Planet Earth


Planet Earth (Blu-ray)
Samenvatting

Zo’n vijf miljard jaar geleden veroorzaakte een asteroïde inslag op een planeet, die wij kennen als onze planeet Aarde, een minieme kanteling van de planeet ten opzichte van de zon. Door de draaiing van de Aarde om de zon, ontstond hierdoor op deze planeet de telkens veranderende warme en koude periode. In deze constante klimaatwisseling ontstond in duizenden jaren tijd langzamerhand de planeet Aarde zoals wij die kennen; de Aarde met een grote en bijzondere biodiversiteit.
In 2006 verscheen de BBC TV-serie Planet Earth, een indrukwekkende 11-delige televisieserie van regisseur Alastair Fothergill en producer Mark Linfield. Deze serie werd bekroond met onder andere vier Emmy Awards. In negen uur tijd krijg je unieke beelden van onze aarde en haar natuurlijke bewoners te zien. Van de grootste rivieren tot de hoogste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je mee op een onvergetelijke reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren. Alles in de documentaire heeft daadwerkelijk plaats gevonden, niets is kunstmatig in scène gezet. De elf afleveringen van elk 51 minuten zijn over vier Blu-ray Disc schijven verspreid. Hieronder een kort overzicht:

Blu-ray Disc 1

From Pole to Pole
In de eerste aflevering zie je hoe de zon het leven op aarde bepaalt: een moederijsbeer en haar twee jongen, die op de Noordpool ontwaken uit hun winterslaap; een miljoen kariboes die, opgejaagd door wolven, over de Arctische vlaktes vluchten; honderden olifanten die een tocht ondernemen van de Kalahari-woestijn naar de Okavango-moerassen.

Mountains
In deze aflevering zie je welke geologische en vulkanische krachten de bergen hebben vormgegeven. Welke dieren kunnen overleven op de hoogste bergtoppen, in een wereld van rots, ijs en sneeuw?

Fresh Water
Deze episode volgt het water van de bergtoppen, via de rivieren, naar de zee en toont de exotische dieren die hierdoor kunnen leven, zoals de enige zoetwaterzeehond ter wereld, een reuzensalamander in Japan en de Boto-rivierdolfijn uit de Amazone.

Blu-ray Disc 2

Caves
Deze aflevering toont de ondergrondse werelden waar het leven niet gedomineerd wordt door zonlicht. In deze mysterieuze duisternis schuilt een weelde aan ongelooflijke kristallen en bizarre dieren, waarvan sommige hier voor het eerst zijn gefilmd.

Deserts
Woestijnen lijken levenloze vlaktes, maar in feite zijn het gevarieerde ecosystemen, waar zeldzame dieren leven en waarin spectaculaire veranderingen in het landschap plaatsvinden: woeste zandstormen, het kort opbloeien van leven en een sprinkhanenplaag die slechts één keer in de dertig jaar voorkomt.

Ice Worlds
IJswerelden ondergaan ongelooflijke transformaties: van totale duisternis tijdens de poolwinter naar de zomer met een zon die nooit ondergaat. Planet Earth laat zien welk effect deze extreme seizoenen hebben op dieren als walvissen, pinguïns, walrussen en de moederijsbeer en haar twee jongen uit de eerste aflevering. Hoe gaat het twee jaar later met hen?

Commentaar

Blu-ray Disc 3

Great Plains
De aflevering toont de uitgestrekte wildernis van de Afrikaanse Savanne, de Aziatische Steppe, de Arctische toendra en de Noord-Amerikaanse prairies. Op deze grasvlaktes leven uiteenlopende dieren, waaronder de Tibetaanse vos, de pika en de Mongoolse gazelle, waarvan Planet Earth als eerste de migratie op film wist vast te leggen.

Jungles
De jungles bedekken slechts drie procent van de aardoppervlakte, toch leeft hier meer dan de helft van alle diersoorten op aarde. In deze aflevering zie je een unieke blik op deze fascinerende wereld, waar veel leven bloeit, maar waar overleven verre van makkelijk is.

Shallow Seas
Deze aflevering richt zich op het leven in oppervlaktewateren, zoals de pas ontdekte koraalriffen in Indonesië waar fantasiedieren leven als zeepaardjes, “elektrische” schaaldieren en zeeslangen die op een bizarre manier in groepen jagen en die hier voor het eerst zijn gefilmd.

Blu-ray Disc 4

Seasonal Forests
Zie hier de indrukwekkende boslandschappen, zoals het Taiga-woud in het hoge Noorden, een uitgestrekt woud, waar eenlingen als de warg (wolverine) en de lynx op zoek zijn naar een prooi. In Madagascar bestuderen we de bizarre baobab, in Californië zien we de hoogste en oudste bomen ter wereld (4.000 jaar!), terwijl we in de bossen van Oost-Rusland getuige zijn van de overlevingsstrijd van het zeldzame Amur-luipaard.

Ocean Deep
Oceanen bedekken tweederde van de aarde, maar zijn voor het grootste deel onontdekte werelden. Deze spectaculaire aflevering duikt in deze verborgen wereld en toont unieke opnamen van het gevarieerde leven, van de diertjes aan de oppervlakte tot de bizarre wezens in de diepte, zoals de vampierinktvis en de reuzenoctopus.


Om deze prachtige beelden van de natuur te registreren hebben regisseur Alastair Fothergill en zijn crew gedurende 5 jaar gefilmd met 45 camerateams met High-Definition camera’s. Zij hebben gefilmd op alle zeven continenten op 204 verschillende locaties in 62 landen. Met een budget van 40 miljoen dollar is dit de duurste documentaire ooit gemaakt. Er is op locaties gefilmd waar nog niet eerder gefilmd is. Zoals op de ijzingwekkende hoge bergrug van de Mount Everest. Hierbij heeft men gebruik kunnen maken van een bijzonder spionagevliegtuig uit Nepal. De natuur en haar bewoners is met bijzondere filmtechnieken in beeld gebracht. Zo zie je de aarde van grote hoogte, wat een goed overzicht geeft van de enorme oppervlakte (trekvogels) of juist van een grote eenzaamheid (het kleine olifantje dat de verkeerde richting op loopt). Ook is gebruik gemaakt van vertraagde beelden (de haai die zijn prooi grijpt) of juist sterk versnelde beelden (een kale vlakte die volloopt met water). Een hele diepe waterval, waar je als kijker overheen scheert, is door de makers wel heel bijzonder in beeld gebracht. Aan alles is te zien dat kosten noch moeite zijn gespaard om onze Aarde op een bijzondere manier in beeld te brengen. Componist George Fenton heeft de beelden van passende, klassiek getinte muziek voorzien, die door het BBC Symphony Orchestra wordt gespeeld. De donkere stem van David Attenborough geeft uitleg bij de beelden. De gebruikte teksten zijn hierbij soms wat erg dramatisch, maar het versterkt wel de impact van de beelden. De serie brengt het bijzondere van de natuur in beeld met een pracht die veel respect af weet te dwingen. Respect voor de natuur en de grote waarde van deze natuur voor onze aarde. De gegeven boodschap is ook duidelijk: door menselijk ingrijpen is de natuur zoals je die in de serie hebt gezien aan verandering onderhevig. De ijsbeer, waar de documentaire mee begon, wordt door de smeltende poolkap in zijn voortbestaan bedreigd. Zo is deze documentaire niet alleen goed voor mooie plaatjes, maar heeft het tot doel om je als kijker wakker te schudden en bewust te laten zijn van de fragiele schoonheid en de kwetsbaarheid van onze planeet Aarde.
Om een groter publiek te bereiken werd van de serie een ruim 90 minuten durende bioscoopversie gemaakt, genaamd Earth. Onze bespreking van deze 1-disc uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

House of Knowledge, onderdeel van Dutch Filmworks, heeft deze prachtige BBC-televisieserie uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. Onze bespreking van de DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen. Deze bespreking behandelt de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Natuurfilm
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 561 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664063576

Extra's

  • Planet Earth Diaries
  • Natural World: Desert Lions & Snow Leopards

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele beeldformaat van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Alle zes Blu-ray Discs zijn 25 GB single layer schijven. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 compressiemethode.

Het voorgeschotelde beeld ziet er prachtig uit. Het oogt mooi helder, heeft een uitstekende kleurverzadiging en een prima contrast. De scherpte en mate van detaillering zijn ook bijzonder goed. Vele opnames zien er gestoken scherp uit, waarbij de kleinste details in het beeld te onderscheiden zijn. Het beeld oogt zeer zuiver, waarin slechts minimale beeldruis is te zien. Kleine kanttekening hierbij. De documentaire is onder wisselende en soms extreem moeilijke omstandigheden opgenomen. Dit betekent dat de beeldkwaliteit wat wisselt en niet altijd optimaal is. Als gevolg van moeilijke lichtomstandigheden, zoals bijvoorbeeld in de aflevering Caves, zie je duidelijk meer ruis in het beeld. De mate van detaillering is dan ook iets minder. Bij sommige opnames is erg ver ingezoomd, waardoor de scherpte en detaillering wat verminderen. Maar in het algemeen ziet de documentaire er prachtig uit met adembenemende High Definition beelden.
De DVD boxset van deze televisieserie heeft een prima standaard resolutie beeldkwaliteit. Deze Blu-ray Disc boxset toont duidelijk de grotere meerwaarde van High Definition. De schoonheid van de natuur komt hierin nog indrukwekkender tot zijn recht.
De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een mooi klein lettertype dat zich goed laat lezen en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s). De Nederlands ingesproken tekst is beschikbaar in DTS HD Master Audio 5.1 kwaliteit (16 bit, 48 kHz) en als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s).
Planet Earth heeft voor een televisiedocumentaire een verbluffend mooi klinkende soundtrack met een zeer ruimtelijk en levendig geluidsbeeld. Nadruk ligt op de voorste kanalen, waar het merendeel van de filmgeluiden en de muziek vandaan komt. Maar veel natuurgeluiden komen ook via de surrounds, waardoor een mooi driedimensionaal geluidsbeeld ontstaat. Ook de muziek profiteert van de surrounds en klinkt mooi ruimtelijk. Laag is ook in voldoende mate in de soundtrack aanwezig, waarbij ook het LFE kanaal op gepaste momenten wordt aangesproken. De soundtrack klinkt mooi gedetailleerd. De vertelstem hoor je via de centerspeaker.
De hoge resolutie DTS HD Master Audio track klinkt hoorbaar beter met een grotere helderheid, meer detail en een strakker laag.

Extra's

Elke Blu-ray Disc start direct met de eerste aflevering op de schijf. De afleveringen worden aaneengesloten afgespeeld. Voor een directe keuze van een aflevering en voor de instellingen van geluid en ondertiteling maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken.
De uitgave is een 6-disc boxset, waarbij de 11-delige Planet Earth serie op de eerste vier schijven is geplaatst. De andere twee schijven bevatten het bonusmateriaal.

Blu-ray Disc 5

Omdat de driedelige Planet Earth – The Future documentaire, die op de DVD uitgave staat, niet in High Definition kwaliteit beschikbaar is, heeft Dutch Filmworks ervoor gekozen deze niet op de Blu-ray Disc te plaatsen. In plaats daarvan staan op deze vijfde disc twee natuurdocumentaires uit de BBC Natural World serie. Beide documentaires hebben dezelfde beeldkwaliteit en dezelfde opties voor het geluids als de Planet Earth serie.

Natural World: Snow Leopards (50 min)
Deze documentaire gaat geheel over de zeldzame sneeuwluipaard.

Natural World: Desert Lions (50 min)
En in deze documentaire staat de woestijnleeuw en haar leefomgeving centraal.

Blu-ray Disc 6

Planet Earth Diaries (106 min)
Een uitgebreide ‘making of’ documentaire waarin je ziet hoe Planet Earth tot stand is gekomen. Zo komen de gevaren en obstakels aan bod, die de crew moest trotseren om de opnamen te kunnen maken van de meest uiteenlopende dieren, zoals hongerige leeuwen, ijsberen en haaien. Regisseur Alastair Fothergill en anderen vertellen hoe de serie is gemaakt en welk, soms nieuwe, filmtechnieken zijn gebruikt. De documentaire is in elf apart te selecteren hoofdstukken opgedeeld. Er is alleen een Engels gesproken toelichting van David Attenborough aanwezig met Nederlandse ondertiteling. Geluid is LPCM 2.0 stereo.

Elk van de zes blauwe Amaray Blu-ray Disc keepcases is voorzien van een kartonnen slipcase met dezelfde afbeelding als de cover. De zes losse keepcases zijn in een fraaie, stevige kartonnen boxset verpakt. Daarbij is ook een Planet Earth poster bijgevoegd.

Conclusie

In 2006 verscheen de BBC TV-serie Planet Earth, een indrukwekkende 11-delige tv-serie van de regisseur Alastair Fothergill en producer Mark Linfield. Deze serie werd bekroond met onder andere vier Emmy Awards. In negen uur tijd krijg je unieke beelden van onze aarde en haar natuurlijke bewoners te zien. Van de grootste rivieren tot de hoogste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je mee op een onvergetelijke reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren.
De Blu-ray Disc uitgave van Dutch Filmworks / House of Knowledge toont de documentaireserie in een gestoken scherp en gedetailleerde High Definition beeldkwaliteit. De soundtrack met klassieke muziek en natuurgeluiden klinkt mooi ruimtelijk. Als extra twee andere natuurdocumentaires en een uitgebreide making of. Een erg fraaie fraaie boxset die we van harte aanraden.

Laatste reacties

Martin Z.  |  08-01-2012

Er blijkt dus meer mis te zijn met deze serie op blu-ray, en ik was achteraf best wel teleurgesteld hierdoor. Ik heb bijde tegelijkertijd besteld de dvd serie v...
Lees meer >

Franklin1975  |  02-01-2012

Waarschijnlijk niks.
Lees meer >

The Puma  |  26-12-2011

Wat is het verschil tussen de 2006 en 2011 versie? Dus niet het verschil in de verpakking maar de discs?
Lees meer >

Franklin1975  |  04-12-2011

Vandaag de vernieuwde uitgave van deze box gekocht. Het is een hardcover box (á la The Godfather) van 4 cm breed, met daarin een schitterende stevige openklap ...
Lees meer >

Verhoeven  |  30-09-2011

Omdat de driedelige Planet Earth – The Future documentaire, die op de DVD uitgave staat, niet in High Definition kwaliteit beschikbaar is, heeft Dutch Filmworks...
Lees meer >

langejan  |  08-08-2010

En wat vinden jullie van het vervolg van Planet Earth....LIFE de 4 BRD serie over de overlevingskansen van verscheidenen soorten dieren....???
Lees meer >

Werner  |  08-08-2010

Heb je hem al gezien dan? Nee, ik val bij ALLE natuurdocumentaires na 15 minuten in slaap... :-P
Lees meer >

Cherubim  |  08-08-2010

Er blijkt dus meer mis te zijn met deze serie op blu-ray, en ik was achteraf best wel teleurgesteld hierdoor. Ik heb bijde tegelijkertijd besteld de dvd serie v...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  23-01-2010

Nederlandse versie van Planet Earth is uitgegeven bij Dutch Filmworks. Die hebben meestal dikkere doosjes, dan de reguliere blu-rays die bij ons uitgegeven word...
Lees meer >

SPehlivan  |  20-01-2010

Hallo, Ik heb een vraagje, ik heb net mijn Planet Earth Blu ray set binnen gekregen het NL versie. Maar ik zag dat dit de dikkere behuizing is. Elk blu ray ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  17-01-2010

Vraagje: Heeft iemand de NL release van deze box en heeft deze ivp van de UK release echt 6 discs ( dus met Planet Earth Diaries (106 min)? Ik heb de UK box, m...
Lees meer >

Wieba  |  17-01-2010

Vraagje: Heeft iemand de NL release van deze box en heeft deze ivp van de UK release echt 6 discs ( dus met Planet Earth Diaries (106 min)?
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-10-2009

Is ook wel afhankelijk op wat voor scherm je kijkt. Ik heb het verschil gezien op een 60" FullHD plasmascherm en daar was het toch heel duidelijk, met name in ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  18-10-2009

Heb de eerdere UK versie op dvd. Vind ik al een sublieme beeldkwaliteit hebben. Is de Blue Ray echt een grote verbetering t.o.v. deze versie? Ben nog aan het tw...
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  18-10-2009

Heb de eerdere UK versie op dvd. Vind ik al een sublieme beeldkwaliteit hebben. Is de Blue Ray echt een grote verbetering t.o.v. deze versie? Ben nog aan het tw...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 40
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.