One Missed Call (2008)

Recensent:
Koen Koene
19-11-2008

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

One Missed Call (2008) (DVD)
Samenvatting

Als een van de vriendinnen van studente Beth (Shannyn Sossamon) verdrinkt, wordt het incident in eerste instantie afgedaan als een ongeluk. Maar dan krijgt Leann (Azura Skye), een andere vriendin van Beth, een voicemail die verzonden lijkt te zijn vanaf de telefoon van de overledene. Bij het beluisteren van de voicemail hoort Leann haar eigen stem. Nog vreemder: de datum van verzenden ligt een paar dagen in de toekomst. Al gauw blijkt dat degene die een dergelijke voicemail niet lang meer te leven hebben. Maar als Beth dit verhaal tegen de politie vertelt, denken ze dat ze gestoord is. Behalve detective Jack Andrews (Ed Burns), wiens eigen zus op een identieke manier om het leven is gekomen. Samen proberen Jack en Beth het mysterie te ontrafelen. Maar de dreiging komt steeds dichterbij... Wie is de volgende die een voicemail krijgt?

Commentaar

Het door Fransman Eric Valette geregisseerde One Missed Call is een Westerse remake van de Japanse horrorfilm Chakushin Ari uit 2003, en past daarmee in het rijtje van films als The Ring, The Grudge en The Eye. Ook de verhaalstructuur van One Missed Call komt sterk overeen met die van de genoemde genregenoten. Het draait allemaal om een mysterieus bovennatuurlijk verschijnsel (in dit geval een voicemail die datum en tijdstip van overlijden aangeeft), waardoor de lijken zich al gauw opstapelen. Niemand heeft een verklaring voor het fenomeen, maar dan gaat de hoofdpersoon op onderzoek uit. Uiteindelijk komt deze erachter – net voordat hij/zij zelf slachtoffer wordt – dat oorsprong en oplossing in een gruwelijke gebeurtenis in het verleden liggen. De zaak wordt alsnog rechtgezet, eind goed, al goed. Een verhaal zoals de liefhebber dat al veel vaker heeft gezien. Dat is dan ook het voornaamste probleem van One Missed Call, dat alles exact volgens het boekje verloopt. Zelfs de verplichte plottwist maakt weinig indruk. Daar komt nog bij dat het hele uitgangspunt van de film en de verklaring ervoor behoorlijk vergezocht en gekunsteld zijn. Niet te veel bij nadenken dus. Sowieso geldt dat een plot natuurlijk niet briljant hoeft te zijn om lekker te kunnen griezelen. Ook wat dat betreft valt er echter wel wat aan te merken. Want al bevat de film een flink aantal schrikmomenten, in driekwart van de gevallen gaat het om vals alarm (de bekende ‘kat uit de kast’-momenten). Dat is schrikken, maar geen horror. Naar het eind toe verbetert dit enigszins, maar ook dan wil de film maar niet echt spannend worden. Over het acteerwerk valt wat minder te klagen. Hoofdrolspelers Shannyn Sossamon en Ed Burns leveren acceptabele prestaties: erg enerverend is het allemaal niet, maar ze doen hun best met de beperkte diepgang die hun personages bieden. Desondanks blijft One Missed Call een ongeïnspireerde horrorprent die zeer weinig te bieden heeft. Zo’n film die je alweer vergeten bent zodra de eerste regels van de aftiteling over het scherm rollen.

Wil je One Missed Call in huis halen, dan heb je de keus uit DVD of Blu-ray Disc. Hieronder een bespreking van de DVD-uitgave, de recensie van de BD-versie lees je hier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916139121

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van One Missed Call staat met een verhouding van 1.78:1 op een enkellaags DVD. De anamorfe transfer heeft een matige scherpte, met slechts licht gebruik van edge enhancement. Dat de scherpte niet perfect is, hangt samen met een van de voornaamste problemen van de transfer. Het detail, evenals de diepte, heeft op momenten namelijk flink te lijden onder de aanwezige compressie-artefacting. Een compleet spectrum aan artefacting komt voorbij: van macro-blocking tot posterisatie, van chroma noise tot Gibb-effecten (mocht het nodig zijn, zie dan ons achtergrondartikel voor een uitleg van deze termen). Hoe hinderlijk dit is hangt af van het formaat van je beeldscherm. Hoe groter het scherm, hoe opvallender en dus hoe storender het probleem. Op de overige fronten valt er gelukkig minder te klagen. Zwartniveau en schaduwdetail zijn acceptabel, de kleurverzadiging is in orde en de print bevat geen vuil of beschadigingen. De positieve punten zijn echter niet genoeg om de beoordeling naar een voldoende te tillen.

Geluidskwaliteit

Op audiogebied heeft de DVD van One Missed Call het gebruikelijke 5.1-geluid te bieden, in de vorm van een Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s). De nadruk van het spoor ligt op de voorkant, waar de dialogen goed verstaanbaar uit de centerluidspreker komen. De surrounds worden gebruikt voor subtiele omgevingsgeluiden, maar bieden ook agressieve ondersteuning aan de schrikeffecten. Het resultaat is een spoor met een goede ruimtelijkheid, vooral in de slotact van de film. Eveneens positeif is de afwezigheid van ruis en oversturing. En ook de klank van het spoor is over het algemeen prima. De weergave van de lage tonen had wel wat strakker gemogen, maar dat is dan ook de enige opmerking. Al met al zet het spoor een prima audiobeleving neer, die goed past bij het type film.

Extra's

Net als op de buitenlandse uitgaven is in het menu van One Missed Call geen enkele extra te vinden.

Conclusie

In One Missed Call, een Westerse remake van een Japanse horrorfilm uit 2003, draait het om voicemails waarin de dood voorspeld wordt. Links en rechts leggen mensen het loodje, tot de hoofdpersoon op onderzoek uit gaat om de oorzaak en oplossing van dit bovennatuurlijke verschijnsel te vinden. De film is een perfect voorbeeld van 13-in-een-dozijn: als je genregenoten The Ring en/of The Grudge hebt gezien, dan zul je het verloop van One Missed Call zonder moeite kunnen voorspellen. De film is verkrijgbaar op Blu-ray Disc en DVD. Laatstgenoemde heeft prima geluid, maar op beeldgebied zijn de prestaties beduidend minder. Met compressie-artefacting als voornaamste probleem. Ook het ontbreken van extra’s (net als op de buitenlandse uitgaven) is een minpunt. De DVD-uitgave is dus duidelijk geen topper; niet qua uitvoering en niet qua inhoud.

Laatste reacties

intexor  |  04-01-2009

Zeer slechte Amerikaanse remake van een Aziatische horrorfilm, al kan ik me niet inbeelden dat het origineel veel beter is, want het is gewoon de gimmick waar d...
Lees meer >

Pieter V  |  20-11-2008

Deze film was dus echt tien keer niks.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.