Brief voor de Koning, De

Recensent:
Ludo Keeris
02-01-2009

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Brief voor de Koning, De (DVD)
Samenvatting

De 16-jarige Tiuri (Yannick van de Velde) uit het land van Dagonaut staat op het punt om tot ridder geslagen te worden. Samen met vier collega's moet hij een laatste proef doorstaan. Samen moeten ze één nacht in een kerk doorbrengen zonder te slapen, te eten of te praten. Als er een zwaargewonde man aan de kerkdeur staat kan Tiuri zich niet bedwingen en wil de man helpen. Deze overhandigt hem een belangrijke brief die bestemd is voor de koning van Unauwen. Tiuri moet de brief aan ridder Edwinem geven, die op zijn beurt de brief aan de koning moet overhandigen. Tiuri brengt de brief naar ridder Edwinem, maar die blijkt zwaargewond in het bos te liggen. Het is nu de taak aan Tiuri om zelf de brief naar de koning te brengen. Hij krijgt een zeldzame ring mee van ridder Edwinem en gaat op reis. Maar blijkbaar zijn er boze lieden die de brief willen onderscheppen. Regelmatig proberen ze hem de brief afhandig te maken. Tiuri krijgt gelukkig hulp van diverse kanten, maar de tocht is lang en zwaar. Zal hij in staat zijn de brief aan de koning te overhandigen?

Commentaar

Het kinderboek De Brief voor de Koning van schrijfster Tonke Dragt uit 1962 werd in 2004 verkozen tot beste kinderboek van de laatste 50 jaar. Het lijkt dan ook geen makkelijke opgave om hiervan een dusdanige verfilming te maken die de vergelijking met het boek aankan. Regisseur Pieter Verhoeff (Van Geluk Gesproken, Nynke) durfde de uitdaging aan. Met een relatief klein budget van rond de zeven miljoen euro werd de uitdaging nog groter. Het is een film die zich afspeelt tijdens het riddertijdperk. De film opnemen in Nederland was geen optie, omdat hier nooit de geschikte lokaties gevonden konden worden. Daarom is men uitgeweken naar Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk en Schotland. Zoveel lokaties in relatief weinig tijd behoeft een enorm strakke planning. En dan ben je nog afhankelijk van het weer. De opnames vonden plaats in de winter, waarbij de kans op sneeuw aanzienlijk is. Men nam tijdens zo'n sneeuwbui een enorme gok door de opnames door te laten gaan, waarbij de volgende scène pas maanden later opgenomen zou worden. Als er dan geen sneeuw zou zijn was de eerste opname waardeloos geworden. Gelukkig lieten de weergoden de crew niet in de steek, want ook bij de latere opnames was er nog sneeuw. Kortweg: het opnemen van De Brief voor de Koning was niet eenvoudig. Maar hoe is nu het resultaat? Nu, dat mag er best wezen. Verhoeff heeft er het maximale uit weten te halen. Het is een echte jongensfilm, vol spanning en avontuur. Vechtende ridders, mooie jonkvrouwen en grote kastelen. Het zit allemaal in de film. Maar het wordt nooit echt eng. Het is tenslotte een jeugdfilm. Het verhaal wordt vlot verteld, de scènes volgen elkaar snel op. Toch zakt het tempo van de film af en toe wat in. De hoofdrol wordt gespeeld door de jonge Yannick van de Velde (In Oranje). Het lukt hem niet echt om de film in z'n geheel te dragen, maar geleidelijk aan gedurende de film wordt hij beter en groeit hij in z'n rol. Zijn expressies op z'n gezicht (veel gefronste wenkbrauwen) zijn vaak nogal overdreven. Zijn grote blauwe ogen maken nog de meeste indruk. Een aantal bijrollen, hoewel klein, zijn beter op dreef. Victor Reinier bijvoorbeeld als ridder Arwaut is verrassend. Derek de Lint is een echte koning en de jonge Quinten Schram is prima als Tiuri's reisgezel Piak. Veel acteurs zijn van Duitse afkomst en hun stemmen zijn in het Nederlands nagesynchroniseerd. Daar merk je echter nauwelijks iets van. Hun dialogen passen naadloos in dat van de rest. Soms klinken de dialogen echter wat overdreven en liggen ze er wat dik bovenop. Dat geldt voor bijna alle dialogen in de film (zie opmerkingen bij geluid).
Prachtig zijn de decors en de kleding. Hier is duidelijk veel aandacht aan besteedt en ze zien er zeer overtuigend uit. Verder moet je bij deze film niet teveel nadenken, maar vooral genieten van een spannend jongensboek. Verhoeff heeft zich behoorlijk aan de verhaallijn van het boek gehouden en er (gelukkig) geen eigentijdse film van proberen te maken. Zaken die in het eerste script te ver verwijderd waren van het boek heeft Verhoeff weer hersteld naar het oorspronkelijke verhaal. Voor wie een spannend jongensboek op DVD wil zien is De Brief voor de Koning een uitstekende keuze.

De film is zowel als 1 DVD en 2 DVD Special Edition versie uitgebracht. De hier besproken versie betreft de 1 DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 107 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8715664059432

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. De print ziet er goed en schadevrij uit. De transfer heeft een ruim voldoende scherpte, zeker bij close-up beelden. Bij binnenscènes is door de aanwezige filmgrain de scherpte soms iets minder. De detaillering is goed, maar het contrast is vrij matig. Veel buitenscènes die zich overdag afspelen hebben een te hoge helderheid, waardoor de hoge lichten uitbleken. Nachtscènes zijn bij daglicht opgenomen (vanwege budgettaire overwegingen) en zijn gecorrigeerd naar nachtsfeer. Maar ze zien er nog wat licht uit, het lijken vaak ochtend/schermersituaties. Het verhaal speelt zich af in de winter en door de behoorlijk onderdrukte kleuren zorgt dat voor een wat grauwe en grijze sfeer, die op zich goed bij de film past.
De film is onderverdeeld in tien hoofdstukken, die ook via het menu zijn te kiezen. Voor de buitenlandse markt is Engelse ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de film staat in een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track op de DVD. We richten ons hier op het meerkanaals geluid. Men heeft gekozen om veel van de dialogen na te synchroniseren. Soms noodzakelijk, omdat de acteurs uit het buitenland een accent hebben. Dit heeft wel tot gevolg dat de dialogen erg op de voorgrond liggen en nauwelijks enige diepte hebben. Dit komt de verstaanbaarheid ten goede, maar mist daardoor wel levendigheid. Voor de rest valt er weinig te klagen. Het geluid zit vol kleine details en er wordt volop gebruik gemaakt van de beschikbare kanalen. De surroundkanalen echter alleen door muziek en atmosferen. Het LFE kanaal doet ook bestendig mee met een redelijk laag. De aftitelingsong van Jan Smit is een echte afknapper die totaal niet bij de sfeer van de film past.

Extra's

Na een verplichte promotietrailer begint de DVD met een prachtig menuscherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat. De achtergrondmuziek is slechts in mono en is een fragment uit de filmmuziek. De hier besproken versie is de 1 DVD. Deze zit in een standaard keepcase. De 2 DVD uitgave zit echter in een prachtig vormgegeven digipack met op de tweede disc veel extra's. De disc uit de 1 DVD uitgave is identiek aan de eerste disc uit de 2 DVD uitgave. Deze bevat slechts één bonusfeature.

Audiocommentaar
Regisseur Pieter Verhoeff en production-designer Gert Brinkers spreken een audiocommentaar in. Het is een heel openhartig en informatief commentaar. Veel gaat over waar de lokaties zijn, in wat voor kasteel er gefilmd werd en hoe daar gedraaid is.

Conclusie

De 16-jarige Tiuri staat op het punt om tot ridder geslagen te worden als hij een gewonde man helpt. Deze geeft hem een brief die voor de koning van Unauwen bestemd is. Tiuri moet deze aan ridder Edwinem geven, maar als hij deze gevonden heeft is hij bijna dood. Tiuri moet nu zelf de brief gaan brengen.
De Brief voor de Koning is een leuke film vol spanning en avontuur. Het is een echt jongensboek dat tot leven is gekomen. De jonge Yannick van de Velde komt na een aarzelende start steeds beter in z'n rol, maar het zijn vooral de bijrollen die weten te overtuigen. Het beeld en geluid zijn ruim voldoende, al mist het geluid door de in de voorgrond staande dialogen wat diepte. Deze 1 disc versie heeft alleen een informatief audiocommentaar als extra. Er is ook een 2 disc editie verkrijgbaar in een prachtige verpakking met veel meer extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

steven van dijk  |  07-01-2009

Ik wil de film wel zien, een film van Pieter Verhoeff is altijd wel de moeite waard om te kijken, ik wacht eerst dat ie wat goedkoper is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.