Pinocchio / Pinokkio (DE)

Totaalbeoordeling:

9.4
DVD

Pinocchio / Pinokkio (DE) (DVD)
Samenvatting

De oude, vriendelijke houtsnijder Gepetto woont alleen met zijn zelfgemaakte meubels en speelgoed. Hij heeft net een nieuwe houten marionetpop gemaakt, die hij Pinokkio noemt. Ach, denkt hij bij zichzelf, zou het niet mooi zijn als Pinokkio een echte jongen zou zijn. Die nacht laat de blauwe fee de wens van Gepetto in vervulling gaan. Ze kan Pinokkio laten leven. Maar eerst moet Pinokkio als levende pop bewijzen dat hij een goed karakter heeft. Japie Krekel, die toevallig in de buurt is, wordt aangesteld als zijn ‘geweten’. Gepetto, die wakker is geworden van het lawaai, weet niet wat hem overkomt. Hij is dolblij. Uiteraard gaat Pinokkio als goede jongen de volgende ochtend naar school. Twee gewiekste oplichters zien Pinokkio als hij naar school loopt. Een levende pop zonder touwtjes, daar is geld mee te verdienen. Zij maken Pinokkio wijs dat hij een grote ster kan worden en verkopen hem aan de gemene Stromboli. De eerste levensles van Pinokkio is daarmee begonnen en er zullen er nog meer volgen alvorens hij een echte jongen kan worden.

Commentaar

In 1937 verraste Walt Disney vriend en vijand met zijn eerste lange tekenfilm Snowwhite and the Seven Dwarfs (Sneeuwwitje in de Zeven Dwergen). De film werd een ongekend succes en veranderde de geschiedenis van de tekenfilm. Mede door dit grote succes was Disney al snel begonnen aan een tweede lange tekenfilm, genaamd Pinocchio (Pinokkio). Wederom bracht Disney een bestaand sprookjesverhaal op magische wijze tot leven. Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige, wereldberoemde boek van de Italiaan Carlo Lorenzini Collodi. Qua tekentechnieken overtrof deze tweede Disney film zijn voorganger. Toen de film in 1940 in Amerika in de bioscoop uitkwam was iedereen diep onder de indruk van de prachtige, vloeiende animatie, de schitterende kleuren, de diepte en detaillering in de achtergronden, de artistieke inbreng en het betoverende script. Besef dat deze film gemaakt is in de beginperiode van de tekenfilm zonder computers. Elk frame, elk detail is met de hand ingetekend. Meer dan 750 kunstenaars werkten intensief samen aan dit zeer tijdrovende proces. Bijna 1 miljoen tekeningen werden vervaardigd waarvoor 1500 verschillende kleuren gebruikt werden. 80 muzikanten werden in stelling gebracht voor de muziek. Aan de totstandkoming van Pinocchio werkten beroemde animators mee als Franklin Thomas, Milt Kahl, Ward Kimball, Eric Larson, Fred Moore en Wolfgang Reitherman. De film is geregisseerd door Hamilton Luske en Ben Sharpsteen. Het resultaat is dan ook ongeëvenaard. Hoe mooi tegenwoordig de tekenfilms dankzij computeranimatie ook zijn, zij missen de schoonheid zoals je die in de traditioneel gemaakte tekenfilms als Pinokkio tegenkomt. In tegenstelling tot de Sneewwitje en de Zeven Dwergen was het voor Walt Disney een veel grotere opgave het geïnvesteerde geld weer terug te verdienen. De film heeft uiteindelijk meer dan 2.6 miljoen dollar gekost. Mede door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest een fors bedrag worden afgeschreven. Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest bij de Disney tekenfilms. De filmmuziek van Pinokkio heeft, evenals het liedje ‘When You Wish Upon A Star’, in 1941 een Oscar onderscheiding gekregen.
In 1992 is de film voor een re-release in de Amerikaanse bioscopen geheel gerestaureerd. Beeldje voor beeldje zijn de originele negatieven opgeknapt, een proces waarvoor men bijna een jaar nodig had. In 2000 werd Pinocchio in Nederland en België voor het eerst uitgegeven op DVD. In 2003 werd een verbeterde uitgave van Pinocchio voor de tweede keer uitgegeven op een Special Edition DVD uitgave. Onze recensie van deze SE release kun je hier nog eens terugkijken. Nu deze prachtige animatiefilm zijn 70-jarig jubileum viert, heeft Walt Disney Studio Home Entertainment de film in de Milestone serie in de vorm van een “Platinum Editie” opnieuw uitgebracht. Kenmerkend voor de Milestone releases is de bijzondere aandacht voor de kwaliteit van het beeld en het geluid en de toevoeging van vele extra’s. En of deze release bijzonder is. Voor het eerst kun je nu genieten van deze klassieker in al zijn pracht met een indrukwekkend gerestaureerd beeld. Tevens is Pinocchio ook in High Definition op Blu-ray Disc uitgegeven. In deze recensie bekijken we deze Blu-ray Disc uitgave. Onze recensie van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1940
Speelduur: 84 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Kroatisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418202613

Extra's

 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • Muziekvideo
 • Niet gebruikte scènes
 • Niet gebruikt liedje
 • Liedjesselectie
 • Live action als referentie
 • Pinokkio's Pientere Pop-ups
 • De making of Pinokkio
 • Het meesterwerk Pinokkio
 • Het zweethokje
 • Geppetto's van toen en nu

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De tekeningen van Pinocchio zijn op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Op deze DVD uitgave heeft de film een beeldverhouding van 1.33:1. De nieuwe DVD uitgave is een groot verschil met de eerdere SE uitgave van de film. Het digitaal opgeknapte beeld ziet er prachtig uit. Beeldje voor beeldje is de film opgeknapt, bijgekleurd en ontdaan van vuil en beschadigingen, waarbij zelfs de filmgrain geheel is geminimaliseerd. Dat heeft als resultaat dat je nu 70 jaar later naar een magisch mooi plaatje kijkt. Zie hoe mooi gedetailleerd de schilderachtige achtergronden zijn getekend. De kleurnuanceringen zien er prachtig kleurrijk en verzadigd uit. Uiteraard mankeert niets aan de andere aspecten van het beeld, zoals contrast en scherpte. Het beeld is vrijwel volledig gevrijwaard van welke ongerechtigheid dan ook. Het ziet er bijna te perfect uit. Een indrukwekkend mooie beeldkwaliteit van deze 70 jaar oude film. De film is netjes onderverdeel in 25 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijk mono audiotrack van de film was voor een eerdere DVD release al geremasterd en geremixt naar 5.1 surround. Voor deze nieuwe uitgave is de soundtrack opnieuw onder handen genomen en met de hoogst mogelijk bitrate opnieuw gemixt. Op deze DVD is de originele Engelstalige track een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). De Nederlandse (evenals de Italiaanse en de Kroatische) nasynchronisatie is ook een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).
Bij de Engelse soundtrack is aan de stemmen goed te horen dat het echt een oude soundtrack is. Bij de restauratie heeft men er goed voor gezorgd dat de stemmen uit de centerspeaker komen. De dialogen en zangstemmen zijn goed verstaanbaar. De soundtrack klinkt mooi ‘schoon’ en is vrij van ruis en kraak. De steeds aanwezige muziek komt nu met een redelijk breed stereo geluid uit de frontspeakers, maar sommige momenten verraadt ook de muziek het duidelijke mono karakter van de soundtrack. De surroundkanalen worden zeer minimaal gebruikt om de muziek, met name bij de liedjes, een ruimtelijk karakter te geven. Verder worden zowel de surroundkanalen als het subwoofer kanaal nauwelijks gebruikt. Het beperkte frequentiebereik en de wat schelle stemmen verraden de leeftijd van de film, die verder voor een film van 70 jaar oud verrassend goed klinkt.
De eerste release van Pinokkio in de Nederlandse bioscopen had een Nederlandse bewerking van Martine Bijl met stemmen van Piet Ekel, Henk van der Molen, Ger Smit en Martine Bijl. Voor de re-release begin jaren ’90 is de Nederlandse nasynchronisatie opnieuw ingesproken en is het taalgebruik aangepast aan de ‘moderne’ tijd. Deze laatste nasynchronisatie staat op deze DVD uitgave. De Nederlandse nasynchronisatie is duidelijk van een latere leeftijd. De muziek klinkt hetzelfde als bij de Engelse versie, maar de stemmen klinken veel voller. De stemmen zijn ten opzichte van de rest van de soundtrack wel iets nadrukkelijker. De originele Engelse track klinkt wat dat betreft beter in balans. Desalniettemin is de nasynchronisatie zoals gebruikelijk bij Disney van zeer goede kwaliteit.

Extra's

Pinocchio is uitgebracht als een 2 DVD Platinum Editie. De extra’s zijn te vinden op beide discs. De eerste disc begint met diverse promotie trailers. Je kunt de trailers indien gewenst overslaan met de menutoets. De breedbeeld menschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. De meeste extra’s zijn in 1.78:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling of zijn Nederlands nagesynchroniseerd.

DVD 1

Muziek en meer
Met de volgende vervolgkeuzen:

Muziekvideo (3½ min)
Met het bekende liedje “When You Wishing on a Star”, nu in een modern jasje gezongen door Meaghan Jette Martin.

Disney Liedjesselectie
Optie om elk van de vijf liedje in de film apart te selecteren, waarbij je optioneel een meezingtekst in het beeld kunt krijgen.

Achter de schermen bij Disney
Hier is het nieuw opgenomen audiocommentaar van drie mensen die veel van animatiefilms weten te vinden. Dit zijn filmcritici Leonard Maltin, Eric Goldberg en J.B. Kaufman. Ze blikken terug in de tijd, geven aan wat de film voor hen betekend heeft en geven daarbij veel nuttig en leuke informatie. Ook zijn stukjes geluidsband ingevoegd met historische opnames van onder andere Walt Disney. De gesproken toelichting is eventueel ook als een Nederlands voice-over te beluisteren.

Spellen en activiteiten
Met Pinokkio’s Pientere Pop-ups optie waarbij je tijdens het bekijken van de film allerlei leuke weetjes over Pinokkio en aanverwante onderwerpen te zien krijgt. Deze informatie komt in de plaats van de gewone ondertiteling.

Vooruitblik
Met een aantal reclametrailers van Disney.

DVD 2

Spellen en activiteiten

Pinokkio-puzzels
Gastheer Japie Krekel bied je een aantal “houten” Pinokkio-puzzels om in elkaar te zetten.

Achter de schermen bij Disney

De touwtjes in handen: Pinokkio- De making-of (56 min)
Zeer uitgebreide documentaire over de productie van Pinokkio met veel interviewfragmenten. Niet alleen de mensen van deze tijd, maar ook interviewfragmenten met nog in leven zijnde animatoren die betrokken waren bij het maken van de film. Zeer de moeite waard.

Niet gebruikte scènes (10½ min)
Met keuze uit een drietal recent ontdekte scènes die niet in de film terecht zijn gekomen. Hier te zien als storyboardtekeningen.

Het zweethokje (6½ min)
Wanneer stukjes animatie in ruwe vorm klaar waren, werden ze getoond aan Walt Disney zelf. En Walt Disney was daarbij niet spaarzaam met kritiek, het moest allemaal perfect worden. De term ‘zweethokje’ (sweatbox) zou zijn oorsprong vinden in het feit dat de tekenaars het warm kregen van alle kritieken van Walt Disney. Maar het kan natuurlijk ook komen doordat de scènes in een kleine, warme ruimte werden bekeken. Beoordeel zelf aan de hand van deze historische beelden.

Gepetto’s toen en nu (11 min)
Een kort overzicht van de ontwikkeling van speelgoed, van de eerste houten figuurtjes tot de hightech creaties van vandaag.

Live action als referentie-beelden (10 min)
Walt Disney maakte bij het animeren gebruik van echte voorbeelden. Hier uniek archiefmateriaal waarin je zit hoe toentertijd het animatieproces bij Pinokkio in zijn werk ging.

Het meesterwerk Pinokkio
Een uitgebreide verzameling bijzondere, soms nog nooit eerder vertoonde, afbeeldingen uit de productie van Pinokkio. Alles is geordend in een aantal apart te selecteren onderwerpen.

Publiciteit (5 min)
Met keuze voor de drie verschillende trailers van de film, te weten de Originele Bioscooptrailer uit 1940, de Bioscooptrailer uit 1984 en de Bioscooptrailer uit 1992.

Niet gebruikt liedje:’Honest John” (3 min)
Een promotieopname uit 1947 van een liedje dat niet in de film is gebruikt.

De blauwe double disc keepcase is voorzien van een fraaie, licht glanzende kartonnen slipcase met reliëf. De opdruk is hetzelfde als de cover.

Conclusie

Na het grote succes van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in 1937 bracht Walt Disney drie jaar later in 1940 opnieuw een avondvullende tekenfilm uit, genaamd Pinocchio (Pinokkio). In deze tweede Disney klassieker wordt wederom een sprookjesverhaal op magische wijze tot leven gebracht. Walt Disney Studios Home Entertainment heeft deze 70 jaar oude animatiefilm geheel digitaal gerestaureerd en als een Platinum Editie uitgebracht op een 2-DVD set. Beeld en geluid zijn geweldig. Evenzo de vele extra’s die deze Deluxe Editie heeft meegekregen. Een prachtige animatie in een fraaie uitgave. Aanrader!

Laatste reacties

Khonnor  |  07-06-2010

Klopt het dat deze dvd geen hologram op de hoes heeft? Kan m nergens vinden iig.
Lees meer >

Sneaker  |  06-03-2009

Ligt het nou aan mij, of is het beeld wat breeder in vergelijking met de blu-ray screenshots. Verder denk ik dat ik deze wel ga halen. Leuke film. Mooie release...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.