Sagan

Recensent:
Ludo Keeris
01-04-2009

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Sagan (DVD)
Samenvatting

Françoise Quioirez (Sylvie Testud) schrijft al op 19-jarige leeftijd een roman. Ze noemt zichzelf Françoise Sagan, om haar familie te beschermen. Het boek \"Bonjour Tristesse\", een schandaleuze roman, is een grote hit en Françoise verdient direct veel geld. Geld dat ze in eerste instantie vergokt, maar op dezelfde manier weer terugwint. Ze koopt een groot huis en gebruikt veel drank en drugs. Ze trouwt met een Franse uitgever (Denis Podalydes) en ze krijgen samen een kind. Het huwelijk loopt al snel op de klippen. Door de jaren heen heeft ze diverse affaires met zowel mannen als vrouwen. Bijna al haar boeken zijn grote successen, maar ze kan slecht met dat succes omgaan. Ze geeft teveel geld uit en krijgt regelmatig de fiscus achter haar broek. Françoise heeft alleen steun van een paar trouwe vrienden. Langzaam verandert de eens zo vitale vrouw in een oud wrak.

Commentaar

Françoise Sagan (oorspronkelijke naam: Quioirez) werd in 1935 geboren in Cajarc, een klein dorpje in het zuidwesten van Frankrijk, maar groeit op in Lyon en Parijs. In 1954 schrijft ze een artikel voor het blad Elle. Omdat ze niet wordt toegelaten tot de universiteit van Sorbonne schrijft ze tijdens de zomervakantie haar debuutroman Bonjour Tristesse. Als pseudoniem gebruikt ze de naam Sagan, afkomstig uit het boek À la Recherche du Temps Perdu van Marcel Proust. Ze had haar roman namelijk eerst aan haar familie laten lezen en die waren nogal geschrokken van de controversiële inhoud van het verhaal. Om haar familie te beschermen besloot ze om het pseudoniem Sagan te gebruiken. Haar eerste boek werd direct een bestseller, in zowel binnen- als buitenland. Ook haar latere boeken waren grote successen.
Sagan is oorspronkelijk een 2-delige serie, gemaakt voor televisie. Als zodanig is deze ook uitgezonden op de Franse televisie. Toen regisseur/producent Luc Besson het materiaal zag heeft hij de rechten voor de bioscoopvertoningen gekocht en een ingekorte versie van twee uur in de bioscoop gebracht. Deze versie is te zien op de DVD. Voor diegene die Sagan niet kennen is het nu niet direct een erg toegankelijke film. Het gaat veel van de hak op de tak en veel zaken worden niet of nauwelijks uitgelicht, wat in de serie wel goed aan bod komt. Er wordt in de film regelmatig teruggegrepen op gebeurtenissen die we niet te zien krijgen. Zo wordt er gediscussieerd over de grote gevolgen van een brand, terwijl we als kijker in eerste instantie niet weten dat er een grote brand is geweest. Dat maakt het nogal onduidelijk. Wat ook niet echt helpt is dat Françoise Sagan niet echt een sympathiek persoon is. Ze kan absoluut niet tegen kritiek en het ontbreekt haar aan zelfreflectie. Ze is bot naar anderen en je vraagt je af hoe het kan dat ze nog vrienden heeft. Wat wel duidelijk wordt is dat Sagan haar leven op haar eigen manier leidde. Niemand hoefde haar te vertellen wat ze moest doen. Ze leefde regelmatig op de rand van de afgrond, maar telkens wist ze haar hoofd – zowel financieel als fysiek – boven water te houden. Dit personage wordt door Sylvie Testud prachtig vertolkt. Ze weet het personage van Sagan tot in kleine details uitstekend neer te zetten. Testud heeft zich dan ook bijzonder goed voorbereid. Ze heeft alle boeken van Sagan opnieuw gelezen en banden met uren interviews beluisterd. Dit alles betaalt zich terug voor de camera. Ook mag er een compliment worden uitgedeeld aan de make-up. Testud speelt zowel de 18-jarige als de 69-jarige Françoise Sagan en alles er tussenin. En ze komt altijd geloofwaardig over. Testud kreeg voor deze rol dan ook een César-nominatie voor Beste Actrice.
Het is jammer dat de film vanwege de vele gaten in het verhaal niet zo heel erg consistent is, maar wie interesse heeft in het leven van deze Franse schrijfster moet deze DVD zeker eens gaan bekijken. Vooral ook omdat bij de DVD de complete televisieserie is bijgevoegd. Die is veel minder van de hak op de tak en biedt meer inhoud dan de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 116 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019003098

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Boekje
  • Also Available
  • Mini-serie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op 35mm film gedraaid, iets wat niet gebruikelijk is voor een televisieserie. Het beeld op de DVD is in 1.85:1 anamorf formaat. De kwaliteit is helaas vrij mager. De scherpte is niet al te best en er is veel filmgrain te zien. Mede daardoor is de detaillering ondermaats, vooral in de donkere delen. Het contrast is wel goed op niveau, net als het zwartniveau. De kleuren ogen natuurlijk en voldoende verzadigd. Een hele enkele keer is lichte edge-enhancement toegepast.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De optionele ondertiteling laat soms wat steekjes vallen, maar staat op een prettige hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de hoes staat dat er een Dolby Digital 5.1 track op de DVD zou staan, maar helaas treffen we alleen een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluidstrack aan. Een fout op de hoes. Het geluid klinkt op zich heel natuurlijk. Veel draait om dialogen en daar gaat ook de meeste aandacht naar uit. Ze klinken alleen wel een beetje dof, wat de verstaanbaarheid niet echt ten goede komt. Het geluid klinkt wel heel naturel. Veel van het gebruikte geluid is afkomstig van de originele setopnames. Veel extra is er echter niet aan toegevoegd, met name atmosferen zijn heel beperkt aanwezig. Een geluidsband die net een voldoende haalt.

Extra's

Deze uitgave bestaat uit 2 discs, die in een mooi digipack zitten. De schijfjes hebben statische menuschermen, zonder achtergrondgeluid. Alle extra\'s zijn Nederlands ondertiteld en zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 geluid.

Disc 1

Making Of (25½ min)
Een uitgebreide Making Of met veel beelden van de set. Daar doorheen zijn er interviews met (vooral) regisseuse Diane Kurys en hoofdrolspeelster Sylvie Testud gemonteerd. Zij vertellen vooral over Françoise Sagan en hoe zij was. Ieder voor zich hebben ze een idee hoe dat overgebracht moet worden op beeld.
Het beeld van deze Making Of wordt niet goed weergegeven. Het 1.78:1 beeld wordt samengeperst tot een 2.35:1 beeld (zie afbeelding 6).

Trailer (2 min)
De trailer van de film.

Disc 2

Sagan – Mini serie (180 min)
Disc 2 bevat de gehele miniserieversie van Sagan, zoals oorspronkelijk bedoeld is voor de Franse televisie. Het beeld heeft wat meer last van compressie dan de filmversie en de kleuren zijn wat feller, maar de ondertiteling is hier wat beter verzorgd.

Boekje
Een boekje in zowel het Nederlands als Frans, met daarin een uitgebreid interview met regisseuse Diane Kurys.

Conclusie

De film vertelt het leven van de succesvolle schrijfster Françoise Sagan, een wild leven vol met drank, drugs en gokken, waarbij ze veel geld verdient, maar ook kwijtraakt.
Sagan, van de Franse regisseuse Diane Kurys, geeft een behoorlijk trouw beeld van het leven van Françoise Sagan. De film gaat vaak van de hak op de tak en veel gebeurtenissen, waar in de dialogen naar gerefereerd wordt, komen in de film zelf niet voor. Gelukkig zit bij deze uitgave ook de 2-delige televisieserie, die wel ruimte heeft voor deze gebeurtenissen. De beeldkwaliteit is enigszins teleurstellend, het geluid is beter op orde. De extra\'s geven meer informatie over de werkwijze van regisseuse Kurys en de film zelf. Deze DVD-uitgave is voor liefhebbers van Françoise Sagan een must. Voor diegene die haar niet kennen geeft de serie een beter overzicht dan de ingekorte filmversie.

Laatste reacties

TheGodfather  |  04-04-2009

Een redelijke film, maar niet meer dan dat. Springt te veel van de hak op de tak om echt indruk te maken.
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  01-04-2009

Misschien wel eens leuk om naar te kijken, maar hoef hem niet in mijn collectie te hebben voor de volle prijs :p
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.