Beetlejuice

Recensent:
Marcel den Haan
23-12-2008

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Beetlejuice (Blu-ray)
Samenvatting

Adam (Alec Baldwin) en Barbara Maitland (Geena Davis) zijn een jong stel, woonachtig in een mooi huis. Echt lang kunnen ze niet genieten van hun fraaie optrekje, aangezien ze een auto-ongeluk krijgen en komen te overlijden. Ze komen hier pas achter als ze weer terug zijn in hun huis, dat al snel verkocht wordt aan een nieuw gezin. In het begin zagen Adam en Barbara nog wel de voordelen van dood zijn, maar dat is veranderd met de komst van die nieuwe en irritante bewoners. Het stel ziet maar één uitweg en dat is het gezin verdrijven, zodat de rust kan terugkeren. Echt goed zijn ze hier niet in helaas en daarom roepen ze de hulp in van Beetlejuice (Michael Keaton), een zogenaamde bio-excorcist. Hij is een expert in het verdrijven van de levenden, maar al snel blijkt dat hij hier geheel eigen methodes en ideeen op nahoudt. Nu moeten Adam en Barbara zich bezighouden met de levenden in huis en de losgeslagen Beetlejuice. Als dat maar goed gaat!

Commentaar

Beetlejuice uit 1988 is de tweede grote speelfilm van regisseur Tim Burton. Hij staat inmiddels bekend om zijn eigenzinnige films met een specifieke visuele stijl. Hier komt dat nog niet geheel tot uiting, maar duidelijk is wel dat Burton een geheel eigen draai aan de film heeft gegeven. Het verhaal rond een jong stel dat komt te overlijden en vervolgens probeert de kopers van hun huis te verdrijven is origineel, leuk geschreven en bovendien ook nog eens grappig. Ook vandaag de dag, twintig jaar na het maken van de film, gaat dit nog steeds op. Veel mensen zullen de film ook weten te waarderen uit nostalgisch oogpunt, maar feit is wel dat de film nog steeds staat als een huis. Eén van de grootste redenen van het succes is het knap geschreven script. Dit zit vol met leuke karakters, grappige gebeurtenissen en een spannend einde. Het tempo is vlot met serieuze momenten die de grappige afwisselen. De acteurs weten dit alles goed te vertalen naar het scherm en we zien een bekende cast, zeker voor de tijd waarin de film gemaakt is. De twee hoofdrollen worden gespeeld door de haast onherkenbare Alec Baldwin en Geena Davis. De twee hebben een prima chemie en weten goed om te gaan met de verschillende invloeden in het verhaal. De rol van Beetlejuice wordt gespeeld door Michael Keaton en hij doet dit op geheel eigen wijze. Sommige mensen zullen zijn rol wat schreeuwerig en irritant vinden, maar feitelijk is dit precies wat hij moet zijn. Beetlejuice is namelijk een irritant figuur en bovendien erg onfris en egoïstisch. Voor een film met zijn naam is het karakter eigenlijk weinig in beeld, dus de film niet kunnen waarderen om het personage zal wel meevallen. Verder zien we nog Winona Ryder in een ondersteunende rol en ook zij speelt naar behoren. Zoals gezegd is de visuele stijl van Tim Burton er één die ervoor zorgt dat een film van hem altijd herkenbaar is. Hier gaat dat wat minder op, maar visueel is de prent nog altijd uitstekend verzorgd. De aankleding van de sets, de kostuums, het is allemaal dik in orde. Ook de special effects zien er goed uit. Soms komen ze wat nep over, maar we moeten ook niet vergeten dat de film alweer 20 jaar oud is. Verder passen deze effecten goed bij de sfeer van de film en het zou ons niets verbazen als Tim Burton met opzet de effecten zo gemaakt heeft.
Samenvattend kunnen we zeggen dat Beetlejuice ook nu nog een film is die weet te vermaken en bovendien nog altijd erg grappig is. Het verhaal is misschien niet zo diepgaand als Burton’s latere films, maar voor anderhalf uur vermaak voldoet het allemaal prima.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Fantasy, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 1988
Speelduur: 92 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906216658

Extra's

  • Theatrical trailer
  • Music Only Track
  • Cartoon Episodes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc.

Bij films die al wat ouder zijn is het altijd afwachten hoe de kwaliteit van het beeld zal zijn op dit formaat. In het geval van Beetlejuice kunnen we zeggen dat de transfer er prima uitziet. Het beeld is mooi scherp, met slechts enkele softe momenten. Deze zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan de filmbron en dus niet aan deze transfer. Het beeld laat ook voldoende detail zien, zeker voor een film van deze leeftijd. Dit is uiteraard niet te vergelijken met een recente film, maar veel fans van de film zullen nu pas details zien die ze eerder niet waren opgevallen. Het beeld oogt dan ook mooi diep en ook op het gebied van de kleuren voldoet de transfer. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. De vele kleurschakeringen zorgen ervoor dat het beeld echt tot leven komt. Het zwartniveau is ook dik in orde, met diepe zwarte tinten in deze vaak donkere film. Het contrast is wat wisselend, evenals het schaduwdetail. Bij de donkere scènes treedt dan ook soms wat versmering op en zijn de details wat minder goed zichtbaar. Filmgrain is constant aanwezig, variërend in hoeveelheid en grofte. Echt afleiden doet het echter nergens en de transfer is prettig om naar te kijken. Verder zijn er geen artefacten aanwezig.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in twee smaken op de schijf, namelijk een lossless Dolby TrueHD 5.1 track (48 kHz, 16 bit) en een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Beetlejuice is alweer een film van 20 jaar oud en dit is terug te horen aan het geluid. Het geluidsbeeld concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen, waar slechts een enkele keer wat effecten te horen zijn uit de surrounds. Ook het gebruik van het LFE kanaal is beperkt. De muziek wordt, naast de frontspeakers, ook door de surrounds weergegeven op enkele momenten en hiermee wordt geprobeerd enige ambiance neer te zetten. De dialogen zijn goed te volgen, vooral bij de TrueHD track. De Dolby Digital track klinkt over het algemeen wat somber en ingetogen en de dialogen komen hier wat doffer over. Detail en ruimtelijkheid zijn een stuk minder als bij de TrueHD track en die weet vooral qua detail veel meer toe te voegen aan het geluid. Ook klinkt deze track, ondanks de algehele wat tegenvallende ruimtelijkheid, meer dynamisch. Deze track is dan ook duidelijk de betere van de twee.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.

Beetlejuice Cartoon Episodes
Drie afleveringen uit de tekenfilmreeks die gebaseerd is op de personages uit de film. De drie afleveringen zijn A-Ha! (12 min.), Skeletons In The Closet (12 min.) en Spooky Boo-Tique (12 min.). De resolutie is 480i.

Music Only Track
Een mogelijkheid om de film te bekijken met alleen de muziek van Danny Elfman. Dialogen en andere geluiden zijn niet hoorbaar, dus grote stukken van de film zijn stil aangezien hier geen muziek te horen is. Het geluid is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s).

Theatrical Trailer (1 min.)
Bioscooptrailer van de film. De resolutie is 480i.

Conclusie

Adam en Barbara zijn een jong stel met een mooi nieuw huis. Echt lang kunnen ze er niet van genieten aangezien ze komen te overlijden. De makelaar verkoopt het huis vrij snel, wat niet in goede aarde valt bij Adam en Barbara die er willen blijven wonen, zelfs als geesten. Het nieuwe gezin is ook nog vrij irritant dus er zit maar één ding op en dat is ze verdrijven. Dit wil helaas niet echt lukken en daarom roepen Adam en Barbara de hulp in van Beetlejuice, een bio-exorcist. Hij houdt er echter heel eigen ideeën op na en zorgt voor meer problemen dan dat hij ze oplost. Beetlejuice is een vroege film van Tim Burton. Hoewel de prent nog niet zijn kenmerkende stijl bevat, weet hij er toch een visueel spektakel van te maken. Ook is het verhaal goed geschreven en nog steeds erg grappig. De Blu-ray Disc heeft een prima beeldkwaliteit, zeker voor een film van 20 jaar oud. Het geluid is ook voldoende, hoewel hier de leeftijd wat meer naar voren komt. Qua extra’s valt er helaas niet veel te beleven en een interview of audiocommentaar met Burton had zeker welkom geweest.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  16-08-2009

Het is een beetje onopvallende release: zowel qua beeld/geluid als qua extra's. Je kunt zien aankomen dat er nog wel eens een betere uitgave zal worden uitgebra...
Lees meer >

Frank  |  24-12-2008

Bij de versie die ik heb in ieder geval niet.De Amerikaanse release heeft dit wel, dus waarschijnlijk gewoon overgenomen die informatie op de cover.Ik zal dit n...
Lees meer >

TJ Weissel  |  24-12-2008

Het gebrek aan extra's heeft mij doen besluiten deze titel niet aan te schaffen.. helaas!
Lees meer >

Marcel den Haan  |  24-12-2008

Volgens de cover zit er ook een CD bij deze uitgave. Klopt dat wel? Bij de versie die ik heb in ieder geval niet.De Amerikaanse release heeft dit wel, dus waar...
Lees meer >

Frank  |  23-12-2008

Volgens de cover zit er ook een CD bij deze uitgave. Klopt dat wel?
Lees meer >

BrianB  |  23-12-2008

Gemiste kans van Warner. Het beeld ziet er erg goed uit, maar het gebrek aan nieuwe extra's vind ik zonde. Ze hadden gemakkelijk een 20th Anniversary SE kunnen ...
Lees meer >

Arriejj  |  23-12-2008

Zeker een leuke film, heb hem via "Take 3, Get 4" besteld! Die tekenfilms zijn opzich best wel lachen! ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.