafhankelijkheid van India, het recht op zelfbestuur. Ook nu kiest Gandhi voor een geweldloze strijd en roept op tot ‘vreedzame non-coöperatie’ met de Britten. Gandhi wordt de spiritueel en politiek leider van India.
De Britten weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan, maar zien wel dat ‘bapu’ (vader) Gandhi heel India op de been krijgt. De Britten merken ook dat ze steeds minder grip houdt op de Indiase bevolking. In hun krampachtige strijd wordt het toegepaste geweld steeds harder, en ontaard dit uiteindelijk in een vreselijk bloedbad in een stadion waar ruim 1600 onschuldige mensen, ook vrouwen en kinderen, door het Engelse leger worden doodgeschoten. Gandhi roept iedereen op geen geweld meer te gebruiken en gaat in hongerstaking tot al het geweld voorbij is.
Een groot aantal jaren strijd ‘Mahatma’ (grote ziel) Gandhi op vreedzame wijze zijn strijd voor een onafhankelijk India. Wanneer het in 1947 uiteindelijk zover is, wordt India verscheurd door de strijd tussen de Moslims en Hindoestanen. Ook nu kiest Gandhi voor een hongerstaking om het geweld te laten stoppen. Als Gandhi bijna al zijn krachten heeft verloren, lijkt het geweld gestopt. Op weg naar Calcutta wordt Gandhi op 30 januari 1948 door een man uit de menigte doodgeschoten.

Commentaar

Gandhi is voor mij (nog steeds) de meest indrukwekkende film die ooit is gemaakt. De film over een opmerkelijk man die nodig was om een wereldmacht te verslaan en 350 miljoen mensen te bevrijden van de Engelsen. Zijn doel was vrijheid, zijn strategie was vrede en zijn wapen was zijn menselijkheid.
Al in 1962 had Richard Attenborough, nadat hij door Motilal Kothari van de Indian High Commision was benaderd, plannen voor de verfilming van het levensverhaal van Gandhi, zoals beschreven door John Briley. Uiteindelijk kon Attenborough eind 1980 met de productie beginnen en ging de film in 1982 in premiere.
Voor de hoofdrol werd Ben Kingsley aangetrokken, een tot dan toe succesvolle (Shakespeare) toneelspeler. Kingsley heeft op bijzonder indrukwekkende wijze de rol van Gandhi ingevuld en op het scherm gebracht. Zijn gelijkenis, zowel in uiterlijk als in doen, met de echte Gandhi is verbluffend en zeer treffend.
Gandhi kreeg in 1983 maar liefst 9 Oscars®, voor de beste film, de beste regisseur, de beste acteur, het beste scenario, het beste camerawerk, de beste montage, de beste art direction, beste kostuums en beste setdecors. Gandhi ontving nog vele andere prijzen.
Gandhi is een zeer lange film (3 uur), en staat op de DVD met halverwege een 2 minuten durende pauze (intermission). Gedurende die twee minuten is het beeld zwart en speelt alleen de muziek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1982
Speelduur: 183 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 3.0 - Duits
  • Dolby Digital 3.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Turks, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609056815

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Fotomontage ‘The Making of’
  • De woorden van Mahatma Gandhi
  • Interview met Ben Kingsley
  • 4 nieuwsclips
  • Filmograpfieën

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De film is voor de DVD geheel opnieuw geremasterd vanaf het origineel. Mede daardoor is de beeldkwaliteit zeer goed te noemen. Kleuren zijn goed, helder en heel natuurlijk.Ook de scherpte en detaillering zijn prima, zo ook het contrast en het zwartniveau. Het beeld is niet geheel vrij van ongerechtigheden, heel af en toe is een spettertje als gevolg van beschadigingen aan het filmbeeld te zien. Dit is vooral zichtbaar in de 2 minuten durende ‘intermission’ (pauze), het beeld is dan volledig zwart, de witte spetters vallen dan des te meer op. En soms is, vooral in de luchtpartijen, een weinig beeldruis zichtbaar, wat overigens niet echt storend is.
De lange film plus enkele extra’s op 1 disc heeft er wel toe geleid dat de gemiddelde bitrate vrij laag is (4½ Mb/s), desondanks heb ik geen zichtbare compressiefouten kunnen ontdekken. Kortom, een prima beeld.
De film is verdeeld in 28 tracks. De DVD is een double layer disc (DVD-9), de laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst tussen twee scènes in (niet in het pauzegedeelte). De ondertiteling (wit) is duidelijk, met een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige 4 kanaals soundtrack is voor de DVD geremixt in Dolby Digital 5.1, met een bitrate van 448 kb/s. Gandhi is vooral een dialoogfilm, dus de nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, meestentijds zonder muziek. De muziek komt trouwens ook vooral uit de voorkanalen. De achterkanalen zijn meestal niet actief, maar geven wel de muziek enige ruimtelijkheid. Ook de omgevingsgeluiden komen voornamelijk uit de frontspeakers en doet een beetje mono-achtig aan. De soundtrack klinkt redelijk goed, doet wel wat gedateerd aan, heeft een weinig laag en is te schel in het hoog. Maar gezien de leeftijd klinkt een en ander best prima. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen meestal uit de centerspeaker en soms uit een van de frontspeakers.

Extra's

De DVD heeft breedbeeld menuscherm met mooie filmgerelateerde animaties en achtergrondgeluid.
Er staan een paar goed extra’s op, die allemaal Nederlands zijn ondertiteld. Uitstekend!

‘Ben Kingsley talks about Gandhi’, in 4x3 beeldformaat met DD2.0 - 192 kb/s geluid. Een nieuw opgenomen, goed interview van ruim 19 minuten, waarin Ben Kingsley terugblikt op het maken van de film en zijn rol hierin.

‘The Making of Gandhi Photo Montage’, in 4x3 beeldformaat met DD2.0 - 192 kb/s geluid. Door middel van een groot aantal foto’s wordt een idee gegeven over de realisatie van de film. De foto wisselen automatisch, het geheel duurt bijna 5½ minuut.

‘The Words of Mahatma Gandhi’, in 4x3 beeldformaat met DD2.0 - 192 kb/s geluid. Beroemde uitspraken van Gandhi worden getoond op een tekstscherm met achtergrondmuziek. De teksten wisselen automatisch, het geheel duurt bijna 2 minuten.

‘News Reel Footage’, in 4x3 beeldformaat met DD2.0 - 192 kb/s geluid. Een 4-tal oude zwart/wit nieuwsfilmpjes over Gandhi. Vooral aan de hand van deze filmpjes valt de gelijkenis tussen Gandhi en Ben Kingsley goed op.

‘Filmographies’, breedbeeld tekstschermen met een overzicht van alle films van de regisseur en de belangrijkste acteurs.

‘Theatrical Trailer’, in 2.35:1 letterbox met DD2.0 - 192 kb/s) geluid. De bijna 5 minuten durende bioscooptrailer.

In de PC-DVD speler start de DVD met een schermpje dat leidt naar de officiële Gandhi internet website op http://www.mahatma.org.in/.

Bij de DVD zit nog een boekje van 4 pagina’s met informatie over de productie van de film en een tracklisting.

De DVD zit in een luxe (goudkleurige) verpakking voorzien van een extra kunststof hoes die over de Amaray keepcase heen wordt geschoven. Heel mooi.

Conclusie

‘Gandhi’ is een bijzonder indrukwekkende, ontroerende en inspirerende film. Met fenomenaal spel van Ben Kingsley. De film heeft een uitstekende behandeling gekregen, waardoor de film in al zijn glorie tot recht komt. De beeld- en geluidskwaliteit zijn goed, de extra’s een leuke aanvulling. Een DVD die absoluut in geen enkele collectie mag ontbreken.

Laatste reacties

Swanski  |  11-09-2006

Ik houd wel van de diverse films met memorabele personages uit de geschiedenis. Als zo'n film dan ook nog eens oscars heeft gewonnen en het goed doet op IMDB da...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  05-08-2005

Geweldige film, die je blijft boeien van begin tot eind. En Ben Kingsley speelt natuuurlijk een prachtrol als Ghandi.
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  08-01-2005

Topper! (y) Deze gaat snel in mijn collectie komen!
Lees meer >

fredje-astaire  |  25-11-2004

Gemaakt door Sir Richard Attenborough en gedraaid op lokatie in India. Met in de hoofdrol een indrukwekkende Ben Kingsley, een opmerkelijke gelijkenis met de ec...
Lees meer >

Richard B.  |  14-01-2004

Het blijft een klassieker maar hij 'veroudert' toch wel een beetje: op de een-of-andere manier is ie een beetje te makkelijk te dateren als een jaren-80-film. I...
Lees meer >

Nathan Strik  |  25-07-2003

Maar een film uit 1982 noem ik geen klasieker. Een klassieker heeft niets te maken met het jaar waarin de film gemaakt is, er zijn nog wel 'nieuwere' kla...
Lees meer >

Wijnand Baelde  |  24-07-2003

Maar een film uit 1982 noem ik geen klasieker. Een klassieker heeft niets te maken met het jaar waarin de film gemaakt is, er zijn nog wel 'nieuwere' kla...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-06-2002

Ik vond het een ontroerende film; en Ben Kingsley WAS Mahatma Gandhi!:D Ik ben het weer eens roerend en walgelijk met je eens. ;)
Lees meer >

Danielle Gerards  |  22-06-2002

Ik vond het een ontroerende film; en Ben Kingsley WAS Mahatma Gandhi!:D
Lees meer >

Nathan Strik  |  24-05-2002

I'll take my chance. :) Ik denk dat je hem heel mooi zult gaan vinden. Echt een unieke film.
Lees meer >

R. Schaap  |  23-05-2002

Nee zo ben ik niet. ;) De film trekt mij op de één of andere manier aan ... waarom weet ik ook niet juist. Dus het zal al een gedrocht moeten zijn om h...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-05-2002

De film trekt mij op de één of andere manier aan ... waarom weet ik ook niet juist. Dus het zal al een gedrocht moeten zijn om hem als een miskoop te gaan b...
Lees meer >

Jaded  |  23-05-2002

Je kunt hem wellicht beter eerst een keer huren. Nee zo ben ik niet. ;) De film trekt mij op de één of andere manier aan ... waarom weet ik ook niet juist...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-05-2002

Originally posted by Jaded Ben aan het twijfelen om hem te kopen ... ik heb hem alleen nog maar bij een FRS zien staat en zoals gewoonlijk was er al genoeg ka...
Lees meer >

Jaded  |  23-05-2002

Dat zie je bij "oude" of "ouderwetse" films wel vaker. Inderdaad bedoeld als plaspauze. Het komt o.a. ook voor bij Ben Hur, Cleopatra en Spartacus. Het datee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 204
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.