Last Detective, The - Seizoen 2

Recensent:
Ludo Keeris
18-12-2008

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Last Detective, The - Seizoen 2 (DVD)
Samenvatting

Christine
Kunstschilder Gerald Leyman, die ook nog eens een grote prijs in de loterij had gewonnen, wordt onder verdachte omstandigheden na een brand in z\'n afgesloten atelier dood aangetroffen. Hij blijkt namelijk een grote wond aan z\'n hoofd te hebben. Zijn jonge vrouw Christine lijkt niet echt rouwig te zijn om Gerald\'s dood. De verdenking rust al snel op haar als ook nog blijkt dat de man een hoge levensverzekering had afgesloten. Dangerous Davies gaat, tijdens een hittegolf, op zoek naar de ware toedracht van de dood van de kunstschilder. Ondertussen moet Dangerous, na de scheiding van zijn vrouw Julie, ook nog tijd vrijmaken om te verhuizen naar het kleine appartement van z\'n vriend Mod.

The Long Bank Holiday
Dangerous Davies heeft het druk. Een Pakistaanse apotheker heeft ruzie met zijn buurman. Als Dangerous op onderzoek uitgaat treft hij in de tuin van de apotheker een skelet aan. Na verder onderzoek blijken er nog meer lijken in de tuin begraven te liggen. Alfie Clemens, een man op weekendverlof uit de gevangenis, lijkt zelfmoord gepleegd te hebben. Er zijn namelijk delen van een lichaam langs het spoor gevonden en via onderzoek komt Dangerous bij Alfie Clemens terecht. Het vermoeden lijkt juist als in het huis van Alfie een afscheidsbrief wordt gevonden, maar Alfie kon niet schrijven. Daarnaast wordt er regelmatig ingebroken in overheidsgebouwen waarbij computers worden gestolen. Dangerous schakelt een paar bekenden in om eens navraag te doen in het criminele circuit wie hier achter kan zitten. De dader blijkt echter in een heel andere richting te moeten worden gezocht. En dat alles net voor de gemeenteraadsverkiezingen, waar ook Mod aan meedoet.

Benefit To Mankind
Een toevallige voorbijganger ontdekt een lijk in het water. De eerste informatie lijkt te wijzen op een zelfmoord. Maar als rechercheur Dangerous Davies het huis van het slachtoffer, Henry Winton, bezoekt blijkt dat hij net zijn huis opnieuw aan het decoreren is. Winton werkt bij Scanmed, een farmaceutisch bedrijf, waar ze een kuur denken te hebben gevonden tegen de ziekte van Alzheimer. De twee eigenaren van het bedrijf zijn broers, de een is het medische, scheikundige genie, de andere het organisatietalent. De broers zijn geen van beiden erg genegen Dangerous te helpen bij zijn onderzoek. De collega van Winton, Anna Beauchamp, wil Dangerous wel helpen, want zij heeft het gevoel dat er iets raars aan de hand is in het bedrijf. Ze belooft Davies de volgende dag te bellen met meer informatie. Dan verdwijnt zij spoorloos. Dangerous maakt zich zorgen om de jonge vrouw en gaat op onderzoek uit.

Dangerous and the Lonely Hearts
Een klein meisje wordt aangehouden voor winkeldiefstal. Ze zwijgt echter in alle toonaarden en niemand weet wie het is. Als Dangerous met een foto van haar alle scholen in de regio bezoekt komt hij er eindelijk achter wie het is en waar ze woont. Als hij bij haar huis is wordt er echter niet opengedaan. De buurman brengt redding, want hij heeft een sleutel van het huis. Dan wordt daar het lijk van de moeder van het meisje gevonden. Als de buurman vervolgens een zelfmoordpoging doet denken Dangerous\' collega\'s dat de buurman de dader is. Dangerous denkt er echter heel anders over en gaat in het verleden van de vrouw spitten om zo uiteindelijk bij de werkelijke dader te komen.

Commentaar

Seizoen 2 gaat verder waar het eerste seizoen is opgehouden. Rechercheur Dangerous Davies en zijn vrouw zijn uit elkaar, waarna Davies intrekt bij z’n (enige) vriend Mod, een man die van baan naar baan leeft. Die verhaallijn loopt als een rode draad door dit seizoen, maar voor de rest hebben alle afleveringen een eigen, afgerond, verhaal. Deze verhalen zijn gebaseerd op de karakters uit de boeken Dangerous Davies van Leslie Thomas. De serie is gemaakt voor de Britse commerciële zender ITV1. Vandaar ook dat in de afleveringen momenten zijn ingelast voor reclame. De serie staat bekend als een serieuze detectiveserie met een komische twist. Bij vlagen wordt ook wel aan dat kenmerk voldaan, maar vaak is het niet altijd even grappig. Dat komt vooral doordat bijna alle bijrollen een karikaturaal karakter hebben. Alleen Dangerous Davies en zijn vrouw Julie zijn serieus. De rest niet of nauwelijks. Vooral de collega´s van Davies komen ongeloofwaardig over. Dat is absoluut geen goede reclame voor het politiewerk. Constant nemen ze Dangerous Davies in de zeik, terwijl hij juist de enige is die serieus te werk gaat en grondig onderzoek doet. Hij is niet uitermate briljant, maar zijn doorzettingsvermogen maakt veel goed. Dat in tegenstelling tot z’n collega’s, die oogkleppen ophebben en een tunnelvisie hebben. Karikaturen mogen dan grappig plegen te zijn, persoonlijk werkt dat averechts bij mij. Gelukkig draait de serie vooral om Davies zelf en dat maakt de serie dan ook de moeite waard.
Davies wordt gespeeld door Peter Davison, een redelijk bekend televisieacteur uit Groot Brittannië. Hij is het meest bekend door de series James Herriot en Doctor Who. In The Last Detective is hij een schat van een man, die iedereen serieus neemt en nooit een belediging zal maken. Maar soms pakken zijn opmerkingen net verkeerd uit en komt hij over als een sulletje. Dat is ook de reden waarom zijn collega’s vaak de draak met hem steken, naast het feit dat hij (in de eerste serie) een politiefunctionaris heeft ontmaskerd als een fraudeur in geldzaken. Maar uiteindelijk is Davies wel de man die de zaken tot een goed einde brengt. De verhalen zitten goed in elkaar en blijven spannend tot aan het einde. De afleveringen duren nog geen 70 minuten per stuk, dus er zit redelijk wat vaart in om alle details in het verhaal kwijt te kunnen. Daar tussendoor is nog ruimte voor de privéaangelegenheden van Davies. Het is daarmee een serie die interessant is voor zowel detectiveliefhebbers als mensen die graag een gedegen dramaserie zien. De zogenaamd grappige momenten nemen we maar op de koop toe.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Detective, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 278 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Just Entertainment
EAN: 8717344733861

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Helaas moeten we het hier met een versie doen met een 1.33:1 beeldformaat. Het originele formaat is 1.78:1. Aan de zijkanten is beeld weggesneden. Uitermate jammer, zeker gezien het feit dat de beeldkwaliteit verder ruim voldoende is. De scherpte en het contrast zijn namelijk prima. De detaillering blijft door de behoorlijk aanwezige filmgrain een ietsje achter. Af en toe is wat lichte edge-enhancement toegepast. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Op zich een redelijke beeldkwaliteit dus, maar het bijsnijden van het beeld naar 1.33:1 is onvergeeflijk.
Elke aflevering is onderverdeeld in zes hoofdstukken. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en staat op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat middels een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track op de DVD. Er is redelijk wat aandacht besteed aan het geluid, zeker voor wat een televisieserie betreft. Dialogen zijn prima te volgen, maar komen echter niet alleen uit het centerkanaal, maar ook uit beide frontkanalen. Dat zorgt voor een ietwat onnatuurlijk geheel. De surroundkanalen zijn beschikbaar voor atmosferen en muziek, wat het geheel een mooi ruimtelijk karakter geeft. Opvallend is dat sommige geluidseffecten heel zwaar in het LFE-kanaal doorklinken. Ook de muziek staat soms erg nadrukkelijk in het LFE-kanaal, wat de balans behoorlijk verstoord.

Extra's

De DVD\'s hebben een geanimeerd menuscherm in 1.33:1 beeldformaat en de themamuziek als achtergrondgeluid. Deze uitgave heeft geen extra\'s. Men heeft gekozen voor een ruime verpakking. Dit seizoen bestaat uit slechts twee DVD\'s, maar ze zitten in een Scavano keepcase, waar normaal ruimte is voor vier DVD\'s. Daaromheen zit nog een kartonnen slipsleeve. Er wordt dus een hoop \"lucht\" verkocht. Deze uitgave had makkelijk in een normale keepcase voor 2 DVD\'s gekund.

Conclusie

Rechercheur Dangerous Davies krijgt in het tweede seizoen te maken met een aantal moorden en vermeende zelfmoorden. Ondanks de kritiek en minachting van zijn collega’s probeert Davies de zaken tot een goed einde te brengen. Al loopt zijn privéleven niet helemaal op rolletjes.
The Last Detective – Seizoen 2 is een politieserie met goede verhaallijnen. Davies is een vriendelijke, lieve man die hard z’n best doet. Het mindere aan deze serie zijn de vele irritante karikaturale bijrollen en dan voornamelijk van de collega’s van Davies. Wie daar doorheen kan kijken kan van een leuke serie genieten. Qua beeld en geluid zijn er ook wel wat opmerkingen te maken en dan vooral over het bijsnijden van het beeld naar 4x3 beeldformaat! Dat is erg jammer. Het geluid is over het algemeen goed, maar heeft wat last van een overheersende subwoofer. Ondanks deze beperkingen zouden liefhebbers van politie- en/of detectiveseries deze serie toch eens uit moeten proberen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Just Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.