Kidnapped - De Complete Serie

Recensent:
Alexander de Mol
19-11-2008

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Kidnapped - De Complete Serie (DVD)
Samenvatting

Leopold Cain, de zoon van een rijke en machtige New Yorkse familie, wordt ontvoerd. Het briefje dat de ontvoerders achterlieten liet niets aan duidelijkheid te wensen over: Don’t call the police”. De familie doet er alles aan om de zaak uit de pers te houden.
De ingeschakelde privédetective Knapp (Jeremy Sisto) en de eveneens op het toneel verschenen FBI, onder leiding van King (Delroy Lindo), raken al snel verstrikt in een web van manipulatie en bedrog waarin iedereen verdacht lijkt en niemand veilig is.
Het eerste en tevens laatste seizoen van de serie Kidnapped bevat de volgende 13 afleveringen:

1 - Pilot: Kidnapped
Leopold Cain, de zoon van multimiljonair Conrad Cain en zijn vrouw Ellie Cain, wordt ontvoerd tijdens een ingenieus geplande staking. De wanhopige familie schakelt de hulp in van Knapp, een mysterieuze expert in het opsporen van ontvoerde kinderen.

2 - Special Delivery
Terwijl Knapp’s rivaliteit met de FBI bijna zijn hoogtepunt bereikt, blijkt het dat het leven van de dochter ook in gevaar is door de komst van een onheilspellend pakketje.

3 - Sorry Wrong Number
Omdat de familie Cain de ontvoering uit de pers wil houden, geven ze gewoon hun jaarlijkse liefdadigheidsbal. Deze verandert echter in een broeinest van intriges en verraad.

4 - Number One with a Bullet
Terwijl Leopold Cain’s toegewijde bodyguard Virgil zweeft tussen leven en dood, beramen de ontvoerders een moord met chirurgische precisie.

5 - Burn, Baby, Burn
In het smeulende restant van een booby-trapped gebouw ontdekken King en Knapp een aanwijzing die de belangrijkste speler in het complot kan ontmaskeren.

6 - My Heart Belongs to Daddy
De rijke en machtige vader van Ellie Cain verandert het onderzoek in een chaos wanneer hij aanbiedt om het losgeld ongevraagd te verdubbelen.

7 - Front Page
Terwijl de zaak verandert in een mediacircus confronteert Knapp een veroordeelde moordenaar die verbonden is met de ontvoering terwijl agent King interne zaken op zijn nek heeft.

8 - Gone Fishing
De nog steeds zwaargewonde bodyguard Virgil begint aan zijn eigen onderzoek terwijl de ontvoerders koelbloedig de zaak proberen af te ronden.

Commentaar

9 - Do Unto Others
Een nieuwe moordenaar probeert het originele brein van het ontvoeringscomplot van zijn troon te stoten totdat Knapp zich opwerpt als nieuw doelwit.

10 – Impasse
Als agent King onder schot wordt gehouden door een scherpschutter is er maar een manier om zijn leven te redden: Knapp moet het brein achter de operatie vrijlaten.

11 – Mutiny
Terwijl de twee teams achter verschillende aanwijzingen aanzitten komen Leo’s bewakers in opstand en regelen een aparte deal voor zichzelf.

12 – Acknowledgement
Alle aanwijzingen leiden naar Mexico en Virgil, Knapp en King komen samen tijdens een gewelddadige schietpartij met de ontvoerders.

13 – Resolution
De familie Cain wordt geconfronteerd met een laatste dodelijke bedreiging als ze erachter komen dat het motief van de ontvoerder te maken heeft met een duister geheim uit hun verleden.

De opzet van de serie ‘Kidnapped’ was dusdanig dat elk seizoen zou handelen over een nieuwe ontvoeringszaak, waarbij een compleet seizoen zou worden gebruikt om het verhaal en de karakters uit te werken. Ik gebruik de verleden tijd omdat helaas van dat voornemen van de producenten niets terecht gekomen. De serie kende in de VS de nodige aanloopproblemen doordat deze tegenover o.a. \'House M.D.\' geprogrammeerd was. Herprogrammering mocht uiteindelijk niet baten. Eerder werd besloten om het oorspronkelijke aantal afleveringen te beperken tot 13 afleveringen. Televisiezender NBC besloot na de vijfde aflevering zelfs te stoppen met \'Kidnapped \' omdat kijkcijfers tegenvielen. De overige afleveringen werden via internet alsnog uitgezonden. Je zou daarom wellicht verwachten dat de serie teleurstelt. Van die voorbarige conclusie heb ik echter vrij snel afstand gedaan. De serie is namelijk juist zeer sterk in meerdere opzichten. Het verhaal is erg goed opgebouwd en kent de nodige lagen en verwikkelingen. De personages krijgen meer dan voldoende diepgang mee, iets dat er nog wel eens aan ontbreekt. De good guys hebben hun fouten en de bad guys zijn niet louter mompelende snoodaards met afgezaagde one-liners. Over de gehele breedte zetten de acteurs uitstekende acteerprestaties neer. Het camerawerk mag ook niet onvermeld blijven. Men is er in geslaagd het visuele aspect perfect aan te laten sluiten op het verhaal of liever gezegd het verhaal op dramatische en subtiele wijze te ondersteunen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 519 min
Verpakking: Amaray Triple Keep Case (with slipcase)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609595154

Extra's

  • Trailers
  • Kidnapped: Ransom Notes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld, weergegeven in het breedbeeldvullende formaat van 1.78:1, is van een goede kwaliteit. Beeldruis (in de achtergrond) is een aspect dat zeker aanwezig is, maar niet in die mate dat het als storend wordt ervaren. Althans niet door ondergetekende. Wel is duidelijk in scènes de toepassing van ‘edge enhancement’ zichtbaar. Close ups zijn veelal scherp als een mes en laten een voor DVD begrippen uitstekende mate van detail zien. Bovenal overheerst een tevreden gevoel over de beeldkwaliteit. De onderstaande screenshots geven wat dat betreft een aardige impressie.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van Kidnapped maakt een goede indruk. De Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s), klinkt vol en gedetailleerd. De muziek komt op gebalanceerde wijze uit de speakers en geeft de scènes het juiste gevoel van drama mee. De muziek van Kidnapped werd zelfs genomineerd voor een Emmy Award in 2007.
Dialogen zijn zonder enige moeite te volgen en het subtiele surroundgebruik zorgt voor een prettige luisterervaring. Het LFE-kanaal verzorgt de extra diepgang in het lage tonengebied. Ruis of andere ongerechtigheden zijn niet aanwezig. Net als de cinematische ervaring heeft de productie ook het geluid van ‘Kidnapped’ goed ingevuld. En deze DVD weet dit op uitstekende wijze weer te geven.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische menuschermen welke zijn voorzien van achtergrondgeluid. De boxset bevat, naast de 13 afleveringen en een booklet een aantal extra’s welke over discs twee en drie zijn verspreid.

Kidnapped: Ransom Notes (17 min)
In deze ruim een kwartier durende feature zien we interviews met de producers en enkele lieden van de cast waaronder Delroy Lindo, Dana Delany, Carmen Ejogo en Jeremy Sisto. Uiteraard zijn deze interviews gelardeerd met footage uit de serie zelf. Aardig rode draad-aspect in deze korte documentaire is de uitleg (etymologie) van de namen van de diverse karakters in Kidnapped. (Disc 2)

Trailers
Korte trailers van de succesvolle Law & Order-reeks van dezelfde NBC (Disc 2) en trailers van The Tudors en Damages – Season 1 (Beiden disc 3).

Conclusie

Kidnapped – De Complete Serie handelt in dertien afleveringen over de dertien dagen durende ontvoering van Leopold Cain, zoon van de puissant rijke Conrad Cain. De familie huurt de eigengereide Knapp in die op onderzoek uitgaat. En passant sluit ook de FBI aan bij dit zeer spannende kat-en-muisspel dat tot aan de laatste dag (en aflevering) blijft boeien. Goed in beeld gebracht. Sterk geacteerd. Een puike productie. Het is echt doodzonde dat NBC de stekker uit deze serie heeft getrokken, want het eerste en tevens helaas laatste seizoen smaakt toch echt naar meer ontvoeringszaken. Een regelrechte miskleun van het Amerikaanse TV station.
Sony Pictures heeft er echter goed aan gedaan om deze kortstondige serie via DVD een meer dan terechte tweede leven te gunnen. Technisch gezien voldoet deze 3 DVD set over het algemeen aan de hedendaagse maatstaven. Beeld is in orde en de geluidskwaliteit is goed. Als extra treffen we een aantal trailers aan en een documentaire getiteld ‘Ransom Notes’. Warm aanbevolen materiaal voor de koude en natte avonden!

Laatste reacties

Alexander de Mol  |  23-11-2008

Is dit (enige) seizoen een afgerond geheel of zijn er nog cliffhangers? Dit is een afgerond geheel. Men heeft de serie moeten inkorten van 22 afleveringen tot 1...
Lees meer >

raymen  |  19-11-2008

Een korte maar zeer gave serie. Deze kijkt heel lekker weg. Mvrg, Raymen
Lees meer >

Theo B  |  19-11-2008

Bedankt voor de recensie Alexander. Is dit (enige) seizoen een afgerond geheel of zijn er nog cliffhangers?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.