Terminator 2: Judgment Day (Ultimate Edition)

Recensent:
Koen Koene
23-10-2001

Totaalbeoordeling:

9.3
DVD

Terminator 2: Judgment Day (Ultimate Edition) (DVD)
Samenvatting

Het is tien jaar geleden dat Sarah Connor (Linda Hamilton) het doelwit was van een moordlustige Terminator-robot uit de toekomst. Haar zoon John (Edward Furlong) zal ooit de verzetsleider worden die het opneemt tegen supercomputer Skynet. Daarom zendt Skynet nu een nieuwe, nog dodelijkere Terminator (Robert Patrick) naar onze tijd om John te elimineren. Het verzet stuurt daarop een ouder model Terminator (Arnold Schwarzenegger) naar het heden, om John te beschermen. Een gevecht tussen twee onoverwinnelijke moordmachines is het gevolg, waarbij de winnaar het lot van de mensheid zal bepalen.

Commentaar

Vraag iemand wat het eerste is dat bij hem/haar opkomt als hij/zij de term “Terminator” hoort, en je zult vrijwel zeker het volgende antwoord krijgen: een zonnebril dragende Arnold Schwarzenegger die met een zwaar Oostenrijks accent “I’ll be back” zegt. Het fenomeen Terminator behoeft dus eigenlijk geen introductie. Voor het handjevol mensen dat beide delen uit de reeks nog nooit heeft gezien volgt toch een korte samenvatting. Het begon allemaal in 1984: na de eerste succesvolle Terminator-film geregisseerd te hebben had regie-legende James Cameron (Aliens, The Abyss, True Lies, Titanic) al direct vele ideeën voor een vervolg. Hij moest echter maar liefst zeven jaar wachten voor hij de film daadwerkelijk mocht realiseren. Maar het uiteindelijke resultaat was het lange wachten waard. De film is namelijk van begin tot eind een aktiespektakel dat zijn weerga niet kent, waarbij een prima verhaal wordt ondersteund door grote aantallen geweldige stunts en effecten. Bij het realiseren van de geavanceerde effecten vervulde de computer een belangrijke rol. In The Abyss bewees Cameron al een pionier te zijn op het gebied van door de computer vervaardigde effecten, maar met Terminator 2 ging hij nog een flinke stap verder. De specialisten van Industrial Light & Magic (ILM) mochten zich als gevolg flink uitleven bij deze productie, met de T-1000 als indrukwekkend middelpunt van de revolutionaire computertechnieken. Toen tien jaar geleden de T-1000 uit druppels kwik samensmolt tot een menselijke gedaante zal de mond van menig bioscoopbezoeker dan ook van verbazing zijn opengevallen. Naast digitale spelen echter ook traditionele effecten een grote rol in de vorm van explosies, make-up-effecten, robots en miniaturen. Deze effecten zijn zo subliem dat ze zelfs in deze moderne tijd nog weten te overtuigen. Mede hierdoor heeft Terminator 2: Judgment Day tien jaar na de oorspronkelijke release nog niets van zijn kracht verloren en is het nog steeds één van de toppers uit het genre!

Deze uit twee DVD’s bestaande Ultimate Edition-set (geleverd in een mooi metalen verpakking) bevat de Director’s Cut van de film, wat inhoudt dat bij deze versie ongeveer 15 minuten aan oorspronkelijk verwijderde scènes terug in de film is geplaatst. Alhoewel deze fragmenten, waarin de personages wat verder worden uitgediept, niet allemaal evenveel toevoegen aan het verhaal wordt hun aanwezigheid toch zeer op prijs gesteld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 147 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • DTS 5.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045200664

Extra's

 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • THX Optimizer
 • Mission Profiles
 • The Making of Terminator 2: Judgment Day (29 min)
 • T2: More Than Meets the Eye (22 min)
 • The Making of Terminator 2 3D: Breaking the Screen Barrier (23 min)
 • Source Code
 • Tactical Diagrams
 • Interrogation Surveillance Archives (58 min)
 • Data Core

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Terminator 2: Judgment Day wordt anamorf weergegeven met de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het beeld is voor de DVD-release opnieuw gemasterd, en dat is te zien ook. Zo zijn scherpte, contrast en helderheid allen uitstekend. En gezien de veelal donkere omgeving waarin de film speelt is het maar goed dat zwartniveau en schaduwdetail eveneens dik in orde zijn. De kleuren, vaak bestaande uit blauwtinten door het gebruik van een filter, worden mooi vol en zonder oververzadiging weergegeven. Daarnaast wordt de weergave gekenmerkt door een complete afwezigheid van vuil, beschadigingen en compressie-artefacten. Het enkele verwaarloosbare gevalletje van aliasing vormt geen noemenswaardige verstoring, en hetzelfde kan gezegd worden over de lichte filmgrain. Er is echter een ander probleem dat niet ongezien aan de kijker voorbijgaat. Dat probleem draagt de naam “edge enhancement” en zorgt in contrastrijke scenes voor een dunne witte omranding rond objecten en personen. Deze edge enhancement is opvallend genoeg om een puntje van de beoordeling af te moeten trekken. De ondertiteling is daarentegen perfect: lekker laag geplaatst en prima leesbaar. Ook over de onopvallende laagovergang en de indeling van het schijfje (in een gigantische 80 tracks) valt niets te klagen.

Geluidskwaliteit

Evenals het beeld heeft men voor de DVD ook het geluid met succes op nieuw onder handen genomen. Het resulterende Dolby Digital 5.1-spoor (448 kb/s) op deze Ultimate Edition zet de installatie dan ook flink aan het werk. Alle kanalen worden optimaal benut, resulterend in een uitermate bevredigende beleving op audiogebied. Met name het agressieve gebruik van de achterkanalen voor de overdaad aan geluidseffecten draagt veel bij aan de kwaliteit. Veelvuldig wordt split-surround toegepast, waardoor het geluid extreem veel richting krijgt. Voor de trotse bezitters van een Dolby EX decoder is het helemaal genieten, aangezien zij kunnen profiteren van het door middel van faseverschuiving toegevoegde centerkanaal aan de achterkant. Zodoende ontstaat een nog ruimtelijker geluidsbeeld waarin de effecten nog meer richting krijgen. Dialogen komen vlekkeloos uit de centerspeaker en zijn ten alle tijden prima verstaanbaar. Verder klinkt het geluid warm en heeft het een uitstekende dynamiek.

Uiteraard mag op een DVD-productie van dergelijke monsterachtige proporties ook een DTS-audiospoor (754 kb/s) niet ontbreken. Wie goed luistert hoort dat deze iets verfijnder en helderder klinkt dan zijn DD-broertje, en wat minder scherp in het hoog. Het verschil is echter zeker niet wereldschokkend. Evenals bij het Dolby-geluid kunnen ook bij de DTS-track degenen met de juiste apparatuur van een extra achterkanaal profiteren. Beide tracks zijn zeer basintensief, met een uitstekend gebruik van het LFE-kanaal. Al met al hebben we hier te maken met zowel DD- als DTS-geluid van referentiekwaliteit, en dus een perfect excuus om te laten zien waar die dure geluidsinstallatie toe in staat is.

Extra's

Het is niet moeilijk om een overdonderend gevoel te krijgen bij het zien van de hoeveelheid extra’s die deze uitgave mee heeft gekregen. De toevoeging “Ultimate Edition” lijkt dan ook geheel op zijn plaats. Uitgesmeerd over de twee DVD’s die deze editie telt is namelijk een onnoemelijk hoeveelheid extra’s te vinden. Bij het navigeren door de verscheidene schitterende menu’s van beide DVD’s (geheel in stijl van de film) kan men niet aan de indruk ontkomen dat men met een goed verzorgde en uitermate complete productie te maken hebben.

Te beginnen met de eerste disc. Deze bevat naast de film een drietal extra’s.

Als eerste het audiocommentaar, waarin de samensteller van de DVD’s, Van Ling, verschillende sprekers aankondigt. Het is dus geen klassiek “sit down”-commentaar, waarbij de sprekers al kijkende naar de film commentaar leveren, maar een commentaar dat is opgebouwd uit verschillende interviewfragmenten. Het is een filmtechnisch informatieve commentaartrack, alhoewel veel van interviews rechtstreeks uit de overige extra’s zijn overgenomen. Helaas kan deze toevoeging niet Nederlands ondertiteld worden.

De volgende extra kan gevonden worden onder het menu “Mission Profiles”. Van vier leden van de cast en vier van de crew zijn uitgebreide bio- en filmografieën te lezen. De periode tot 2001 wordt bestreken, resulterend in een volledig beeld van de verrichtingen van de betreffende persoon.

Als laatste is op het eerste schijfje de THX-optimizer te vinden (enigszins verborgen onder het menu “Sensory Control” op het hoofd van het exoskelet), waarmee de kijker zijn/haar audio- en videoapparatuur optimaal af kan stellen aan de hand van een aantal tests.

Dit brengt ons bij de tweede disc, die in zijn geheel gewijd is aan extra’s. Hier dient men via diverse gelaagde menu’s door de toevoegingen, die overigens allen Nederlands ondertiteld zijn, te navigeren.

De menu-optie “Information Programs” biedt toegang tot een drietal featurettes, die allen beeldverhouding 1.33:1 en Dolby Digital 2.0 geluid hebben. In willekeurige volgorde kunnen we kiezen voor:
- The Making of Terminator 2: Judgment Day: Zoals de naam al doet vermoeden laat deze 29 minuten durende featurette zien hoe T2 gemaakt werd. Bestaande uit achter-de-schermen-materiaal en interviews met cast en crew toont deze documentaire op een inzichtelijke manier allerlei aspecten van de productie.
- T2: More Than Meets the Eye: In deze featurette van 22 minuten krijgen we van regisseur Cameron te horen waarom bepaalde scènes voor de bioscooprelease op de montagetafel moesten sneuvelen. Alle verwijderde scènes komen nogmaals voorbij, waarbij de acteurs eveneens hun mening over de fragmenten geven.
- The Making of Terminator 2 3D: Breaking the Screen Barrier: Sinds 1996 is in de Amerikaanse Universal Studio’s een attractie te vinden die gebaseerd is op T2. Het betreft een 3D-film die met de regie van James Cameron en de medewerking van de voornaamste acteurs uit T2 het volle recht heeft om tot de Terminator-reeks geteld te worden. De attractie combineert het filmbeeld met een live stuntshow, waardoor de bezoeker als het ware middenin de film geplaatst wordt. Deze 23 minuten durende making-of smaakt naar meer, maar helaas zal men naar het verre Amerika moeten om de ervaring in het echt te mogen ondergaan. Dat wordt sparen...

De “Data Hub” is het submenu van waaruit allerlei gegevens over de film opgevraagd kunnen worden. De gebruikte beeldverhouding is 1.33:1 en het geluid (waar van toepassing) is DD 2.0. De Data Hub is onderverdeeld in:
- Source Code: Wie voor deze optie kiest krijgt de mogelijkheid om het complete script te lezen. Dit is echter alleen voor de echte volhouders weggelegd, aangezien het maar liefst 574 (!!!) schermen beslaat...
- Tactical Diagrams: Deze keus herbergt de in totaal meer dan 700 storyboards van 17 van de belangrijkste scènes.
- Interrogation Surveillance Archives (1.33:1, DD 2.0): Niet minder dan 60 korte achter-de-schermen featurettes, goed voor een totale speelduur van zo’n 58 minuten, die ieder een apart aspect van het maken van T2 behandelen. Met onder andere het schrijven van het script, de casting, de totstandkoming van de vele special effects en stunts, zaken over muziek en geluidseffecten en de editing komen werkelijk alle stadia van de realisatie aan bod. Ieder die ook maar enigszins geïnteresseerd is in het proces van het filmmaken zal deze informatieve extra zeker weten te waarderen.
- Data Core: Hier wordt in 50 hoofdstukken het complete traject van het maken van Terminator 2 besproken. In praktijk houdt dit in dat het extra materiaal op het schijfje (achter-de-schermen, interviews, scripts) gerangschikt wordt naar plaats in de productiecyclus. Het geheel wordt aan elkaar gebreid door Engelse tekstschermen met verdere uitleg van of aanvullingen op de betreffende fase. Een nadeel hierbij is dat, afgezien van de informatieschermen, vrijwel al het materiaal ook bij ander extra’s (bijvoorbeeld bij de Surveillance Archives) behandeld wordt. Als gevolg geeft deze aanvulling geen nieuwe, maar wel een completere blik op de gehele productie.

Onder “Visual Campaigns” zijn tenslotte de obligate trailers te vinden, in dit geval één teaser, twee bioscooptrailers en een trailer voor de T2 Special Edition. Allen zijn in niet-anamorfe 1.85:1 verhouding met DD 2.0 geluid te bekijken.

Tevens is op elk schijfje een Easter Egg aanwezig. Zie hiervoor de easter eggs pagina op DVD.nl

Conclusie

Met vrijwel perfect beeld, voortreffelijke geluidskwaliteit en bergen interessante extra’s (waarmee je zeker de beloofde zes uur zoet bent) heeft het geweldige Terminator 2 de aandacht gekregen die deze verdient. Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: Kopen die DVD’s! Want de Ultimate Edition DVD-set van T2 is zijn geld meer dan waard, waardoor het mooie metalen doosje eigenlijk bij geen enkele liefhebber in de DVD-collectie mag ontbreken.

Laatste reacties

slindenau  |  21-06-2005

zeker nergens meer te krijgen deze Ultimate? alleen die zwarte? Die zwarte is anders ook al OOP volgens mij, en dan mis je alleen de extra disc...en alleen ...
Lees meer >

John Leppink  |  19-04-2005

zeker nergens meer te krijgen deze Ultimate? alleen die zwarte? Probeer het eens op E-Bay of marktplaats.nl. Overigens is de SE nog wel apart verkrijgb...
Lees meer >

Travis Bickle  |  13-04-2005

zeker nergens meer te krijgen deze Ultimate? alleen die zwarte?
Lees meer >

amber_freezer  |  12-04-2005

mooi verhaal coole hoofdrol speeler :D echt geweldig
Lees meer >

Henk Heideveld  |  28-12-2004

ik vind het nog steeds heel jammer dat mijn jongere zus mijn tinnetje onherstelbaar verbogen oftewel kapot gemaakt heeft...... maar de film ja die blijft sup...
Lees meer >

Bacon  |  28-12-2004

ik vind het nog steeds heel jammer dat mijn jongere zus mijn tinnetje onherstelbaar verbogen oftewel kapot gemaakt heeft...... maar de film ja die blijft sup...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  10-12-2004

Het is vrij logisch dat de dvd erin zit natuurlijk. :roll: kijk voortaan ook naar emoticons. :wink: en, die tinnetjes worden ook vaak verkocht zonder de f...
Lees meer >

Jurgen V  |  10-12-2004

Het is vrij logisch dat de dvd erin zit natuurlijk. :roll: kijk voortaan ook naar emoticons. :wink: en, die tinnetjes worden ook vaak verkocht zonder de f...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  10-12-2004

Het is vrij logisch dat de dvd erin zit natuurlijk. :roll: kijk voortaan ook naar emoticons. :wink: en, die tinnetjes worden ook vaak verkocht zonder de f...
Lees meer >

Jurgen V  |  10-12-2004

Het is vrij logisch dat de dvd erin zit natuurlijk. :roll:
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  10-12-2004

Zag 2 (zilveren) tinnetjes dinsdag bij een Moviemax in Utrecht liggen. In perfecte staat voor 14,99. :shock: Wow wat een afzetters! :shock: (of zat de dvd ...
Lees meer >

Jurgen V  |  10-12-2004

Zag 2 (zilveren) tinnetjes dinsdag bij een Moviemax in Utrecht liggen. In perfecte staat voor 14,99. :shock:
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  10-12-2004

Toch wel de beste actiefilm ooit gemaakt! Supervette actie, top sound en Arnold op zijn best! A MUST HAVE! Jazeker, de tin zit al vanaf de release in mn coll...
Lees meer >

MGdutch  |  10-12-2004

Mijn favoriete actiefilm 8) :P :D.
Lees meer >

Wizz-Art  |  09-12-2004

Toch wel de beste actiefilm ooit gemaakt! Supervette actie, top sound en Arnold op zijn best! A MUST HAVE! Jazeker, de tin zit al vanaf de release in mn coll...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2293
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.