Bridge To Terabithia (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-11-2008

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Bridge To Terabithia (SE) (DVD)
Samenvatting

Jesse Aarons (Josh Hutcherson) wil graag de snelste sprinter van school worden. Jesse’s familie, bestaande uit vader (Robert Patrick), moeder (Kate Butler) en vier zussen heeft het financieel niet breed. Dus moet Jesse die dag op school de hardloopwedstrijden doen op de afdankertjes van een van zijn zussen. Natuurlijk leidt dit tot spottende opmerkingen van andere klasgenootjes. De ramp wordt voor Jesse nog groter als hij bij het hardlopen wordt verslagen door … een meisje genaamd Leslie Burke (AnnaSophia Robb). Leslie is dochter van een schrijversechtpaar, dat naast de familie Aarons is komen wonen. Jesse en Leslie trekken steeds meer samen op. Beide hebben een grote fantasie, die ze in verhalen en tekeningen tot uiting brengen. Het dagdromen van Jesse is zijn vader een grote doorn in het oog. Jesse en Leslie rennen elke dag direct uit de schoolbus naar een nabijgelegen bos in. Daar bouwen ze samen een boomhut en ontdekken dat het bos vreemde en magische bewoners huisvest. Als op een dag de knappe muzieklerares Jesse meevraagt naar een museum te gaan, slaat het noodlot toe.

Commentaar

Bridge To Terabithia is gebaseerd op de gelijknamige wereldwijze bestseller van Katherine Paterson. Dit kinderboek won in 1978 de Newbery Medel prijs voor beste kinderboek. Het is het verhaal van twee kinderen die ieder op hun manier zich eenzaam voelen. De twee hebben beide een rijke fantasie, de een als verhalenverteller en schrijver, de ander als tekenaar. Ze worden dikke vriendjes en creëren samen een magische wereld genaamd Terabithia. Een fantasiewereld waarin zij ontsnappen aan de dagelijkse sleur en problemen. Ze laten hierin hun fantasie de vrije loop en creëren daarmee een magie waarin ze aan alle problemen het hoofd weten te bieden. Heel herkenbaar eigenlijk. Kinderen laten nog hun fantasie de vrije loop. Of het nu problemen zijn, een stille verliefdheid of gewoon wensdromen, in een gecreëerde fantasiewereld kunnen kinderen alles aan. Alles wat hen in het echte leven bezig houdt, krijgt in de fantasie precies de goede aanpak. En niet alleen kinderen doen dit, ook als we wat ouder zijn, ontvluchten we de realiteit weleens op deze wijze.
De Hongaarse regisseur Gabor Csupo heeft het boek van Paterson verfilmd. Ook hierin geeft hij zijn fantasie de vrije loop. De film is vooral het verhaal over twee kinderen die dikke vriendjes worden en samen de dagelijkse problemen proberen te ontvluchten. De gecreëerde fantasiewereld roept inderdaad een associatie met Chronicles of Narnia op, zoals die op de cover van deze DVD uitgave worden gemaakt. Verschil is wel dat Bridge To Terabithia vooral een karakterfilm waarin vriendschap centraal staat. De visualisatie van de magische wereld is hierin slechts ondersteunend en beperkt zich voornamelijk tot het einde van de film. De hoofdrollen Bridge To Terabithia worden gespeeld door Josh Hutcherson en AnnaSophia Rob. Josh Hutcherson speelde onder andere ook in R.V.: Runaway Vacation en Zathura. AnnaSophia Rob speelde onder mee in Charlie and the Chocolate Factory. Beide spelen hun rol op een heel natuurlijke en daarmee overtuigende wijze. Ondersteunende rollen zijn er van Robert Patrick als de vader van Jesse, Bailee Madison als het kleine zusje May Belle, Kate Butler als de moeder van Jesse en Zooey Deschanel als de muzieklerares. Bridge To Terabithia is in Nieuw Zeeland opgenomen. Omdat in Nieuw Zeeland geen eekhoorntjes voorkomen, zijn deze diertjes digitaal toegevoegd. Uiteraard zijn ook de magische wezens met CGI toegevoegd. Bridge To Terabithia is geen special effects film, heel duidelijk hebben de spaarzaam gebruikte special effects hierin een ondersteunende rol. Bridge To Terabithia is vooral een film waarin het verhaal over vriendschap en opgroeien op een mooie, heel natuurlijke en gevoelige wijze is gevisualiseerd. Een aanrader!

Op de hoes prijkt een leeftijdsadvies van 9 jaar. Dit is geen officieel leeftijdsadvies. Voor jongere kinderen kan de film iets te realistisch emotioneel zijn.

RCV heeft nu één jaar na de eerste release de film opnieuw uitgebracht als een 2-DVD Special Edition, verpakt in een steelbook verpakking. Wat biedt deze uitgave nu meer? De eerste DVD van deze nieuwe uitgave is identiek aan de eerdere uitgave, terwijl de tweede DVD nu een aantal extra’s huisvest.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 91 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045216177

Extra's

  • Trailers
  • Muziekvideo
  • Behind The Book
  • Digital Imagination

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1. De film staat in deze verhouding anamorf op de DVD. Omdat de DVD met de hoofdfilm identiek is aan de eerdere uitgave kunnen we onze beschrijving van het beeld rustig herhalen. De DVD biedt een zeer goede beeldkwaliteit met natuurlijk ogende en goed verzadigde kleuren. De scherpte en detaillering zijn goed, evenals het contrast en het zwartniveau. Het is nog een nieuwe film dus het beeld is verder vrij van ongerechtigheden. Een mooie filmische transfer. De film is verdeeld in 16 tracks. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. Een soundtrack die mooi natuurlijk klinkt met een ruimtelijk en goed vol geluid. Het laag is goed gedoseerd en mooi strak, het hoog is prima gedefinieerd. De film is vooral een dialoogfilm met fraaie muziek ter ondersteuning, dus zonder agressieve speciale effecten. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surround kanalen worden op een subtiele wijze gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. Bij enkele ‘magische’ scènes worden de surrounds zeer nadrukkelijk gebruikt en ontstaat een mooi geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. De subwoofer wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker. Een uitstekende soundtrack.

Extra's

Beide DVD’s hebben een statisch breedbeeld menuschermen met achtergrondgeluid. De eerste DVD start met enkele promotietrailers van andere RCV uitgaven. De extra’s staan op de tweede DVD.

”Keep Your Mind Wide” Music Video (4 min)
Muziekvideo van en met hoofdrolspeelster Annasophia Robb, met beelden uit de film.

Behind the Book : The Themes of Bridge to Terabithia (14½ min)
In deze featurette aandacht voor het boek en de thema’s in het boek. In Amerika wordt in het onderwijs veel aandacht aan dit boek besteed, dat als een van de beste kinderboeken wordt bestempeld. In deze featurette krijg je daar iets van mee aan de hand van interviews met de filmcast, met de auteur en met kinderen.

Digital Imagination : Bringing Terabithia to Life (6 min)
Korte featurette over de special effects die gebruikt zijn om Terabithia te visualiseren.

Het is mooi dat deze uitgave nu extra’s heeft. Maar we blijven kritisch en vinden het daarom toch jammer dat RCV er niet voor heeft gekozen een volledig nieuwe DVD master te maken. Nu missen we nog steeds de twee audiocommentaren bij de film. Verder zijn de extra’s zodanig kort dat deze gemakkelijk op de eerste DVD erbij konden.

Conclusie

Bridge To Terabithia is een mooie en ontroerend film over een jongen en een meisje die dikke vriendjes worden en de dagelijkse realiteit ontvluchte in een nabijgelegen bos. In dit bos creëren zij hun eigen magische fantasiewereld. Als de jongen op een dag met de muzieklerares meegaat naar een museum verandert hun wereld volledig. De jonge acteurs leveren een mooi natuurlijk gespeelde e acteerprestatie af. De met CGI gevisualiseerde fantasiewereld wordt spaarzaam gebruikt en is ondersteunend aan het gevoelige verhaal over vriendschap en opgroeien. Deze DVD uitgave van RCV heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. De nieuwe uitgave biedt enkele extra’s, maar het is jammer dat RCV de uitgave niet echt ‘special’ heeft gemaakt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Fulgore  |  31-12-2008

Erg leuke film. had het zomaar gekocht als impuls maar werd verrast door de film.
Lees meer >

pete928  |  30-12-2008

ben wel benieuwd naar deze film maar het is er nog niet van gekomen mischien binnekort
Lees meer >

Neil  |  28-11-2008

Mooie film inderdaad. Heb zelf de US Blu-ray al een tijdje in mijn bezit, en deze is dan ook top.
Lees meer >

Werner  |  27-11-2008

Is een zéér mooie film, maar ik ga het gezien de magerte van de extra's toch even bij mijn 1 disc houden, te meer omdat ik aan mijn kleine teen voel dat er een ...
Lees meer >

Tuvok  |  27-11-2008

Inderdaad een schitterende film en een van de beste uit 2007. Eindelijk in een mooie release. Voor de prijs (7,99 euro bij de MediaMarkt) hoeven we het zeker ni...
Lees meer >

Timothy  |  27-11-2008

Prachtige film! Veel mensen verwachtten een tweede Narnia, maar gelukkig gaat het verhaal veel dieper dan slechts "alweer een kinderfantasyfilm".
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.