Away from Her

Recensent:
Patrick van den Hul
05-03-2009

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Away from Her (DVD)
Samenvatting

Grant (Gordon Pinsent) en Fiona (Julie Christie) zijn wat je noemt voor elkaar bestemd. Ze zijn op jonge leeftijd getrouwd en ruim vier decennia later nog steeds gelukkig met elkaar. Ze wonen in een karakteristiek huis, midden in de natuur in Canada. Grant is inmiddels gepensioneerd docent en hij ziet uit naar alle tijd die hij nu kan doorbrengen met zijn Fiona. Totdat Fiona plotseling tekenen van Alzheimer begint te vertonen. Ze is nog maar een zestiger, maar dit tempert haar aftakeling geenszins. Samen nemen ze de beslissing om Fiona een verzorgingshuis te laten betrekken, aangezien de professionele verzorging en de routine aldaar de ziekte enigszins onder controle kunnen houden. Meadow Lake is duidelijk een relatief luxe verblijfplaats met alle voorzieningen present. Dit doet niets af aan het feit dat Grant en Fiona na al die tijd niet meer samenleven en dat ze elkaar de eerste maand zelfs helemaal niet mogen bezoeken. Na deze gewenningsperiode voelt Fiona zich steeds meer thuis en ontwikkelt ze een wel erg hechte vriendschap met een andere bewoner. Grant blijft haar vrijwel elke dag trouw bezoeken, maar Fiona gedraagt zich vaak afstandelijk en raakt vooral in de war van hem. Onvermijdelijk is het moment wanneer Grant er niet meer zeker van kan zijn of Fiona hem die dag wel of niet zal herkennen. Hij zal moeten leren leven met het feit dat ze hem langzaam ontglipt en dat daarmee hun gedeelde herinneringen verloren gaan.

Commentaar

Sarah Polley timmert als actrice al lange tijd aan de weg, maar koestert ook de wens om te regisseren. Het was moeilijk om haar idee over een 12-jarige actrice in een televisieserie verfilmd te krijgen, dus besloot ze haar aandacht te richten op het korte verhaal van Alice Munro met de titel “The Bear Came Over the Mountain.” Het resultaat daarvan is Away from Her. Ze bewerkte deze tot volwaardig filmscript en had voor de hoofdrol Julie Christie in gedachte, met wie ze eerder samenwerkte in een vergelijkbaar kleinschalig arthousedrama The Secret Life of Words. Deze keuze bleek uiteindelijk een gouden greep, gegeven de vele acteerprijzen en nominaties die de film ten deel vielen. Deze zijn niets minder dan terecht, want het is het sublieme acteerwerk van beide hoofdrolspelers dat deze film naar een hoger plan tilt. Deze zorgen voor diepgang en maken dat je betrokken raakt bij het verhaal. Overigens is het niet alleen Julie Christie die uitblinkt, maar ook de relatief onbekende Gordon Pinsent. Hij is het uitgangspunt van het verhaal. We zien vanuit zijn perspectief wat er met de patiënt, zijn vrouw, gebeurd. Dit is een interessante keuze die heel goed uitpakt. Het wordt je als kijker al snel duidelijk dat het hele aftakelingsproces dat een ziekte als Alzheimer kenmerkt, wellicht zwaarder is voor de achterblijvers dan voor de patiënt zelf. Het proces is langzaam en pijnlijk en heeft uiteindelijk tot gevolg dat er van een relatie tussen de patiënt en de betrokkenen bijna geen sprake meer is. Alle herinneringen zijn immers verdwenen. In die zin is de titel van de film zeer toepasselijk. Fiona is er fysiek nog wel, maar haar persoonlijkheid bestaat in een bepaald opzicht niet meer. De kracht van de film zit ook in de manier van filmen, die maximaal de ruimte geeft aan de acteurs. De camera registreert vooral en er is nauwelijks sprake van kunstzinnige ingrepen. Het tempo is gemoedelijk en de interieurshots worden afgewisseld met prachtige beelden van de natuur van Canada in hartje winter. De sfeer wordt versterkt door de vocale muziek van Neil Young en de instrumentale stukken van Bach. Hoewel de film gaat over ouderdom is het zeker geen doelgroepfilm. Kijkers van alle leeftijden kunnen gegrepen worden door het verhaal dat op intieme wijze enkele van de grote dingen des leven behandelt. Dit zonder manipulatief of te sentimenteel te worden, valkuilen waar veel soortgelijke films niet aan ontkomen. Het is niet alleen een acteerfestijn, maar ook een sfeervolle en emotionele film die je na afloop bij zal blijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 105 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777926246

Extra's

  • Featurette
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Away from Her staat op de DVD in de originele beeldverhouding van 1.85:1. De kwaliteit van de transfer is uitstekend te noemen. Vooral de scherpte en detaillering zijn uitzonderlijk goed, in de close-ups wordt echt het maximale uit het medium gehaald. Ook op de lastigere momenten, de donkere scènes die zich binnen afspelen, houdt dit niveau stand. Er is voldoende schaduwdetail en het zwartniveau is prima. De kleuren zijn natuurlijk en warm en dragen bij aan de realistische sfeer van de film. Er zijn totaal geen oneffenheden waarneembaar, afgezien van sporadisch wat zeer lichte filmgrain. Een uitstekend beeld dat een lust voor het oog is. De film is opgedeeld in een ietwat krappe 12 hoofdstukken. De Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd, maar had een tikkeltje lager in beeld mogen staan.

Geluidskwaliteit

Op de DVD-uitgave van Away from Her staat Engelse en Franse audio. De originele Engelstalige Dolby Digital 5.1 track (448kb/s) klinkt prima. De nadruk van het geluidsbeeld ligt op de voorste speakers. De dialogen zijn uitstekend te verstaan en hebben een goed bereik. Ze komen netjes uit de middelste speaker. Subtiele omgevingsgeluiden komen uit alle speakers. Op sommige momenten in de film treedt de muziek op de voorgrond en dan komen ook de achterste speakers en de subwoofer in actie. Ze produceren een goed volume en een warm en kamervullend geluid met een mooi laag. De film is inhoudelijk natuurlijk niet geschikt als demonstratiemateriaal voor je thuisbioscoop, maar ondersteunt de film uitstekend.

Extra's

Zoals gebruikelijk bij veel films die door A-Film worden uitgegeven, is Away from Her opnieuw uitgebracht onder het Quality Film Collection label. De cover is het enige wat veranderd is ten opzichte van de eerdere uitgave. Afgezien van trailers van andere A-Film producties, is er nog een tweetal extra’s te vinden op de DVD, die hieronder besproken worden.

Audiocommentaar (105 min.)
Julie Christie heeft de taak op zich genomen om in haar eentje een audiocommentaar in te spreken. Hoewel deze track zeker leuke anekdotes bevat, was het misschien interessanter geweest als meerdere personen het commentaar hadden ingesproken. Het is te beluisteren in Dolby Digital 2.0 (224kb/s) formaat en helaas niet voorzien van ondertiteling.

Featurette (5 min.)
Een korte featurette die weinig toevoegt als je de film al hebt gezien. Het bekende complimenten geven over en weer is alom aanwezig en er zijn vooral veel filmfragmenten te zien. De featurette wordt weergegeven in een verkleind breedbeeldscherm met een verhouding van 1.78:1 en is voorzien van Dolby Digital 2.0 (224kb/s) audio.

Conclusie

Grant en Fiona zijn voorbestemd voor elkaar. Ze leven al bijna een halve eeuw samen en hopen een gelukkige nabloei van hun leven te ervaren. Maar dan blijkt dat Fiona aan Alzheimer lijdt, waarna ze de moeilijke beslissing nemen om haar onder te brengen in een verzorgingstehuis. Langzaam verliest ze steeds meer herinneringen en Grant moet dit alles als achterblijver ondergaan. Away from Her is een voorbeeld van een kleine productie die uiteindelijk heel goed uitpakt, maar desondanks onbekend blijft bij het grote publiek. Het is een oprecht drama met prachtig acteerwerk dat nooit verzandt in melodrama. Het doet er niet toe of je zelf nu jong of oud bent, de menselijke emoties uit de film zijn niemand vreemd. De DVD is prima verzorgd met een uitstekende beeldkwaliteit en een al bijna even goede audiotrack. De extra’s zijn helaas wat aan de magere kant. Desalniettemin is dit een aanschaf die je zeker niet kunt laten liggen voor de schappelijke prijs waarvoor titels uit de Quality Film Collection van A-Film meestal verkrijgbaar zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

McMurphy  |  09-03-2009

Nou wel één van de mooiste films van afgelopen jaar (y)
Lees meer >

Oudlid_X5  |  05-03-2009

De mooiste film van afgelopen jaar.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.