[Rec]

Recensent:
Wilbert Rietman
12-03-2009

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

[Rec] (DVD)
Samenvatting

Angela Vidal (Manuela Velasco) presenteert voor een lokale Spaanse televisieomroep het programma Terwijl U Slaapt. Op een avond zijn zij en haar cameraman Pablo (Pablo Rosso) te gast bij de plaatselijke brandweer. Natuurlijk hopen zij op iets spectaculairs zodat ze dat vast kunnen leggen voor hun uitzending. Midden in de nacht wordt de brandweer opgeroepen, omdat er vreemde geluiden zijn gehoord in een appartementencomplex. Daar aangekomen wordt hen door de politie verteld dat er een oude vrouw in haar appartement luid aan het schreeuwen is en dat de brandweer nodig is om de deur te forceren. Na de deur geopend te hebben, treffen zij de oude vrouw aan onder het bloed. Vanuit het niets valt de vrouw één van de politieagenten aan en bijt zijn nek open. Buiten blijkt inmiddels het pand hermetisch afgesloten te zijn van de buitenwereld. De bewoners, de agenten, de brandweer en de televisieploeg zitten als ratten in de val. De oudere vrouw blijkt namelijk een soort van zombie. Met haar beet heeft ze een virus verspreid waaraan moeilijk te ontsnappen valt. Het gebouw blijkt in één keer veranderd in een hel op aarde.

Commentaar

Dat een goede horrorfilm geen dure effecten nodig heeft of grote namen in de cast en crew bewijst het uit 2007 stammende [Rec]. Deze Spaanse productie weet effectief de kijkers de stuipen op het lijf te jagen. De prent doet qua opzet denken aan zowel The Blair Witch Project als Cloverfield. Ook latere genregenoten als Diary of the Dead bedienden zich van dezelfde stijl. Een gewone camera die alles filmt en waardoor je als kijker eerder de medespeler bent dan een toeschouwer. Dit stijlmiddel pakt bijzonder goed uit bij deze vertelling. Ook het feit dat we de zombie-achtigen niet of nauwelijks in volle glorie te zien krijgen, draagt bij aan de sfeer en spanning. Bijzonder knap voor een horrorfilm met een laag budget. Er wordt regelmatig gekeken vanaf het puntje van de stoel. Hoe onwaarschijnlijk een hoop elementen ook zijn, de makers zijn erin geslaagd het meeste zeer realistisch en aannemelijk te maken. Dit komt mede door de hoofdpersonages. Dit zijn nagenoeg allemaal figuren zoals iedereen ze wel kent. Niets is uitvergroot.
Dat deze film met zijn succes ook het één en ander heeft losgemaakt, blijkt niet alleen uit de grote hoeveelheid prijzen die de makers in ontvangst mochten nemen. Zo staat er een onvermijdelijk vervolg op stapel en verscheen in 2008 een Amerikaanse remake getiteld Quarantine. Op zich is de remake wel een aardige film geworden, maar mist toch veel ten opzichte van het origineel. [Rec] zelf komt namelijk veel frisser over en ook minder Hollywood door de inventieve, goedkopere effecten. Makers Jaume Balagueró en Paco Plaza hebben in ieder geval wel de spijker op hun kop geslagen met deze uitermate onderhoudende en boven alles spannende horrorfilm, die gerust met een hoofdletter H geschreven mag worden.
Al eerder bracht Paradiso Home Entertainment een Special Edition uit van [Rec]. Later verscheen de hier besproken vanilla versie van de film, waarbij de DVD identiek is aan schijf 1 van de Special Edition.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 75 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504072796

Extra's

  • Trailer
  • Ook verkrijgbaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De originele beeldverhouding van de film is 1.85:1 en zo staat hij dan ook anamorf op de DVD. Om alles zo realistisch mogelijk te houden is alles gefilmd met een hand held camera. Dit heeft nogal wat gevolgen voor het beeld. Zo is de scherpte ondermaats. Ook ogen de kleuren vaak flets en onnatuurlijk. Het vertoonde bevat een behoorlijke hoeveelheid filmgrain. Toch draagt dit allemaal wel heel erg bij aan het realistische karakter van de film. Het is dan ook een bewuste keuze geweest van de makers. Op basis hiervan verdient de kwaliteit dan ook geen onvoldoende. De transfer is zeker wel erg goed. De hier besproken artefacten zijn daar geen gevolg van. Het beeld oogt namelijk (en dan zeker in het begin) lekker fris. Wat wel stoort is de zeer grove korrel die het beeld vaak te onscherp maakt. Aan het einde van de film wordt night vision gebruikt (zie screenshot 4). Vanaf dan valt het allemaal slecht te volgen, maar ook dit was de bedoeling van de makers. De optionele ondertiteling (Nederlands) is duidelijk leesbaar en staat op een prettige hoogte in het beeld. De film is verdeeld in 12 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (384 kbit/s) in de originele Spaanse taal. Een echt spetterende track is het niet geworden. Voor het realistische karakter wat wordt nagestreefd, was het wellicht zelfs beter geweest om een stereotrack toe te passen. De 5.1 track is wel een aardig klinkend audiospoor geworden. De dialogen komen goed volgbaar uit de centerspeaker. De frontspeakers worden gebruikt voor de overige filmgeluiden. Hierbij worden ze lichtjes ondersteund door de achterste kanalen. Het LFE kanaal is wel aanwezig, maar met te weinig laag. Verwacht niets spectaculairs van deze track, maar het is er wel één die volstaat.

Extra's

Het menu bestaat uit een statisch scherm in de verhouding 1.78:1 anamorf. Op de achtergrond horen we hetzelfde nummer als tijdens de aftiteling in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). Voor de liefhebber van extra’s verwijzen wij naar de eerder uitgegeven Special Edition van [Rec]. Deze versie bevat slechts de volgende extraatjes:

Trailer (1 ½ min.)
De bioscooptrailer van de film met beeldformaat 1.85:1 anamorf en het geluid in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). Overigens bestaat er ook een andere trailer van de film waarin enkel reacties worden getoond van het publiek. Dit voorfilmpje had een leuke meerwaarde kunnen hebben.

Ook verkrijgbaar
Drie trailers van andere films die Paradiso op DVD heeft uitgebracht.

Conclusie

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een horrorfilm die een hype wordt. [Rec] is er zo één en weet ook nog eens de hype waar te maken. Er zijn natuurlijk meer producties die gefilmd zijn met enkel een hand held camera om zo een realistisch karakter te creëren. Deze slaagt echter volledig in zijn opzet en is een lekker spannende griezelfilm geworden. Als we naar het beeld en geluid kijken, is de kwaliteit hiervan niet helemaal optimaal. Dit is echter vaak toe te schrijven aan de keuze van de makers om de film een zo realistisch mogelijke look en feel te geven. Het resultaat mag er zeker zijn en is aan te raden voor een stevig avondje griezelen en gruwelen. Voor de liefhebbers van extra’s verwijzen wij graag naar de eerder uitgebrachte Special Edition van [Rec]. Voor degene die puur voor de film gaat, is er nu de hier besproken vanilla versie.

Laatste reacties

Mathieu Ghekiere  |  12-03-2009

Geen originele film, je kan het perfect omschrijven als Blair Witch Project met zombies. Maar o zo goed uitgevoerd! Goed geacteerd, zeer mooi opgebouwd en een ...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  12-03-2009

Heb deze gezien tijdens de Night of Terror in Tuschinski vorig jaar. Zelfs door het gejoel (en veel ho*r geroep :D ), was dit een zeer spannende film, en inderd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.