Bank Job, The

Totaalbeoordeling:

7.4
Blu-ray

Bank Job, The (Blu-ray)
Samenvatting

Als Terry Leather (Jason Statham), een kruimeldief die op het rechte pad probeert te blijven, van zijn oude vriendin Martine Love (Saffron Burrows) het aanbod krijgt mee te doen aan een bankroof die niet mis kan gaan, denkt hij de kans van zijn leven te hebben. Zijn garagebedrijf kampt met teleurstellende resultaten en Leather denkt met deze klus zijn geldproblemen achter zich te kunnen laten. Met een haastig bij elkaar gezocht team dat voornamelijk is samengesteld uit vrienden en oude bekenden begint Terry aan de klus, met als doel een aantal kluisjes leeg te roven vol juwelen en geld. Wat Terry niet weet, is dat de kluisjes ook geheimen bevatten waarmee de Londense onderwereld de regering en het Britse koningshuis kan chanteren. Michael X (Peter De Jersey), een criminele \'Black Power\'-activist heeft namelijk bijzonder compromitterende foto\'s van één van de leden van het Engelse koningshuis in de kluisjes opgeslagen. Het duurt niet lang of Terry en zijn vrienden zijn onderdeel van een groot kat-en-muisspel en hebben niet alleen de politie maar ook zware criminelen en de Britse geheime dienst achter zich aan….

Commentaar

The Bank Job was afgelopen jaar voor mij één van de positieve verrassingen op filmgebied. Het feit dat er een waargebeurd verhaal aan ten grondslag ligt maakt het allemaal nog interessanter. Regisseur Roger Donaldson weet de sfeer van de intrigerende overval, de corruptie in het Engelse politiekorps en de dubieuze rol van de Britse veiligheidsdienst in het verhaal op realistische en indringende wijze aan de kijker voor te schotelen. De film begint rustig maar Donaldson weet de spanning bijzonder goed op te bouwen. De filmmuziek van J. Peter Robinson mag in dat kader dan ook niet onvermeld blijven. Zijn muziek geeft de scènes waar nodig extra diepgang en spanning mee.
Jason Statham is op zijn best als hij Engelse boeventypes als Terry Leather kan neerzetten. Dat heeft hij indertijd in het begin van zijn carrière al bewezen met zijn bijdragen in de Guy Ritchie-films Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch. Inmiddels is Statham de nodige Hollywood-films verder, waarover zeker niet altijd lovend is gesproken (Bijv. In the Name of the King), maar merk je dat hij als acteur zeker gegroeid is. Hij heeft ontegenzeggelijk charisma en in films als deze komt hij dan ook het best tot zijn recht. Ex-topmodel Saffron Burrows is ook prima te verteren als Terry’s jeugdvriendin en partner in crime Martine Love.
Het nieuws rond de overval beheerste vier dagen lang het nieuws en de voorpagina’s totdat er een zogenaamd D-Notice werd uitgevaardigd waarin werd gesteld dat het van nationaal belang was dat men zou stoppen met het brengen van nieuws rond de overval. De producenten claimen voor The Bank Job gebruik te hebben gemaakt van een betrouwbare bron die heeft aangegeven dat het kluisje van Michael X in de Lloyds Bank sexfoto’s zou bevatten van Prinses Margaret. Door het uitvaardigen van de D-Notice heeft men de zeer waarschijnlijke megarel rondom de pikante foto\'s van de prinses willen voorkomen. Het dossier van Michael X blijft echter verzegeld tot 2054, waardoor we voorlopig niet te weten komen wat er daadwerkelijk op de bewuste foto’s staat en wat er allemaal precies is gebeurd rondom de “1971 Baker Street Robbery”.

Dutch Filmworks heeft The Bank Job in standaard kwaliteit op een single DVD uitgave uitgebracht. Tegelijkertijd is de film in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. In deze recensie bekijken we de Blu-ray Disc uitgave. Onze bespreking van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Jaar: 2008
Speelduur: 112 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664062098

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Also or Soon Available
  • Inside the Bank Job
  • The Baker Street Bank Raid

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze Blu-ray disc uitgave van The Bank Job heeft een breedte-hoogte verhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een beeldresolutie van 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Er is op deze Blu-ray derhalve geen sprake van de zogenaamde ‘PAL speedup’. Voor de encodering van het beeld heeft men gebruik gemaakt van de VC-1 codec en het geheel is opgeslagen op een 25 GB single layer Blu-ray Disc.

Het High Definition beeld van The Bank Job ziet er stijlvol uit en roept door onderdrukt kleurgebruik en soms koel ogende shots een zeventiger jaren gevoel op. Scherpte is veelal goed, met name in de close-ups. Toch zijn er bepaalde shots die scherpte en focus missen. Maar misschien juist weer om dat zeventiger jaren gevoel op te roepen. Het valt namelijk niet helemaal uit te sluiten dat dit een bewuste zet is geweest van cinematograaf Michael Coulter en regisseur Roger Donaldson. Net als de zo nu en dan aanwezige beeldruis. De originele filmposter – één van de mooiste van de afgelopen jaren en waarvan ik het doodzonde vind dat deze niet de uiteindelijke cover van de Blu-ray siert – heeft ook iets onscherps en korreligs over zich. Typisch de fotografie uit die periode. Er zijn ten aanzien van de transfer geen noemenswaardige problemen te benoemen. De ondertiteling (wit) is duidelijk en daardoor prettig leesbaar. Het is iets smaller en hoger dan de gemiddelde ondertiteling. De plaatsing in het beeld is goed: onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc heeft een Engelstalige standard Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een Engelstalige lossless DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (48 kHz, 16 bit).
Het geluid van The Bank Job richt zich voornamelijk op de voorste kanalen. De film is sterk dialooggedreven waarbij voor de centerspeaker als vanzelfsprekend een prominente rol is weggelegd. De dialogen zijn uitstekend te volgen. Het middenkanaal wordt op passende wijze ondersteund door de beide frontspeakers, waardoor er een mooi stereo geluidsbeeld aan de voorzijde ontstaat. In combinatie met de subtiele invulling van het geluid uit de achterspeakers ontstaat er een homogeen en uitgebalanceerd totaal geluidsbeeld. Hierbij wordt de akoestiek van de betreffende locaties goed weergegeven. Zo klinken dialogen in het kleine sobere kantoor in de garage van Terry Leather kil en hol en bijvoorbeeld op de goed geoutilleerde burelen van MI-6 warmer en voller. Het LFE-kanaal is niet nadrukkelijk aanwezig maar zorgt, wanneer aangesproken, voor extra impact en dynamiek bij de muziek en actierijkere scènes.
Beide geluidstracks klinken prima waarbij de voorkeur overigens zonder twijfel uitgaat naar de lossless DTS MA track. Deze laatste heeft namelijk wat meer ‘body’ en laat nog meer detail horen. Op deze Blu-ray uitgave van The Bank Job is geen sprake van zogenaamde PAL speedup.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De beide documentaires zijn uitgevoerd in standaard definitie. In vergelijking met de Amerikaanse Blu-ray uitgave van The Bank Job moeten wij het stellen zonder commentaartrack van Roger Donaldson, Saffron Burrows en componist J. Peter Robinson. De DVD uitgave is door Dutch Filmworks uitgegeven zonder extra’s.

Inside the Bank Job (16:02 min)
In ‘Inside the Bank Job’ krijgen we cast en crew interviews voorgeschoteld die worden ondersteund door beelden van de set. Maar gaat de spade vervolgens nog iets dieper door meer zaken uit te lichten rondom de productie van The Bank Job gerelateerd aan de eigenlijke overval op de Lloyds Bank in 1971.

The Baker Street Bank Raid (14:16 min)
Voor liefhebbers van het waargebeurde verhaal achter de film is deze (helaas maar) een kwartier durende documentaire een must. Deze bevat onder andere een interview met de radioamateur Robert Rowlands die de walkie-talkie communicatie tussen de bendeleden opving. Daarnaast wordt ingegaan op de roemruchte overval aan de hand van archiefbeelden, foto’s, krantenknipsels met uiteraard fragmenten uit de film. Aan de hand van interviews met o.a. historici wordt ook het tijdsbeeld van het begin van de jaren ’70 in het Londense East End geschetst. Zeer kijkwaardig voor diegenen die zijn geïnteresseerd in de historische achtergrond van The Bank Job.

Deleted Scenes (8:04 min)
Naast de documentaires staat er ook een collectie verwijderde scènes bij de extra’s. In totaal maar liefst 18 verwijderde fragmenten worden achter elkaar afgespeeld. Deze verwijderde scènes hebben een 1080i-resolutie en ogen een stuk minder scherp dan de film zelf, maar dat terzijde.

Also or Soon Available
Als toegift staan er op de schijf nog een aantal trailers die ook bij Dutch Filmworks op Blu-ray worden uitgegeven. Het betreft: Earth, Rambo, The Mist, In The Name Of The King en 3:10 To Yuma. Allen staan in 1080i en met Dolby Digital 2.0 geluid op de schijf.

Conclusie

The Bank Job is een zeer aangename misdaadthriller die het waargebeurde verhaal vertelt van een opmerkelijke bankoverval die de hele Britse natie in zijn greep hield. Jason Statham is overduidelijk in zijn element als Terry Leather, de baas van het stel kruimeldieven die hun ultieme slag willen slaan met een laatste klus. Doelwit: de kluisjes van de Lloyds Bank. Wat Terry niet weet, is dat de kluisjes ook geheimen bevatten waarmee de Londense onderwereld de regering en het Britse koningshuis kan chanteren.
Dutch Filmworks heeft The Bank Job een waardige uitvoering gegeven op Blu-ray. Zowel beeld als geluid hebben ons zeker kunnen bekoren doordat ze niet ‘over the top’ zijn en hierdoor aansluiten bij de audiovisuele sfeer van de ‘seventies’. Gegeven het feit dat The Bank Job op een waargebeurde situatie is gebaseerd hadden we eigenlijk graag nog meer achtergronden meegekregen. Laat dit je er echter niet van weerhouden om deze Blu-ray Disc een kans te geven. The Bank Job is zeker een aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

zetmoon  |  11-01-2012

Al mijn DFW Blu-rays stotteren ook als mijn Samsung speler op 24p staat: -Rambo 4 -War, inc. -Labor pains
Lees meer >

De_Hollander  |  29-04-2011

Eerste maal volledig bekeken. Vond het beeld ineens er schokkerig uitzien. Ben dan uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat deze film 1080i is. Geen 24P. Eni...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  19-02-2011

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51j7RVA-KKL._SL500_AA300_.jpg Ik heb gisteren de UK-versie van "The Bank Job" bekeken, in Engeland op de markt gebracht...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  24-01-2010

Eerste maal volledig bekeken. Vond het beeld ineens er schokkerig uitzien. Ben dan uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat deze film 1080i is. Geen 24P. Enig...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  02-09-2009

Gisteravond eveneens The Bank Job gekeken op Blu-ray. Leuke, onderhoudende film, maar de beeldkwaliteit vond ik zwaar tegenvallen. Matige scherpte (de meeste g...
Lees meer >

nmbs  |  04-04-2009

Vandaag gezien. Knappe film. Beeld is zeer netjes!
Lees meer >

Bigbro  |  16-03-2009

Heb je de laatste firmware update van de BD55 al geïnstalleerd. Daarmee is dat probleem nl opgelost. BD55 heeft nu versie 1.3 als firmware, zie hier voor instru...
Lees meer >

Bigbro  |  01-03-2009

Vanavond gezien. Leuke film. Beeldkwaliteit vind ik van matig dvdniveau. Wanneer je dit vergelijkt met the fifth element of the matrix is er een wereld van vers...
Lees meer >

Bigbro  |  01-03-2009

Vanavond gezien. Leuke film. Beeldkwaliteit vind ik van matig dvdniveau. Wanneer je dit vergelijkt met the fifth element of the matrix is er een wereld van vers...
Lees meer >

Bigbro  |  28-02-2009

Ik kijk zelf op 720p/60 en ik heb laatst ''3:10 to Yuma'' van DFW gekeken met firmware 1.1, dat ging in ieder geval perfect. Maar het probleem was kennelijk en...
Lees meer >

-Jaap-  |  28-02-2009

Ik kijk zelf op 720p/60 en ik heb laatst ''3:10 to Yuma'' van DFW gekeken met firmware 1.1, dat ging in ieder geval perfect. Maar het probleem was kennelijk enk...
Lees meer >

Bigbro  |  28-02-2009

deze films spelen bij mij perfect af, zowel via de bd-p1500 als via de bd-p2500, beiden in 24fps, je moet wel nakijken of je hdmi kabel wel adequaat is voor dez...
Lees meer >

luyckfasseel stefan  |  28-02-2009

deze films spelen bij mij perfect af, zowel via de bd-p1500 als via de bd-p2500, beiden in 24fps, je moet wel nakijken of je hdmi kabel wel adequaat is voor dez...
Lees meer >

Bigbro  |  28-02-2009

Arnold en de anderen, Inmiddels de softwareupdate geinstalleerd. Lag inderdaad aan Vista, of aan de player, het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval dr...
Lees meer >

Bigbro  |  28-02-2009

Ik ga zometeen een nieuwe poging doen om de nieuwe software op de speler te krijgen. Bedankt voor jullie reacties. 3:10 to Yuma heb ik met opet (nog) niet gekoc...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.