Mrs. Doubtfire

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-11-2008

Totaalbeoordeling:

4.9
Blu-ray

Mrs. Doubtfire (Blu-ray)
Samenvatting

Daniel Hillard (Robin Williams) is een acteur die als baan stemmetjes inspreekt bij tekenfilms. Bij het inspreken van een tekenfilm zet hij zich principieel af tegen het gebruik van sigaretten en wordt vervolgens ontslagen. Wanneer hij zijn kinderen, Lydia (Lisa Jakub), Chris (Matthew Lawrence) en Natalie (Mara Wilson) van school haalt, belooft hij zijn zoon een verjaardagsfeestje zoals er geen was. Dit geheel tegen de zin van zijn vrouw Miranda (Sally Field), die fulltime werkt als binnenhuisarchitect. Als Miranda bij thuiskomst de rommel ziet, is het huis te klein. Ze wil een scheiding, waarbij door de rechter bepaald wordt dat Daniel zijn kinderen slechts elke zaterdag op bezoek krijgt. Voor Daniel een ramp, want Daniel leeft voor zijn kinderen. Als Daniel hoort dat Miranda een huishoudhulp zoekt, weet hij hoe hij zijn kinderen elke dag kan zien. Met hulp van zijn broer Frank (Harvey Fierstein), die grimeur is, wordt Daniel omgetoverd tot een lief, ouder dametje genaamd Mrs. Doubtfire. Als Mrs. Doubtfire slaagt Daniel er in bij Miranda aangenomen te worden als oppas en huishoudhulp. Als Mrs. Doubtfire maakt hij zich onmisbaar bij het gezin. Als Daniel krijgt hij de kans op een droombaan, als de eigenaar van een tv-station hem uitnodigt voor een gesprek tijdens een diner. Maar tegelijkertijd wordt Mrs. Doubtfire uitgenodigd om mee uit eten te gaan op de verjaardag van Miranda. En laat dit etentje dan uitgerekend op dezelfde avond en in hetzelfde restaurant zijn als de afspraak die hij als Daniel heeft met eigenaar van de studio. Hoe kan Daniel / Mrs. Doubtfire zich hieruit redden?

Commentaar

Robin Williams is vooral bekend geworden door zijn komische rollen met veel hilarische grappen, zoals bijvoorbeeld in Good Morning Vietnam of zoals hij ooit bekend werd door de serie Mork & Mindy. Ook zijn voice-over in Disney’s Aladdin als de geest is hier een voorbeeld van. Toch heeft Robin Williams ook een aantal mooie, serieuze rollen gespeeld, zoals in Awakenings. In Mrs. Doubtfire excelleert Robin Williams in een combinatie van beiden. Hij speelt op fantastische wijze het ‘typetje’ Mrs. Doubtfire en tegelijkertijd de serieuze Daniel die zijn kinderen kwijtraakt. Robin Williams heeft Mrs. Doubtfire gemaakt tot wat het geworden, met name door zijn enorme improvisatietalent. Robin Williams is Mrs. Doubtfire. De overige spelers spelen ook goed en maken dat Robin Williams in deze film helemaal tot zijn recht kan komen. De make-up, waarmee Robin in 4 uur tijd veranderde van Robin in Mrs. Doubtfire, was in 1994 goed voor een Oscar.

20th Century Fox heeft Mrs. Doubtfire nu in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie van deze Blu-ray Disc uitgave maken we een korte vergelijking met de eerdere DVD uitgave. Onze recensie van de DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor
Jaar: 1993
Speelduur: 125 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA - Duits
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626038962

Extra's

  • Montagekamer
  • Productiekantoor
  • Animatie Studio
  • Make-Up
  • De improvisatie van Mrs. Doubtfire
  • Reclame Afdeling

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

Het High Definition beeld ziet er goed uit en laat een mooi filmisch plaatje zien. Het beeld ziet er kleurrijk uit met natuurlijk ogende kleuren en een goede kleurverzadiging. Zeker de buitenopnames zien er kleurrijk, contrastrijk uit met een scherp ogend en gedetailleerd beeld. De scènes die binnen zijn opgenomen of met minder licht opgenomen zijn, ogen wat minder gedetailleerd en zijn ook iets matter in de kleuren. Dit heeft te maken met het gebruikte filmmateriaal, waarbij je bij de scènes met minder ligt duidelijker de grovere structuur van het filmmateriaal ziet. Nog steeds is het een zeer fraai beeld, dat beduidend beter is dan het beeld van de DVD uitgave. Bij die scènes is filmgrain ook nog zichtbaar in het beeld, maar niet in die mate dat het storend is. Alleen bij het openingslogo van Fox is erg veel filmgrain te zien. Ondanks de iets oudere leeftijd van de film is het beeld wel nagenoeg vrij van ongerechtigheden. In vergelijking met de DVD heeft het beeld natuurlijker ogende kleuren en een scherper en gedetailleerder beeld. Het beeld heeft ook meer diepte gekregen. Zonder meer een nette HD beeldpresentatie met een mooi filmisch beeld. De film is netjes opgedeeld in 33 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmbeeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is op deze Blu-ray Disc uitgave te beluisteren als een lossless gecomprimeerde DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz). De van origine Dolby Stereo geluidsmix is eerder al opnieuw gemixt naar een Dolby Digital 5.1 surroundmix. Omdat de film vooral uit dialogen bestaat, die prima verstaanbaar uit het centerkanaal komen, ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste kanalen. De surround kanalen worden spaarzaam en subtiel gebruikt voor het ruimtelijke karakter van de muziek en de weergave van omgevingsgeluiden. De soundtrack klinkt goed gedetailleerd. De DTS HD MA track laat vooral bij de muziek de meerwaarde horen. De muziek klinkt dynamisch, goed gedetailleerd met een strak laag. Alleen dan doet ook het LFE kanaal mee. Vergeleken met de DVD uitgave klinkt de soundtrack iets gedetailleerder en iets meer ruimtelijk.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een geanimeerd menuscherm met achtergrondgeluid. Tijdens de film maakt de Blu-ray Disc gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave dezelfde extra’s als de DVD uitgave. De extra’s hebben NTSC 480i/p beeldresolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Montagekamer

Verwijderde en verlengde scènes (32 min)
Een ruime collectie van verwijderde en verlengde scènes uit de film. Hier te zien in volledig afgemonteerde scènes voorzien van soundtrack en Nederlandse ondertiteling.

Alternatieve scènes (5 min)
Nog enkele scènes die niet in de film gekomen zijn, maar een andere invulling hebben gekregen.

Productiekantoor

Van man tot vrouw: de evolutie van Mrs. Doubtfire (27 min)
Een goede en informatieve achter de schermen featurette met interviewfragmenten, beelden op de set en natuurlijk filmfragmenten.

Elegant oud worden: een kijkje terug op Mrs. Doubtfire (14 min)
Waarin teruggekeken wordt op het maken van de film.

Achter de scènes fotogalerij
Een verzameling foto’s die op de set genomen zijn.

Animatie Studio

Een gesprek met de legendarische animator Chuck Jones (4½ min)
Een kort interview met Chuck Jones, die verantwoordelijk was voor de animatie waarmee de film begint.

Oorspronkelijke potloodtest (2 min)
Een storyboard presentatie van de animatie waarmee de film begint. Al voorzien van de typetjes stem van Robin Williams, zoals in de film.

Uiteindelijke animatiesequentie (5 min)
De volledige begin animatie, zoals die aan het begin van de film wordt ingesproken door Robin Williams.

Uiteindelijke animatiesequentie met alternatieve achtergronden (5 min)
Zoals de titel al zegt, dezelfde animatie anders geanimeerd.

Afdeling make-up

Make-up application with commentary by Make-up artist VeNeill (3½ min)
Hier zien je hoe de verschillende lagen make-up op Robin Williams worden aangebracht door visagist VeNeill, zij geeft onderwijl ook commentaar.

Make-up fotogalerij
Een verzameling foto’s van de make-up metamorfose

Make-up testen (4 min)
Een soort van ‘behind the scenes’ over de metamorfose van Robin Williams naar Mrs. Doubtfire. Na de inleiding door Robin Williams zien je hoe Mrs. Doubtfire ontstaat en de verschillende screentests met zijn tegenspelers.

De improvisatie van Mrs. Doubtfire (37 min)
Bij het filmen moedigde regisseur Chris Columbus de cast vaak aan om te improviseren om zo de film nog grappiger te maken. Hier zie je de improvisatievaardigheden van Robin Williams.

Reclame afdeling

Originele featurette uit 1993 (5 min)
De originele promotionele achter de schermen featurette uit 1993.

Maak kennis met Mrs. Doubtfire (5 min)
Featurette waarin Robin Williams zichzelf als Mrs. Doubtfire interviewt.

Bioscooptrailers
Met drie bioscooptrailers

TV-spotjes
Met twee TV reclamespotjes.

Bioscoop posters
Zoals de titel al zegt, een aantal afbeeldingen van bioscoopposters van de film.

Reclame fotogalerij
En nog meer afbeeldingen die voor promotie werden gebruikt

Als laatste nog de vermelding van de links naar de site van Fox in Nederland en in België.

Wat mist op deze uitgave is het audiocommentaar van regisseur Chris Columbus. Dit audiocommentaar stond wel op de DVD uitgave.

Conclusie

In Mrs. Doubtfire speelt Robin Williams een vader die zijn kinderen slecht één keer per week mag zien na een scheiding. Omdat hij niet zonder zijn kinderen kan, gaat hij verkleed als oppasoma bij zijn gezin aan de slag. Natuurlijk verloopt niet alles vlekkeloos. Mrs. Doubtfire is een leuke, komische film met een schitterend spelende Robin Williams. De film is door 20th Century Fox met goede kwaliteit beeld en geluid op Blu-ray Disc uitgebracht. Aangevuld met een goed aantal extra’s maakt dit een nette HD release.

Laatste reacties

nmbs  |  29-11-2008

Het beeld is zeer netjes voor een komedie!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.