Blue Streak

Recensent:
Alexander de Mol
02-01-2009

Totaalbeoordeling:

4
Blu-ray

Blue Streak (Blu-ray)
Samenvatting

Miles Logan (Martin Lawrence) is een doorgewinterde dief die het met een team gemunt heeft op een gigantische diamant. Als de inbraak uiteindelijk anders loopt dan gepland, weet Miles de diamant nog net op tijd in een ventilatieschacht van een gebouw in aanbouw te verstoppen. Want vlak nadat de kostbare steen met tape heeft vastgeplakt wordt hij ingerekend door de sterke arm van de wet. Hij mag de inbraak vervolgens twee jaar in de gevangenis overdenken. Als hij weer vrij man is heeft hij natuurlijk één doelstelling: de diamant ophalen die hij bij de mislukte roof in de ventilatieschacht heeft achtergelaten. Door een ongelukkige speling van het lot blijkt het gebouw dat twee jaar eerder in aanbouw was, het lokale politiestation geworden. Het ophalen van de diamant zal van Miles Logan daarom heel wat aanpassingsvermogen vergen. Hij moet en zal immers die kostbare en zeldzame diamant weer bemachtigen.

Commentaar

Films met komiek Martin Lawrence in een hoofdrol op het affiche zijn per definitie veelal B-materiaal. Dit komt onder meer omdat de films ondergeschikt zijn aan de acteur, waardoor de film niet meer dan een vehikel is voor het komedieproduct Martin Lawrence. Het vermakelijke eerste deel van Bad Boys en Nothing to Lose uitgezonderd, omdat Lawrence daar tweede viool moest spelen ten opzichte van respectievelijk Will Smith en Tim Robbins. In een dergelijke setting, waarbij zijn tegenspeler de echte ster is, rendeert Lawrence het beste en niet in een film die hij eigenhandig moet dragen. Want in dat soort gevallen heeft hij namelijk de neiging om te overdrijven. Blue Streak, ondanks dat de film wel tot de B-categorie gerekend moet worden, is daar toch ook enigszins een positieve uitzondering op. Hoewel hij - met name als pizzabezorger met wat tandproblemen – soms teveel zijn best doet om grappig over te komen. De rest van de cast krijgt daarbij te weinig ruimte om hun kwaliteiten te tonen. Luke Wilson fungeert slechts als ondergeschikte aangever voor de Lawrence-show.
Door de originaliteit van het verhaal, de nette productie (Blue Streak is in elkaar gedraaid met een zeer acceptabel budget van $36 mio) en behoorlijke actie-elementen is dit zowaar een Lawrence-film die redelijk te pruimen is met een biertje en een bak zoute (..) popcorn.

Sony heeft, indertijd onder het Columbia Tristar label, Blue Streak eerder op DVD uitgebracht. Wij hebben van deze titel helaas geen recensie in onze database, maar konden voor deze Blu-ray bespreking wel beschikken over de DVD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 1999
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Thais
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Portugees
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609662085

Extra's

  • Music Videos
  • BD Live
  • Preview Trailers
  • HBO First Look: Inside and Undercover
  • Blue Streak: Setting Up For The Score

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze Blu-ray disc heeft evenals op de eerdere DVD uitgave een verhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een beeldresolutie 1920x1080 beeldpunten (24p). Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor encodering van het beeld heeft men gebruikt gemaakt van de H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Over het algemeen ziet het beeld er goed uit. In een directe vergelijking met de DVD uitgave De scherpte is goed en de kleurweergave is natuurgetrouw. In sommige scènes oogt het beeld wat minder constant scherp. De toepassing van ‘edge enhancement’ is soms zichtbaar, maar dan alleen als je er met een haviksoog op gaat zitten letten. Nergens storend dus. De kleuren zien er zoals gezegd natuurgetrouw en nog wat voller uit. Detaillering is, dankzij het toegenomen aantal beeldpunten, natuurlijk stevig verbeterd. Close-up shots zien er keurig gedetailleerd uit. Het beeld is voorts niet helemaal zonder ‘filmgrain’, desondanks maakt de beeldkwaliteit op Blu-ray een betere indruk dan National Security, die onlangs ook door Sony werd uitgebracht op Blu-ray en van recenter productiedatum is. De Nederlandstalige ondertiteling is prima leesbaar en op de juiste plaats in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

We hebben de keuze uit een Engelstalige, Franstalige en Portugese Dolby TrueHD 5.1 track en een Spaanstalige en Thaise Dolby Digital 5.1 track. Voor deze bespreking beperken we ons uiteraard tot de (originele) Engelstalige track.

De DVD was indertijd uitgevoerd met een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 448 kbit/s. De Dolby TrueHD lossless track op de Blu-ray versie van Blue Streak is een stuk gedetailleerder dan bij de vorige incarnatie van Blue Streak. De dialogen zijn kraakhelder en uitstekend te volgen. Deze Blu-ray zet een prima klinkend en breed stereogeluidsbeeld neer. De surrounds worden in een aantal scènes lekker actief betrokken en geven de film, met behulp van diepgaande lage tonensupport van de subwoofer bij de R&B tracks, een prima geluidsbeleving. Geluidstechnisch profiteert de film ook van de afwezigheid van de zgn. ‘pal speedup’ waardoor de originele toonhoogte bereikt wordt. Mede hierdoor kan de Blu-ray uitgave bogen op een veel betere geluidskwaliteit.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een geanimeerd menu dat vooraf aan de film getoond wordt. Tijdens de film kun je het pop-up menu oproepen voor het kiezen van de extra’s, zonder dat de film onderbroken wordt. Het bonusmateriaal staat in Standard Definition (SD) op deze disc (m.u.v. de Blu-ray Preview Trailers).

HBO First Look: Inside and Undercover (23:02 min)
‘Inside and Undercover’ is niets anders dan een typische promotionele documentaire van ruim 20 minuten om de film in de markt te zetten. Geheel volgens de standaard met interviews met leden van de cast en crew en diverse fragmenten uit de film en op de set.

Blue Streak: Setting Up For The Score (22:08 min)
In deze documentaire kijkt men iets diepgaander naar de productie en het eigenlijke proces van filmen van Blue Streak. In dat opzicht best interessant om de beelden achter de schermen te zien. Bij de interviews gaan de betrokkenen echter wel uit de bocht door het overdreven uitdelen van veren naar elkaar.

Music Videos
Tussen de extra’s ook een muzikaal intermezzo met muziekvideos van Jay Z – “Girl’s Best Friend”, Tyrese featuring Heavy D – “Criminal Mind” en So Plush featuring Ja Rule – “Damn Should’ve Treated U Right”.
De clips worden weergegeven in 4:3 (waarbij in twee gevallen in 1.85:1 LTBX) en Dolby Digital 2.0 geluid met een bitrate van 192 kbit/s.

Preview Trailers
Op de schijf treffen we ook een aantal promotionele Blu-ray trailers aan in high definition van de films Hancock, Casino Royale (Special Edition) en 21. Daarnaast nog een algemene Blu-ray promo van Sony.

BD Live
Optie waarvoor je een BD Profile 2.0 speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan, na enige tijd geduldig wachten, een menu te zien met diverse keuzen. Het is voornamelijk algemeen materiaal van Sony Pictures of Blu-ray Disc en BD titels van Sony Pictures. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD Live content op dit moment hetzelfde.

Conclusie

Blue Streak, met Martin Lawrence in de hoofdrol, gaat over crimineel Miles Logan die vlak voor zijn arrestatie een kostbare diamant weet te verstoppen in een ventilatieschacht. Na zijn vrijlating gaat hij meteen op pad om de diamant te bemachtigen. Helaas voor hem blijkt hij de steen te hebben opgeborgen in een politiebureau. Blue Streak is zowaar één van de vermakelijkere films van stand-up comedian Lawrence. Kenners weten dat je deze uitspraak wel moet relativeren.
De beeldkwaliteit van Blue Streak op Blu-ray is significant beter dan de DVD uitgave. Ook het geluid is, aan de hand van de Dolby TrueHD 5.1 track, duidelijk opgewaardeerd. Hoewel de Blu-ray technisch gezien betere prestaties levert dan de 8 jaar oude DVD, gaat het veel te ver om te adviseren om de DVD te vervangen. Daar is het de film nou niet echt voor en maken de extra’s in een vergelijking niet het verschil. Deze zijn namelijk nagenoeg identiek. Mocht je deze film onverhoopt nog altijd op je wensenlijstje hebben staan, dan is de (duurdere) Blu-ray uitgave diegene die je moet hebben.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.