Jeff Dunham - Spark of Insanity

Recensent:
Wilbert Rietman
05-12-2008

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Jeff Dunham - Spark of Insanity (DVD)
Samenvatting

In het Warner Theater te Washington D.C. nam komiek annex buikspreker Jeff Dunham in 2007 zijn tweede televisiespecial op voor de televisiezender Comedy Central. Niet alleen bediend Dunham zich van stand-up comedy, hij laat zelfgemaakte poppen fungeren als spreekbuis. De kunst van het buikspreken beheerst hij immers tot in de puntjes van zijn vingers. Op deze manier laat hij diverse karakters uitspraken doen, die hij als persoon niet zou doen op het podium. Zo is daar als eerste de norse Walter. Deze chagrijnige, verbitterde, oude man moppert op van alles, maar met name op zijn eigen huwelijk. Als tweede pop zien we de inmiddels van ringtones bekende Achmed the Dead Terrorist voorbij komen. In deze show maakte Achmed zijn debuut, wat eveneens geldt voor Melvin the Superhero. Deze superheld heeft dan wel superkrachten, toch heeft ook hij te maken met alledaagse problemen. De laatste twee figuren die acte de présence geven, zijn de oudgedienden Peanut (een woozle) en José Jalapeño. Eerstgenoemde is vooral degene met de meeste kritiek op Dunham zelf, de laatste lijdt er nogal aan dat hij geen lijf heeft, maar op een stok moet leven.

Commentaar

Jeff Dunham is een Amerikaanse buikspreker en comedian die inmiddels ook buiten zijn thuisland aardig populair begint te worden. Dit heeft met meerdere factoren te maken. Zo is de zender Comedy Central in steeds meer landen te bewonderen via de (digitale) kabel. Ook duiken er steeds meer filmpjes van Dunham op op youtube. Deze filmpjes worden dan weer in rap tempo verspreid onder vrienden. Zo is in Nederland bijvoorbeeld zijn karakter Achmed the Dead Terrorist op deze manier heel populair geworden en verschenen er ook veel ring- en videotones rondom dit figuur. Zijn “Silence! I kill you!” is een zin die steeds meer wordt nagedaan op verschillende plekken in dit land. Dat Dunham veel meer in zijn mars heeft, bewijzen zijn one-man shows. Hier besproken is de uit 2007 stammende show Spark of Insanity. Op deze DVD duurt de show twee keer zo lang als de uitzending van Comedy Central. Hoe populair de door Dunham gecreëerde poppen zijn, blijkt uit het grandioze applaus dat elk van hun krijgt bij introductie. Dunham begint de show trouwens zonder zijn poppen en vertelt hierin meer over zijn privéleven en zijn nieuwe auto, een Toyota Prius. Elk van de poppen komt nog even terug op het eerder vertelde sologedeelte. Het populaire karakter Walter is de eerste die ten tonele verschijnt. Deze verbitterde bejaarde heeft geen goed woordje over voor de jeugd van nu, zijn vrouw en medebejaarden. Eigenlijk moppert hij op alles. Zoals Dunham zelf al zegt, is dit figuur zo populair omdat iedereen wel een Walter in zijn familie heeft. Dan is het tijd voor Achmed the Dead Terrorist. Achmed is een zelfmoordterrorist die zojuist aan zijn einde is gekomen en deelt met ons het hoe en waarom over zijn daden. Hierna is Melvin the Superhero aan de beurt die laat weten dat een superheld ook maar een mens is. In eerste instantie zien we hierna Peanut aan de zijde van Dunham verschijnen. Peanut is een woozle, een fictief figuur, en ook zijn verschijnen wordt met veel gejuich ontvangen. Later krijgen ze gezelschap van José Jalapeño. Een Mexicaanse chilipeper op een stokje. Met zijn verschijnen passeren alle vooroordelen die in de V.S. heersen jegens Mexicanen de revue. Al met al vliegen de minuten voorbij in deze komedieshow. Minuten die zeker smaken naar meer. Zo is Dunham een komiek wiens grappen velen zullen behagen en van wie we voorlopig nog niet af zijn. Sterker nog, nu zijn shows in onze contreien op DVD zullen verschijnen, zal zijn ster alleen nog maar rijzen. Gaat dat zien!

Filmspecs

Regisseur

Michael Simon

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 81 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: PIAS
EAN: 5413356375114

Extra's

  • The Making of Melvin
  • Walter's Political Announcement
  • What Would You Put on a Stick?

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de DVD staat de show in de verhouding 1.33:1. De beeldverhouding was echter 1.78:1 bij uitzending op televisie. Er is aan de zijkanten gesneden in het beeld om tot de 1.33:1 verhouding te komen (zie screenshot 1). Absoluut overbodig en het waarom laat zich slechts raden, maar het eindcijfer krijgt hierdoor een vol punt aftrek. De gehele show is in High Definition opgenomen. Dit is echter niet terug te zien aan deze transfer. Zo valt de scherpte over de gehele linie nogal tegen en ogen de kleuren aan de te felle kant. Hierdoor komt het geheel een beetje onnatuurlijk en onverzadigd over. Een storende artefact die aanwezig is, doch slechts zichtbaar bij het bekijken van de DVD via een beamer of op de computermonitor, is aliasing. Hierdoor kan er een dubbel beeld ontstaan bij bewegingen, iets wat met name in het begin van de show tot uiting komt. Een beeldkwaliteit die je eigenlijk niet mag verwachten van een recente uitgave met dit karakter. De show is verdeeld in 7 chapterstops. Onder de vele ondertitelsporen is ook een Nederlandstalige te vinden. Deze is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt hier verzorg door een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) en een Dolby Digital 2.0 track (192 kbit/s), beiden in de originele Engelse taal. De 2.0 track is een solide stereotrack, maar mist de dynamiek en ruimtelijkheid van de 5.1 track. Deze laatste is nogal dialooggericht, iets wat ook netjes uit de centerspeaker komt. Het zaalgeluid van het publiek wordt weergegeven door de voorste kanalen, waarbij de achterste subtiel zorgen voor ondersteuning. Het LFE kanaal wordt nauwelijks aangesproken, maar wordt ook niet gemist. De track klinkt algeheel mooi duidelijk en helder, zonder beschadigingen of ruis. Een fijn geluid waarbij je je bijna in de zaal zelf waant.

Extra's

Het statische menuscherm van de DVD wordt weergegeven in de verhouding 1.33:1 met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). De volgende extra’s vinden we terug, allen overigens met een beeldverhouding van 1.78:1 niet anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).:

The Making of Melvin (22 min.)
Dunham neemt ons mee in het produceren van één van zijn poppen. Van het begin tot het einde zijn wij getuige van de creatie van Melvin the Superhero. Het begint allemaal met klei en het eindigt met de volledige pop. Tijdens het fabriceren van Melvin bedenkt Dunham al enkele grappen. Het leuke hieraan is, is dat het gefilmde zich allemaal afspeelt voor de uiteindelijke show.

Walter’s Political Announcement (7 ½ min.)
Walter heeft een belangrijke mededeling; hij stelt zich kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten! Deze mededeling werd gedaan tijdens één van de shows. Het publiek mag hierop reageren door Walter enkele pittige vragen te stellen. Dit levert een hilarisch stukje film op.

What Would You Put on a Stick? (1 ½ min.)
Na de show is er aan enkele mensen uit het publiek gevraagd wat zij op een stokje zouden doen in plaats van een jalapeño. Dat niet in iedereen een komiek schuilt, wordt pijnlijk duidelijk bij deze feature.

Conclusie

Spark of Insanity is de titel van de tweede volledige show van komiek/buikspreker Jeff Dunham. De man is vooral populair in de Verenigde Staten, maar ook buiten die grenzen geniet hij steeds meer bekendheid en populariteit. Deze show zal vooral de boeken ingaan als de eerste show waarin Achmed the Dead Terrorist zijn opwachting maakt, maar ook oude bekenden als Walter en Peanut komen voorbij. Het resultaat is een leuke show waarbij regelmatig gelachen zal worden. Het beeld van de DVD verdient geen voldoende, voornamelijk door het versnijden van het originele formaat, maar er zijn ook meer storende factoren te noemen. Het geluid daarentegen is zeer goed, waarbij de 5.1 track mooi ruimtelijk klinkt. Ook zijn er enkele aardige extra’s terug te vinden op de schijf. De fans wisten het al zeker, maar na het zien van deze DVD zal die groep alleen maar groeien, Jeff Dunham is een onwijs grappig persoon en ook nog een goede buikspreker.

Laatste reacties

knightni  |  22-12-2008

Ik heb pas ook de dvd bekeken: eerst een one-manshow over zijn autootje en dan later met zijn poppen. 1 woord: slecht, verschrikkelijk slecht. Ik haat het publi...
Lees meer >

Roy de Jong  |  22-12-2008

Ik sluit ik mij geheel bij aan. De "Christmas special" komt lang niet in de buurt die de vorige shows haalden. Het was gewoon flauw, eentonig en niet meer ori...
Lees meer >

crocs  |  22-12-2008

Ik heb de Christmas special bekeken. Maar ik heb niet kunnen lachen. Geloof me. Ik hou van lachen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Vandaag heb ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  11-12-2008

Briljant vond ik deze show, en de voorloper Arguing with myself is ook erg hilarisch. Achmed is denk ik wel de meest gewaagde creatie, grappen maken over een te...
Lees meer >

Natasja26  |  10-12-2008

Hij is echt geweldig.Ik heb zijn 2 dvd's thuis.Peanut en Achmed zijn mijn favorieten. Hij doet het echt heel goed.
Lees meer >

Roy de Jong  |  07-12-2008

Die hype kwam geheel door MTV en TMF die begonnen met adverteren voor de ringtone "Silence!!! I kill you!", waardoor de halve Nederlandse jeugd met dezelfde rin...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  07-12-2008

NIet meer leuk sinds de hype. Die hype heb ik niet meegekregen en zag het filmpje op Youtube dus zonder verwachtingen. Ik kan je vertellen.... dan is het best ...
Lees meer >

Witless  |  07-12-2008

Silence... I kill you! Simpelweg briljant... NIet meer leuk sinds de hype.
Lees meer >

rogue  |  06-12-2008

Ben ik de enige die deze man niet oh zo geweldig vind? Zeker niet slecht, ik kan er ook wel eens mee lachen, maar overal wordt geroepen hoe hilarisch deze man w...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  06-12-2008

Silence... I kill you! Simpelweg briljant...
Lees meer >

DanielC  |  06-12-2008

Ik heb hem thuis al een dik jaar liggen, hij is echt hilarisch! Walter is echt fantastisch, al vind ik het jammer dat de meeste mensen alleen Ahmed kennen hoew...
Lees meer >

doctor Gonzo  |  05-12-2008

Nee hoor je bent niet de enige. Ik kan deze man en zijn poppen niet uitstaan. Ik zal maar niet mijn volledige mening geven over deze man maar ik hoop dat die ...
Lees meer >

mortaza  |  05-12-2008

Het is jammer dat je zijn lip ziet bewegen en dat de stemmen eigenlijk bijna hetzelfde klinken, maar zijn materiaal is wel goed, soms wordt het wel hetzelfde ma...
Lees meer >

Marc T.  |  05-12-2008

Ben ik de enige die deze man niet oh zo geweldig vind? Zeker niet slecht, ik kan er ook wel eens mee lachen, maar overal wordt geroepen hoe hilarisch deze man w...
Lees meer >

Burning Fish  |  05-12-2008

Het knappe vind ik dat ik daar juist totaal niet op let. De poppen hebben zodanig een eigen karakter gekregen dat ik op die momenten helemaal niet naar Jeff kij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.